Guvernul a adoptat, in sedinta de duminica, la propunerea Ministerului Finantelor, o ordonanta de urgenta care prevede plata esalonata, in perioada 2010-2012, a sporurilor sau altor drepturi salariale acordate sau recunoscute prin hotarari judecatoresti in sectorul bugetar. Potrivit Ministerului Finantelor, valoarea titlurilor executorii de acest tip depaseste 2 miliarde RON pentru intreg sectorul bugetar, inclusiv sistemul judiciar.

"Caracterul extraordinar, imprevizibil si amploarea fenomenului, pun in dificultate nu numai executia bugetului de stat, ci si a bugetelor autoritatilor locale, in contextul unor resurse bugetare limitate si a constrangerilor legate de necesitatea pastrarii controlului asupra cheltuielilor bugetare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, remis HotNews.ro.

Hotararile judecatoresti titluri executorii vor fi platite dupa urmatorul program, potrivit ordonantei adoptate de Executiv:

  • in anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
  • in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu.

Ministerul Justitiei mai precizeaza ca va inainta, in sedinta de Guvern de miercuri, un pachet de propuneri care sa amelioreze starea financiara a sistemului judiciar si statutul personalului din sistem, indiferent de profesie. Pachetul de masuri va avea in vedere: revizuirea politicii privind destinatia taxelor judiciare si a unor prevederi speciale referitoare la aceste taxe, mentinerea profesiilor din sistemul judiciar pe pozitii de varf in cadrul viitoarei grile de salarizare si obtinerea unor fonduri necesare pentru functionarea sistemului judiciar la rectificarea bugetara din toamna.