Norul de cenusa provocat de eruptia vulcanului islandez Eyjafjoll se indreapta spre estul Europei, a anuntat vineri Serviciul meteorologic britanic, citat de RIA Novosti. Norul de cenusa vulcanica nu se va situa deasupra teritoriului Romaniei in cursul zilei de vineri, 23 aprilie.

Norul ar putea acoperi o parte importanta a Poloniei, nord-estul Germaniei, sudul Suediei si va atinge teritoriile Ucrainei si Belarusului.

Sambata, norul de cenusa se va deplasa in aceeasi directie, eliberand aproape in totalitate Germania, dar acoperind toata Lituania si jumatate din Belarus.

Vulcanul Eyjafjoll, care erupe din 20 martie, a blocat aproape in totalitate traficul aerian european incepand cu data de 14 aprilie. Situatia a revenit la normal joi.

Norul de cenusa vulcanica nu se va situa deasupra teritoriului Romaniei in cursul zilei de vineri, 23 aprilie.

Potrivit rezultatului modelul de dispersie si a modelelor atmosferice de prognoza rulate in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti ca urmare a norului de cenusa vulcanica pe teritoriul Romaniei, anunta Ministerul Mediului.

In ceea ce priveste calitatea aerului in Romania, din analizele efectuate in cadrul Retelei Nationale de Monitorizare se constata ca s-a pastrat aceeasi tendinta, fara a exista depasiri ale valorilor limita pentru indicatorul PM10 (pulberi in suspensie cu un diametru mai mic de 10 microni) si pentru indicatorul dioxid de sulf.