O fosta asistenta medicala din cadrul Primariei Capitalei sustine ca Margareta Costea, soacra lui Mircea Geoana, s-a prezentat la inceputul lunii februarie 1990 pentru a-i solicita un bilet de trimitere in baza caruia i s-a constituit ulterior dosarul de revolutionar. Costea nu i-ar fi spus ca vrea biletul sa obtina certificat de revolutionar, pentru care a fost cercetata penal iar calitatea de revolutionar ii este mai departe contestata, ci sa se justifice in fata colegilor de ce n-a participat la demonstratiile din decembrie '89. Pentru acest lucru i-ar fi solicitat asistentei biletul de trimitere in februarie 1990, dar i-ar fi cerut sa-l antedateze cu data de 23 decembrie '89.

Margareta CosteaFoto: hotnewstv
  • Vezi VIDEO cu dezvaluirile fostei asistente despre Margareta Costea

Asistenta medicala - pensionata intre timp - a acceptat sa vorbeasca pentru HotNews.ro sub protectia anonimatului:

"Acesta este biletul de trimitere cu scrisul meu. Si am scris: traumatism forte genunchiul drept, pansament, dezinfectia plagii, vaccin antitetanos si am trimis-o la spital. Spunandu-mi ca vrea sa se apere in fata colegilor ca a fost ranita, cazuta, a avut un accident la picior care a presupus repaus si ca de asta nu s-a dus sa strige Jos Ceausescu."

In baza biletului de trimitere, Margareta Costea ar fi obtinut un certificat medical de la doctorul Beuran. Asistenta medicala sustine ca in februarie 1990, cand i-a cerut biletul de trimitere, Margareta Costea nu suferea de vreo afectiune la picior. Fosta asistenta spune ca se cunostea cu familia Costea prin intermediul fiicei sale, prietena prin 1985 cu Ionut Costea, unul dintre copiii Margaretei Costea. Dar, de ce ar fi apelat soacra lui Mircea Geoana la o asistenta medicala de la Primaria Capitalei si nu direct la un medic apropiat familiei ca sa-si dovedeasca presupusa rana la picior?

"Ea a venit la mine pentru ca stia foarte clar ca eu, in timpul Revolutiei, am fost acolo in Primarie. Si, probabil ca nu-si permitea sa se duca in luna februarie la oricare dintre acesti profesori si sa spuna dati-mi o hartie cu data din decembrie pe care eu sa o falsific si sa o transform in certificat de revolutionar. Ca, de fapt, ea ne-a pacalit pe toti. Cum l-a pacalit si pe Caramitru. Caramitru a iesit la televizor si a spus: o cunosteam pe Margareta Costea, stiam despre ce este vorba, i-am acordat un CEC in alb ca mi-a spus ca are nevoie la facultate, exact cum mi-a spus si mie. Si de la a da un bilet de trimitere catre specialistii care erau obligati sa hotarasca daca este sau nu este rana de la Revolutie sau nu a fost nici un fel de rana, restul totul a fost o facatura."

O ancheta penala inceputa in cazul dosarului de revolutionar obtinut de Margareta Costea, soacra lui Mircea Geoana, a fost solutionata in urma cu cinci ani cu neinceperea urmaririi penale. Cel care a sesizat Parchetul este Bogdan Draghici, fostul director adjunct al Institutului National de Administratie, in prezent presedintele asociatiei TATA. Fosta asistenta medicala sustine ca a fost amenintata sa nu vorbeasca despre cazul Costea:

"Aceasta hartie a mea a condus-o la ilegalitatile facute, dar finalul certificatului de ranit al revolutiei l-a luat de la comisia de expertiza. Am inteles ca dl Draghici a cautat-o pe doamna doctor, medicul legist, care de frica a si plecat. Stiti ce mi-au spus mie daca vorbesc? Ca au vrut si altii sa treaca strada si n-au reusit. Ea, Margareta mi-a spus asta. A zis: noi o sa ajungem foarte bine, si n-are nimeni ce sa ne faca. Tu te uiti in gura acestor analfabeti, agramati, care striga lozinci ca au fost raniti ai Revolutiei?"

Dar, ce le-a spus asistenta medicala procurorilor in timpul anchetei, finalizate prin 2006 cu neinceperea urmaririi penale.

"Dumneaei, zic, spune ca a fost la Televiziune, ca i-a cazut o lada cu sticle incendiare pe picior, si ca s-a ranit si nu stiu ce. Dvs i-ati vazut? N-am vazut nici o rana si nici nu stiu nimic domnule procuror, daca vreti sa va spun adevarul. Iar hartia i-am dat-o pentru ca m-a rugat sa o ajut. Iar mai departe, zic, cum au decurs lucrurile si cum i-a cooptat pe profesorul Beuran, pe profesorul Dinulescu, pe doamna de la medicina legala si pe comisia care a eliberat, zic, nu stiu"

Certificatul de revolutionar acorda posesorului o serie de privilegii: scutiri de impozite, terenuri, spatii comerciale etc. Fosta asistenta sustine ca mai multi revolutionari i-au contestat Margaretei Costea statutul de luptator in Revolutie si ca soacra lui Mircea Geoana nu i-a propus nici un avantaj material in schimbul biletului de trimitere. Numele Margaretei Costea apare si in dosarul Voicu.

Saptamanalul Kamikaze a scris recent ca intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale din 2009, doamna Costea s-ar fi intalnit cu senatorul PSD, in prezent retinut de procurori pentru trafic de influenta. Voicu urma sa "rezolve" dosarele penale ale Margaretei Costea, referitoare la dobindirea de catre aceasta a statutului de revoluționar.

Costea a negat ca i-ar fi cerut senatorului PSD ajutor si a spus ca nu are dosare penale. In decembrie 2009, Bogdan Draghici, cel care a declansat in urma cu cinci ani prima ancheta pe tema obtinerii certificatului de revolutionar de catre Margareta Costea, a facut o noua sesizare penala. Pa la momentul difuzarii acestui material, doamna Costea nu a putut fi contactata pentru a-si prezenta punctul de vedere.

Nota: La solicitarea fostei asistente, HotNews.ro i-a distorsionat vocea pentru a-i proteja indentitatea.

Videomontaj: Remus Puscariu