Premierul Emil Boc le-a cerut joi autoritatilor locale si primarilor sa nu faca disponibilizarile de bugetari pe seama culturii, in incercarea de a-i proteja "pe ceilalti din birouri care nu fac nimic".

"Primarii si presedintii de consilii judetene trebuie sa stie ca actul de cultura e la fel de important ca orice act economic", a afirmat el, cerand autoritatilor locale "sa nu disponibilizeze din cultura 30-40% ca sa-i protejeze pe ceilalti din birouri care nu fac nimic".

Emil Boc a subliniat ca "actul de cultura trebuie tratat cu maxima responsabilitate pentru ca e la fel de important ca si actul economic".

Declaratiile au fost facute dupa ce primul ministru s-a intalnit cu conducerea Fondului National de Garantare pentru IMM-uri, unde a discutat functionarea programului Prima Casa 2 si acordarea de garantii de stat pentru reabilitarea termica a blocurilor.

Potrivit premierului, CEC-ul a confirmat ca incepand cu data de 2 august oamenii pot solicita garantie guvernamentala pentru a-si reabilita blocurile.

In ceea ce priveste etapa a doua a programului Prima Casa, 12 banci au semnat deja o conventie de finantare cu Fondul de Garantare.

Pana in prezent, prin acest program s-au acordat 24.614 garantii, in valoare de aproximativ 1,2 miliarde euro.

Garantia medie acordata la nivel national este de 41.500 euro, iar majoritatea solicitarilor (50%) au vizat apartamente cu doua camere, cu suprafete de pana la 60 de metri patrati.