Profesorii fac azi greva. Eminescu: ”Manifestatiunile in contra legii scoalelor secundare dau o directiune si un caracter stricacios intereselor de existenta ale poporului roman”

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 22 aprilie 2010, 8:25 Actualitate | Esenţial

“Tinerilor le-am da sfatul de a nu mai face manifestari politice, de a nu compromite prin miscari precoce munca lor intelectuala si roadele pe cari le va da odata aceasta munca chiar pentru natia romaneasca. Romanul e de soiul lui inzestrat cu mult bun-simt, el are cumintia popoarelor care au suferit multe, cumintia omului patit”, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Pe la 5 dimineata, dupa ce am citit cam tot ce scrie presa economica a lumii, mi-am deschis o carte cu publicistica eminesciana. Nu comentez acum orientarea poetului, ci mi s-a parut foarte interesant sa vad cum priveste Eminescu ideea de greva si mai ales, aceea din invatamant.

Daca as fi invocat autoritatea unui politician care sa indemne la luciditate, mi s-ar fi obiectat ca sunt de partea vreunui partid. Asa, nu cred sa fiu facut nici de PDL-ist si nici PRM-ist. Iata cum vede Eminescu, greva:

“Motivul manifest şi imediat al acestor adunări e precum se ştie discuţiunea în Dietă asupra proiectului de lege privitor la şcoalele secundare. (…) Trebuiau şi manifestaţiuni ,,spontane ” ale ,,voinţei poporului”, cari să dea acelui protest o putere şi o eficacitate deosebită. Şi-n adevăr ! Daca e vorba să relevăm repejunea şi preciziunea cu care s-au înscenat meetingurile române din Braşău , Sibiiu, Deva, Cluj, Turda, Cahalm , Făgăraş şi din alte locuri, cei ce le-a pus la cale merită desigur toată lauda".

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. “Ador” la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


1151 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  romania e distrusa pe multi ani (Joi, 22 aprilie 2010, 8:32)

  gelu [anonim]

  cred ca cea mai buna idee e sa trimitem copii sa faca scoala la unguri sau poate chiar la bulgari. oricum sistemul de invatamant romanesc se va compromite din ce in ce mai mult din cauza ca se tolereaza tot felul de bombe ca spiru haret dar si altele.
 • +7 (11 voturi)    
  !!!! (Joi, 22 aprilie 2010, 9:01)

  Cris [anonim]

  Poi daca au primit comanda de la PSD si grupul de interese care administreaza trustul de presa IRealitatea unde unul dintre administratori este chiar liderul de sidicat al lor!!!!
  • -2 (12 voturi)    
   are dreptate cris (Joi, 22 aprilie 2010, 9:40)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Cris

   in realitate profesorii o duc foarte bine dar sunt manipulati de psd ca sa faca rau pdl-ului.
   ai fost chiar comic. imi vine sa rad. nu de situatie. de tine.
    #showComment() #showComment()
  • -2 (6 voturi)    
   De dimineata, la post! (Joi, 22 aprilie 2010, 10:07)

   vio [anonim] i-a raspuns lui Cris

   Vad ca azi ati inceput de dimineata sa postati minciunele. Sa ghicesc: totul e pus la cale de coalitia Grivco (cu UDMR sau fara?), profesorii tariesc foarte bine, au salarii de minim 1000E, castiga si din meditatii inca 2000E, vacanta 5 luni pe an, ce mai, ma mir ca nu toata lumea se face profesor!
    #showComment()
 • 0 (10 voturi)    
  inainte sa aruncati cu pietre in profesori (Joi, 22 aprilie 2010, 9:17)

  adrian [anonim]

  va intreb daca v-ati sfatui copilul sa se fac profesor (sau medic)?
  sunt copil de profesor dar nici prin cap nu mi-a trecut sama fac profesor. asta pentru ca am vazut cat este de greu. daca voi credeti ca nu e greu sfatuiti-va copii sa se fac profesori. sau mai rau, sa invete 12 ani dupa ce termina liceul ca sa devina medici.
  rog persoanele inteligente sa raspunda. pe cele mai putin inteligente le sfatuiesc sa dea minus fara sa raspunda.
  • +3 (9 voturi)    
   Da... (Joi, 22 aprilie 2010, 8:46)

   Cris [anonim] i-a raspuns lui adrian

   O sa-l rog sa se faca profesor apoi sa devina liderul vostru de sindicat apoi sa va manipuleze la IREalitatea cu comenzi politice din partea coalitiei PC+PSD+PNL si apoi il sfatuiesc sa faca tot posibilul sa ia si un salariu de vreo 4000 euro net cum sunt prin invatamantul superior la bugetari apoi sa faca tot posibilul sa traga toata familia lui in invatamant, sa le dea posturi foarte bine platite de la buget.
    #showComment() #showComment() #showComment()
  • +10 (10 voturi)    
   2 lucruri diferite (Joi, 22 aprilie 2010, 9:37)

   dessik [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   Eu observ o divegenta intre ce vrea ministrul invatamantului sa faca, si inteleg si doresc profesorii. Ministrul propune o lege care sa eficientizeze sitemul de invatamant, fara sa aduca in discutie salariile. iar profesorii dau ignore la aceasta lege si cer mariri de salarii. Si se contureaza o idee precum ca noua lege a invatamantului este vinovata pentru salariile mici ale profesorilor. Nu au nici o legatura. Profii, daca ar fi intelepti, ar accepta legea, si ar revendica maririle de salariu separat. Eventual impreuna cu alte sindicate, ca nu sunt ei mai privilegiati decat alte ramuri.
    #showComment() #showComment()
  • +6 (6 voturi)    
   inainte sa aruncati cu pietre in profesori (Joi, 22 aprilie 2010, 9:53)

   GM [anonim] i-a raspuns lui adrian

   Sunt copil de profesor si am fost 10 ani cadru didactic. Am fost cadru didactic, in ciuda avertismentelor mamei. M-am si certat cu ai mei din cauza asta. Dar am vrut sa fiu cadru didactic. Am lucrat cu clase de 43 de elevi. Am corectat zi de zi sute de caiete - cu ceea ce se lucra in clasa + toate temele + lucrari de control, dupa care le pretindeam elevilor sa-si indrepte greselile (ceea ce, din nou, verificam). Orele de consultatii la clasa, dupa terminarea orelor de curs - nici nu se putea concepe sa nu le fac - indiferent ca lucram cu acei copii care aveau nevoie de mai mult ajutor pentru ca nu intelegeau la fel de repede ca altii sau, in alte zile, cu copiii de olimpiada. In anii '90 nu aveam calculator, copiator etc. Am lucrat sute de fise de mana, material didactic, planse, am avut ore si ore de activitati extrascolare. Aveam o rabdare de fier la clasa, dar cand ajungeam acasa, era suficient sa ma atingi cu degetul ca sa explodez. Salariul? Nu comentez. Asa ca, dupa 10 ani, venind si copilul meu, am renuntat. Intre timp, copilul meu a crescut si a ajuns elev. In 8 ani de scoala, daca i-au fost corectate caietele de zece ori - si doar anumite teme. Nu a existat nici macar o ora de consulatatie cu elevii. Nu a existat nici macar o serbare, ca sa nu mai vorbim de excursii, vizite la muzee etc. In schimb, da, au fost profesori care au venit la inceputul orei la clasa si le-au spus copiilor sa plece acasa pentru ca nu au chef de ore. Iar cand aveau profesorii chef de ore (MULTI, NU TOTI!!!) ii puneau pe copii sa conspecteze din carti. Meditatii cu copiii de la clasa cu duiumul - iar acei copii, care nu mergeau la meditatiile respective, erau arsi la note (copilul meu a simtit din plin acest lucru). Reclamatiile la directiune din partea comitetului de parinti s-au soldat cu ridicari din umeri. Si vreau sa subliniez ca este vorba de una dintre scolile cotate foarte bine. Concluziile le trageti singur.
    #showComment()
  • +2 (6 voturi)    
   Plus de la mine (Joi, 22 aprilie 2010, 10:34)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui adrian

   Eu cand am fost student am refuzat sa fac cursurile alea de pedagogie. Am zis mai bine mor de foame decat sa ma duc in invatamant, pe salar mic, pe o indolenta a copiilor. Toata lumea da in profesori ca nu se face carte. Intrebarea e, cati copii vor cu adevarat sa invete? Sa ajung la catedra sa rada niste pustani de mine, ca nu ai ce sa le faci?

   Toata societatea noastra e putreda nu doar profesorii. Profesorii au un sindicat mai puternic si stiu sa se reprezinte, comparativ cu alte domeniii de activitate.
  • +3 (3 voturi)    
   greva din invatamant (Joi, 22 aprilie 2010, 11:06)

   ana popescu [anonim] i-a raspuns lui adrian

   dar dvs. v ati gandit vreodata la frustarile pe care le avem noi, parintii copiilor. cei care merg in fiecare zi la liceele renumite ale Bucurestiului si unde, citez din baiatul meu"azi am mai murit un pic", stiti cat de tare s a degradat mediul scolar, cat de lipsit de interes a devenit, cat de blazati sunt dascalii. sa nu mi spuneti ca doar lipsa de mijloace materiale este explicatia, ea rezida in lucruri mult mai profunde si multe dintre acestea tin chiar de individ. va rog sa reflectati si la partea cealalta - implicata fara voia ei.
   multumesc.
    #showComment() #showComment()
 • +2 (4 voturi)    
  Si inca o data (Joi, 22 aprilie 2010, 10:41)

  Un om necajit [anonim]

  .....primim aplauze la scena deschisa....sau injuraturi?
  E un fel de Vintage Point ce se intampla.....iar ce rezulta e mai ceva ca in Triunghiul Bermudelor. Se intra la negocieri.....nu se stie cine, unde, cat, care sunt adevaratele motive....si nici ce iese....La ceva vreme se da sfoara in tara de o noua greva....si-o luam de la capat. Adica, noi, intram la ore, ca sa nu recuperam, liderii de sindicat intra la negocieri, iar restul tarii ne injura. Ce ma amuza e ca am ajuns si batuti, si....., si cu banii luati.....
  Si ce imi place de lesin, e ca de fapt, nu s-a pus niciodata problema de cand sunt in invatamant (4 ani), unde lucrez, UPB, de greva generala cu inchis de usi si trimis studentii acasa. Asa ca intreb si eu ca omul care n-are ce face: Si cu onoarea mea cum ramane? Guvernantii isi bat joc, lumea ne injura.....
  PS: Am 10 ani de studii superioare, 1100 lei salariul si un prag al tolerantei foooooarte crescut. Si la ce imi foloseste oricare din cele trei enumerate mai sus?
  • +3 (5 voturi)    
   la constientizarea propriei conditii :D (Joi, 22 aprilie 2010, 12:05)

   uf [anonim] i-a raspuns lui Un om necajit

   o spune un prof de filosofie - 750 lei salariu...

   in invatamantul romanesc e intuneric bezna. si asta, de cand intri - incepand cu ministrul, ministerul, sindicatele, programele, inspectoratele.
   se mai face nitica lumina cu stiinta, dar, cum se spune, e aiurea sa pui lumina cu obroc. asa ca predam nu de dragul cunoasterii sau al gandirii libere, ci la ordinul obiectivelor, directivelor, sefiilor si tagmelor. singurul lucru care ne mai tine aici e frumusetea cunoasterii, dar unde e rostul?

   iata de ce ne luam bocceluta si ne ducem la doctorate prin strainatati si apoi ramanem pe acolo. iar ministerele si guvernele persevereaza in a deplange schizofrenic "tineretul" calificat care pleaca, si profesorii prosti si trandavi. cele doua categorii se confunda adesea. la fel cum eroicii capsunari sunt tot cei ce isi parasesc copiii in tara. iata cum avem legiuitori care gandesc in "categorii" fara sa aiba nici cea mai vaga idee de categoriile unui Aristotel sau ale unui Kant.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri