Ploile abundente care nu mai contenesc au ucis 22 de persoane si au dus la evacuarea a cel putin 7.000 de persoane, potrivit bilantului din sedinta de guvern. Doua persoane sunt date disparute, anunta Realitatea TV. Zece trenuri care circula pe magistrala Bucuresti Nord - Timisoara Nord au fost anulate din cauza inchiderii traficului intre statiile Teregova si Armenis, in judetul Caras-Severin.

Inundatii jud. BotosaniFoto: Agerpres

UPDATE 2 Apele Siretului s-au revarsat iar Dunarea a depasit cota de pericol la Turnu Magurele.

UPDATE 1 Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a prezentat situatia inundatiilor in Senat. Acesta a precizat ca sunt cazuri speciale, dar ca "situatia este sub control".

"Dunarea a depasit la Galati si Braila cotele istorice din 2006. Deja nu mai curge Siretul in Dunare, curge Dunarea in Siret. Situatia este sub control. Ajutoarele au ajuns in zonele cele mai afectate - mancare, paturi, combustibil," a precizat Blaga.

Ministrul a reiterat faptul ca au demarat demersurile pentru a accesa fondul de solidaritate al CE, intrucat este de asteptat ca pagubele sa depaseasca 0,6% dn PIB. Blaga a precizat ca spera ca maine fenomenele sa ia sfarsit si sa inceapa evaluarea pagubelor.

In urmatoarele ore, daca Siretul va continua sa scada vor putea reveni la casele lor si evacuatii din zona Lunca Pascani unde marti au fost evacuate circa 3.000 de persoane.

In Caras Severin, o femeie in varsta de 40 de ani a murit luata de viitura, iar sotul sau este dat disparut. Ei au fost luati pe sus marti seara de o viitura cu tot cu masina in care se deplasau. Meteorologii spun ca in doar 20 de minute au cazut 150 de litri de apa pe metru patrat.

Ploile abundente care nu mai contenesc cu determinat autoritatile din Neamt sa evacueze, marti noaptea, peste 7.600 de persoane din sapte comune riverane Siretului zona unde este cod rosu de inundatii.

Purtatorul de cuvant al ISU Neamt, Iulian Jugan a spus la Realitatea Tv, ca marti noaptea au fost evacuate 7.658 de persoane, avand prioritate cele cu dizabilitati, batranii si copii. 400.000 de saci cu nisip au fost folositi pentru ridicarea digurilor de aparare.

In urma ploii puternice doua localitati au fost maturate de ape, 150 de gospodarii fiind inundate. In zona ramane in vigoare codul rosu pe raul Timis.

In Dorohoi, deja grav afectat de inundatii, peste 50 de batrani de la un azil au fost evacuati pe geam marti noaptea de catre angajatii ISU dupa ce apa a atins in saloane un metru si jumatate.

Conform avertizarii hidrologilor, localitatile aflate pe sectorul Siret - Dragesti si aval Lungoci sunt in stare de alerta maxima si au fost avertizate asupra pericolului iminent de inundatii.

Zece trenuri anulate pe magistrala Bucuresti Nord - Timisoara Nord

Miercuri, trenurile Intercity 12011 si 594 nu vor circula intre Orsova si Caransebes, trenul Accelerat 1692 va fi anulat pe relatia Timisoara Nord - Bucuresti Nord, urmand ca pasagerii sa fie preluati de trenul Intercity 592, iar trenul Intercity 592 va fi anulat pe relatia Timisoara Nord - Filiasi si va circula pe ruta ocolitoare Timisoara Nord - Aradu Nou - Simeria - Filiasi - Craiova - Bucuresti Nord.

Zece trenuri care circula pe magistrala Bucuresti Nord - Timisoara Nord au fost anulate din cauza inchiderii traficului intre statiile Teregova si Armenis, in judetul Caras-Severin, in urma inundarii liniei, a anuntat, marti, CFR Calatori, scrie Mediafax.

Traficul feroviar intre statiile Teregova si Armenis, pe sectia Orsova - Caransebes - Timisoara, a fost inchis marti seara, dupa ce linia de cale ferata a fost inundata si acoperita cu aluviuni, se arata intr-un comunicat de presa al companiei CFR Calatori.

Astfel, trenul Accelerat 1693, care a plecat marti seara din Bucuresti, a fost anulat pe relatia Craiova - Timisoara Nord, pasagerii fiind preluati de trenurile Rapid 360-1 si 695 Bucuresti Nord - Timisoara Nord.

In noaptea de marti spre miercuri, cinci trenuri de pe magistrala Bucuresti Nord - Timisoara Nord au fost anulate pe rutele care duc spre statiile Teregova si Armenis.

Trenul Accelerat 1694 a fost anulat pe relatia Timisoara Nord - Craiova, iar pasagerii vor fi preluati de trenul Rapid 696, trenul Rapid 361-2 (de la Belgrad) a fost anulat pe relatia Timisoara Nord - Filiasi si va circula pe ruta ocolitoare Timisoara Nord - Aradu Nou - Simeria - Filiasi, iar pe relatia Filiasi - Craiova - Bucuresti Nord va circula intarziat.

De asemenea, trenul Rapid 360-1 (cu destinatia Belgrad) a fost anulat pe relatia Filiasi - Timisoara Nord si va circula pe ruta ocolitoare Filiasi - Simeria - Aradu Nou - Timisoara Nord, trenul Rapid 695/699 a fost anulat pe relatia Filiasi - Caransebes - Timisoara Nord si va circula pe ruta ocolitoare Filiasi - Simeria - Ilia - Lugoj - Timisoara, urmand ca pe relatia Lugoj - Caransebes - Resita Sud sa circule un tren suplimentar, iar trenul Rapid 696/698 a fost anulat pe relatia Timisoara Nord - Caransebes - Filiasi si va circula pe ruta ocolitoare Timisoara - Lugoj - Ilia - Simeria - Filiasi, pe realatia Resita Sud - Caransebes - Lugoj circuland un tren suplimentar.

Un pod de pe DN 17A intre Radauti si Siret este inchis de marti seara din cauza cresterii nivelului apei, scrie Mediafax. Circulatia dinspre Siret spre Radauti a fost deviata pe ruta Ratos-Balcauti-Iacobesti-Milisauti.