"Societatea romaneasca e dominata de birocratie si inflexibilitate-cel putin pe piata fortei de munca- iar atunci cand discutam despre reforme, toata lumea ar dori generozitate si nu rigoare fiscala. De doi ani de zile dezbaterea publica e focalizata pe aspecte sociale, dar lumea uita ca functionarea democratiei in Romania depinde de maniera in care mediul de afaceri reuseste sa furnizeze resursele financiare", a explicat miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la un seminar desfasurat la Banca Centrala. El s-a aratat dezamagit de nivelul dezbaterilor economice si mai ales de propunerile unor politicieni de a se folosi rezervele BNR pentru plata pensiilor.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres
  • Unii vin cu niste confuzii, cum ar fi aceea ca BNR sa isi dea rezerva pentru plata pensiilor. Cum sa facem asa ceva?

"Auzeam aseara persoane care erau intrigate ca ne creste rezerva valutara, ca si cum asta ar fi un mare necaz. Daca dezbaterea publica din Romania va fi dominata de asemenea discutii, nu vom ajunge departe. Las la o parte confuziile unora, cum ar fi sa platim pensiile din rezerva. Cum sa facem asa ceva? Asemenea idei exprima confuzie si neintelegerea faptului ca o rezerva inseamna posibilitatea asigurarii stabilitatii monedei si stabilitatea financiara. E exact ca sanatatea. Realizezi ce importanta este atunci cand n-o mai ai", a explicat Guvernatorul Isarescu.

  • Avem un mare dezavantaj: nu facem rating la televiziuni

Conducatorul Bancii Centrale a mai pledat pentru ridicarea calitatii dezbaterilor economice. "Avem un mare dezavantaj: nu facem rating la televiziuni", a spus Isarescu, care a adaugat: "Urmaream niste emisiuni unde, cand se ajungea la probleme economice, moderatorul intrerupea discutiile si cerea pauze de publicitate. Trebuie sa incepem o ofensiva sa repunem in drepturi problemele economice pentru ca discutiile- din punctul nostru de vedere- sunt pe langa subiect", a explicat Guvernatorul.

  • Fondurile europene ar putea aduce acea bogatie economica ce ar ajuta la rambursarea datoriei externe

In plus, a mai aratat Isarescu, BNR insista pe absorbtia fondurilor europene, care ar putea ajuta la efortul financiar de achitare a datoriei externe. "Cred ca tema datoria externa trebuie sa fie adancita. Am imprumutat acesti bani, dar de unde ii vom da inapoi? Fondurile europene ar putea aduce acea bogatie economica ce ar ajuta la rambursarea datoriei externe", mai considera Isarescu.

"Reforma fiscala nu merge intotdeauna in directia in care doreste societatea care dorea o reforma cu multe facilitati. Reforma nu inseamna mai multe exceptii fiscale ci sa faci un exercitiu riguros. Exceptiile fiscale incurajeaza indisciplina fiscala, coruptia si confuzia, sa creeze arierate si sa duca la un dezechilibru bugetar major care va fi apoi corectat prin masuri dure", a mai spus Guvernatorul.