Ministerul Justitiei a comunicat vineri Interopol ca nu se poate da curs cererii de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de autoritatile singaporeze in cazul lui Silviu Ionescu, intrucat Romania nu a renuntat la imunitatea de jurisdictie penala in acest caz, informeaza un comunicat al institutiei. Raspunsul MJ vine dupa ce, in urma cu doua zile, Interpolul a transmis Ministerului o solicitare in acest sens.

"In urma examenului de regularitate internationala efectuat, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala cu modificarile si completarile ulterioare, a solicitarii de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de autoritatile singaporeze in cazul cetateanului roman Silviu Ionescu, Ministerul Justitiei a constatat ca nu se poate da curs cererii", se arata in comunicat.

Ministerul Justitiei si-a intemeiat raspunsul pe prevederile Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, incheiata la 18 aprilie 1961, la care atat Romania, cat si Republica Singapore sunt parte.

Astfel, potrivit articolului 31 alin.(1), agentul diplomatic se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar. Imunitatea de jurisdictie penala a agentului diplomatic in statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant.

"In cazul de fata, Romania, in calitate de stat acreditant, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a inceput urmarirea penala impotriva lui Silviu Ionescu pentru faptele comise pe teritoriul Republicii Singapore. Romania, in calitate de stat acreditant, nu a renuntat la imunitatea de jurisdictie penala in acest caz, iar Republica Singapore, in calitate de stat acreditar, nu a transmis vreo solicitare scrisa in acest sens", explica institutia.

Ministerul Justitiei mai precizeaza ca, potrivit art. 19 alin. (1) din Constitutia Romaniei, cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania.

Prin derogare de la prevederile alineatului (1) al art. 19, cetatenii romani pot fi extradati in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate. Prin urmare, pentru extradarea cetatenilor romani trebuie sa fie indeplinite cumulativ trei conditii: a) intre Romania si statul solicitant sa existe un tratat bi sau multilateral care sa reglementeze extradarea; b) sa existe reciprocitate si c) sa fie indeplinite conditiile prevazute de legea romana, respectiv Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, cu modificarile si completarile ulterioare, arata Ministerul Justitiei.

Politia din Singapore a transmis Interpol Romania un mandat de urmarire internationala a diplomatului Silviu Ionescu, insarcinatul cu afaceri in Singapore, acuzat ca a provocat un accident de circulatie soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua. In urma comunicarii mandatului de urmarire internationala de catre Singapore, Interpol Romania a solicitat un punct de vedere Ministerului roman al Justitiei.