Festivalul Zilele Bucurestiului s-a deschis sambata, in Piata Constitutiei, cu trasuri care ii plimba pe doritori pe Bulevardul Unirii, personaje in haine de epoca ce defileaza printre trecatori si multe flori - manifestarile, care se vor incheia duminica viitoare, sunt prilejuite de aniversarea a 550 de ani de la prima atestare documentara a Capitalei, relateaza Mediafax.

Deschiderea evenimentului a avut loc in Piata Constitutiei, unde a fost amplasata o scena. Artistii Teatrului Tandarica au prezentat un spectacol de teatru de papusi adaptat dupa "Capra cu trei iezi", la care au asistat mai multe zeci de copii si adulti.

Vor urma reprezentatii ale Teatrului "Ion Creanga" si ale Operei Comice pentru Copii, o bataie cu flori "ca la Sosea" si spectacolul de deschidere oficiala a Zilelor Bucurestiului, de la ora 20,30, la care va participa si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Programul include un spectacol multimedia, care combina efectele vizuale sincronizate cu coregrafii de grup pe muzica special aleasa, intr-un amplasament scenotehnic de mari dimensiuni.

Show-ul de lasere, efecte pirotehnice si proiectii video va fi insotit de recitaluri sustinute de Marcel Pavel, Monica Anghel, Corina Chiriac, Nelu Ploiesteanu, Gabriel Cotabita, Andra, Oana Sarbu, Paula Seling, Doina Spataru, Alexandru Arsinel, Maria Buza, Silviu Biris, Maia Morgenstern etc.

Conceptul spectacolului are la baza un scenariu care isi propune sa traverseze istoria orasului Bucuresti, fiecare secventa fiind marcata de lumini, coregrafie, costume si efecte vizuale.

Piata Constitutiei este populata de personaje desprinse din alte timpuri, de la tarani in costume traditionale la turci cu pistoale la brau, soldati, tiganci, domni cu palarie, baston si floare la rever si domnite cu rochii de epoca ce impart flori trecatorilor.

Pe o parte a scenei sunt baruri cu terase unde se poate servi bere, iar de cealalta parte, un targ cu produse traditionale. In chioscurile amenajate in casute din lemn se gasesc miere, magiun, turta dulce, branzeturi, ceramica, icoane pe sticla, obiecte de mobilier si vase din lemn, bijuterii si ii.

Restrictii in trafic

Circulatia masinilor este restrictionata pe Bulevardul Unirii, pana duminica viitoare, in schimb trecatorii se pot plimba intr-una dintre cele doua trasuri impodobite cu flori, conduse de vizitii imbracati in redingote de catifea. Serviciul este gratuit, mai multe familii cu copii bucurandu-se deja de aceasta plimbare inedita.

Pe parcursul a noua zile, bucurestenii vor putea asista la carnavalul copiilor, spectacole de teatru, Noaptea Alba a Muzeelor, o parada a tramvaielor, diverse expozitii, concerte, printre care cel al artistilor Angela Gheorghiu si Vlad Mirita, parada costumelor de epoca si se vor putea plimba cu trasura prin centrul Capitalei.

Pe parcursul a doua zile, 12 institutii de cultura din Capitala vor permite accesul gratuit la spectacole, iar in noaptea dintre 19 spre 20 septembrie, 13 muzee vor fi deschise pana la ora 3.00. Si Gradina Zoologica va permite accesul gratuit, in data de 13 septembrie, pana la ora 19.00.

La eveniment vor participa oficialitati din Bruxelles, Beijing, Moscova, Georgia si Atena, iar pentru o zi va veni si ambasadorul onorific al Capitalei in lume, Albano Carrisi.

Prima referire la orasul Bucuresti a fost facuta la data de 20 septembrie 1459, intr-un document prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donatie facuta unor mici feudali.