Romania, primul loc in UE la perceptia asupra ineficientei in lupta anticoruptie

de Adrian Lungu     EurActiv.ro
Miercuri, 3 iunie 2009, 15:27 Actualitate | Esenţial


Experienta coruptiei exprimata in procente de platitori de mita
Foto: Transparency International Romania
Conform Barometrului Global al Coruptiei lansat de Transparency International (TI), romanii percep in continuare masurile luate in lupta anticoruptie ca ineficiente. Situatia se inscrie in trendul crescator pe care Romania l-a inregistrat si in anii anteriori: in 2008, 59% din populatie, cu 8 procente mai mult decat in Barometrul precedent, apreciaza ca eforturile anticoruptie ale guvernantilor sunt ineficiente.

Intr-o Uniune Europeana unde procentul mediu al cetatenilor care spun ca au dat mita este estimat la 5%, in Romania media este de 14%.

Perceptia negativa a romanilor asupra masurilor anticoruptie a crescut spectaculos: de la 39% din cetateni avand o parere proasta in 2006, s-a ajuns la 51% in 2007 si 59% in 2008.

Aparent in contradictie cu aceasta tendinda, experienta directa a coruptiei pare sa se fi diminuat in Romania anul trecut: de la 20% din romani recunoscand ca au dat mita in 2006, s-a ajuns la 33% in 2007, dar a scazut la 14% in 2008 (vezi foto). Potrivit lui Victor Alistar, directorul TI Romania, aceasta aparenta contradictie "arata o nemultumire privind modul cum functioneaza institutiile statului."

Potrivit reprezentantilor TI, convingerea tot mai acuta cu privire la lipsa de eficienta a masurilor anticoruptie, asa cum sunt percepute de opinia publica romaneasca, este, din nefericire, consecinta fireasca a unei vadite lipse de rezultate in ceea ce priveste reformele anticoruptie.

Articol complet la EurActiv.ro


Citeste mai multe despre   


438 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ce zicea maestrul Caragiale despre Justitie (Miercuri, 3 iunie 2009, 16:08)

  Ovidiu [anonim]

  Justiţia ?... Judecătorii de pace şi membrii tribunalelor de primă instanţă, afară de prezidenţi, sînt amovibili, ca şi agenţii şi funcţionarii ordinari. În justiţie, poporul n'are încredere; ea are, astfel, autoritate, dar nu şi prestigiu; şi între această justiţie fără prestigiu şi poporul sceptic, se resfaţă formidabila şi excesiv numeroasa clasă a avocaţilor - cea mai prosperă în Romînia după a arendaşilor mari. Avocaţii constituiesc grosul intelectualilor; clasa lor este pepiniera cea mare a bărbaţilor de Stat.

  Să vedem acuma cum se fac în Statul romîn educaţia şi cultura publică, în ce scop se fac şi ce rezultate dau.

  Toate şcoalele, de la cele populare pînă la Universităţi - şcoale primare, secundare, profesionale, agricole, comerciale, de popi, de moaşe, de muzică, de alte arte, facultăţi de toate ramurile culturii înalte - toate dau mai mult sau mai puţin d'emblée absolvenţilor lor drepturi la dignităţi şi funcţiuni publice. Astfel şcoala romînă, în loc de la fi un mijloc de educaţiune şi cultură a poporului şi a claselor dirigente, devine un canal de scurgere al poftelor de întîietate între cetăţenii, de eftină parvenire, de scutire de îndatoriri, de sporire de drepturi şi privilegii. Şi din ce în ce, din gradul cel mai de jos pînă la cel de sus, şcoalele sînt nişte fabrici de funcţionari, de salariaţi publici şi de avocaţi - o pletoră de semidocţi, fără caractere, fără omenie, adevăraţi cavaleri de industrie intelectuală, cărora le trebuesc numai decît onoruri cît de multe fără nuciun merit şi cîştig cît de mare fără multă osteneală.

  Ion Luca Caragiale
  BUCUREŞTI, Tipografia ziarului "Adevărul" str. Sărindar, 11, 1907
  • +1 (1 vot)    
   Bine spui domnule (Miercuri, 3 iunie 2009, 17:34)

   alin [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   Jos palaria
 • 0 (2 voturi)    
  Un nou loc I al Guvernului PNL in 2008 (Miercuri, 3 iunie 2009, 16:20)

  Final de mandat PNL 2008 [anonim]

  Sa-i dam coronitza pe care-o merita si sa-i multumim PNL-ului pt. eliminarea Monicai
  din guvern in 2007

  A contabilizat cineva pana acum cate astfel de locuri "fruntase" ne-a adus guvernarea PNl la sfarsitul ei in 2008 ?
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu spuneti dragilor ca se refera la 2008 PNL (Miercuri, 3 iunie 2009, 16:22)

  alfa [anonim]

  va e rusine?

  Faceti si voi un mic bine ideii ca "toti-sunt-la-fel" ?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version