Intalnire online

Discutie online Sorin Dumitrascu, presedintele FSANP: Falimentul sistemului penitenciar nu este doar financiar. Reinsertia sociala va esua daca infloreste criminalitatea si in penitenciare

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 20 iulie 2009, 12:00 Actualitate | Esenţial


Sorin Dumitrascu
Foto: Arhiva personala
Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre situatia economica a penitenciarelor. Reprezentantii FSANP si SNLP au avut deja, vineri, o intalnire cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si urmeaza sa se intalneasca din nou luni, la ora 16.00. Sindicalistii au organizat deja o greva japoneza, au pichetat ministerul si se pregatesc de greva generala.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Principalele revendicari ale sindicalistilor
 • Subfinantarea sistemului penitenciar. Sistemul penitenciar se afla in incapacitate functionala. 112 milioane RON (aprox. 15% deficit) sunt necesari pentru plata facturilor la utilitati, majoritatea penitenciarelor fiind amenintate cu intreruperea utilitatilor. Investitiile au fost oprite, iar drepturile salariale ale personalului nu pot fi asigurate. Se legalizeaza munca fortata, capitolul ore suplimentare fiind eliminat din buget, iar lipsa acuta de personal a fost combatuta printr-o simulare de concurs care nu a adus niciun nou angajat in sistem.
 • Conditii de lucru. Dotarile si amenajarile sistemului penitenciar raman, in lipsa unui program de investitii, la nivelul anilor ’60. Bolile profesionale si riscurile pentru viata si sanatatea personalului sunt o problema ignorata de autoritati. Protectia este doar un text in lege.
 • Transparenta decizionala. MJLC si ANP promoveaza in mod netransparent si discretionar masuri care sunt, in lipsa consultarilor, dar si a unor evaluari corecte, aventuri costisitoare pentru platitorul de impozite. Masuri absolut nefundamentate precum reprofilarea penitenciarelor au crescut nejustificat cheltuielile de functionare. Saptamana trecuta, la 8 luni dupa inceperea acestui program, ANP incearca sa faca o nota de fundamentare dar constata triplarea unor costuri.
 • Salarizarea unitara. ANP este printre putinele institutii din Romania care nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun cu sindicatele sustinand ca nu are un punct de vedere dar atacand sindicatele cand acestea au incercat sa ia pozitie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Mircea Nadaiescu

  Observ ca desfiintarea DPCMP nu apare in principalele revendicari ale sindicalistilor. Atrag atentia intr-un mod foarte serios ca aceasta problema - dincolo de cei cativa sau mai multi lucratori din cadrul DPCMP care isi fac treaba bine si sunt de buna credinta - este foarte importanta. Un asemenea serviciu aflat in mana unor oameni care dispun dupa bunul plac de logistica si resursele umane avute la dispozitie este un pericol real la adresa drepturilor si libertatilor fundamentale ale lucratorilor de penitenciare. Domnule Dumitrascu, pentru a nu fi perceput gresit, ar trebui sa explicati clar ca nu doriti desfiintarea acestui serviciu dintr-o vanitate. Nimeni nu se opune luptei impotriva coruptiei din sistem iar cei care se murdaresc pe maini nu au decat sa plateasca. Dar acesti oameni-siparezi, cum li se spune - folosesc metode staliniste de "rezolvare" a cazurilor. Exista atatea organisme si servicii specializate care functioneaza in mod legal, care sunt pregatite special pentru acest lucru si care pot sa se ocupe de problema coruptiei in randul cadrelor din sistemul administratiei nationale a penitenciarelor(politie, DNA, SRI, parchet etc). Ce mare lucru poate face, sa zicem, un astfel de om, intr-o unitate de 500/1000 de oameni, impotriva potentialilor corupti? De unde aduna eventualele informatii daca nu tot de la cadrele din unitate? Sa se spuna public cate cazuri de coruptie au fost PREVENITE in sistemul penitenciar. De cazuri rezolvate nu mai vorbim.
  Cine certifica informatiile trimise de acesti oameni mai departe? Cine garanteaza ca informatiile lor se adeveresc? Cine plateste pentru cazurile cand acesti indivizi transmit informatii false sau intentionat eronate care distrug carierele unor oameni a caror singura vina este ca au curajul sa-si ceara drepturile, ca au curajul sa spuna lucrurilor pe nume , ca reprezinta interesele majoritatii?De fapt, epxperienta ne arata ca acesti siparezi sunt niste instrumente in mana unor indivizi verosi.

  • Sorin Dumitrascu

   Falimentul sistemului penitenciar nu este doar financiar. Ideea de reinsertie sociala risca sa se dovedeasca un esec daca criminalitatea infloreste si in penitenciare.

   Prevenirea crimnalitatii in penitenciare este o activitate importanta, iar sindicatele sustin acest demers pentru siguranta angajatilor si pentru realizarea scopului pedepsei privative de libertate.

   Din nefericiere constatam ca organismele infiintate dupa 1990 cu atributii in acest domeniu - prevenirea criminalitatii - nu au reusit sa-si demonstreze utilitatea. Rezultatele au fost si se mentin foarte slabe. Nu exista practic cazuri in care aportul acestora sa fie definitoriu, existand in schimb numeroase acuzatii de abuz de putere si activitati care au excedat atributiile legale.

   Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti se afa in fata unei alegeri. Fie reorganizeaza actuala Directie de Prevenire a Criminalitatii si Teorismului, fie desfiinteaza acest qvasi-serviciu secret care nu reuseste sa depaseasca tiparele vechiului SIPA, desfiintat in 2006.

   Sustinem ideea integrarii functiei de prevenire a criminalitatii in departamentul de siguranta a detinerii considerand ca activitatea va fi mult mai eficienta.

   Sustinem organizarea acestui serviciu pe principiile unui serviciu operativ, nicidecum pe principiile unui serviciu secret. Pentru activitatea de culegere de informatii pe teritoriul Romaniei, inclusiv in penitenciare, exista deja Serviciul Romana de Informatii.

   Consideram ca inflatia de servicii de informatii este profund antidemocratica si este o limitare nejustificata a drepturilor si libertatilor cetatenesti.

 • Întrebarea nr. 2 Cristi

  1. Exista vreo lege care sa prevada autofinatarea penitenciarelor? Personal, nu mai vreau sa contribui cu taxe la intretinerea detinutilor.

  2. Puteti face o comparatie intre conditiile din regimul comunist si cele de acum? Erau mai bune conditiile pentru personalul angajat al penitenciarelor (nu ma refer numai la salarii ci si la protectie)?

  3. Sunteti de acord cu introducerea muncii obligatorii pentru detinuti? Credeti ca rezultatele acesteia ar putea contribui la imbunatatirea finatarii din acest domeniu?

  • Sorin Dumitrascu

   1. In legea privind executarea pedepselor privative de libertate este prevazuta optiunea ca penitenciarele sa obtina venituri proprii din activitatea prestata de detinuti. In prezent aproximativ 7% din veniturile sistemului penitenciar provin din venituri proprii.

   Din pacate conditiile economice si specificul acestei categorii sociale fac dificile activitatile de obtinere a veniturilor proprii. Lipseste personalul de paza si supraveghere, costurile sunt mai mari decat in situatia angajarii de pe piata fortei de munca.

   In Europa situatia e similara. Justitia costa din pacate destul de mult, iar povara aceasta nu este intotdeauna justificata, Din acest motiv sustinem reducerea unor cheltuieli nejustificate. Sistemul penitenciar trebuie insa finantat si intrarea in colaps, acesta fiind riscul, nu este o optiune.

   2. Conditiile de munca s-au imbunatatit pe alocuri, in multe penitenciare situatia este insa mai rea decat in regimul comunist. Penitenciarul Jilava este un exemplu in acest sens.

   Salariile sunt, in termeni reali, ceva mai mici. Protectia personalului este doar un drept scris intr-o lege, institutiile statului nu au facut nimic pentru concretizarea acestuia. Am propus instituirea unui sistem de asigurari de viata si sanatate pentru angajatii penitenciarelor, asteptam ca macar aceasta conditie minimala sa poata fi indeplinita.

   3. In Constitutie munca detinutilor nu este considerata munca fortata. Legal insa este prevazut ca detinutul poate munci daca solicita. Consideram ca este o optiune care poate fi supusa dezbaterii publice.

 • Întrebarea nr. 3 Radu Ispas

  De ce Administratia Nationala a Penitenciarelor nu contracteaza executarea unor lucrari/servicii cu detinuti, din care ar obtine resurse pentru acoperirea deficitului bugetar iar detinutii ar putea beneficia de unele reduceri in executarea pedepselor, in loc sa fie tinuti pa post de musterii ca in hotel, cu masa , casa, tv etc.

  • Sorin Dumitrascu

   Deficitul financiar al ANP are doua cauze principale. Prima ar fi deficientele de planificare pe fondul lipsei de implicare a ministrului justitiei in obtinerea unui nivel satisfacator de resurse financiare. Fata de 2008 sistemul penitenciar are asigurate 85% din venituri. Raportat la necesarul real de finantare sistmul penitenciar se afla la un 55,8% conform informatiilor furnizate de ANP.

   Pana la intilnirea de vineri 17 iulie nu am reusit sa convingem Ministerul Justitiei ca exista o problema reala in ceea ce priveste finantarea penitenciarelor si ca trebuie rezolvata.

   A fost nevoie de o greva japoneza si de un miting pentru a convinge ministerul sa ceara suplimentarea si sa-si recunoasca problemele interne.

   Cea de-a doua cauza este calitatea slaba a actului managerial si lipsa transparentei decizionale. In ultima perioada au fost luate decizii care au dus in unele cazuri la triplarea unor cheltuieli. De exemplu au fost reprofilate penitenciare fara sa se faca un studiu de impact. Ajutorul sindicatelor a fost refuzat iar personalul a fost fortat sa accepte masuri fara minima consultare. Acum se vad rezultatele, si nu sunt dintre cele mai bune.

   ANP contracteaza astfel de lucrari si detinutii care muncesc, beneficiaza de astfel de reduceri de pedeapsa. Din pacate, cum spuneam in comentariul anterior, se asigura astfel doar 7% din buget, iar problemele de management financiar si bugetar au un impact semnificativ asupra functionarii penitenciarelor.

 • Întrebarea nr. 4 ggiiggii

  de ce nu ii puneti pe aia pe care ii paziti la munca astfel incat sa va autofinantati. Voi paziti acolo forta de munca gratis...ce nu trebuie platita...doar hranita...ce nu trebuie sa aibe drepturi si nici revendicari...si care trebuie sa plateasca pentru ce au facut...si asta o pot face fie prin munca...fie prin pedeapsa capitala..

  • Sorin Dumitrascu

   Scopul pedepsei privative de libertate este de a reintegra social persoanele care refuza sa accepte normele sociale. Suna usor utopic, dar asta trebuie sa faca penitenciarele.

   Sunt de acord cu dumneavoastra intr-o privinta. In construirea cadrului legal si institutional pentru executarea pedepselor ar trebui sa se tina seama si de drepturile victimelor. Un echilibru in acest sens ar asigura realizarea scopului pedepsei privative de libertate.

   In plus cred ca, sistemul penitenciar este parte a sistemului judiciar nu este un serviciu din categoria celor de asistenta sociala, Cu toate acestea protejarea drepturilor omului este o conditie esentiala in functionarea acestuia.

 • Întrebarea nr. 5 Vector

  Nu am nici o informatie despre domeniul discutat. Vrea domnul lider sindical, presedintele FSANP, sa prezinte ,ca sa intelegem toti revendicarile salariale, care este venitul mediu pentru slujbasul de la penitenciar. Care sunt veniturile pe categorii de vechime si pe grade profesionale. Rog sa spuna venitul si nu salariul, pentru ca uneori sporurile depasesc salariul de incadrare. Multumesc

  • Sorin Dumitrascu

   Venitul mediu net pe sistmul penitenciar este de 1700 RON. Exista si extreme, datorate unor conditii specifice de genul lucru cu bolnavi de TBC sau HIV - SIDA, dar acesta este venitul mediu net pe sistemul penitenciar cu tot cu sporuri si dupa plata impozitelor.

   Singura revendicare de natura salariala este referitoare la plata orelor suplimentare, care in sistemul penitenciar datorita deficitului de personal nu pot fi comp[ensate in totalitate cu timp liber. Un exemplu: la Penitenciarul Giurgiu sunt 26.000 de ore suplimentare neplatite. Sunt 45 de penitenciare in Romania.

   Sigur ca sunt si alte drepturi salariale suspendate sau neachitate, dar cum e criza, nu ne batem pe fondul de premiere, salarii de merit sau prime de vacanta. Consideram totusi ca motivarea personalului nu este o componenta care trebuie ignorata.

   Conditiile de lucru sunt umilitoare, iar riscurile profesionale sunt imense. Asta nu poate fi indreptat usor. Pot fi platite ore suplimentare pentru ca sunt facute iar salariatii pot fi apreciati pentru munca depusa chair si prin participarea la actul decizional.

 • Întrebarea nr. 6 Alin

  De ce sunt trecute in revendicarile angajatilor sistemului penitenciar finantarea utilitatilor pentru detinuti? E treaba lor sa ceara apa, gaz si curent electric, nu a angajatilor. Revendicarile ar trebui sa cuprinda doar probleme ale angajatilor.

  • Sorin Dumitrascu

   Avem o responsabilitate si fata de locul de munca din acest motiv ne intereseaza ca utilitatile sa fie platite, neplata acestora afectand personal, detinuti si institutie deopotriva.

   Revendicarile cuprind doar probleme ale angajatilor, subfinantarea penitenciarelor fiind cea mai importanta.

   Sunt situatii in care din fondul de salarii se platesc utilitati iar degradarea conditiilor de detentie si evenimentele negative produse in aceste conditii sunt un risc care trebuie evitat.

 • Întrebarea nr. 7 ovidiu

  Inteleg problemele gardienilor, sunt reale, dar acestea nu cred ca se pot rezolva fara "rezolvarea" intregului sistem penitenciar, inclusiv in ceea ce priveste situatia detinutilor (conditii de cazare, respectarea drepturilor si obligatiilor acestora - nu doar pe hartie, etc.), cum sa "rezolvam" principalul motiv pentru care sunt incarcerati acei oameni - reeducarea lor. Acestea pot fi definite - la prima vedere - idei retrograde, etc, insa problemele gardienilor nu pot fi separate de problemele oamenilor paziti de acestia. Cum vede invitatul Dvs., aceasta problema ?

  • Sorin Dumitrascu

   Aveti dreptate, problema penitenciarelor nu este una simpla. De aceea e important ca aceasta problema sa ajunga pe agenda publica cu bune si cu rele, Consideram ca punctul de pornire in acest demers este o dezbatere serioasa referitoare la sistemul penitenciar.

   Dupa cum ati vazut revendicarile sindicale nu se refera numai la salariati. Finantarea decenta a sistemului penitenciar inseamana conditii decente de detentie, dar inseamna si conditii decente de lucru.

   In cele din urma este vorba despre sanatatea unui mediu care nu este deloc placut si despre sansa care se da ideii de reinsertie sociala a celor care au comis o infractiune. Iar asta nu se poate face fara resurse umane calificate, logistica de calitate si personal motivat si bine pregatit profesional.

 • Întrebarea nr. 8 BX

  Cum se face ca detinutii o duc mai bine decat mare parte din cetatenii cinstiti ? Intrebarea principala este: cu ce ocazie ? De ce nu sunt pusi la munca ? Daca un cetatean trebuie sa munceasca 8 ore pe zi pentru a isi castiga cinstit existenta, de ce un detinut sa nu munceasca 12 ore pe zi pentru asigurarea celor necesare ?

  In conditiile actuale multora le-ar conveni in puscarie...sa stea degeaba sau sa se ocup cu ce activitati doresc si sa nu ii oblige nimeni indirect la 8 ore de munca pe zi.

  Solutia e simpla 8-12 ore de munca pe zi (in folosul public comun), inclusiv sambata, pentru toti detinutii.
  Asa s-ar rezolva si problema banilor pentru penitenciare si probleme de genul: cine mai construieste si asfalteaza autostrazi, cine construieste blocuri, cine planteaza pomi prin orase, etc. Activitati se gasesc; vointa mai trebuie.

  Si sa nu va aud cu 'drepturile omului'. Drepturile alea in primul rand n-ar trebui sa le mai aiba din moment ce-s incarcerati.

  • Sorin Dumitrascu

   Detinutii sunt pusi la munca, din pacate nu se gaseste de lucru pentru atatia cati ar trebui sa munceasca. Propunerea dumneavoastra este una normala, si orice cetatean si-ar dori ca acest lucru sa se intimple.

   Munca este unul dintre instrumentele care asigura reintegrarea sociala a detinutilor alaturi de afabetizare si formare profesionala, si pentru asta e insa nevoie de personal. La acest moment este la un deficit de 2500 de posturi vacante, orele suplimentare se strang, iar personalul este suprasolicitat.

 • Întrebarea nr. 9 tina

  se pare ca la nivelul conducerii anp sunt voci care sustin desfiintarea penitenciarelor spital(de altfel se pare ca este ovendeta a unui director mare adjunct impotriva acestor unitati) 1.Nu credeti ca desfiintarea penitenciarelor spital ar putea conduce la situatii in care mafiotii sa aibe motive legale prin care sa solicite intreruperea detentiei? 2.Ce parere personala aveti in ceea ce priveste desfiintarea penitenciarelor spital sau reorganizarea acestora care se doreste de fapt mai intai desfiintarea unor structuri proprii ca apoi intrun timp relativ scurt sa fie desfiintate

  • Sorin Dumitrascu

   Din cate cunosc nu se pune problema desfiintarii penitenciarelor spital ci a reorganizarii statelor de functii pe componenta operativa. Am solicitat ANP prezentarea unui document de fundamentare referitor la masurile de reorganizare, in principal, cu evaluarea costurilor si a impactului. ANP nu a reusit inca sa finalizeze acel document.

   Cred ca desfiintarea spitalelor penitenciar nu este o masura oportuna. O masura mai utila ar fi poate profilarea acestora pe detinuti cu boli cronice si boli mintale. O optiune poate fi si renuntarea la profilele chirurgie sau terapie intensiva. Oricum asta se poate face sub paza in spitalele civile.

 • Întrebarea nr. 10 armaghedon

  prima intrebare: daca puteti sa ne confirmati faptul ca imputernicirile pentru functiile de conducere la nivel de director si directori adjuncti se dau pe principii clientelare si nepotisme- vezi cazul MUSCALU de la penit. GIURGIU si a doua intrebare _ de ce a refuzat sa suspende sporul de 50% -misiuni de exceptie domnul; director general in conditiile in care acesta se acorda preponderent la pile, date fiind conditiile de austeritate financiare suspendand in schimb in data de 22.05.2009- prima de vacanta printr-o simpla adresa?- ve-ti face plangere penala impotriva domniei sale?

  • Sorin Dumitrascu

   Nu pot sa confirm sau sa infirm principiile pe care se dau aceste imputerniciri. Pot doar sa constat ca se incalac prevederile legale referitoare la aceste imputerniciri. In mod normal aceste imputerniciri nu pot depasi 1 an dar ANP eludeaza aceasta prevedere legala.

   Suntem in curs de pregatire a sesizarilor pentru problemele semnalate, am primit deja solicitari punctuale de la sindicatele din structura FSANP in acest sens.

 • Întrebarea nr. 11 armaghedon

  prima intrebare: este adevarat ca se fac presiuni asupra presedintilor de sindicat din penitenciare si sunt intimidati pentru a renunta la actiunile viitoare -TG. JIU, PLOIESTI, BRAILA, GIURGIU, ETC?
  a doua intrebare- de ce nu se scot la concurs functiile de conducere?- se incearca cumva nominalizarea acestora cu dedicatie pentru anumite afinitati politico-financiare- este vorba despre imputerniciti

  • Sorin Dumitrascu

   Am primit, este adevarat, o serie de sesizari din partea presedintilor de sindicat referitoare la presiunile care se fac pentru a renunta la actiunile sindicale.

   N-a fost tocamai o surpriza era de asteptat sa se intimple asa. Presiuni au venit de la conducerile unitatilor in special, unele s-au rezolvat amiabil altele nu. Au fost insa si situatii cand conducerile penitenciarelor au sprijinit direct actiunile de protest demonstrand ca inteleg problemele si nevoia de actiune pentru rezolvarea acestora.

 • Întrebarea nr. 12 sid

  sunteti director la un SRL care face consultanta si, in acelasi timp, ati fost ales presedinte al federatiei sindicalistilor din penitenciare. cum se poate asta? ca sa fii sef peste sindicalistii din penitanciare nu trebuie sa lucrezi in administratia penitanciarelor?

  • Sorin Dumitrascu

   Trebuie sa fiu membru intr-unul din sindicatele care fac parte din FSANP. Lucrez in sistemul penitenciar, intr-o forma sau alta, din 1996. Am fost ales de catre Conferinta Nationala a FSANP.

 • Întrebarea nr. 13 armaghedon

  puteti sa detaliati cateva performante profesionale - captura droguri, santaj, coruptie in randul angajatilor descoperita de DPCCMP- care sa justifice necesitatea acestora in unitatile penitenciare sau de fapt aceasta directie este o reminiscenta a defunctei SIPA si daca este adevarat ca acestia nu se subordoneaza directorului de unitate? Si cum poate cunoaste un director ce documente trimit acestia la BUCURESTI si despre ce se informeaza in acestea? pot face raportari fictive sau eronate doar pentru a '' lichida'' pe cineva incomod?

  • Sorin Dumitrascu

   Oficiali din ministerul justitiei admit ca activitatea acestei directii nu este multumitoare si ca trebuie eficientizata. Unul dintre motive este tocmai acela ca exista inca reflexele vechiului SIPA si ca rezultatele se lasa asteptate.

   Avand in vedere ca nu exista nici o forma de control asupra acestui qvasi-serviciu secret este posibil ca anumite abuzuri sa fie facute.

   Birourile de prevenire a criminalitatii si terorismului sunt in subordinea administrativa a directorului de unitate, dar profesional se subordoneaza Directiei din ANP. Este o situatie care va trebui schimbata.

 • Întrebarea nr. 14 un mujahedin

  1. Ca si fost manager public (director general adjunct) şi actual lider de sindicat - Federatia FSANP, cum comentati calitatea umană, dar şi a pregătirii profesionale pe care o are personalul ANP ?

  2. Care este viziunea dumneavostra in ceea ce priveste strategia dezvoltarii sistemului penitenciar, si a rolului pe care aceasta institutie o are in cadrul ministerului si a sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala ?

  3. Cum explicati lipsa de transparenta a managementului superior din cadrul ANP atat fata de sindicate cat si fata de personal ?

  4. Cum vedeti necesara modificarea Legii nr.275 privind executarea masurilor privative de libertate ?

  5. Cine considerati ca se face vinovat de de colapsul financiar al institutiei si care sunt modalitaile de rezolvare a crizei ?

  6. Care este starea de spirit a personalului din cadrul ANP vis-a-vis de revendicarile formulate de catre sindicate ?

  7. Care este stadiul negocierilor dintre sindicate, minister si conducerea ANP ?

  8. Va simntiti in ultima perioada o persoana vanata / urmarita?

  9. Cum comentati pozitia adoptata de catre institutie / minister vis-a-vis de problemele invocate de sindicate ?

  10. Unde va vedeti peste 10 ani ?

  • Sorin Dumitrascu

   1. Cred ca in domeniul resurselor umane din sistemul penitenciar sunt multe de facut dar sunt optimist. Exista potential, lipsesc insa metodele de a-l scoate la suprafata. Uneori lipsesc si bunele intentii nu numai banii.

   2. Strategia dezvoltarii sistemului penitenciar, daca va referiti la document, este un demers util si obligatoriu. Cel mai probabil Strategia va fi adoptata intr-o anumita forma. Importanta este insa implementarea acestui plan, experienta precedentelor tentative nefiind una incurajatoare.

   3. Lipsa de transparenta este un reflex al unei mentalitati militariste care mai are inca adepti in sistemul penitenciar. Incercam sa impunem un stil de management participativ si sa convingem de avantajele acestei abordari.

   4. Legea are o serie de lacune, unele institutii nu sunt suficient dezvoltate, unele mecanisme nu functioneaza asa cum trebuie. Un exemplu este institutia judecatorului delagat unde este nevoie de detalii, un alt exemplu este mecanismul referitor la dreptul la petitionare.

   5. Vinovatii sunt in mare masura cei care conduc sistemul penitenciar. Sigur, contextul este important dar, deciziile nefundamentate si lipsa de interes le sunt direct imputabile.

   Abia vineri au accep[tat ca sistemul este subfinantat si ca colapsul este iminent. Pana atunci au ignorat toate avertismentele.

   6. Personalul a receptat bine revendicarile si le sustine. Participarea la actiunile de protest organizate in colaborare cu SNLP este o dovada in acest sens.

   7. Azi am avut o alta runda de negocieri. MJLC si ANP accepta toate revendicarile mai putin cea a demiterii conducerii sistmului penitenciar. Dupa greva japoneza, miting si o intilnire tensionata vineri, au acceptat in sfarsit dialogul.

   Actiunile de protest vor continua pana la concretizarea promisiunilor (o parte cel putin), avand in vedere ca exista deja experienta unor acorduri nerespectate.

 • Întrebarea nr. 15 Paul

  Vorbiti si despre atitudinea ministerului si a ANP-ului in relatia cu proprii angajati,despre deschiderea la dialog manifestata si despre incercarile de intoxicare a presei cu cifre si date false.

  • Sorin Dumitrascu

   Lipsa de transparenta si de comunicare a fost principala cauza a acestui conflict de munca. Inca lipseste refexul consultarii si inca nu este perceputa corect obligatia legala in acest sens.

   Exista probleme in procedura de elaborare a actelor normative, uneori aflam din Monitorul Oficial ca s-au adoptat acte normative. Sunt situatii cand decizii care s-au dovedit dezastruoase din punct de vedere financiar s-au inercat a fi impuse fara consultare.

   Incercarile de intoxicare le-am catalogat la acea data ca fiind actiuni lipsite de respect fata de subordonati. Am reactionat imediat si am prezentat valoarea reala si mecanismul de intoxicare. Din pacate unele informatii au fost transmise ca atare si efectul a fost unul nu tocmai favorabil angajatilor din sistemul pnitenciar.

 • Întrebarea nr. 16 un mujahedin

  1. Cum apreciati actuala organigrama a ANP atat din punct de vedere numeric dar si al structurii organizatorice ?

  2. Cum considerati ca se poate face reformarea institutiei ?

  3. Credeti in puterea exemplului ca si tehnica motivationala a salariatilor din subordine ?

  4. Cine hotaraste cu adevarat in cadrul ANP? Ministerul, Directorul General sau acele persoane care dezinformeaza frecvent in interes propriu persoanele cu rol decizional ?

  5. Care sunt costurile estimate ale reformarii sau ale reprofilarii unitatilor penitenciare ?

  6. Cum apreciati actualul cadrul legislativ de functionare a sistemului ANP ?

  7. Aveti in vedere in viitorul apropiat fuzionarea cu SNLP pentru coagularea miscarii sindicale ?

  8. Cunoasteti care este ponderea de acoperire a posturilor din cadrul sistemului ANP ?

  9. Sunteti pentru reintroducerea muncii obligatorii la detinuti ?

  10. Enumerati posibile cai de autofinantare a unitatilor penitenciare in actualul context legislativ.

  • Sorin Dumitrascu

   ANP inca nu a reusit sa faca o fundamentare pentru aceasta propunere. Cred ca este nevoie ca o astfel de modificare sa corespunda nevoilor institutiei si sa aiba in vedere deficitul de posturi ocupate (2500).

   Pe scurt, cred ca trebuie stabilite obiective clare, trebuie sa existe sprijin politic, trebuie alocate resurse si trebuie coordonata eficient imlementarea unui plan de actiune coerent si realist.

 • Întrebarea nr. 17 Sergiu Stupu

  Cum comentaţi această revendicarea sindicală , care s-a adaugat ulterior la lista initiala de revendicari, adăugată modului agresiv in care conducerea sistemului penitenciar a inteles sa gestioneze revendicarile salariatilor din penitenciare.

  • Sorin Dumitrascu

   Conducerea ANP a reactionat agresiv si neprofesionist la revendicarile formulate de organizatiile sindicale. Daca acest gen de atitudine va continua, cel mai probabil aceasta revendicare va fi pastrata.

 • Întrebarea nr. 18 Florin

  La ora actuala in sistemul penitenciar,70% din penitenciare ,adica aproximativ 30-35 au deficit de personal.Considerati ca transferand de la celelalte 10 care nu au probleme,personal ,vom rezolva problema sau vom crea o problema la 45 de penitenciare.Nu ar fi normal ca sa fie rezolvata problema incadrand locurile vacante sau transferand detinutii,in penitenciarele care au personal.

  • Sorin Dumitrascu

   Avem o pozitie clara in ceea ce priveste aceste actiuni. Nu vom accepta ca deciziile ANP sa fie puse in practica daca nu exista o fundamentare clara.

   Transferurile intre unitati nu vor rezolva prolema. Dimpotriva, vor induce costuri suplimentare si vor afecta viata personala pentru angajatii care vor fi in aceasta posibila situatie. Nu sustinem deci acest gen de masura.

 • Întrebarea nr. 19 Dan

  Domnule Dumitrascu, cum comentati managementul resurselor umane in cadrul sistemului penitenciar? Este cunoscut faptul ca nu se respecta legea 293 privind statutul functionarului public din penitenciare, iar ocuparea functiilor de conducere (deci a factorilor de decizie) se face cu oameni incompetenti, nepregatiti profesional, prin imputerniciri repetate pe placul directorilor de unitati, prin transferuri de la alte unitati penitenciare si prin concursuri care nu se desfasoara respectand principiile echitatii, competentei si pregatirii profesionale, asa cum s-a facut dintotdeauna in sistemul penitenciar. Pana cand domnule Dumitrascu?

  • Sorin Dumitrascu

   Referitor la imputernicirile repetate si fara suport legal pe functii de conducere am cerut deja ANP sa inceteze aceasta practica. Solutia este insa ocuparea acestor functii prin concurs, iar la acest moment ANP sustine ca nu poate organiza concursuri din pricina constrangerilor financiare.

 • Întrebarea nr. 20 Anonim

  Cum va explicati atitudinea oamenilor cu functii de conducere din penitenciare asupra angajatilor, avand in vedere ca nu mai este un sistem militarizat, angajatii sunt organizati in sindicate, dreptul la exprimare este liber si mai ales in ultimii ani au fost incadrati foarte multi oameni tineri, cu alte idei si principii? De ce supravietuieste doctrina comunista, batjocora si umilirea propriilor angajati?

  • Sorin Dumitrascu

   Cu riscul de a ma repeta, explicatia e una singura: reflexele vechi dispar greu. Modul de relationare cu subordonatii nu e chiar un exemplu de normalitate. Mai e nevoie de timp pana cand vechile practici cazone vor disparea.

 • Întrebarea nr. 21 Ioan Moldovan

  vorbind de subfinanţarea sistemului penitenciar consider că sunt două soluţii:
  1)reducerea cheltuielilor cu ppl privind:
  -hrana-prin introducerea normelor valorice şi eliminarea celor calorice aşa cum se întâmplă in alte instituţii;
  -cazarmamentul-prin imputarea contravalorii bunurilor distruse,iar pentru cei fără bani prin creşterea numărului zilelor de detenţie,deoarece în prezent nu se recuperează nici 10% din diverse motive;
  -eliminarea corespondenţei şi a dreptului de petiţionare pe bani publici, deoarece nici eu ca cetăţean dacă nu am bani să plătesc serviciul poştal nu pot scrie niciunde;
  -eliminarea obligativităţii acordării "trusei" la primirea în penit.,reducerea normelor exagerate a materialelor de intreţinere personală şi reănfiinţarea frizeriilor în unităţi;
  2)creşterea veniturilor proprii prin:
  -introducerea obligatorie a muncii în penit.,cu excepţia celor bolnavi, iar minorii cel mult 4 ore/zi;
  -reînfiinţarea GAZ-urilor obligatoriu şi munca obligatoriu în GAZ;
  3) înfiinţarea unor compartimente de audit independente în fiecare penit. care să urmărească :-modul de cheltuire a banilor,stiut fiind faptul că în prezent nici CFP,nici controalele dirijate ale ANP nu au nici o eficienţă ele acţionând "la comandă";
  -efectuarea obligatorie a unor studii de eficienţă înainte de implementarea oricărei decizii a conducerii ANP şi la unităţi,astfel nu se mai ajunge la dublarea sau mai mult a chelt.prin reprofilarea unităţilor,acordarea de sporuri nejustificate;
  -propuneri de măsuri pentru eficientizarea sistemului.
  Pentru ceea ce se întâmplă în prezent cine va răspunde? şi cum vor fi traşi la răspundere? sau "cîinii latră ursul trece".
  4)

  • Sorin Dumitrascu

   Sindicatele din penitenciare au formulat propuneri similare in diferite ocazii. O parte au fost preluate, o alta parte nu in functie de modul cum a fost receptionata propunerea in cauza.

   Se pot reduce cheltuielile inutile, se pot gasi surse suplimentare si se pot defini mecanisme de control al cheltuielilor eficiente. E nevoie doar de deschidere si de evaluarea corecta a optiunilor disponibile.

 • Întrebarea nr. 22 ion gheorghe

  De ce consideraţi că demisia actualei conduceri a ANP ar rezolva problemele în situaţia actuală de criză economică?
  Personal nu văd cum se vor rezolva problemele sistemului penitenciar prin demisa actualei conduceri mai ales că nu poţi ocupa o funcţie de conducere în ANP dacă nu eşti ofiţer de penitenciare. Ştiţi dumneavostră un ofiţer care să poată fi şef de ANP în afara domnului Băla sau a domnului Cel Mare?

  • Sorin Dumitrascu

   Revendicarea referitoare la demisia conducerii sistemului penitenciar a aparut in cea de-a doua faza a actiunilor de protest. Motivul a fost in principal legat de refuzul acestora de a dialoga si modul agresiv in care au gestionat relatia cu sindicatele. Sunt si alti oameni capabili in sistemul penitenciar iar prezenta sau absenta sprijinului politic nu e definitorie pentru calitatea profesionala.

 • Întrebarea nr. 23 mihaela

  credeti ca o regandire ...din temelie...a sistemului penitenciar...pe baze moderne....cu ajutor, adica finantare...sau nu, insa trasat de profesionaisti...si o implementare treptata ... ar scoate la lumina si s/ar incepe incet...dar sigur....astfel sa nu se mai carpeasca actele normative care ne guverneaza....pline de inadvertente....pe care ajungi sa nu le mai stapanesti??
  multumesc!

  • Sorin Dumitrascu

   Sunt cateva din preconditiile reformarii sistemului pnitenciar: viziune clara, resurse, planificare coerenta, implementare eficienta. Altfel reforma ramane intr-o continua faza de proiect. si de bune intentii niciodata duse pana la sfarsit.

 • Întrebarea nr. 24 Ioan Argus

  In virtutea magariilor de organizare / dezorganizare / reorganizare de concursuri de admitere in sistem (chestii pe care le urmaresc de mai bine de doi ani), se pune intrebarea simpla: la cate mii de pensionari au loc anual in sistemul penitenciar, FARA angajare de personal, unde vor sefii ANP`ului sa ajunga? la crearea unui "gardian orchestra" - un angajat pluripotent care sa le faca pe toate? Caci...cam acesta este trendul ultimilor ani, mai ales in balaceala ultimului an in care sefii au dat cu stangu`n dreptul de m`am saturat eu (ca nestiutor in ale sistemului) sa le tot aud. Vor mai amgaja vreodata specialisti pe posturile vacante DEJA bugetate (deci fara suplimentare de fonduri de la buget) ca sa se vada progres in sistem? sau vor prefera ca sa ia acei bani si sa ii redistribuie sub forma de prime, bani de vacantza sau alte "sporuri cui si cine merita"? Va multumesc. O zi buna. Presimt un 30 iulie plin de evenimente.

  • Sorin Dumitrascu

   Concursurile in derulare au fost intinse procedural pana spre sfarsitul anului din ratiuni financiare, desi au fost momente cand ANP sustinea ca nu sunt probleme (pana vineri oficial). Alte angajari decat cele deja anuntate sau finalizate nu vor mai fi in acest an.

   Problematica este insa lipsa de viziune in dezvoltarea resurselor umane. Nu se investeste aproape deloc in pregatire profesionala iar motivarea este exclusiv financiara. Prioritatile ANP sunt momentan legate de reorganizare fara insa a incerca sa fundamenteze masura propusa.

 • Întrebarea nr. 25 Radu P

  La venirea D-lui Bala la conducerea ANP,a propus schimbarea legii obligand detinutii sa munceasca.In prezent munca nu este obligatorie in puscarie,si atunci daca ar fi obligatorie si ar avea mai multe mijloace de constrangere si educatie pt analfabetii de dupa gratii,societatea romaneasca ar deveni altfel.Cetateanul de rand trebuie sa lucreze minim 8 ore pe zi pt a castiga un salariu de subzistenta,iar acesti infractori sunt hraniti,transportati la instante fictive si cheltuieli inutile care sunt platite de catre cetatenii cinstiti.

  • Sorin Dumitrascu

   Intr-adevar ANP nu si-a onorat aceasta promisiune pana in prezent. Exista insa un proiect care ar rezolva aceasta problema si alte cateva scapari ale actualei legislatii privitoare la executarea pedepselor privative de libertate.

   Chiar azi a fost pusa in discutie situatia acestui proiect de act normativ. Revin insa cu precizarea ca aceasta masura nu rezolva problemele de fond ale sistemului penitenciar. Este insa o initiativa necesara daca ne raportam la scopul executarii pedepsei privative de libertate.

4390 vizualizari

 • Revendicari (Duminică, 19 iulie 2009, 19:44)

  Mircea Nadaiescu [anonim]

  Observ ca desfiintarea DPCMP nu apare in principalele revendicari ale sindicalistilor. Atrag atentia intr-un mod foarte serios ca aceasta problema - dincolo de cei cativa sau mai multi lucratori din cadrul DPCMP care isi fac treaba bine si sunt de buna credinta - este foarte importanta. Un asemenea serviciu aflat in mana unor oameni care dispun dupa bunul plac de logistica si resursele umane avute la dispozitie este un pericol real la adresa drepturilor si libertatilor fundamentale ale lucratorilor de penitenciare. Domnule Dumitrascu, pentru a nu fi perceput gresit, ar trebui sa explicati clar ca nu doriti desfiintarea acestui serviciu dintr-o vanitate. Nimeni nu se opune luptei impotriva coruptiei din sistem iar cei care se murdaresc pe maini nu au decat sa plateasca. Dar acesti oameni-siparezi, cum li se spune - folosesc metode staliniste de "rezolvare" a cazurilor. Exista atatea organisme si servicii specializate care functioneaza in mod legal, care sunt pregatite special pentru acest lucru si care pot sa se ocupe de problema coruptiei in randul cadrelor din sistemul administratiei nationale a penitenciarelor(politie, DNA, SRI, parchet etc). Ce mare lucru poate face, sa zicem, un astfel de om, intr-o unitate de 500/1000 de oameni, impotriva potentialilor corupti? De unde aduna eventualele informatii daca nu tot de la cadrele din unitate? Sa se spuna public cate cazuri de coruptie au fost PREVENITE in sistemul penitenciar. De cazuri rezolvate nu mai vorbim.
  Cine certifica informatiile trimise de acesti oameni mai departe? Cine garanteaza ca informatiile lor se adeveresc? Cine plateste pentru cazurile cand acesti indivizi transmit informatii false sau intentionat eronate care distrug carierele unor oameni a caror singura vina este ca au curajul sa-si ceara drepturile, ca au curajul sa spuna lucrurilor pe nume , ca reprezinta interesele majoritatii?De fapt, epxperienta ne arata ca acesti siparezi sunt niste instrumente in mana unor indivizi verosi.
  • Revendicari (Luni, 20 iulie 2009, 12:15)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Nadaiescu

   Falimentul sistemului penitenciar nu este doar financiar. Ideea de reinsertie sociala risca sa se dovedeasca un esec daca criminalitatea infloreste si in penitenciare.

   Prevenirea crimnalitatii in penitenciare este o activitate importanta, iar sindicatele sustin acest demers pentru siguranta angajatilor si pentru realizarea scopului pedepsei privative de libertate.

   Din nefericiere constatam ca organismele infiintate dupa 1990 cu atributii in acest domeniu - prevenirea criminalitatii - nu au reusit sa-si demonstreze utilitatea. Rezultatele au fost si se mentin foarte slabe. Nu exista practic cazuri in care aportul acestora sa fie definitoriu, existand in schimb numeroase acuzatii de abuz de putere si activitati care au excedat atributiile legale.

   Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti se afa in fata unei alegeri. Fie reorganizeaza actuala Directie de Prevenire a Criminalitatii si Teorismului, fie desfiinteaza acest qvasi-serviciu secret care nu reuseste sa depaseasca tiparele vechiului SIPA, desfiintat in 2006.

   Sustinem ideea integrarii functiei de prevenire a criminalitatii in departamentul de siguranta a detinerii considerand ca activitatea va fi mult mai eficienta.

   Sustinem organizarea acestui serviciu pe principiile unui serviciu operativ, nicidecum pe principiile unui serviciu secret. Pentru activitatea de culegere de informatii pe teritoriul Romaniei, inclusiv in penitenciare, exista deja Serviciul Romana de Informatii.

   Consideram ca inflatia de servicii de informatii este profund antidemocratica si este o limitare nejustificata a drepturilor si libertatilor cetatenesti.
 • cateva intrebari (Duminică, 19 iulie 2009, 22:07)

  Cristi [anonim]

  1. Exista vreo lege care sa prevada autofinatarea penitenciarelor? Personal, nu mai vreau sa contribui cu taxe la intretinerea detinutilor.

  2. Puteti face o comparatie intre conditiile din regimul comunist si cele de acum? Erau mai bune conditiile pentru personalul angajat al penitenciarelor (nu ma refer numai la salarii ci si la protectie)?

  3. Sunteti de acord cu introducerea muncii obligatorii pentru detinuti? Credeti ca rezultatele acesteia ar putea contribui la imbunatatirea finatarii din acest domeniu?
  • cateva intrebari (Luni, 20 iulie 2009, 12:27)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   1. In legea privind executarea pedepselor privative de libertate este prevazuta optiunea ca penitenciarele sa obtina venituri proprii din activitatea prestata de detinuti. In prezent aproximativ 7% din veniturile sistemului penitenciar provin din venituri proprii.

   Din pacate conditiile economice si specificul acestei categorii sociale fac dificile activitatile de obtinere a veniturilor proprii. Lipseste personalul de paza si supraveghere, costurile sunt mai mari decat in situatia angajarii de pe piata fortei de munca.

   In Europa situatia e similara. Justitia costa din pacate destul de mult, iar povara aceasta nu este intotdeauna justificata, Din acest motiv sustinem reducerea unor cheltuieli nejustificate. Sistemul penitenciar trebuie insa finantat si intrarea in colaps, acesta fiind riscul, nu este o optiune.

   2. Conditiile de munca s-au imbunatatit pe alocuri, in multe penitenciare situatia este insa mai rea decat in regimul comunist. Penitenciarul Jilava este un exemplu in acest sens.

   Salariile sunt, in termeni reali, ceva mai mici. Protectia personalului este doar un drept scris intr-o lege, institutiile statului nu au facut nimic pentru concretizarea acestuia. Am propus instituirea unui sistem de asigurari de viata si sanatate pentru angajatii penitenciarelor, asteptam ca macar aceasta conditie minimala sa poata fi indeplinita.

   3. In Constitutie munca detinutilor nu este considerata munca fortata. Legal insa este prevazut ca detinutul poate munci daca solicita. Consideram ca este o optiune care poate fi supusa dezbaterii publice.
 • Deficitul financiar al ANP (Duminică, 19 iulie 2009, 22:48)

  Radu Ispas [anonim]

  De ce Administratia Nationala a Penitenciarelor nu contracteaza executarea unor lucrari/servicii cu detinuti, din care ar obtine resurse pentru acoperirea deficitului bugetar iar detinutii ar putea beneficia de unele reduceri in executarea pedepselor, in loc sa fie tinuti pa post de musterii ca in hotel, cu masa , casa, tv etc.
  • Deficitul financiar al ANP (Luni, 20 iulie 2009, 12:40)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Ispas

   Deficitul financiar al ANP are doua cauze principale. Prima ar fi deficientele de planificare pe fondul lipsei de implicare a ministrului justitiei in obtinerea unui nivel satisfacator de resurse financiare. Fata de 2008 sistemul penitenciar are asigurate 85% din venituri. Raportat la necesarul real de finantare sistmul penitenciar se afla la un 55,8% conform informatiilor furnizate de ANP.

   Pana la intilnirea de vineri 17 iulie nu am reusit sa convingem Ministerul Justitiei ca exista o problema reala in ceea ce priveste finantarea penitenciarelor si ca trebuie rezolvata.

   A fost nevoie de o greva japoneza si de un miting pentru a convinge ministerul sa ceara suplimentarea si sa-si recunoasca problemele interne.

   Cea de-a doua cauza este calitatea slaba a actului managerial si lipsa transparentei decizionale. In ultima perioada au fost luate decizii care au dus in unele cazuri la triplarea unor cheltuieli. De exemplu au fost reprofilate penitenciare fara sa se faca un studiu de impact. Ajutorul sindicatelor a fost refuzat iar personalul a fost fortat sa accepte masuri fara minima consultare. Acum se vad rezultatele, si nu sunt dintre cele mai bune.

   ANP contracteaza astfel de lucrari si detinutii care muncesc, beneficiaza de astfel de reduceri de pedeapsa. Din pacate, cum spuneam in comentariul anterior, se asigura astfel doar 7% din buget, iar problemele de management financiar si bugetar au un impact semnificativ asupra functionarii penitenciarelor.
 • da aia pe care ii tineti inchisi (Duminică, 19 iulie 2009, 22:53)

  ggiiggii [anonim]

  de ce nu ii puneti pe aia pe care ii paziti la munca astfel incat sa va autofinantati. Voi paziti acolo forta de munca gratis...ce nu trebuie platita...doar hranita...ce nu trebuie sa aibe drepturi si nici revendicari...si care trebuie sa plateasca pentru ce au facut...si asta o pot face fie prin munca...fie prin pedeapsa capitala..
  • Scopul, mijloacele (Luni, 20 iulie 2009, 12:46)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ggiiggii

   Scopul pedepsei privative de libertate este de a reintegra social persoanele care refuza sa accepte normele sociale. Suna usor utopic, dar asta trebuie sa faca penitenciarele.

   Sunt de acord cu dumneavoastra intr-o privinta. In construirea cadrului legal si institutional pentru executarea pedepselor ar trebui sa se tina seama si de drepturile victimelor. Un echilibru in acest sens ar asigura realizarea scopului pedepsei privative de libertate.

   In plus cred ca, sistemul penitenciar este parte a sistemului judiciar nu este un serviciu din categoria celor de asistenta sociala, Cu toate acestea protejarea drepturilor omului este o conditie esentiala in functionarea acestuia.
 • Venituri (Luni, 20 iulie 2009, 9:38)

  Vector [anonim]

  Nu am nici o informatie despre domeniul discutat. Vrea domnul lider sindical, presedintele FSANP, sa prezinte ,ca sa intelegem toti revendicarile salariale, care este venitul mediu pentru slujbasul de la penitenciar. Care sunt veniturile pe categorii de vechime si pe grade profesionale. Rog sa spuna venitul si nu salariul, pentru ca uneori sporurile depasesc salariul de incadrare. Multumesc
  • venituri (Luni, 20 iulie 2009, 12:55)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vector

   Venitul mediu net pe sistmul penitenciar este de 1700 RON. Exista si extreme, datorate unor conditii specifice de genul lucru cu bolnavi de TBC sau HIV - SIDA, dar acesta este venitul mediu net pe sistemul penitenciar cu tot cu sporuri si dupa plata impozitelor.

   Singura revendicare de natura salariala este referitoare la plata orelor suplimentare, care in sistemul penitenciar datorita deficitului de personal nu pot fi comp[ensate in totalitate cu timp liber. Un exemplu: la Penitenciarul Giurgiu sunt 26.000 de ore suplimentare neplatite. Sunt 45 de penitenciare in Romania.

   Sigur ca sunt si alte drepturi salariale suspendate sau neachitate, dar cum e criza, nu ne batem pe fondul de premiere, salarii de merit sau prime de vacanta. Consideram totusi ca motivarea personalului nu este o componenta care trebuie ignorata.

   Conditiile de lucru sunt umilitoare, iar riscurile profesionale sunt imense. Asta nu poate fi indreptat usor. Pot fi platite ore suplimentare pentru ca sunt facute iar salariatii pot fi apreciati pentru munca depusa chair si prin participarea la actul decizional.
 • nedumerire (Luni, 20 iulie 2009, 10:55)

  Alin [anonim]

  De ce sunt trecute in revendicarile angajatilor sistemului penitenciar finantarea utilitatilor pentru detinuti? E treaba lor sa ceara apa, gaz si curent electric, nu a angajatilor. Revendicarile ar trebui sa cuprinda doar probleme ale angajatilor.
  • nedumerire (Luni, 20 iulie 2009, 13:00)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin

   Avem o responsabilitate si fata de locul de munca din acest motiv ne intereseaza ca utilitatile sa fie platite, neplata acestora afectand personal, detinuti si institutie deopotriva.

   Revendicarile cuprind doar probleme ale angajatilor, subfinantarea penitenciarelor fiind cea mai importanta.

   Sunt situatii in care din fondul de salarii se platesc utilitati iar degradarea conditiilor de detentie si evenimentele negative produse in aceste conditii sunt un risc care trebuie evitat.
 • situatia celor gazduiti acolo ? (Luni, 20 iulie 2009, 10:58)

  ovidiu [anonim]

  Inteleg problemele gardienilor, sunt reale, dar acestea nu cred ca se pot rezolva fara "rezolvarea" intregului sistem penitenciar, inclusiv in ceea ce priveste situatia detinutilor (conditii de cazare, respectarea drepturilor si obligatiilor acestora - nu doar pe hartie, etc.), cum sa "rezolvam" principalul motiv pentru care sunt incarcerati acei oameni - reeducarea lor. Acestea pot fi definite - la prima vedere - idei retrograde, etc, insa problemele gardienilor nu pot fi separate de problemele oamenilor paziti de acestia. Cum vede invitatul Dvs., aceasta problema ?
  • problema de ansamblu (Luni, 20 iulie 2009, 14:05)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ovidiu

   Aveti dreptate, problema penitenciarelor nu este una simpla. De aceea e important ca aceasta problema sa ajunga pe agenda publica cu bune si cu rele, Consideram ca punctul de pornire in acest demers este o dezbatere serioasa referitoare la sistemul penitenciar.

   Dupa cum ati vazut revendicarile sindicale nu se refera numai la salariati. Finantarea decenta a sistemului penitenciar inseamana conditii decente de detentie, dar inseamna si conditii decente de lucru.

   In cele din urma este vorba despre sanatatea unui mediu care nu este deloc placut si despre sansa care se da ideii de reinsertie sociala a celor care au comis o infractiune. Iar asta nu se poate face fara resurse umane calificate, logistica de calitate si personal motivat si bine pregatit profesional.
 • Si cum ati facut mah ? (Luni, 20 iulie 2009, 11:06)

  BX [anonim]

  Cum se face ca detinutii o duc mai bine decat mare parte din cetatenii cinstiti ? Intrebarea principala este: cu ce ocazie ? De ce nu sunt pusi la munca ? Daca un cetatean trebuie sa munceasca 8 ore pe zi pentru a isi castiga cinstit existenta, de ce un detinut sa nu munceasca 12 ore pe zi pentru asigurarea celor necesare ?

  In conditiile actuale multora le-ar conveni in puscarie...sa stea degeaba sau sa se ocup cu ce activitati doresc si sa nu ii oblige nimeni indirect la 8 ore de munca pe zi.

  Solutia e simpla 8-12 ore de munca pe zi (in folosul public comun), inclusiv sambata, pentru toti detinutii.
  Asa s-ar rezolva si problema banilor pentru penitenciare si probleme de genul: cine mai construieste si asfalteaza autostrazi, cine construieste blocuri, cine planteaza pomi prin orase, etc. Activitati se gasesc; vointa mai trebuie.

  Si sa nu va aud cu 'drepturile omului'. Drepturile alea in primul rand n-ar trebui sa le mai aiba din moment ce-s incarcerati.
  • BX (Luni, 20 iulie 2009, 13:13)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui BX

   Detinutii sunt pusi la munca, din pacate nu se gaseste de lucru pentru atatia cati ar trebui sa munceasca. Propunerea dumneavoastra este una normala, si orice cetatean si-ar dori ca acest lucru sa se intimple.

   Munca este unul dintre instrumentele care asigura reintegrarea sociala a detinutilor alaturi de afabetizare si formare profesionala, si pentru asta e insa nevoie de personal. La acest moment este la un deficit de 2500 de posturi vacante, orele suplimentare se strang, iar personalul este suprasolicitat.
 • penitenciarele spital (Luni, 20 iulie 2009, 11:45)

  tina [anonim]

  se pare ca la nivelul conducerii anp sunt voci care sustin desfiintarea penitenciarelor spital(de altfel se pare ca este ovendeta a unui director mare adjunct impotriva acestor unitati) 1.Nu credeti ca desfiintarea penitenciarelor spital ar putea conduce la situatii in care mafiotii sa aibe motive legale prin care sa solicite intreruperea detentiei? 2.Ce parere personala aveti in ceea ce priveste desfiintarea penitenciarelor spital sau reorganizarea acestora care se doreste de fapt mai intai desfiintarea unor structuri proprii ca apoi intrun timp relativ scurt sa fie desfiintate
  • penitenciare spital (Luni, 20 iulie 2009, 14:57)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui tina

   Din cate cunosc nu se pune problema desfiintarii penitenciarelor spital ci a reorganizarii statelor de functii pe componenta operativa. Am solicitat ANP prezentarea unui document de fundamentare referitor la masurile de reorganizare, in principal, cu evaluarea costurilor si a impactului. ANP nu a reusit inca sa finalizeze acel document.

   Cred ca desfiintarea spitalelor penitenciar nu este o masura oportuna. O masura mai utila ar fi poate profilarea acestora pe detinuti cu boli cronice si boli mintale. O optiune poate fi si renuntarea la profilele chirurgie sau terapie intensiva. Oricum asta se poate face sub paza in spitalele civile.
 • comentarii on-line (Luni, 20 iulie 2009, 11:50)

  armaghedon [anonim]

  prima intrebare: daca puteti sa ne confirmati faptul ca imputernicirile pentru functiile de conducere la nivel de director si directori adjuncti se dau pe principii clientelare si nepotisme- vezi cazul MUSCALU de la penit. GIURGIU si a doua intrebare _ de ce a refuzat sa suspende sporul de 50% -misiuni de exceptie domnul; director general in conditiile in care acesta se acorda preponderent la pile, date fiind conditiile de austeritate financiare suspendand in schimb in data de 22.05.2009- prima de vacanta printr-o simpla adresa?- ve-ti face plangere penala impotriva domniei sale?
  • imputerniciri (Luni, 20 iulie 2009, 15:01)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui armaghedon

   Nu pot sa confirm sau sa infirm principiile pe care se dau aceste imputerniciri. Pot doar sa constat ca se incalac prevederile legale referitoare la aceste imputerniciri. In mod normal aceste imputerniciri nu pot depasi 1 an dar ANP eludeaza aceasta prevedere legala.

   Suntem in curs de pregatire a sesizarilor pentru problemele semnalate, am primit deja solicitari punctuale de la sindicatele din structura FSANP in acest sens.
 • penitenciare (Luni, 20 iulie 2009, 11:58)

  armaghedon [anonim]

  prima intrebare: este adevarat ca se fac presiuni asupra presedintilor de sindicat din penitenciare si sunt intimidati pentru a renunta la actiunile viitoare -TG. JIU, PLOIESTI, BRAILA, GIURGIU, ETC?
  a doua intrebare- de ce nu se scot la concurs functiile de conducere?- se incearca cumva nominalizarea acestora cu dedicatie pentru anumite afinitati politico-financiare- este vorba despre imputerniciti
  • presiuni (Luni, 20 iulie 2009, 21:31)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui armaghedon

   Am primit, este adevarat, o serie de sesizari din partea presedintilor de sindicat referitoare la presiunile care se fac pentru a renunta la actiunile sindicale.

   N-a fost tocamai o surpriza era de asteptat sa se intimple asa. Presiuni au venit de la conducerile unitatilor in special, unele s-au rezolvat amiabil altele nu. Au fost insa si situatii cand conducerile penitenciarelor au sprijinit direct actiunile de protest demonstrand ca inteleg problemele si nevoia de actiune pentru rezolvarea acestora.
 • srl si federatie (Luni, 20 iulie 2009, 12:07)

  sid [anonim]

  sunteti director la un SRL care face consultanta si, in acelasi timp, ati fost ales presedinte al federatiei sindicalistilor din penitenciare. cum se poate asta? ca sa fii sef peste sindicalistii din penitanciare nu trebuie sa lucrezi in administratia penitanciarelor?
  • FSANP (Luni, 20 iulie 2009, 15:03)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sid

   Trebuie sa fiu membru intr-unul din sindicatele care fac parte din FSANP. Lucrez in sistemul penitenciar, intr-o forma sau alta, din 1996. Am fost ales de catre Conferinta Nationala a FSANP.
 • penitenciare (Luni, 20 iulie 2009, 12:08)

  armaghedon [anonim]

  puteti sa detaliati cateva performante profesionale - captura droguri, santaj, coruptie in randul angajatilor descoperita de DPCCMP- care sa justifice necesitatea acestora in unitatile penitenciare sau de fapt aceasta directie este o reminiscenta a defunctei SIPA si daca este adevarat ca acestia nu se subordoneaza directorului de unitate? Si cum poate cunoaste un director ce documente trimit acestia la BUCURESTI si despre ce se informeaza in acestea? pot face raportari fictive sau eronate doar pentru a '' lichida'' pe cineva incomod?
  • performante (Luni, 20 iulie 2009, 21:40)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui armaghedon

   Oficiali din ministerul justitiei admit ca activitatea acestei directii nu este multumitoare si ca trebuie eficientizata. Unul dintre motive este tocmai acela ca exista inca reflexele vechiului SIPA si ca rezultatele se lasa asteptate.

   Avand in vedere ca nu exista nici o forma de control asupra acestui qvasi-serviciu secret este posibil ca anumite abuzuri sa fie facute.

   Birourile de prevenire a criminalitatii si terorismului sunt in subordinea administrativa a directorului de unitate, dar profesional se subordoneaza Directiei din ANP. Este o situatie care va trebui schimbata.
 • Problema sistem (Luni, 20 iulie 2009, 12:18)

  un mujahedin [anonim]

  1. Ca si fost manager public (director general adjunct) şi actual lider de sindicat - Federatia FSANP, cum comentati calitatea umană, dar şi a pregătirii profesionale pe care o are personalul ANP ?

  2. Care este viziunea dumneavostra in ceea ce priveste strategia dezvoltarii sistemului penitenciar, si a rolului pe care aceasta institutie o are in cadrul ministerului si a sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala ?

  3. Cum explicati lipsa de transparenta a managementului superior din cadrul ANP atat fata de sindicate cat si fata de personal ?

  4. Cum vedeti necesara modificarea Legii nr.275 privind executarea masurilor privative de libertate ?

  5. Cine considerati ca se face vinovat de de colapsul financiar al institutiei si care sunt modalitaile de rezolvare a crizei ?

  6. Care este starea de spirit a personalului din cadrul ANP vis-a-vis de revendicarile formulate de catre sindicate ?

  7. Care este stadiul negocierilor dintre sindicate, minister si conducerea ANP ?

  8. Va simntiti in ultima perioada o persoana vanata / urmarita?

  9. Cum comentati pozitia adoptata de catre institutie / minister vis-a-vis de problemele invocate de sindicate ?

  10. Unde va vedeti peste 10 ani ?
  • 10 (Luni, 20 iulie 2009, 22:06)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un mujahedin

   1. Cred ca in domeniul resurselor umane din sistemul penitenciar sunt multe de facut dar sunt optimist. Exista potential, lipsesc insa metodele de a-l scoate la suprafata. Uneori lipsesc si bunele intentii nu numai banii.

   2. Strategia dezvoltarii sistemului penitenciar, daca va referiti la document, este un demers util si obligatoriu. Cel mai probabil Strategia va fi adoptata intr-o anumita forma. Importanta este insa implementarea acestui plan, experienta precedentelor tentative nefiind una incurajatoare.

   3. Lipsa de transparenta este un reflex al unei mentalitati militariste care mai are inca adepti in sistemul penitenciar. Incercam sa impunem un stil de management participativ si sa convingem de avantajele acestei abordari.

   4. Legea are o serie de lacune, unele institutii nu sunt suficient dezvoltate, unele mecanisme nu functioneaza asa cum trebuie. Un exemplu este institutia judecatorului delagat unde este nevoie de detalii, un alt exemplu este mecanismul referitor la dreptul la petitionare.

   5. Vinovatii sunt in mare masura cei care conduc sistemul penitenciar. Sigur, contextul este important dar, deciziile nefundamentate si lipsa de interes le sunt direct imputabile.

   Abia vineri au accep[tat ca sistemul este subfinantat si ca colapsul este iminent. Pana atunci au ignorat toate avertismentele.

   6. Personalul a receptat bine revendicarile si le sustine. Participarea la actiunile de protest organizate in colaborare cu SNLP este o dovada in acest sens.

   7. Azi am avut o alta runda de negocieri. MJLC si ANP accepta toate revendicarile mai putin cea a demiterii conducerii sistmului penitenciar. Dupa greva japoneza, miting si o intilnire tensionata vineri, au acceptat in sfarsit dialogul.

   Actiunile de protest vor continua pana la concretizarea promisiunilor (o parte cel putin), avand in vedere ca exista deja experienta unor acorduri nerespectate.
 • Despre minister si administratie (Luni, 20 iulie 2009, 12:20)

  Paul [anonim]

  Vorbiti si despre atitudinea ministerului si a ANP-ului in relatia cu proprii angajati,despre deschiderea la dialog manifestata si despre incercarile de intoxicare a presei cu cifre si date false.
  • Atitudine (Luni, 20 iulie 2009, 22:13)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul

   Lipsa de transparenta si de comunicare a fost principala cauza a acestui conflict de munca. Inca lipseste refexul consultarii si inca nu este perceputa corect obligatia legala in acest sens.

   Exista probleme in procedura de elaborare a actelor normative, uneori aflam din Monitorul Oficial ca s-au adoptat acte normative. Sunt situatii cand decizii care s-au dovedit dezastruoase din punct de vedere financiar s-au inercat a fi impuse fara consultare.

   Incercarile de intoxicare le-am catalogat la acea data ca fiind actiuni lipsite de respect fata de subordonati. Am reactionat imediat si am prezentat valoarea reala si mecanismul de intoxicare. Din pacate unele informatii au fost transmise ca atare si efectul a fost unul nu tocmai favorabil angajatilor din sistemul pnitenciar.
 • Probleme (Luni, 20 iulie 2009, 12:31)

  un mujahedin [anonim]

  1. Cum apreciati actuala organigrama a ANP atat din punct de vedere numeric dar si al structurii organizatorice ?

  2. Cum considerati ca se poate face reformarea institutiei ?

  3. Credeti in puterea exemplului ca si tehnica motivationala a salariatilor din subordine ?

  4. Cine hotaraste cu adevarat in cadrul ANP? Ministerul, Directorul General sau acele persoane care dezinformeaza frecvent in interes propriu persoanele cu rol decizional ?

  5. Care sunt costurile estimate ale reformarii sau ale reprofilarii unitatilor penitenciare ?

  6. Cum apreciati actualul cadrul legislativ de functionare a sistemului ANP ?

  7. Aveti in vedere in viitorul apropiat fuzionarea cu SNLP pentru coagularea miscarii sindicale ?

  8. Cunoasteti care este ponderea de acoperire a posturilor din cadrul sistemului ANP ?

  9. Sunteti pentru reintroducerea muncii obligatorii la detinuti ?

  10. Enumerati posibile cai de autofinantare a unitatilor penitenciare in actualul context legislativ.
  • 10 (Luni, 20 iulie 2009, 22:19)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un mujahedin

   ANP inca nu a reusit sa faca o fundamentare pentru aceasta propunere. Cred ca este nevoie ca o astfel de modificare sa corespunda nevoilor institutiei si sa aiba in vedere deficitul de posturi ocupate (2500).

   Pe scurt, cred ca trebuie stabilite obiective clare, trebuie sa existe sprijin politic, trebuie alocate resurse si trebuie coordonata eficient imlementarea unui plan de actiune coerent si realist.
 • Demiterea conducerii sistemului penitenciar (Luni, 20 iulie 2009, 12:42)

  Sergiu Stupu [anonim]

  Cum comentaţi această revendicarea sindicală , care s-a adaugat ulterior la lista initiala de revendicari, adăugată modului agresiv in care conducerea sistemului penitenciar a inteles sa gestioneze revendicarile salariatilor din penitenciare.
  • demiteri (Luni, 20 iulie 2009, 22:23)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sergiu Stupu

   Conducerea ANP a reactionat agresiv si neprofesionist la revendicarile formulate de organizatiile sindicale. Daca acest gen de atitudine va continua, cel mai probabil aceasta revendicare va fi pastrata.
 • reprofilare (Luni, 20 iulie 2009, 12:53)

  Florin [anonim]

  La ora actuala in sistemul penitenciar,70% din penitenciare ,adica aproximativ 30-35 au deficit de personal.Considerati ca transferand de la celelalte 10 care nu au probleme,personal ,vom rezolva problema sau vom crea o problema la 45 de penitenciare.Nu ar fi normal ca sa fie rezolvata problema incadrand locurile vacante sau transferand detinutii,in penitenciarele care au personal.
  • transferuri (Luni, 20 iulie 2009, 22:27)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Avem o pozitie clara in ceea ce priveste aceste actiuni. Nu vom accepta ca deciziile ANP sa fie puse in practica daca nu exista o fundamentare clara.

   Transferurile intre unitati nu vor rezolva prolema. Dimpotriva, vor induce costuri suplimentare si vor afecta viata personala pentru angajatii care vor fi in aceasta posibila situatie. Nu sustinem deci acest gen de masura.
 • La revedere (Luni, 20 iulie 2009, 13:06)

  Redactia [hotnews.ro]

  Intalnirea online se incheie aici, datorita programului incarcat al invitatului. Acesta a promis ca va raspunde in cursul zilei de azi intrebarilor venite pana in acest moment.

  Multumim pentru interesul aratat si pentru intrebarile adresate.
 • despre resursa umana? (Luni, 20 iulie 2009, 13:08)

  Dan [anonim]

  Domnule Dumitrascu, cum comentati managementul resurselor umane in cadrul sistemului penitenciar? Este cunoscut faptul ca nu se respecta legea 293 privind statutul functionarului public din penitenciare, iar ocuparea functiilor de conducere (deci a factorilor de decizie) se face cu oameni incompetenti, nepregatiti profesional, prin imputerniciri repetate pe placul directorilor de unitati, prin transferuri de la alte unitati penitenciare si prin concursuri care nu se desfasoara respectand principiile echitatii, competentei si pregatirii profesionale, asa cum s-a facut dintotdeauna in sistemul penitenciar. Pana cand domnule Dumitrascu?
  • functii de conducere (Luni, 20 iulie 2009, 22:33)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Referitor la imputernicirile repetate si fara suport legal pe functii de conducere am cerut deja ANP sa inceteze aceasta practica. Solutia este insa ocuparea acestor functii prin concurs, iar la acest moment ANP sustine ca nu poate organiza concursuri din pricina constrangerilor financiare.
 • atitudinea sefilor (Luni, 20 iulie 2009, 13:14)

  Anonim [anonim]

  Cum va explicati atitudinea oamenilor cu functii de conducere din penitenciare asupra angajatilor, avand in vedere ca nu mai este un sistem militarizat, angajatii sunt organizati in sindicate, dreptul la exprimare este liber si mai ales in ultimii ani au fost incadrati foarte multi oameni tineri, cu alte idei si principii? De ce supravietuieste doctrina comunista, batjocora si umilirea propriilor angajati?
  • Atitudine (Luni, 20 iulie 2009, 23:30)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Cu riscul de a ma repeta, explicatia e una singura: reflexele vechi dispar greu. Modul de relationare cu subordonatii nu e chiar un exemplu de normalitate. Mai e nevoie de timp pana cand vechile practici cazone vor disparea.
 • subfinanţarea sistemului penitenciar (Luni, 20 iulie 2009, 13:15)

  Ioan Moldovan [anonim]

  vorbind de subfinanţarea sistemului penitenciar consider că sunt două soluţii:
  1)reducerea cheltuielilor cu ppl privind:
  -hrana-prin introducerea normelor valorice şi eliminarea celor calorice aşa cum se întâmplă in alte instituţii;
  -cazarmamentul-prin imputarea contravalorii bunurilor distruse,iar pentru cei fără bani prin creşterea numărului zilelor de detenţie,deoarece în prezent nu se recuperează nici 10% din diverse motive;
  -eliminarea corespondenţei şi a dreptului de petiţionare pe bani publici, deoarece nici eu ca cetăţean dacă nu am bani să plătesc serviciul poştal nu pot scrie niciunde;
  -eliminarea obligativităţii acordării "trusei" la primirea în penit.,reducerea normelor exagerate a materialelor de intreţinere personală şi reănfiinţarea frizeriilor în unităţi;
  2)creşterea veniturilor proprii prin:
  -introducerea obligatorie a muncii în penit.,cu excepţia celor bolnavi, iar minorii cel mult 4 ore/zi;
  -reînfiinţarea GAZ-urilor obligatoriu şi munca obligatoriu în GAZ;
  3) înfiinţarea unor compartimente de audit independente în fiecare penit. care să urmărească :-modul de cheltuire a banilor,stiut fiind faptul că în prezent nici CFP,nici controalele dirijate ale ANP nu au nici o eficienţă ele acţionând "la comandă";
  -efectuarea obligatorie a unor studii de eficienţă înainte de implementarea oricărei decizii a conducerii ANP şi la unităţi,astfel nu se mai ajunge la dublarea sau mai mult a chelt.prin reprofilarea unităţilor,acordarea de sporuri nejustificate;
  -propuneri de măsuri pentru eficientizarea sistemului.
  Pentru ceea ce se întâmplă în prezent cine va răspunde? şi cum vor fi traşi la răspundere? sau "cîinii latră ursul trece".
  4)
  • subfinanţarea sistemului penitenciar (Luni, 20 iulie 2009, 23:36)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Moldovan

   Sindicatele din penitenciare au formulat propuneri similare in diferite ocazii. O parte au fost preluate, o alta parte nu in functie de modul cum a fost receptionata propunerea in cauza.

   Se pot reduce cheltuielile inutile, se pot gasi surse suplimentare si se pot defini mecanisme de control al cheltuielilor eficiente. E nevoie doar de deschidere si de evaluarea corecta a optiunilor disponibile.
 • întrebare (Luni, 20 iulie 2009, 17:35)

  ion gheorghe [anonim]

  De ce consideraţi că demisia actualei conduceri a ANP ar rezolva problemele în situaţia actuală de criză economică?
  Personal nu văd cum se vor rezolva problemele sistemului penitenciar prin demisa actualei conduceri mai ales că nu poţi ocupa o funcţie de conducere în ANP dacă nu eşti ofiţer de penitenciare. Ştiţi dumneavostră un ofiţer care să poată fi şef de ANP în afara domnului Băla sau a domnului Cel Mare?
  • demisia (Luni, 20 iulie 2009, 23:39)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion gheorghe

   Revendicarea referitoare la demisia conducerii sistemului penitenciar a aparut in cea de-a doua faza a actiunilor de protest. Motivul a fost in principal legat de refuzul acestora de a dialoga si modul agresiv in care au gestionat relatia cu sindicatele. Sunt si alti oameni capabili in sistemul penitenciar iar prezenta sau absenta sprijinului politic nu e definitorie pentru calitatea profesionala.
 • intrebare (Luni, 20 iulie 2009, 18:30)

  mihaela [anonim]

  credeti ca o regandire ...din temelie...a sistemului penitenciar...pe baze moderne....cu ajutor, adica finantare...sau nu, insa trasat de profesionaisti...si o implementare treptata ... ar scoate la lumina si s/ar incepe incet...dar sigur....astfel sa nu se mai carpeasca actele normative care ne guverneaza....pline de inadvertente....pe care ajungi sa nu le mai stapanesti??
  multumesc!
  • reformare (Luni, 20 iulie 2009, 23:44)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   Sunt cateva din preconditiile reformarii sistemului pnitenciar: viziune clara, resurse, planificare coerenta, implementare eficienta. Altfel reforma ramane intr-o continua faza de proiect. si de bune intentii niciodata duse pana la sfarsit.
 • Concursuri pentru posturile vacante deja bugetate (Luni, 20 iulie 2009, 18:43)

  Ioan Argus [anonim]

  In virtutea magariilor de organizare / dezorganizare / reorganizare de concursuri de admitere in sistem (chestii pe care le urmaresc de mai bine de doi ani), se pune intrebarea simpla: la cate mii de pensionari au loc anual in sistemul penitenciar, FARA angajare de personal, unde vor sefii ANP`ului sa ajunga? la crearea unui "gardian orchestra" - un angajat pluripotent care sa le faca pe toate? Caci...cam acesta este trendul ultimilor ani, mai ales in balaceala ultimului an in care sefii au dat cu stangu`n dreptul de m`am saturat eu (ca nestiutor in ale sistemului) sa le tot aud. Vor mai amgaja vreodata specialisti pe posturile vacante DEJA bugetate (deci fara suplimentare de fonduri de la buget) ca sa se vada progres in sistem? sau vor prefera ca sa ia acei bani si sa ii redistribuie sub forma de prime, bani de vacantza sau alte "sporuri cui si cine merita"? Va multumesc. O zi buna. Presimt un 30 iulie plin de evenimente.
  • evenimente (Luni, 20 iulie 2009, 23:52)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Argus

   Concursurile in derulare au fost intinse procedural pana spre sfarsitul anului din ratiuni financiare, desi au fost momente cand ANP sustinea ca nu sunt probleme (pana vineri oficial). Alte angajari decat cele deja anuntate sau finalizate nu vor mai fi in acest an.

   Problematica este insa lipsa de viziune in dezvoltarea resurselor umane. Nu se investeste aproape deloc in pregatire profesionala iar motivarea este exclusiv financiara. Prioritatile ANP sunt momentan legate de reorganizare fara insa a incerca sa fundamenteze masura propusa.
 • De ce nu se tine de cuvant Directorul General? (Luni, 20 iulie 2009, 18:57)

  Radu P [anonim]

  La venirea D-lui Bala la conducerea ANP,a propus schimbarea legii obligand detinutii sa munceasca.In prezent munca nu este obligatorie in puscarie,si atunci daca ar fi obligatorie si ar avea mai multe mijloace de constrangere si educatie pt analfabetii de dupa gratii,societatea romaneasca ar deveni altfel.Cetateanul de rand trebuie sa lucreze minim 8 ore pe zi pt a castiga un salariu de subzistenta,iar acesti infractori sunt hraniti,transportati la instante fictive si cheltuieli inutile care sunt platite de catre cetatenii cinstiti.
  • Schimbarea legii (Luni, 20 iulie 2009, 21:27)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu P

   Intr-adevar ANP nu si-a onorat aceasta promisiune pana in prezent. Exista insa un proiect care ar rezolva aceasta problema si alte cateva scapari ale actualei legislatii privitoare la executarea pedepselor privative de libertate.

   Chiar azi a fost pusa in discutie situatia acestui proiect de act normativ. Revin insa cu precizarea ca aceasta masura nu rezolva problemele de fond ale sistemului penitenciar. Este insa o initiativa necesara daca ne raportam la scopul executarii pedepsei privative de libertate.
 • Concursuri 2500 posturi vacante (Miercuri, 22 iulie 2009, 17:16)

  Ioan Argus [anonim]

  Exista posibilitatea ca la o rectificare bugetara pozitiva, sa se reia concursurile pentru ocuparea celor 2500 de posturi vacante mai devreme de sfarsitul anului. Mie unul, mi se parea normal ca aceasta cerintza sa fie una din problemele pe care le`ati fi vrut rezolvate in cadrul revendicarilor inaintate ANP si MJLC (recte ministrul justitiei). Va multumesc.
  • Concursuri (Marţi, 28 iulie 2009, 8:48)

   Sorin Dumitrascu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Argus

   Finantarea politicii de resurse umane este in acord cu solicitarea noastra de a asigura o finantare decenta pentru sistemul penitenciar. Problema celor 2500 de posturi si ocuparea acestora constituie o preocupare serioasa pentru sindicatele din penitenciare si acest lucru a fost transmis Guvernului, MJLC si ANP.

   Exista deja concursuri in derulare care sunt amanate din cauza lipsei resurselor financiare necesare. Sincer, nu cred ca in cursul acestui an mai poate fi finantat un at concurs avand in vedere ca exista amanari de 6 - 8 luni la cele aflate in derulare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by