"Suntem preocupati de posibila slabire a rolului ANI, care are nevoie de o baza legislativa care sa ii garanteze deplina independenta si posibilitatea de a desfasura anchete", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in declaratiile de presa facute in urma pranzului de lucru de la Bruxelles, cu presedintele Basescu. Seful statului roman a dat asigurari ca Romania isi va respecta angajamentele si va avea o agentie de integritate functionala, care va putea controla averile demnitarilor si a intreprinde anchete.

"Romania trebuie sa isi consolideze eforturile pentru a inregistra progrese in domeniul combaterii coruptiei si a reformei sistemului juridic. (...) Suntem preocupati de posibila slabire a rolului ANI care are nevoie de o baza legislativa care sa ii garanteze deplina independenta si posibilitatea de a desfasura anchete", este mesajul transmis de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, in urma deciziei recente a Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea a doua capitole din legea de functionare a ANI.

Barroso a subliniat faptul ca "o agentie pentru integritate intr-o tara unde exista sau au fost identificate probleme grave de coruptie de catre autoritatile democratice este o prioritate".

"Speram ca Romania sa isi onoreze angajamentele asumate. Romania a facut o promisiune sa infiinteze aceasta agentie importanta, dar ea nu este importanta pentru Comisie, ci pentru modernizarea Romaniei si a societatii romanesti", a completat Barroso.

El nu crede ca astfel de probleme, la trei ani de la aderarea Romaniei in UE si impunerea mecanismului de cooperare si verificare pe justitie (MCV), reprezinta o bila neagra pentru Comisia Europeana.

'Suntem aici sa ajutam si sa sustinem eforturile Romaniei, nu sa le inlocuim. Nu e o problema pentru Comisia Europeana, ci o problema in ceea ce priveste garantiile date de Romania Uniunii Europene, Comisiei, institutiilor europene si statelor membre. Speram ca Romania sa isi indeplineasca angajamentele. Dupa conversatia de azi pe care am avut-o cu domnul presedinte Basescu, consider ca asa se va intampla in viitor", a conchis presedintele CE.

La randul sau, seful statului roman a tinut sa il asigure pe oficialul european ca "Romania isi va respecta angajamentele de a avea o agentie de integritate functionala, care sa isi atinga obiectivul de a controla averile demnitarilor si provenienta resurselor acestora", dupa ce "ANI a fost pur si simplu desfiintata printr-o hotarare a Curtii Constitutionale".

Traian Basescu a spus in final ca Guvernul va emite o Ordonanta de Urgenta privind ANI, dupa ce va vedea motivatia Curtii Constitutionale.

Presedintele Basescu a aratat ca discutia s-a purtat si pe tema restantelor pe care Romania le are in indeplinirea obligatiilor asumate prin MCV.

"Sustinem fara rezerve corectitudinea obiectivelor stabilite impreuna cu CE in ceea ce priveste procesul de modernizare a justitiei si de eficientizare a luptei anticoruptie", a spus presedintele.