Klaus Johannis s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 23.04.2003 - 18.05.2004, intrucat a detinut si exercitat concomitent atat functia de primar al Municipiului Sibiu, cat si functia de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate, dat publicitatii luni.

UPDATE 1: Klaus Johannis nu poate fi numit intr-o functie de demnitate publica timp de 3 ani, daca actul de constatare a incompatibilitatii ramane definitiv, sustin reprezentantii ANI, citati de NewsIn. La sfarsitul anului trecut, Klaus Johannis a fost propus la functia de premier de PNL, PSD si UDMR.

UPDATE 2: Klaus Johannis a anuntat ca a contestat decizia ANI, fara sa ofere alte detalii, anunta Mediafax.

ANI arata ca s-a sesizat din oficiu in urma publicarii la data de 05 noiembrie 2009, in ziarul „Evenimentul Zilei”, a articolului „Johannis interzis ca premier”, cu privire la posibila nerespectare de catre acesta, in calitate de primar al Municipiului Sibiu, a dispozitiilor legale, referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor.

"Avand in vedere reglementarile legislative si intrucat, in urma verificarii prealabile, efectuate in temeiul Legii nr. 144/2007, republicata, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea de catre domnul Johannis Klaus-Werner a prevederilor legale privind regimul incompatibilitatilor, in temeiul art. 45, alin. 1 al aceluiasi act normativ, s-a procedat la verificarea starii de incompatibilitate intre functia de primar si cea de membru al consiliului de administratie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-sura Mica S.A.", se arata in comunicatul ANI.

"Procedura de instiintare a fost indeplinita in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER fiind informat, in data de 11.11.2009, despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale referitoare regimul juridic al incompatibilitatilor, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare. Pana in prezent, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER nu a facut uz de drepturile sale."

"In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor primite de la Judecatoria Sibiu si Oficiul National al Registrului Comertului, au rezultat urmatoarele: domnul Johannis Klaus a exercitat mandatul de Primar al Municipului Sibiu in perioadele 2000 – 2004 si 2004 – 2008; domnul Johannis Klaus se afla in prezent in exercitarea legala a celui de-al treilea mandat consecutiv de primar (pentru perioada 2008 – 2012); domnul Johannis Klaus a fost numit, la data de 07.01.2002, in functia de membru al consiliului de administratie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A.; domnul Johannis Klaus s-a retras din functia de membru al consiliului de administratie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-sura Mica S.A. la data de 18.05.2004; S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A. a inregistrat, in urma desfasurarii activitatii pe parcursul anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 ROL; S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A.a inregistrat, in urma desfasurarii activitatii pe parcursul anului fiscal 2004, venituri totale de 1.752.654.000 ROL, precum si un profit net de 491.142.000 ROL', mai arata ANI.

Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 279/21.04.2003 si a intrat in vigoare la data de 23 aprilie 2003. Potrivit acesteia, Klaus Johannis avea la dispozitie cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ pentru a renunta la calitatea de administrator in cadrul S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A., insa acest lucru s-a intamplat abia la 18.05.2004.

Conform dispozitiilor art. 91, alin. (4) din Legea nr. 161/2003, "in situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale".

De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective", mai arata ANI.

  • Klaus Johannis: Nu am fost niciodata in incompatibilitate

Pe 5 noiembrie 2009, primarul Sibiului, Klaus Johannis, declara ca nu s-a aflat niciodata in incompatibilitate si ca, dupa ce a fost ales primar, a demisionat din functia de administrator al unei societati comerciale, insa "din motive birocratice", acest lucru a fost comunicat mai tarziu la Registrul Comertului, potrivit Mediafax.

La randul sau, Biroul de presa al Primariei Sibiu a transmis presei o clarificare a situatiei semnate in cotidianul Evenimentul Zilei: "Primarul Klaus Johannis nu s-a aflat in incompatibilitate de functii in niciun moment pe intreaga durata a mandatelor sale de primar. Dupa aparitia Legii 161 din data de 19 aprilie 2003, in termenul legal de 60 de zile, primarul Klaus Johannis a formulat demisia din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al SC Parcul Industrial Sura Mica, in data de 19 mai 2003. Consiliul de Administratie si directorul general al parcului au luat act de demisia domnului Klaus Johannis si de vacantarea acestui post, asa cum rezulta si din actele emise de SC Parcul Industrial Sura Mica".