Directia Sanitar-Veterinara Bihor a declarat drept zona infestata cu trichinela complexul de vanatoare de la Balc, ca urmare a faptului ca o parte dintre mistretii impuscati, sambata si duminica, la partida de vanatoare organizata de Ion Tiriac, au fost diagnosticati cu trichineloza, informeaza Mediafax.

"Toti cei 160 mistreti recoltati sambata si duminica, la ultima editie a vanatorii de la Balc, au fost analizati din punct de vedere sanitar-veterinar, iar cinci dintre exemplarele doborate au fost gasite infestate cu trichinela", a declarat, marti, directorul adjunct responsabil cu sanatatea animala in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor, Sorin Hodisan.

Potrivit lui Hodisan, declararea complexului de la Balc drept zona infestata cu trichinela "nu inseamna ca pe viitor ar putea fi interzise partidele de vanatoare, ci o supraveghere sporita a zonei, precum si instituirea obligativitatii ca, de acum, toate exemplarele recoltate din respectivul perimetru sa fie analizate din punct de vedere sanitar-veterinar".

Directorul DSVSA a explicat, de asemenea, ca cele cinci exemplare de mistret gasite necorespunzatoare la examenul trichineloscopic "au fost confiscate si predate la societatea Protan, pentru a fi distruse".

La Balc au avut loc sambata si duminica partide de vanatoare, iar potrivit unor surse la acestea au participat circa 30 de invitati ai omului de afaceri Ion Tiriac. Seful DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budau, a declarat, duminica seara, ca numaratoarea finala arata ca la Balc au fost impuscati in total 160 de mistreti, iar cel mai greu a cantarit aproximativ 120 de kilograme.