Farmacistii intra marti in greva japoneza timp de doua zile pentru a trage atentia asupra "situatiei muribunde în care se afla sistemul farmaceutic" si pentru a face apel la Guvern sa gaseasca urgent solutii pentru ca farmaciile sa nu intre in faliment.

Astfel, in perioada 24-25 noiembrie, farmacistii vor purta banderole negre pe brat, a anuntat Colegiului Farmacistilor din Romania.

Farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate in ultimele 5 luni.

"Prelungirea termenelor de plata de la 60 la 210 zile, incepand cu luna iunie a acestui an, a adus farmaciile intr-o situatie fara precedent. Cu toate economiile epuizate si fara a mai avea nicio incasare de la casele de asigurari de sanatate, farmaciile trebuie sa se aprovizioneze cu medicamente pentru populatie si sa plateasca impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile si celelalte cheltuieli necesare functionarii", arata comunicatul Colegiului Farmacistilor.

O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt in stare de insolventa, fiind somate sa isi plateasca datoriile catre stat si catre furnizorii de medicamente.