Fostul general de Securitate Nicolae Plesita a incetat din viata, aseara, la varsta de 80 de ani. El si-a petrecut ultimele trei luni intr-un sanatoriu apartinand Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Figura notorie a aparatului represiv din Romania comunista, Nicolae Plesita s-a nascut la data de 16 aprilie 1929, in orasul Curtea de Arges. Fostul sef al spionajului extern din Epoca de Aur a intrat de tanar in Partidul Comunist Roman, devenind activist cu problemele tineretului.

In anul 1948, Nicolae Plesita a fost recrutat ca angajat al Securitatii. Ascensiunea sa in structurile serviciilor de informatii incepe acum, avansand extrem de rapid intr-o perioada in care Securitatea era recunoscuta pentru metodele 'neortodoxe' pe care le convoca in actiunile intreprinse impotriva 'dusmanilor poporului'.

Intre 1962 si 1967, Plesita este comandant de Securitate pe Regiunea Cluj, subordonandu-si directiile din cinci judete. Mutat la Bucuresti in 1967, ca sef al Directiei de Securitate si Garda, apoi avansat la gradul de general-maior, Plesita se licentiaza in Drept, iar in intervalul 1978-1980 conduce Scoala de ofiteri de securitate de la Baneasa.

Articolul integral pe evz.ro