Deschiderea unor noi consulate romanesti in Moldova largeste si o piata a intermediarilor pentru obtinerea de vize, acei cetateni moldoveni care, contra cost, ofera asistenta in completarea dosarelor si posibilitatea unui loc mai in fata pe lista de ordine. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a aratat din nou ca Romania dezaproba o asemenea practica si ca a cerut partii moldovene sa nu mai tolereze prezenta "acestor interpusi".

Teodor BaconschiFoto: Hotnews

"Acesti intermediari nu au nicio calitate oficiala si, mai ales, n-au niciun rost mai ales ca majoritatea serviciilor sunt gratuite cel putin pana intram in spatiul Schegen. Pretind ca ar putea sa accelereze viteza de procesare, dar ei fac parte dintr-un decor institutional pe care l-am depasit. Le vom cere in continuare partenerilor din R. Moldova sa izoleze acest fenomen si sa-l descurajeze", a spus seful diplomatiei romane pentru Hotnews.ro.

Insa nu mai departe de aceasta saptamana, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a condamnat si a cerut explicatii privind un anunt aparut intr-un ziar local din R. Moldova, "Meleag natal", care indemna doritorii de permis de mic trafic la frontiera sa adreseze solicitarile lor sediului local al PLDM, partidul premierului Filat, asigurandu-i de prioritate in procesarea dosarelor odata ce se strang 20 de solicitari.

Ministrul de externe moldovean, Iurie Leanca, membru al PLDM, a recunoscut intr-un fel incapacitatea autoritatilor moldovene si o oarecare resemnare in a lupta impotriva "acestei clase de intermediari", dar a asigurat ca partidul pe care il reprezinta nu s-a erijat el insusi intr-unul dintre cei condamnati verbal.

"Am folosit orice prilej pentru a semnala autoritatilor moldovene perpetuarea in exteriorul ambasadei a unei activitati de asa-zisa "consiliere si intermediere" din partea unor cetateni moldoveni care nu au nicio calitate oficiala si solicita bani pentru asemenea servicii", a reiterat ministrul roman in dialogul cu cititorii HotNews.ro.

Anterior, surse diplomatice au spus ca atata vreme cat nu poti fi indepartati asiguratorii din fata consulatului, nici indepartarea intermediarilor nu era posibila.

Doua noi consulate fac ca aceasta "piata" sa se extinda. Insa partea romana a incercat sa se asigure ca suspiciunea de spaga data acestor intermediari sa nu se extinda si asupra personalului consular.

"Tot ce am cerut ambasadorului Marius Lazurca este sa fie foarte atent cu ce are in circumscriptie, atat la Chisnau, cat si la Cahul si Balti. Personalul a fost antrenat dupa criterii foarte riguroase, am avut acolo misiuni de audit, am trimis inspectia din partea MAE pentru a verifica la fata locului cine si ce a facut gresit si ilegal in trecut. Nu putem sa ne imaginam o lume perfecta, fara nicio defectiune, dar cred ca transparenta si calitatea serviciilor consulare vor creste vizibil in urmatoarele luni", a conchis ministrul Baconschi.​