Universitatea Spiru Haret a castigat, partial, procesul cu Ministerul Educatiei. Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri ca institutia de invatamant va putea organiza examene de admitere numai la specializarile autorizate si acreditate, potrivit Realitatea TV. Hotararea nu este definitiva si poate fi atacata prin recurs.

UPDATE: Ministerul Educatiei va face recurs in cazul Universitatii Spiru Haret. Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a declarat ca "noi vrem sa mergem pana la capat cu intrarea in legalitate a universitatii. Asta inseamna ca vom face recurs, daca decizia nu este convenabila pentru ceea ce trebuie sa faca universitatea. Eu cred ca justitia nu poate sa plaseze universitatea, printr-o decizie proprie, in afara legislatiei de invatamant", a explicat Andronescu, citata de NewsIn.

La termenul de marti, 11 august, avocatii Universitatii au aratat magistratilor ca Aurelian Bondrea este reprezentant legal recunoscut al institutiei, dupa ce acesta fusese contestat de Ministerul Educatiei.

Universitatea Spiru Haret a anuntat in 20 iulie ca a dat in judecata Ministerul Educatiei, dupa ce institutia a fost eliminata prin HG 749/2009 de pe lista celor acreditate sau care pot functiona provizoriu si care interzice organizarea admiterii in anul universitar 2009-2010.

La sedinta de vineri, instanta a suspendat executarea celor doua articole din HG 749/2009, care nu ii permit acesteia sa organizeze admitere. Curtea obliga Universitatea Spiru Haret la plata cheltuielilor de judecata care se ridica la 7.500 de lei.

La sfarsitul saptamanii trecute, Spiru Haret a anuntat ca inscrierile la facultatile cu forma de invatamant la distanta vor continua, in pofida propunerii Ministerului Educatiei ca invatamantul la distanta la aceasta universitate sa se desfiinteze pana cand ea va intra in legalitate.

Ministrul Educatiei a prezentat, sambata trecuta, concluziile raportului realizat in urma controalelor efectuate la Universitatea Spiru Haret. Acesta propune, printre altele, desfiintarea centrelor de invatamant la distanta ale universitatii, atat din tara, cat si din strainatate, monitorizarea timp de 3 ani a Univesitatii Spiru Haret, inclusiv a facultatilor acreditate si retragerea dreptului de a organiza licenta pentru Universitatea Spiru Haret pana la finalizarea evaluarii institutionale externe de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.

Ministrul Ecaterina Andronescu a avertizat ca Universitatea Spiru Haret risca desfiintarea in cazul in care nu va intra in legalitate.