Un tanar de 18 ani din Iasi a ajuns noaptea trecuta in stare grava la spital dupa ce a fumat plante etnobotanice, cumparate in plina campanie de reduceri de preturi, anunta Agerpres. Si la Satu Mare, un tanar a fost internat de urgenta, dupa ce a fumat o tigara din astfel de plante. Dupa ce vânzarea si consumul produselor etnobotanice au fost interzise prin lege, preturile acestor produse au scazut la unele "magazine de vise" chiar si cu 90 la suta.

Daca in urma cu cateva zile cateva grame de astfel de plante costau intre 25 si 50 de lei, pretul lor a scazut acum chiar si pana la 5 lei.

Guvernul a decis, miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, interzicerea consumului si a comercializarii de produse si substantele etnobotanice. Ordonanta se refera la 36 de astfel de plante halucinogene, al caror consum a crescut foarte mult in ultima perioada, mai ales in randul tinerilor.

Decizia a venit dupa ce in ultimul timp consumul acestor plante a crescut foarte mult, mai ales in randul tinerilor, iar saptamana trecuta, un tanar din Bucuresti a murit dupa ce a consumat plante halucinogene de la "magazinul de vise".

Ordonanta mai prevede ca persoanele care vand, detin sau transporta plante si substante etnobotanice risca sanctiunea cu inchisoarea, a anuntat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

In zece zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, toti comerciantii sunt obligati sa distruga, pe cheltuiala lor, stocurile de substante etnobotatice. Ministrul Sanatatii a precizat ca acestia nu vor fi despagubiti, chiar daca pana acum astfel de produse erau considerate legale.