Proiectul Legii Educatiei Nationale a fost postat pe site-ul Ministerului Educatiei

de A.N.     HotNews.ro
Joi, 18 martie 2010, 20:56 Actualitate | Esenţial


 documente
(18 Mar 2010) PDF, 1MB
Ministerul Educatiei a postat joi pe pagina sa de internet Proiectul Legii Educatiei Nationale. Documentul a fost discutat si avizat miercuri, in sedinta de Guvern, intr-o prima lectura. Proiectul urmeaza sa fie prezentat in dezbatere publica pentru o perioada de doua saptamani, la finalul careia acesta va reveni la Guvern, pentru aprobare, Executivul urmand sa-l trimita apoi la Parlament, in vederea dezbaterii si adoptarii.

Ministrul Daniel Funeriu a prezentat joi cateva dintre punctele principale ale proiectului Legii educatiei.

Documentul poate fi studiat pe site-ul www.edu.ro sau in documentul atasat de HotNews.ro.

Tot joi, sindicatele din educatie au anuntat ca profesorii din intreaga tara vor inceta lucrul pentru o zi, pe 22 aprilie, si au amenintat cu declansarea grevei generale, in luna iunie. Sindicatele au mai hotarat, in plus, ca incepand de saptamana viitoare sa nu mai treaca notele elevilor in catalog, in semn de protest fata de legea salarizarii unitare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12250 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Planul cadru? (Joi, 18 martie 2010, 21:15)

  Kleenex [anonim]

  Despre planurile cadru pentru diferitele nivele de invatamant unde putem afla detalii?
  • 0 (0 voturi)    
   dar (Joi, 18 martie 2010, 21:53)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Kleenex

   despre salarizarea profesorilor care obtin rezultate bune si foarte bune, avand in vedere salarizarea unitara si eliminarea sporurilor, unde putem afla detalii?
 • 0 (0 voturi)    
  Cand intra in vigoare legea? (Joi, 18 martie 2010, 21:52)

  Carla [anonim]

  Se da anul asta titularizare sau nu? Eu nu mai inteleg...
 • -1 (3 voturi)    
  programe (Joi, 18 martie 2010, 22:49)

  G [anonim]

  Nu va mai agitati.Peste TREI luni vom avea un nou proiect de lege.Asta e asa,......de smecher!
 • -2 (2 voturi)    
  fun eriu (Joi, 18 martie 2010, 23:22)

  ffgf [anonim]

  avand in vedere ca in trecut s-a mai incercat varianta ,,Învăţământ obligatoriu până la 16 ani" / 10 clase (fara succes !) si ca majoritatea parintilor romani sunt saraci => Daniel Petru Funeriu = un alt PDL-ist prost pus in fruntea unei institutii a statului !
 • 0 (0 voturi)    
  legea educatiei (Joi, 18 martie 2010, 23:28)

  ioana [anonim]

  profesorii de la gimnaziu care au terminat ssd si au gradul didactic I ,titulari pe post cu vechime considerabila trebuie sa-si continuie studiile obligatoriu ? nu este clara legea...
  • +1 (1 vot)    
   Bineinteles ca nu e clara (Vineri, 19 martie 2010, 8:28)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui ioana

   Normal ca nu e clara.
   E facuta in stilul TUTUROR legilor si reglementarilor din Romania. Lasa loc de interpretari pentru a putea baietii destepti sa se descurce.

   Ce nu-i clar aici?
 • 0 (0 voturi)    
  la sufletul copiilor se gandeste cineva? (Vineri, 19 martie 2010, 13:52)

  un inginer batran [anonim]

  La Art. 130, dupa alineatul (4), propun:
  (5)Rezultatele unui examen sau ale unei evaluari vor fi transmise secretariatului spre notificare in ziua terminarii sustinerii sau cel tarziu a doua zi pana la ora 12.00, indiferent de ziua sustinerii, secretariatul avand obligatia afisarii acestora.
  Motivatie:- sunt studenti in ultimul an care nu-si cunosc situatia scolara din anul 1,2,3,4, etc
  -sunt studenti carora le-au fost pierdute notele de catre profesori si au fost obligati sa repete anul
  -sunt studenti si mai ales studente carora nu li se spun notele perioade mari de timp, de ordinul lunilor sau anilor, pentru a fi santajati, sau din alte motive care imi scapa
 • 0 (0 voturi)    
  CABINETELE DE ASISTENTA PSIHOPEDAGOGICA (Vineri, 19 martie 2010, 16:15)

  ALEXANDRU CHIHAI [anonim]

  art. 1 alin. (2) din anexa 3 la ordinul mect nr. 5418/2005 care impune limita de viabilitate (400 preşcolari), ameninta existenta cabinetelor de asistenţă psihopedagogică arondate in gradinite incepand chiar cu anul scolar 2010/2011 din cauza art. 5 pct. (2), art. 22 pct. 1(a) + 1(b) din noul proiect finalizat pentru legea educaţiei ce prevede trecerea grupei pregătitoare la învăţământul primar unde capata un nou statut clasa pregătitoare (anul scolar 2010/2011).

  si in cazul liceelor hemoragia de personal in ce priveste cabinetele de asistenta psihopedagogica e la fel de alarmanta ... ca si-n gradinite.

  aceasta ar putea insemna o noua si tragica degajare a multor resurse umane * (psihologi, sociologi, psihopedagogi) de pe statele de functiuni ale centrelor de resurse si asistenta educationala?

  daca nu se va revizui favorabil ordinul mect 5418/2005 atunci totul se reduce doar la o chestiune de timp ...

  alexandru chihai, expert ``psihologie comunitara``, cjrae - mehedinti
 • +1 (1 vot)    
  comentariu (Duminică, 21 martie 2010, 17:18)

  TeO [anonim]

  Ceea ce mi se pare mie ca nu se observa, este faptul ca structura sistemului national de invatamant, este de-a dreptul criminala De ce? Pentru ca la varsta de 16 ani, cf. legislatiei nationale si internationale, cetatenii pot parasi scoala in vederea ocuparii unui loc de munca. Ori, structura prezentata de Basescu prin intermediul lui Funeriu si sustinuta furibund de M.M.Vergu, arunca, pur si simplu, copilul roman in valtoarea ocuparii unui loc de munca, TOTAL NEPREGATIT, pentru ca la acel moment, scoala romaneasca NU îI OFERA NICI O CALIFICARE. Deci, tinichigiii si ospatarii vor ajunge direct pe plantatiile de maslini si capsuni, in calitate de MUNCITORI NECALIFICATI. Bravos, natiune!
 • +1 (1 vot)    
  Reducerea și reforma include religia? (Luni, 22 martie 2010, 9:37)

  ptc [utilizator]

  Există foarte multe probleme cu orele de religie în actuala formă.

  Reducerea numărului de ore și/sau reforma include și orele de religie?

  Iată câteva probleme legate de orele de religie din școli:

  # religia se predă în școli din clasa I până într-a XII-a
  # orele de religie au caracter opțional (aici „opțional” are un sens distorsionat și diferit decât cel înțeles în mod normal)
  # deși materia numită „religie” are caracter opțional și există posibilitatea să nu participi deloc, media generală ia în calcul media de la această materie
  # orele de „religie” sunt de fapt ore de îndoctrinare religioasă (def.: ÎNDOCTRINÁ vb. tr. a iniția într-o doctrină, a înarma cu o doctrină.)
  # deși statul este neutru din punct de vedere confesional, elevii sunt implicit înscriși la orele de îndoctrinare creștin-ortodoxe
  # orele de religie, prin lege, trebuie să fie programate în orarele școlare fie ca prima, fie ca ultima oră din ziua școlară
  # orele de religie sunt singurele la care elevii unei clase sunt separați constant în aceleași subgrupuri pentru a participa la activități diferite în timpul unei aceleiași ore
  # există destule rapoarte că la unele ore de religie cei ce predau sperie copiii cu amenințări și instigă la intoleranță împotriva cultelor minoritate
  # dacă doriți ca unui copil să i se predea religie, bisericile, indiferent de religie sau denominație, oferă ore de cateheză în cadrul bisericii
  # deși un elev își poate schimba religia în orice perioadă a anului, nu se acceptă schimbarea statului elevului față de oră decât la început de an
  # notarea justă a performanțelor la această materie reprezintă o reală problemă


  Mai mult la

  http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/religia-in-scoli-infomatii-opinii-si.html
  • 0 (0 voturi)    
   legea invatamantului (Miercuri, 31 martie 2010, 15:28)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui ptc

   nu mi se pare normal sa sefaca ore de religie de la clasa I cand copilul nu stie sa citeasca pana la clasa a XII-a si in trunchiul comun...
   se scot din planul cadru discipline importante dar ramane religia-culmea!profesori de religie facuti cu univ.sambata si duminica...cred ca este deja prea mult!
 • 0 (0 voturi)    
  un singur cuvat: hilar (Luni, 29 martie 2010, 14:03)

  parinte [anonim]

  Un nou proiect hilar care instituie evaluari (a se intelege examene) nenumarate in ciclul primar si gimnazial si un invatamant universitar diluat. Va fi mai greu pentru copii sa treaca de ciclul primar sau sa frecventeze o cresa decat sa absolve o universitate.
  Ca parinte nu pot decat sa spun ca suntem penibili.
 • 0 (0 voturi)    
  Profesori universitari pensionari (Luni, 29 martie 2010, 22:05)

  Simion Mehedintu [anonim]

  Noua lege a educatiei pastreaza vechii dinozauri comunisti si securisti, cu rudele lor cu tot, cei care nu mai tin pasul cu noul, care au dezvoltat un sistem nepotist, corupt, vinovatii de agresiune sexuala a studentelor si luare de mita, care franeaza invatamantul universitar romanesc. Pacat!
 • 0 (0 voturi)    
  legea invatamantului art 219 (Miercuri, 31 martie 2010, 15:15)

  ioana [anonim]

  cred ca ar trebui revizuit articolul 219 privind obligativitatea studiilor superioare pentru cadrele didactice cu studii medii incadrate deja in sistem cu grade didactice si vechime considerabila-ar trebui ca acestia sa ramana in sistem in baza diplomelor primite -se va ajunge la o nebuneala si o disperare totala.La 50 de ani studenti?
  ce fac profesorii cu ssd de ei nu se aminteste nimic? Universitatile vor organiza diferente?
 • 0 (0 voturi)    
  Titularizare (Marţi, 6 aprilie 2010, 11:44)

  Alina [anonim]

  Angajarea la nivelul scolii, respectiv implicarea comunitatii in angajarea profesorilor este o aberatie. Se incurajeaza mita, directoriii vor angaja pe cel care ii ofera mai multi bani. Nu mai exista egalitate de sanse. Un tanar care termina facultatea si nu are "cunostinte" in vreo scoala ii va fi imposibil sa se angajeze.
  Eu am terminat facultatea in 2004. M /am titularizat si fac naveta intr /un sat situat la 10 km de Suceava. Daca nu ar fi existat examenul de titularizare ar fi fost imposibil sa gasesc un loc de munca in invatamant. Indiferent de cat esti de capabil, de rezultatele obtinute, directorul isi doreste ca angajatii scolii sa fie din comuna, ceea ce nu mi se pare corect.
 • 0 (0 voturi)    
  bacalaureat (Marţi, 13 aprilie 2010, 15:11)

  cornel [anonim]

  Examenul de bacalaureat se promoveaza cu media 6 iar in cazul in care nu este promovat examenul se pot echivala la cerere disciplinele promovate cu nota 5 intr-o viitoare sesiune. Ma intreb ce se intampla daca un elev promoveaza toate disciplinele cu nota 5 dar nu a promovat bacalaureatul deoarece nu a reusit sa obtina cel putin media 6? I se mai echivaleaza vreo nota de 5, are dreptul sa-si aleaga elevul discplinele echivalate dar cate?
 • 0 (0 voturi)    
  Titularizare (Vineri, 16 aprilie 2010, 15:24)

  Carmen [anonim]

  La Suceava s-au tras tunuri de mii de euro cu titularizarile.Au intrat in sistem o multime de absolventi "Spiru Haret".Jocurile erau dinainte facute. Dupa contestatia facuta mi s-au cerut 5.000 euro.Stau si acum la scoli o multime de pensionari , unii nici macar nu au definitivatul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by