Secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a explicat luni referindu-se la salariile profesorilor, ca bugetul pe 2010 include drepturi salariale cu majorare de 17%, nu si diferenta de 33%, abrogata de Guvern, dar acordata de anumite instante judecatoresti. In aceste conditii, scolile care au acordat aceste majorari suplimentare (de 33%) au lipsit de fondurile necesare alte unitati de invatamant, care nu au reusit sa acorde nici majorarea de 17%.

In aceste conditii, Guvernul va transfera din trimestrele II, III si IV catre fondul de salarii aferent primului trimestru sume prin care toti profesorii sa primeasca salarii majorate cu 17%, conform legii in vigoare, si va reglementa printr-un alt act normativ problema diferentei de 33%, castigata in instanta de unele cadre didactice.

Ministerul Finantelor Publice analizeaza, impreuna cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si inspectoratele scolare, situatia unitatilor de invatamant la care cadrele didactice nu au primit majorarea salariala de 17%, pentru a se suplimenta fondurile, a mai anuntat Gherghina.

"Vom aproba un act normativ care sa reglementeze la nivel national salarizarea profesorilor", a conchis Gherghina.

Si premierul Emil Boc a amintit, luni, ca a solicitat Ministerului Finantelor sa achite profesorilor din Buzau salarii majorate cu 17%, conform legii in vigoare, pentru cadrele didactice care nu au incasat aceste drepturi, aratand de asemenea ca nu pot fi acordate sporurile nelegale din contracte.

El a aratat ca discrepantele salariale aparute dupa aplicarea Legii de salarizare unitara sunt determinate atat de sentintele judecatoresti care acorda angajatilor din invatamant majorarea salariala de 50%, desi Guvernul a acceptat pentru profesori, in 2008, o crestere de 17% si a abrogat deja prin acte normative diferenta de 33%.