SUA intentioneaza sa instaleze in Romania 3 baterii de rachete interceptoare, care ar contine 24 de interceptori SM-3, insa aceasta chestiune este un subiect de negociere, a declarat subsecretarul de stat american Ellen Tauscher, citat de Omega.md.

“Vom pune in discutie ce anume va fi instalat in Romania. Eu presupun ca este vorba despre 3 complexe, ceea ce inseamna 24 de rachete de interceptare. In acelasi timp, toate acestea raman la ora actuala subiect de discutii“, a spus adjunctul secretarului de stat american.

Tauscher a facut precizari si in privinta Rusiei, aratand ca SUA a informat Rusia, "in mod consecvent", despre tot ce inseamna abordarea gradual adaptiva a sistemului antiracheta american si despre cele patru faze ale acestuia.

“Colegii mei din Rusia au fost informati despre vizita mea in Romania si despre intentia Presedintelui Obama de a propune Romaniei sa receptioneze in anul 2015 cea de-a doua faza a planului american etapizat de amplasare a sistemului antiracheta, care prevede crearea unei baze de rachete de interceptare SM-3, a unei baze terestre“, a precizat Ellen Tauscher.