Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Gheorghe Pogea de incompatibilitate. Procurorii ANI sustin ca Pogea a detinut simultan calitatea de ministru de Finante si de administrator al unei societati comerciale.

"Eu nu am fost niciodata in stare de incompatibilitate. Cand am devenit ministru eram director general, dar imediat dupa aceasta am renuntat la functie, pentru ca stiu ce presupune functia de demnitar. Nu am de gand sa actionez ANI in judecata, dar le recomand sa verifice inca o data documentele", a declarat Gheorghe Pogea pentru HotNews.ro.

Agentia anunta printr-un comunicat de presa ca "Gheorghe Pogea s-a aflat, in perioada 22.12.2008 – 26.02.2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut simultan atat functia de Ministru al Finantelor Publice, cat si calitatea de administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L". ANI s-a sesizat din oficiu, in urma publicarii mai multor articole de presa care semnalau posibila nerespectare de catre domnul Pogea, in calitate de Ministru al Finantelor Publice, a dispozitiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor.

Fostul ministru a fost instiintat cu privire la declansarea procedurii de verificare, se arata in comunicatul care precizeaza ca "pana in prezent, domnul Gheorghe Pogea nu a facut uz de drepturile sale legale".

Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu functia de administrator in cadrul societatilor comerciale. "Daca persoana cercetata nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica, la data ramanerii definitive a actului de constatare, aceasta este decazuta din dreptul de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica dintre cele prevazute de lege, cu exceptia celor elective, pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a actului de constatare", informeaza comunicatul.

In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie, conform prevederilor legale.

Este a treia acuzatie de incompatiblitate adusa de ANI, de la inceputul anului. Prima astfel de sesizare a fost facuta pe 25 ianuarie, cand Agentia anunta ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 23.04.2003 - 18.05.2004, cand a detinut si exercitat concomitent atat functia de primar al Municipiului Sibiu, cat si functia de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale. Klaus Johannis a declarat ca a contestat decizia ANI.

Pe 3 februarie, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca si poetul Mircea Dinescu se afla in stare de incompatibilitate, deoarece detine concomitent functia de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si pe cea de administrator la doua societati comerciale. Mircea Dinescu a declarat ca nu va depune plangere impotriva deciziei.