ANI: Klaus Johannis a fost in incompatibilitate de functii in perioada 2003-2004. Primarul Sibiului contesta decizia ANI

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 25 ianuarie 2010, 9:51 Actualitate | Politic


 documente
(25 Ian 2010) RTF, 8KB
Klaus Johannis s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 23.04.2003 - 18.05.2004, intrucat a detinut si exercitat concomitent atat functia de primar al Municipiului Sibiu, cat si functia de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate, dat publicitatii luni.

UPDATE 1: Klaus Johannis nu poate fi numit intr-o functie de demnitate publica timp de 3 ani, daca actul de constatare a incompatibilitatii ramane definitiv, sustin reprezentantii ANI, citati de NewsIn. La sfarsitul anului trecut, Klaus Johannis a fost propus la functia de premier de PNL, PSD si UDMR.

UPDATE 2: Klaus Johannis a anuntat ca a contestat decizia ANI, fara sa ofere alte detalii, anunta Mediafax.

ANI arata ca s-a sesizat din oficiu in urma publicarii la data de 05 noiembrie 2009, in ziarul „Evenimentul Zilei”, a articolului „Johannis interzis ca premier”, cu privire la posibila nerespectare de catre acesta, in calitate de primar al Municipiului Sibiu, a dispozitiilor legale, referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor.

"Avand in vedere reglementarile legislative si intrucat, in urma verificarii prealabile, efectuate in temeiul Legii nr. 144/2007, republicata, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea de catre domnul Johannis Klaus-Werner a prevederilor legale privind regimul incompatibilitatilor, in temeiul art. 45, alin. 1 al aceluiasi act normativ, s-a procedat la verificarea starii de incompatibilitate intre functia de primar si cea de membru al consiliului de administratie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-sura Mica S.A.", se arata in comunicatul ANI.

"Procedura de instiintare a fost indeplinita in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER fiind informat, in data de 11.11.2009, despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale referitoare regimul juridic al incompatibilitatilor, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare. Pana in prezent, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER nu a facut uz de drepturile sale."

"In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor primite de la Judecatoria Sibiu si Oficiul National al Registrului Comertului, au rezultat urmatoarele: domnul Johannis Klaus a exercitat mandatul de Primar al Municipului Sibiu in perioadele 2000 – 2004 si 2004 – 2008; domnul Johannis Klaus se afla in prezent in exercitarea legala a celui de-al treilea mandat consecutiv de primar (pentru perioada 2008 – 2012); domnul Johannis Klaus a fost numit, la data de 07.01.2002, in functia de membru al consiliului de administratie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A.; domnul Johannis Klaus s-a retras din functia de membru al consiliului de administratie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-sura Mica S.A. la data de 18.05.2004; S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A. a inregistrat, in urma desfasurarii activitatii pe parcursul anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 ROL; S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A.a inregistrat, in urma desfasurarii activitatii pe parcursul anului fiscal 2004, venituri totale de 1.752.654.000 ROL, precum si un profit net de 491.142.000 ROL', mai arata ANI.

Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 279/21.04.2003 si a intrat in vigoare la data de 23 aprilie 2003. Potrivit acesteia, Klaus Johannis avea la dispozitie cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ pentru a renunta la calitatea de administrator in cadrul S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica S.A., insa acest lucru s-a intamplat abia la 18.05.2004.

Conform dispozitiilor art. 91, alin. (4) din Legea nr. 161/2003, "in situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale".

De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective", mai arata ANI.

 • Klaus Johannis: Nu am fost niciodata in incompatibilitate
Pe 5 noiembrie 2009, primarul Sibiului, Klaus Johannis, declara ca nu s-a aflat niciodata in incompatibilitate si ca, dupa ce a fost ales primar, a demisionat din functia de administrator al unei societati comerciale, insa "din motive birocratice", acest lucru a fost comunicat mai tarziu la Registrul Comertului, potrivit Mediafax.

La randul sau, Biroul de presa al Primariei Sibiu a transmis presei o clarificare a situatiei semnate in cotidianul Evenimentul Zilei: "Primarul Klaus Johannis nu s-a aflat in incompatibilitate de functii in niciun moment pe intreaga durata a mandatelor sale de primar. Dupa aparitia Legii 161 din data de 19 aprilie 2003, in termenul legal de 60 de zile, primarul Klaus Johannis a formulat demisia din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al SC Parcul Industrial Sura Mica, in data de 19 mai 2003. Consiliul de Administratie si directorul general al parcului au luat act de demisia domnului Klaus Johannis si de vacantarea acestui post, asa cum rezulta si din actele emise de SC Parcul Industrial Sura Mica".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2689 vizualizari

 • +8 (20 voturi)    
  Iata ca incet-incet (Luni, 25 ianuarie 2010, 9:58)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  ies la iveală nu numai flacări violete şi atacuri energetice.
  Neamţul nu prea-i neamţ ?!
  • +2 (10 voturi)    
   putem avea (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:34)

   curios [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   si o opinie a lui Crin, Lajos Orban, poate si MG despre "proiectul Johannis"care pornea deja cu un sef mincinos?
  • -3 (9 voturi)    
   adica? (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:35)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   daca are acte ca a trimis demisia la timp, ce scrie la RC e kk! pa, cautati nod in papura altundeva.
  • -5 (13 voturi)    
   eu vad altfel lucrurile (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:42)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Asta e pedeapsa pentru ca a fost impotriva lui Basescu la alegeri.
   De altfel, stim cu totii cine e presedintele ANI, nu? Domnul "am vrut sa vad cum e un santaj".
  • 0 (0 voturi)    
   ANI: Klaus Johannis a fost in incompatibilitate d (Luni, 1 februarie 2010, 13:24)

   eu [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   BA DA! ESTE NEAMT CINSTIT, GOSPODAR, DESTOINIC I SI SIBIAN pentru sibieni.
   ma inspaimanta diletantismul asa/zisilor experti in ale dreptului si al urechistilor care scriu ce debiteaza acei experti doar de dragul de a murdari.
   Profesionalismul deranjeaza nulitatile iar IOHANNIS este profesionalism.
 • +4 (10 voturi)    
  Nu este cam devreme? (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:03)

  Frobenius [anonim]

  Exista in 2004 vreo autoritate a statului care avea obligatia sa verifice? Din moment ce nu a fost descoperita incompatibilitatea atunci, probabil ca nici autoritatea respectiva nu exista. Altfel nu se poate explica recenta "descoperire".
  Putem afla si despre alte "incompatibilitati" actuale acum? Presupun ca nu. Trebuie sa asteptam pina in 2016.
 • -7 (15 voturi)    
  Violetul.... (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:05)

  TED [anonim]

  Basescule...nu-ti fie teama....suntem peste tot...de ce ti-e frica nu scapi....si nici slugile tale...Incercati baieti,incercati....poate ne trezim si noi....Sa vezi atunci flacari...
  • +2 (2 voturi)    
   :))))) (Luni, 25 ianuarie 2010, 16:34)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui TED

   asta parca-i replica dintr-un film de groaza prost :D
   ce sa zic, foarte inspaimantator :))
   sigur baselu va citi ce spune ted si se va ascunde urjent la capatu' lumii.
   Ted, get a life :D
 • 0 (8 voturi)    
  Prostii (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:08)

  Hapxiu [anonim]

  Aplicarea retroactivă a legii, prescripţie... cel puţin două motive pentru care sancţiunea nu va sta în picioare.
  • 0 (2 voturi)    
   retroctiveaza-ti mintea amice... (Luni, 25 ianuarie 2010, 14:53)

   sami [utilizator] i-a raspuns lui Hapxiu

   legea este din aprilie 2003, data la care sibiu klaus era si primar si membru CA (DIVIDENTE SI ALTELE)...Este nesimtire sa spui ca nu ti-au luat aia in considerare demisia....de ce si-a mai bagat banii in buzunat cuveniti din calitatea sa de membru al CA IN 2004???
   • +2 (2 voturi)    
    Bine măcar că nu m-ai înjurat (Luni, 25 ianuarie 2010, 18:40)

    Hapxiu [anonim] i-a raspuns lui sami

    1. În comunicatul ANI nu scrie nicăieri că KJ a încasat bani ca administrator.

    2. Sancţiunea s-a aplicat potrivit unei legi din 2007, care a înfiinţat ANI, iar faptele s-au produs prin 2003. O fi sau n-o fi retroactivitate? Eu zic că da.

    3. Administratorul nu are drept la "dividente" (probabil că ai vrut să spui "dividende", nu-i aşa?).

    4. Aplicarea sancţiunii după 6 ani este oricum prescrisă.

    În concluzie, nu prea există şanse ca ANI să câştige procesul.
    • -1 (1 vot)    
     procesul (Luni, 25 ianuarie 2010, 19:16)

     any [anonim] i-a raspuns lui Hapxiu

     poate ca nu'l castiga.
     dar cu obrazul ?! aaaaaaa ?
     cu obrazul nemtzesc, cum ramane ?!
     hotzul neprins, negustor cinstit !
 • +5 (7 voturi)    
  Si ce ... (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:13)

  Bibicu [anonim]

  ... Tusac, primarul PSD al Mangaliei nu a fost in incompatibilitate ??
  Insa a dat in judecata decizia de revocare a lui din functia de primar ... si a castigat.
  Doar traim in Romania. Ce America .... ROmania e tara tuturor posibilitatilor.
  • +4 (6 voturi)    
   Corectie (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:16)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Bibicu

   America e tara tuturor posibilitatilor, intr-adevar.

   Romania e tara unde totul e posibil.

   Doar o mica diferenta de nuanta.
 • +7 (9 voturi)    
  Stire veche (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:14)

  Anonim [anonim]

  Stirea a aparut si in timpul campaniei, dar spusa cu jumatate de gura, probabil PSD deabea astepta sa aiba motiv sa se vaite de "dictatura" iar cei din tabara lui Base au mirosit-o.

  Bun, a fost in incompatibilitate, si ?

  Ce facem cu nemtoteiu ? Ce s-a mai intamplat cu seful ANI ?
  • +3 (5 voturi)    
   PSD a stiut (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:36)

   pervers [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   dar a pastrat-o in maneca ca (in eventualitatea castigarii) sa-l dea jos pe Johannis. Numai Crin nu a stiut si a ramas repetent si la asta. Chiar "un alt fel de a face politica".
 • -1 (9 voturi)    
  propun (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:15)

  doi si-un sfert [utilizator]

  sa-l fie desemnat si prim-ministru ca sa faca un guvern in exil in Germania.
  Trebuie sa voteze de urgenta Parlamentul o lege care sa se aplice retroactiv si care sa elimine aceasta incompatibilitate... Ce ziceti Tov. Crin?
  • -3 (9 voturi)    
   ce zic eu, ba? (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:38)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui doi si-un sfert

   ca nu veti apuca un an de domnie, banditi portocalii! atata prostie rea si agresiva nici pesedistii n-au avut, deci se apropie momentul sa zburati cu suturi in fund si sa vi se confiste averile; doar nu credeti ca veti mistui in pace prada? hahaha!
 • +1 (13 voturi)    
  pai, (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:21)

  un roman [anonim]

  pai daca n-a fost cuminte si s-a bagat (ma rog, a vrut si el) in politica mare.....
 • +7 (9 voturi)    
  Asta e democratia .... (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:52)

  vali_bob@usa.com [anonim]

  Asta edemocratia politica si rotatia la putere corecta !
  cei care vin la putere tre' sa scotoceasca si sa gaseasca toate neregulile si ilegalitatile vechii guvernari, sa puna sub incidenta legii toate aceste abuzuri si smenarii !
  iar la urmatoarea rotatie politica sa fie si ei, la randul lor verificati si luati la puricat !
  astfel vor fi, speram, mai putine jafuri si imbogatiri peste noapte !
 • -4 (6 voturi)    
  Primarul (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:45)

  Gabriel [anonim]

  Puteti sa inventati 100 de tampenii de astea pe zi, Johannis ramane primarul nost'. Si l-om alege cu 90% din voturi si la urmatoarele alegeri. HAI JOHANNIS!!
 • -2 (6 voturi)    
  ca sibian va spun... (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:56)

  alex [anonim]

  nu ma intereseaza de compatibilitati, incompatibilitati...pai ce tata ilici a fost compatibil ca presedinte al romaniei? nu. Nu zic ca legea nu trebuie respectata dar ne cramponam de niste prostii in loc sa vedem ce e important. Din partea mea poa' sa zica ANI ce vrea, primar ca asta Sibiul n-a avut....cu toate incompatibilitatile lui....
  • 0 (4 voturi)    
   Zici matale ... (Luni, 25 ianuarie 2010, 13:23)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui alex

   Ciuhandu e primar in Timisoara de cre' ca trei mandate. E un primar cel putin bunicel, si oricum nu s-a prezentat nimeni impotriva lui in alegeri care sa fie mai calificat (cine e curios de calificarea primarului Ciuhandu, sa caute pe web ce studii a urmat, si se lamureste - Johannis nici nu se compara). Cu toate astea, mai ca-mi vine sa pun pariu ca in urma sustinerii declarate anti-Basescu din campania prezidentiala, al patrulea mandat n-o sa-l mai ia. Stii matale de ce? Omenia ti-o mananci o singura data. Orice ti s-ar promite, daca vrei sa-ti pastrezi demnitatea, obrazul spate nu ti-l faci. Asa si cu Johannis. Daca as fi sibian, in urma episodului cu premierul in mod cert nu l-as mai vota. Nu pentru ca n-ar fi in continuare un primar priceput (chestie pe care eu oricum nu-s in masura s-o apreciez, neavand habar de ce se intampla in Sibiu), ci pentru ca eu nu m-as simti bine sa sustin pe cineva care sustine tot ceea ce eu consider forte reactionare si retrograde in Romania. Pe de alta parte insa, s-ar putea ca reactia mea, ca timisorean care in decembrie '89 eram in strada, sa fie binisor diferita de reactia unei pesoane care a vazut ce s-a intamplat la Timisoara doar la televizor. Eu in veci n-o sa pot sustine cu inima impacata pe cineva care cel putin cazut la pace cu continuatorii comunistilor, chiar daca nu s-a inregimentat pe de-a-ntregul in tabara PSD, PNL, PC, PRM etc. - chestie de care in opinia mea se fac vinovati atat Ciuhandu cat si Johannis.
   • +2 (2 voturi)    
    Ha ha (Luni, 25 ianuarie 2010, 19:25)

    Rhadoo [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    La cum vorbesti, clar n-ai fost revolutionar la Timisoara.
    Ai idee cati PSD-isti au trecut dupa alegeri in tabara democrat-liberala? Ai idee cati membri din PD-L sunt fosti comunisti, cu Basescu in frunte? Daca sunt asa niste anticomunisti, de ce au atatia fosti comunisti in partid si de ce accepta in continuare si pe altii?
    Hai sa nu mai fim ipocriti sa ne dam pe-aici mari revolutionari, ca asta o poate face oricine.
  • +1 (3 voturi)    
   Puiu (Luni, 25 ianuarie 2010, 13:26)

   miki [anonim] i-a raspuns lui alex

   Asa e,n-ai vazut primar asa de mare de bea apa din scoc,noaptea fereste baltile pe ulita si ziua da in ele.
   In afara de a cheltui o graoza de bani pentru reabilitarea centrului istoric mai ai ceva sa spui?Nu cumva din datoriile ce ni le-a facut mnealui,pina in 2025,sau facut prea putine lucrari?A verificat cineva banul public cheltuit de el si consilieri?Cind o sa avem raspuns la toate aceste intrebari putem afirma ca este gospodar,priceput si bun.Despre oricine ,cu ajutor de la media,se poate vorbi la superlativ dar fara acoperirea faptelor prin realizari,economii.
   Deci las-o jos ca macane!
 • -1 (3 voturi)    
  Hopa!!!!! (Luni, 25 ianuarie 2010, 16:34)

  Traian [anonim]

  Cum, salvatorul Romaniei in mintea crea a Lu' Crin si Mirciulica, sta pe langa lege?
  Mai, fir-ar sa fie!
  No, cum suntem , noi, aia multi, prosti.....
  • +2 (2 voturi)    
   lasa (Luni, 25 ianuarie 2010, 18:45)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Traian

   Noroc ca sunt curati ca lacrima cei care au castigat alegerile (Videanu de exemplu).
 • -2 (2 voturi)    
  iata de ce vroia sa fie la ciolan ! (Luni, 25 ianuarie 2010, 18:01)

  era santajabil [anonim]

  daca ajungea la ciolan nu il mai putea intreaba nimeni nimic despre ilegalitatile trecute.
 • +2 (2 voturi)    
  Mai terminati, pupinbasestilor (Luni, 25 ianuarie 2010, 19:39)

  Rhadoo [utilizator]

  Toti tampitii care n-au ce manca acasa, dar il pupa pe Basescu in fund din greu, stau si isi dau cu parerea aici. Vedeti-va de treaba voastra. Daca am avea macar 10 oameni ca Johannis pe la Guvern am duce-o cu totii mai bine.
  87% la suta la ultimele alegeri va spune ceva? Johannis a dovedit prin fapte ca este un primar bun si un om de valoare. Orice sibian pe care il intrebati va va spune asta. Si pe baza acestor fapte il va vota pe Johannis din nou, din nou si din nou.
  Altii fura miliarde in tara asta, iar noua ne pierde ANI timpul cu rahaturi, evident, la ordinele sefului.
  Va ma urez un singur lucru: sa traiti bine si spor la pupat in fund in continuare, dar va asigur ca prostia nu o sa va tina de foame.
 • +2 (2 voturi)    
  Comunicare (Marţi, 26 ianuarie 2010, 3:45)

  Muresan Eugenia [anonim]

  Eu (si nu numai) il apreciez in mod deosebit pe d-lIohanis Klaus si il voi sustine in continuare penru ca este o alternativa serioasa ,competenta si credibila.De aceea i se cauta nod in papura i se fac dosare etc le este frica de el,fiindca este un om integru, cult,echilibrat,f. bine orientat si cu multa stapanire de sine.pe baza acestor calitati cred ca ar fi cel mai bun prim ministru al Romaniei.
 • +2 (2 voturi)    
  comunicare (Marţi, 26 ianuarie 2010, 4:01)

  Muresan Eugenia [anonim]

  Multi romani il sustin pe d-l I.klaus,pentru ca este un om serios,echilibrat,cult,,vertical,f. bun maneger,capabil sa faca multe pentru noi toti.Va fi un prim ministru care va lupta pentru tara,asa cum au facut si inaintasii sai.De aceea nu este last .Le este frica de calitatile enrgia,corectitudinea lui,caci le este net superior!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by