Bricul Mircea, nava-scoala a Academiei Navale "Mircea cel Batran" din Constanta, s-a clasat pe locul al II-lea in cadrul competitiei 'Intrecerea marilor veliere din Atlantic 2009' (Tall Ships Atlantic Challenge 2009) si a fost 'ambasadorul' Romaniei la Boston pe durata sederii in portul american. Velierul a parasit luni portul Boston, in admiratia publicului international, peste 500.000 de turisti admirand vasul in cadrul evenimentului Sail Boston 2009.

"Mircea" traverseaza oceanul Atlantic pentru a treia oara in ultimii 30 de ani. In anul 1979, a traversat Atlanticul, in premiera. A doua oara a concurat la competitia nautica Tall Ships Challenge 2004, urmata in 2005 de marsul de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului si Tall Ships Race 2005.

Startul competitiei Tall Ships Atlantic Challenge 2009 s-a dat din portul Vigo, Spania, la sfarsitul lunii aprile, pe o distanta de 7.000 de mile marine. Inchiderea oficiala a competitiei va

Harta traseului
Harta traseului
Foto: Hotnews
avea loc la finele lunii august la Belfast, Irlanda de Nord. Reprezentanta Romaniei si-a incheiat traseul competitional la Boston, pe data de 7 iulie.

Orasul american este a saptea destinatie pentru bricul Mircea, dupa Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Bermuda, Charleston. Inainte de intoarcerea in portul Constranta, velierul va ancora in Ponta Delgada din insulele Azore si in Gibraltar.

Bricul Mircea este invitat frecvent la competitiile navale internationale, dar obiectivele principale ale vasului, spune Duta, sunt "siguranta echipajului si instruirea viitorilor ofiteri de marina ai Romaniei", a afirmat locontenetul comandor Gabriel Duta.

La bordul navei se afla, in total, 190 de marinari, dintre care 110 sunt elevi la scoala de maistrii militari si studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" din Constanta. Pe perioada vizitei la Boston, cadetii si-au continuat perioada de instruire si testare.

Nava-scoala Mircea a fost construita in perioada 1938-1939 la Santierul Blohm und Voss din

Locotenent comandorul Gabriel Duta
Locotenent comandorul Gabriel Duta
Foto: Hotnews
Hamburg- Germania, iar in anul 2002, la Santierul Naval din Braila, nava a trecut prin ultima reparatie capitala.

In 2008 velierul a facut un mars de instructie de 115 zile in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului si Marea Baltica, participand, cu acest prilej, la festivitatile prilejuite de semicentenarul navei sora, nava-scoala a Marinei Germane, Gorch Fock.

Inainte de ridicarea ancorei din portul Boston, echipajul a participat duminica, 12 iulie, la o slujba religioasa oficiata pe vas, de preotul bisericii romanesti Sfanta Parascheva si parintele Torino Dumitriu, preot al Fortelor Navale Romane.

Nava este asteptata sa revina in portul Constanta pe 26 august a.c.