Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, s-a declarat dispus sa amane intalnirea cu presedintele Traian Basescu, planificata pentru luna februarie, pana cand cele doua tari vor avea ambasadori, informeaza Unimedia, citand un interviu acordat de Ghimpu ProTV Chisinau.

„Pana la intalnirea cu presedintele roman Traian Basescu, Romania ar trebui sa-si nominalizeze un nou ambasador in Republica Moldova. (...) Daca nominalizarea ambasadorilor poate dura ceva timp, sunt pentru a amana intalnirea mea cu presedintele Basescu. E important ca pana la intalnirea presedintilor R. Moldova si a Romaniei sa fie nominalizati ambasadorii (Romaniei la Chisinau si a R. Moldova – la Bucuresti – n. red.)”, a spus Ghimpu.

La sfarsitul anului 2009, Mihai Ghimpu i-a adresat omologului sau roman invitatia de a face o vizita la Chisinau. Daca initial s-a spus ca ea va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie, zilele trecute Ministerul de Externe moldovenesc a spus ca vizita lui Basescu va avea loc la inceputul lunii februarie, ea fiind precedata de o intalnire a sefilor diplomatiilor celor doua tari, Teodor Baconschi si Iurie Leanca.

Romania nu mai are ambasador la Chisinau dupa ce Filip Teodorescu a fost expulzat din Republica Moldova, in urma protestelor postelectorale din 7 aprilie, cand Vladimir Voronin a acuzat Romania de implicare in organizarea acestora. Tot atunci si-a rechemat si ambasadorul de la Bucuresti. Romania l-a propus pe diplomatul Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador in Moldova, acesta a fost audiat de comisiile parlamentare in regim de urgenta, insa nu a primit agrementul partii moldovene.

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, intr-un interviu pentru TVR, ca Romania va avea un ambasador "cat de curand". El a facut si un portret robot al diplomatului calificat pentru acest post. "Cred ca in portretul-robot al noului ambasador al Romaniei in Republica Moldova ar trebui sa intre si o anumita anvergura intelectuala. Elitele din Republica Moldova sunt foarte sensibile la aceasta dimensiune. Nu cred ca se asteapta ca interlocutorii permanent acolo la un birocrat mai mult sau mai putin cenusiu. (...) Vom cauta sa propunem o personalitate de acest tip, care sa combine sofisticarea diplomatica - e o situatie geopolitica complicata la Chisinau - cu anvergura intelectuala si cu capacitatea de a face din Ambasada Romaniei la Chisinau un punct de atractie pentru elitele locale", a spus seful diplomatiei romane.