O noua lege a achizitiilor publice: ofertele cu preturi "neobisnuit" de scazute nu vor mai fi acceptate (surse)

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 26 iulie 2009, 15:42 Actualitate | Esenţial


Ofertele cu preturi "neobisnuit" de scazute pentru contracte de achizitii publice, de sub 85% din valoarea estimata, nu vor mai fi acceptate in licitatii, iar regula conform careia este considerata inacceptabila oferta unei firme care, in ultimii doi ani, nu si-a indeplinit contractul va fi abrogata. Regulile vor fi introduse printr-o noua modificare a legislatiei achizitiilor publice, au declarat, pentru Mediafax, surse guvernamentale.

Astfel, o oferta depusa in cadrul unei licitatii de achizitie publica va fi considerata inacceptabila daca, in urma verificarilor, se constata ca are un pret neobisnuit de scazut pentru serviciul sau produsul care urmeaza sa fie furnizat, prestat ori executat si nu poate asigura indeplinirea contractului la parametrii cantitativi si calitativi solicitati prin caietul de sarcini.

In acest sens, se va considera ca o oferta prezinta un pret "aparent neobisnuit de scazut" in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului sau, in cazul in care in procedura de atribuire sunt depuse cel putin cinci oferte, reprezinta mai putin de 85% din media aritmetica a ofertelor respective. Oferta va fi, de asemenea, considerata inacceptabila daca pretul, fara TVA, inclus in propunerea financiara este cu mai mult de 10% mai mare decat valoarea estimata in anuntul de participare.

Prin noile modificari va fi totodata abrogat articolul din legislatia actuala care permite autoritatii contractante sa treaca la etapa a doua a procedurii de atribuire daca au fost selectati cel putin trei candidati, daca numarul acestora este mai mic decat numarul minim prevazut in anuntul de participare.

Va fi abrogata si prevederea conform careia o oferta este considerata inacceptabila daca a fost depusa de un ofertant care, in ultimii doi ani, nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8395 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Hotie ! Astfel smenurile devin legale. (Duminică, 26 iulie 2009, 17:52)

  Tedu [anonim]

  Facem o licitatie de 1 mil euro si trebuie sa castige firma X. Firma X va licita exact 850.000 euro si are castigarea licitatiei asigurata. Pana acum exista riscul ca alta firma fara relatii sa vina cu un pret mai mic si sa strice aranjamentul. Dupa noua reglementare, pretul de licitare va fi 85% din valoarea estimata pentru aproape toti participantii, iar la oferte de pret egale castigatorul va fi selectat exclusiv in baza scorului tehnic, care se poate aranja usor si perfect ca sa castige cine trebuie.
  HUO !!! Hotilor, nu va mai ajunge! Vorba lui vanghelie: "sunteti atat de prosti ca nici sa furati nu stiti", asa ca faceti furatul sa fie legal.
  • +1 (1 vot)    
   Lasa fanteziile (Duminică, 26 iulie 2009, 20:22)

   soferul [utilizator] i-a raspuns lui Tedu

   Daca "cel mai mic pret castiga" este asa de bun (dupa cum avem ocazia sa vedem zi de zi in proiectele publice din Romania), atunci de ce germanii aleg prima oferta SUB MEDIE si nu pe cea mai ieftina?

   E foarte bine ca se elimina ofertele aberante. Firma X liciteaza la un pret ce i-ar aduce clar pierderi, iar dupa ce face 10% din lucrari se opreste si renegociaza cu statul. Asa se trag tunurile in contractele cu statul, ca dupa renegociere toata lumea e fericita, mai putin ruptul care plateste taxe.

   Acest prag este o idee foarte buna!
 • +1 (3 voturi)    
  Hurray (Duminică, 26 iulie 2009, 18:04)

  ramen [anonim]

  O noua hotie se pune la cale de catre guvernanti.

  1)Prin aceasta decizie se vor stabilii preturi aberante de mari si astfel cei onesti vor fi exclusi din prima de pe lista initiala.

  2) Daca am tras o tzeapa ce nu pot sa o dau si pe a doua?!
 • 0 (2 voturi)    
  Stupiditate? (Duminică, 26 iulie 2009, 18:11)

  Dan Dumitrescu DD [utilizator]

  "in cazul in care in procedura de atribuire sunt depuse cel putin cinci oferte, reprezinta mai putin de 85% din media aritmetica a ofertelor respective"

  Sa presupunem ca pretul pietei pentru o licitatie ar fi de 100.000 RON.

  Daca 5 firme depun oferte de cca. 200.000 RON si alte 5 firme depun oferte de cca. 100.000RON, media ofertelor va fi de 150.000 RON.

  85% din 150.000 = 127.500 RON

  Prin urmare ofertele de 100.000 sunt eliminate si se va face selectia intre cele 5 oferte de cca. 200.000RON.

  Inteligent, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Error (Duminică, 26 iulie 2009, 18:31)

  Dan Dumitrescu DD [utilizator]

  Am citit si restul articolului.

  Mea culpa. Mai exista si "piedica de siguranta" de +10%

  dar in acest caz toata lumea va juca asa cum vrea guvernul...
 • +2 (2 voturi)    
  Despre licitatii (Duminică, 26 iulie 2009, 18:42)

  Despre licitatii!! [anonim]

  Normal, ..pentru ca toate societatile asa zise mari si cunoscute liciteaza pentru preturi de nimic si pe urma iau cu contracte de antreprenori alte firme mici care sa execute in locul lor lucrarea, astfel rezultand lucrarile pe care le cunoasteti. O mai buna decizie ar fi obligativitatea firmei sa execute 100 % lucrarea sau obiectul licitatiei fara a avea nici un resort de a apela contractual alte firme.
 • 0 (4 voturi)    
  cata nesimtire... pana unde se mai poate merge?! (Duminică, 26 iulie 2009, 18:48)

  marius [anonim]

  Incredibil... adica se legalizeaza practicile gen Ridzi... ce e prea ieftin nu e bun, ca nu e loc de deturnare de fonduri...
  • 0 (4 voturi)    
   PDL (Duminică, 26 iulie 2009, 20:00)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui marius

   alta nesimtire marca PDL
   nu mai au nici o limita. nu ca ar fi avut altceva decat aparente...
   ...
   PS: unde dracu' o fi judex1? :D
   • 0 (2 voturi)    
    Judex1, lacheu si lingaul ? (Duminică, 26 iulie 2009, 20:07)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    Probabil isi cauta tupeul.
   • +1 (3 voturi)    
    PSD (Duminică, 26 iulie 2009, 20:56)

    vasile [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    Ba eu cred ca este o nesimtire marca PSD. Si la ei nu sunt aparente, la ei lucrurile sunt demult clare (Nastase, Miki Spaga, Vanghelie Economat, etc.)
    • +1 (1 vot)    
     nope (Duminică, 26 iulie 2009, 22:23)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui vasile

     Nema, da' NU exclud.
     PDL-istii i-au intrecut pe toti. Ziceam ca Nastase e arogant? Pe dracu'... uita-te la astia...
     Se mai dau si cavalerii neprihaniti ai dreptatii... Tupeu, nesimtire si ipocrizie cat cuprinde.
     • -1 (1 vot)    
      Nu te mai face ca nu intelegi (Luni, 27 iulie 2009, 9:41)

      vasile [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

      Dragul meu, pacatul lui Nastase nu este aroganta, ci furaciunea si coruptia. Despre asta era vorba in propozitie. Nu incerca schimbi subiectul.
 • 0 (2 voturi)    
  mai lipseste doar Hitler (Duminică, 26 iulie 2009, 19:34)

  Dedalus [anonim]

  Pai, primul pas va fi atunci contestarea valorii estimate a contractului. Sa vad si eu cum justifica autoritatea contractanta estimarea respectiva.

  Domnule, vad ca totul merge din rau in mai rau.

  Legislatia se modifica in asa fel incat rechinii de casa ai ministrilor sa poata sa-si adjudece linistiti contracte de milioane de eur care fac cel mult cateva sute de mii.

  Plus ca numai o minte de tampit poate sa imagineze un asemenea mecanism, care duce de fapt la insituirea licitatiei cu pret fix. Problema e ca ar trebui introdusi factorii de evaluare tehnici in acest caz.

  Factorii de evaluare tehnici sunt cumplit de greu de descris obiectiv, cel mai adesea se apeleaza la o evaluare colegiala subiectiva. Asta ar fi OK, daca am avea comisii impartiale si cu cunostinte de specialitate. Dar nu avem mai niciodata.

  Concluzia mea: se instituie deja o legislatie care permite ministrilor sa dea contractele cui doresc.

  In acest moment, dupa instaurarea dictaturii prin votul uninominal, avem si controlul discretionar al statului asupra fondurilor.

  Am mai scris acest scenariu, se pare ca se adevereste. El duce spre dictatura de tip peronist, in care Guvernul purjeaza fondurile spre corporatii internationale, contra unui paraindarat.

  Pacea sociala este asigurata cu ajutorul sindicatelor, iar opozitia interna este anihilata prin distrugerea clasei mijlocii si a afacerilor nationale.

  Urmeaza si desfiintarea partidelor.
  • 0 (0 voturi)    
   Estimarea se face prin.... (Duminică, 26 iulie 2009, 20:03)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   ....waaaaait for it....... waaaait for it.... ai ghicit!!!!! Studiu de fezabilitateeeeeeeee!!!

   Alți bani, altă distracție.

   Așa cum a spus Despre Licitații mai sus, ar trebui ca firmele câștigătoare de licitații să dispună de mijloace proprii de ducere la bun sfârșit a lucrărilor/serviciilor, nu să subcontracteze. Trebuie să se renunțe la căpușăreală.

   Din cele trei de sus sunt de acord doar cu pragul maxim de 110% din valoarea estimată. În rest, totul este aranjament pentru ușurarea țepelor. Firma care face lucrarea trebuie să fie în stare bună, taxe la zi și să nu fi avut probleme anterioare. Nici vânzări anterioare, prietenii știu de ce. Eu ca patron nu aș putea să mă las iar pe mâna unei firme care mi-a dat cu clanța după ceafă. Ăștia gândesc? Sau nu cumva cei care fac legile sunt cei ce țin clanța?

   Adrian
   • 0 (0 voturi)    
    Incorect (Duminică, 26 iulie 2009, 20:49)

    gabifm [utilizator] i-a raspuns lui ady624

    Citeste 1013 si 1014 si vei vedea ce este studiul de fezabilitate. Estimarea se faceatatla intocmirea bugetului cat si atunci cand (parte a procedrii de achizitie) ntocmesti nota justificativa. Valoarea estimata se bazeaza pe "buna practica" pe care o ai in tipurile de lucrari / servicii sau produse ce vrei sa le contractezi. Aparitia acelstor procente, 85%sub si 10% peste mi se par corecte. Sunt cu adevarat tepari care vn, liciteaza valori mici iar pe baza unor comisioane date la locul potrivit, pe parcursul derularii lucrarilor, se creste valoarea cu 50% (atat permite OG 34). Foarte multi care au firme de 2 lei asa fac. Si astfel ajungi sa platesti pentru lucrarile respective la fel cum ai fi platit daca castiga al 2-lea sau al 3-lea sau chiar si al 4-lea.
    • 0 (0 voturi)    
     1013 si 1014 (Duminică, 26 iulie 2009, 21:20)

     Mario [anonim] i-a raspuns lui gabifm

     Alo... domnul.... 1013 si 1014 credeam ca au fost abrogate odata cu OUG 60. Din 2006 achizitiile se desfasoara cupa cadrul stabilit de OUG 34.
     Cat priveste SF (studiul de fezabilitate) definitia actuala este cea din OUG 28/2008 si nu in 1013 si 1014.
 • 0 (0 voturi)    
  85% + licitatie electronica (Duminică, 26 iulie 2009, 20:10)

  tyty [anonim]

  pentru a scapa de scenarita licitatiilor aranjate la pret fix, exista o solutie prevazuta de legislatia achizitiilor - licitatia electronica. Sa se impuna obligativitatea folosirii acesteia pentru licitatii si cereri de oferte, acum este limitata folosirea la un procent de 20 % din valoarea procedurilor anuale. Astfel in prima faza ofertele se vor incadra in 85%-110% din valoarea estimata, dar in cadrul fazei electronice preturile pot scadea masiv.
 • 0 (0 voturi)    
  Pret neobisnuit de scazut... (Duminică, 26 iulie 2009, 20:41)

  geo [anonim]

  Pentru autorul articolului si ceilalti: prevederea privind pretul neobisnuit de scazut exista deja in legislatie, si autoritatea contractanta era obligat sa ceara expicatii. Doar ca acum, probabil, fiind vorba de un articol pe SURSE, va fi prevazuta o regula anume de stabilire a ce inseamna pret neobisnuit de scazut.

  Pentru ca lucram intr-o economie de piata, trebuie inteles de toata lumea ca atunci cand este organizata o licitatie, se considera ca este organizata o "piata a achizitiei publice", numai pentru acel serviciu, etc.

  Si in acea "piata a achizitiei publice" constituita ad-hoc se judeca NUMAI ofertele celor care au participat. De exemplu, nu exista o bursa a inchirierilor de scene, sa zicem, care sa fie sistem de referinta. Adica se depun 3 oferte si este atribuit contractul, conform conditiilor de licitatie. Daca ulterior constatam de le unii sau altii ca scena se putea inchiria mai ieftin, nu conteaza. Pentru ca aceia nu au participat la licitatie, adica nu au intrat in "piata achizitiei publice". Iar pretul oferit de ei nu este de referinta. Ce sa fac, sa resping o oferta din cele 3-5 depuse, pentru ca am dat telefon undeva, si mi-a zis cineva ca se putea cumpara mai ieftin ? Autoritatea contractanta judeca pe preturile si ofertele primite, nu pe bursa din Chicago. altfel ajunge la tribunal. De regula vad ca lumea isi da cu parerea dar habar nu are legislatia achizitiilor publice. Si se pare ca nici asa-zisul autor al articolului, V.M.
 • 0 (2 voturi)    
  Ha, ha, ha, ce le trece prin minte guvernantilor (Duminică, 26 iulie 2009, 20:44)

  Cioara vopsita [anonim]

  SPAGUTZA sa traiasca, restul nu conteaza.
  Triasca PDL si PSD, campionii furaciunilor.
  Au indatorat romanii cu 20 de miliarde de Euro ca sa-si umfle ei buzunarele.
  Ce si-au zis domnii guvernanti abia ajunsi la putere?
  Cum nu sunt bani ? Las' ca am gasit solutia, ne imprumutam de afara cu vreo 20 de miliarde, ca sa avem ce fura anii astia. Apoi, fraierii de romani o sa plateasca. Si ce daca banii cu care am indatorat poporul nu sunt folositi pentru nimic constructiv, ci doar pentru buzunarele noastre si ale clicii pe care o conducem? Noi sa ne facem plinul.
  PDL + PSD = HOTIA SUPREMA.
  • -3 (3 voturi)    
   Gresit (Duminică, 26 iulie 2009, 21:06)

   Tina [anonim] i-a raspuns lui Cioara vopsita

   Hotia suprema a fost la PNL, dupa aceea am avut nevoie de imprumuturi ca sa acoperim gaurile. Ei au fost in stare sa isi dea si petrolul din Marea Neagra pe ultima suta de metri, in asa fel incit dupa ei potopul (de bani din petrol, bineinteles).
 • 0 (0 voturi)    
  Asta (Duminică, 26 iulie 2009, 23:12)

  Alx [anonim]

  Oameni buni, uitativa pe elicitatie, in ultimul an abunda contractele atribuite la 15-30 la suta din pretul estimat. Daca pt proiectare sau consultanta sa zicem ca ai putea sa supravietuiesti printro productivitate de record mondial (ie sclavi ce muncesc 20h din 24) pentru lucrari este imposibil. E un ex de contr de lucrari estimat la 3 mil ron atribuit la 96000. Nici macar 50%din costul materialelor nu este acoperit.
 • 0 (0 voturi)    
  licitatii (Duminică, 26 iulie 2009, 23:52)

  elis [anonim]

  acum prin legea licitatiilor care da castigatoare oferta cu cel mai scazut pret neprecizand pana unde poate merge acest pret scazut a lasat la indemna celor care ofera contracte "negocierea" diferentei pana la valoarea cu care se poate face o lucrare prin note de comanda si care sume sunt impartite cu cei care ofera contractele.Este o masura buna mai elimina putin spaga dar numai putin pt.ca si licitatiile multe din ele sunt aranjate.
 • 0 (0 voturi)    
  noi (Luni, 27 iulie 2009, 0:11)

  EU [anonim]

  Noi suntem tampiti. Ar trebui interzise categoric renegocieri sau acte aditionale care apar ulterior. Si mai ales, ar trebui ca toate atriburile directe sa fie autorizate de o autoritate unica si publicate "cu numar de ordine" undeva pe un site, accesibile oricui.

  De ce nu facem nimic in privinta asta ? Suntem in stare sa ne lamentam in mii de comentarii pe forumuri in loc sa incercam modificarea legii.
 • 0 (0 voturi)    
  o tampenie (Luni, 27 iulie 2009, 9:29)

  chirvase [anonim]

  am facut, cred, vreo suta de dosare de participare la licitatii.
  in cele mai multe cazuri, valoarea estimata a acestora era cam dublu fata de preturile de pe piata. au fost intr-adevar si 2-3 cazuri in care nu m-am putut incadra in buget, dar sunt exceptii.

  este, deci, o tampenie sa pui conditia aia de 85%. are un rol nefast asupra concurentei. de ex, un mamut cu o infrasructura birocratica va fi avantajat fata de o firma mai mica, mai dinamica si mai eficienta in costuri.

  in plus, diferenta se va face la punctajul tehnic iar in cele mai multe cazuri acesta este unul subiectiv: de ex, simtul estetic al comisiei spune ca mostra lu' ala (al carui parinte grijuliu este sef la a.d.p.n.m.c.v e) mai buna decat mostra ta.

  solutia este simpla, si se foloseste la licitatiile pe bune si facute cu cap: criteriul de atribuire este cea mai avantajoasa oferta dpv economic, in care, de ex, 30%conteaza pretul si 70% oferta tehnica: experienta, termen de livrare, personal, utilaje, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Este ingrozitor (Luni, 27 iulie 2009, 10:30)

  fifi [anonim]

  Dupa ce ca banii de la buget pentru investitii sunt din ce in ce mai putini, acum au gasit modalitatea de a-si bate joc de ei... Am participat la nenumarate licitatii, de foarte multe ori valoarea estimata era dublul valorilor cu acre au venit ofertantii sau chiar mai mult. Tara asta o ia razna rau... Stimati guvernanti, va rog, un an macar, nu va mai ganditi doar la spaga pe care o bagati in buzunar! Ne ducem de rapa!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by