Peste o suta de mii de credinciosi romano-catolici din intreaga lume, in majoritate maghiari, au participat sambata, pe muntele Sumuleu-Ciuc, din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, la traditionala procesiune de Rusaliile catolice, considerata cel mai mare din Europa Centrala si de Est.

In ciuda ploii si a temperaturilor scazute, la primele ore ale diminetii pelerinii s-au indreptat catre muntele Sumuleu, purtand in maini crengi de mesteacan si flori si intonand cantece religioase, relateaza Agerpres.

Multi dintre cei care au participat la procesiune au venit pe jos, din localitatile invecinate municipiului Miercurea Ciuc, dar si din alte zone ale tari si chiar din alte tari. Doi tineri maghiari din Slovacia au strabatut pe jos 1.000 de kilometri iar alti zeci de oameni au venit pe jos din Ungaria. De altfel, traditia spune ca oamenii trebuie sa vina la pelerinaj pe jos, acesta fiind motivul pentru care unii credinciosi au ales acest mod de a ajunge la procesiune.

Pelerinii, unii veniti din Franta, Germania, Australia sau chiar Statele Unite ale Americii, vin la Sumuleu cu credinta ca Fecioara Maria le va sculta rugile si ii va ajuta sa treaca peste probleme. "Suntem din Florida, SUA, si in ultimii ani nu am lipsit de la pelerinajul de la Sumuleu. Suntem nascuti in Ardeal si venim aici cu drag si cu speranta ca Fecioara Maria ne va ajuta", au afirmat doi pelerini maghiari.

Multi dintre participantii la procesiune purtau in maini drapele religioase, cruci pe care se afla Isus rastignit, dar si steagul Ungariei, steagul secuiesc, sau steagul lui Arpad, simbol al organizatiei extremiste ungare "Noua Garda Maghiara". De asemenea, au fost unii pelerini care au fluturat steagul partidului de extrema dreapta din Ungaria, Jobbik, prezent in premiera in Parlamentul de la Budapesta.

Liturghiile au inceput in manastirea Franciscana de la Sumuleu Ciuc inca de vineri noaptea si vor continua pana duminica. Potrivit traditiei, toti pelerinii se opresc mai intai la manastirea de la Sumuleu-Ciuc si se inchina la statuia facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Marea procesiune a inceput sambata, la ora 10.45, cand steagul sfant al Sumuleului, "Laborumul", care are forma unui clopot, a fost scos din biserica si a fost purtat de cel mai merituos elev al Colegiului Romano- Catolic 'Segito Maria', din Miercurea-Ciuc. Moto-ul evenimentului din acest an a fost "Acum sa ne ajuti, Maria".

Evenimentul, ajuns la cea de-a 444-a editie, s-a incheiat cu intonarea imnului Ungariei si a celui secuiesc.

Aproximativ 600 de politisti si jandarmi au asigurat paza si ordinea si au vegheat la buna desfasurarea a pelerinajului.

Pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc are o traditie de peste patru secole. In 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa impuna credinciosilor din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin religia unitariana. Acestia, adunati la Sumuleu, sub conducerea preotului István din Joseni, au pornit sa infrunte armata principelui. In acest timp, cei ramasi la biserica - batranii, femeile si copii - s-au rugat la statuia Fecioarei Maria sa-i ajute pentru a-si apara credinta.

Dupa respingerea atacului, impodobindu-si steagurile cu crengi de mesteacan, barbatii s-au intors la Sumuleu si impreuna cu ceilalti s-au rugat Domnului si Sfantei Fecioare, exprimandu-si astfel recunostinta pentru obtinerea victoriei.

In memoria acestui eveniment istoric, in fiecare an, in sambata Rusaliilor, catolicii din Transilvania, Moldova, dar si din alte parti vin in pelerinaj la biserica Sfantei Fecioare Maria din Sumuleu-Ciuc si inconjoara in procesiune dealul Sumuleul-Mic, la coborare impodobindu-si steagurile cu crengi de mesteacan.

Statuia din lemn a Fecioarei Maria de la Manastirea Franciscana de la Sumuleu Ciuc este cea mai mare de acest fel din lume. Ea a fost realizata in 1515 si este sculptata in lemn de tei.