A, B, C, W, R. Guvernul invata alfabetul salarizarii unice de la nemti. Fuga dupa sporuri salariale, sport national. Solda pe viata pentru presedinte

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 10 mai 2009, 13:46 Actualitate | Esenţial

Spor de activitate complexa si de lucru in conditii penibile. Spor de izolare, de permanenta sau de calculator. Spor de arhiva, de 'legea 10' si fonduri europene. Spor salarial pentru conditii de munca 'nedorite' si pentru confidentialitate. Bugetarii dau dovada de o vie imaginatie, cand e vorba sa castige bani. La vremuri de criza si presiuni ale garantilor UE si FMI, premierul Boc le-a transmis, pe versuri de cantec ardelenesc: "Pusca si cureaua lata, ce sporuri aveati odata".

Totodata, guvernul roman invata alfabetul salarizarii unice de la nemti, pe care vrea sa-l aplice si in tara. Daca modelul nemtesc va fi preluat integral, atunci si presedintele statului s-ar putea bucura de 'solda' pe viata.

Sporul de cifre

"As vrea sa va intreb unde sunt reglementate sporurile pentru contabil sef/administrator financiar (cel de conducere si de control)? In legislatie am gasit sporul de conducere pentru director si pentru secretar, separat pentru judetele pilot, dar nici o precizare pentru departamentul financiar contabil", intreaba Ana-Maria C., pe un forum dedicat problemei, in Internet. In fond, nici contabilitatea n-are de ce sa fie scoasa de pe linia de start a cursei pentru sporuri salariale.

Si-aici se cere confidentialitate, mediul de lucru poate fi dificil sau penibil. Ea poate spera, teoretic, la spor de vechime in munca, de noapte, de dubla activitate (daca i se cere sa execute si alte sarcini, pe langa cele din schema postului). Sporul de suprasolicitare neuropsihica, intr-un context cu atatea cifre, apare ca de la sine inteles. Cu izolarea si dispozitivul e de vazut la fata locului, insa la plata tichetelor de masa, a contravalorii primelor de asigurare, la sporul 'de calculator', de maternitate si de vacanta, poate linistita sa ridice pretentii.

Nici sporul anticoruptie nu e exclus, caci te si miri ce interesat de cifre poate aparea, cu ispita in plic. Iar daca pe acoperisul biroului troneaza o antena, Ana-Maria s-a captusit si cu sporul de risc.

Nu toate sporurile inventate pentru schemele de peticire a salariilor bugetarilor sunt nefiresti sau hilare. O parte dintre acestea au fost inspirate din practica internationala, ca si din cutumele de salarizare din mediul de afaceri privat. Insa bugetarii nu sunt 'privati', ci iau salarii din banul comun, la care cotizeaza fiecare platitor de impozit. In consecinta, 'ciupitul suprasalarial', facilitat de diverse legi si ordonante supraetajate pana la absurd pe parcursul diverselor guvernari, e un privilegiu al unora, pe banii tuturor. Nu intotdeuna justificat.

A, B, C, W, R, TvÖD, TV-L, BAT

"Grupul care lucreaza la grila unica de salarizare in sistemul bugetar se va inspira dupa modelul german. Pentru urmatoarea sedinta, membrii grupului vor studia acest model in vederea gasirii elementelor care pot fi aplicate si in Romania. Vicepremierul Dan Nica a declarat ca Executivul intentioneaza sa preia grila de salarizare a bugetarilor din Germania, deoarece aceasta este cea mai eficienta" scrie presa romana referitor la inspiratia Guvernului privind legea salarizarii unice a bugetarilor.

HotNews.ro a prezentat principiile de baza ale sistemului german, in materialul din 7 mai.

Legea salarizarii functionarilor de stat germani, reunita generic sub denumirea de 'Bundesbesoldungsgesetz' este, dupa cum sugereaza si numele, o lege cu conotatii militare. La fel este si categorisirea functiilor, dintre care multe sunt prefixate cu 'haupt', 'unter', 'ober', ca la armata. Besoldungsgesetz acopera trei categorii principale de bugetari: functionarii de stat (federali), judecatorii si personalul din armata.

In anii 70, 'acordarea de solde' functionarilor publici din Germania fost trecuta la un numitor comun. In anul 2003, s-a renuntat partial la standardizarea salarizarii, dandu-se unda verde la decizia individuala la nivel de regiune, in privinta banilor de Craciun si de concediu. Din 1 octombrie 2005, s-a renuntat la salarizarea unica a bugetarilor, in Germania, iar incepand cu 2006, cand a fost adoptata reforma federalista, functionarii aflati in slujba Landurilor (16 la numar) sunt platiti diferentiat. Ceea ce duce la multe divergente, in problema retributiilor.

Pentru angajatii din administratia publica si diverse servicii aferente, total sau partial etatizate (aeroporturi, gari, Sparkasse, Telekom, posta, asigurari sociale, spitale si clinici, institutii de invatamant si asistenta sociala, etc.) salarizarea este reglementata de TvÖD (Tarifvertrag für den Öffentlichen Dienst – contractul tarifar pentru serviciul public, adoptat la 19 septembrie 2005 si ultima oara modificat la 31 martie 2008).

Dupa reunificarea Germaniei in 1989 si aproape doua decenii de tranzitie, din 1 aprilie 2008 TvÖD se aplica la standarde egale, pentru Vest si Est (RFG si fostul DDR).

Majoritatea functionarilor publici la nivel regional sunt platiti dupa TV-L (cu subramuri, de exemplu TV- L Lehrer pentru profesori, sau TV-L Kr pentru personal de ingrijire si medical). Exceptie fac landurile Hessen si Berlin, care n-au renuntat la fostul contract tarifar BAT (Bundesangestelltentarifvertrag). Meandrele limbii si administratiei germane sunt de neegalat. Altfel, nemtii au multe lucruri bune si bune de luat ca model.

Solda viagera

"Omul cu salariul sau constant pana la sfarsitul vietii, platit de contribuabil, jefuieste generatia lucratoare de azi, dupa cum urmeaza: el primeste pana la moarte un salariu de Presedinte in functie, fara reduceri. De ce, de fapt, fara reduceri ?" scrie Eberhard. Littner, pe forumul PaderZeitung in Internet, referitor la salariul presedintelui Germaniei. Acesta este, in prezent, Horst Köhler.

Salariul anual al Presedintelui "este de 240.000 de euro si va fi platit pana la sfarsitul vietii. El mai are voie sa detina dupa eliberarea din functie un birou cu secretara, masina de serviciu cu sofer si paza de corp. In continuare, adresarea i se va face cu Herr Bundespräsident" scria cotidianul Abendblatt. Alte surse indica suma de cca 213.000 de euro anual, ca retributie de baza, perpetuati ca 'solda de onoare' si dupa iesirea din functie.

Ca 'primul reprezentant al statului', 'figura de integrare', 'cel mai inalt notar federal', Presedintele Germaniei e descris ca o 'putere neutra': El sta insa deasupra celor trei forte ale Executivului in stat, putand sa dizolve Parlamentul, cand cancelarului i-a fost dat vot de neincredere, sau guvernul ales, daca devine minoritar.

E o functie de mare raspundere, insa Littner nu-i intelege rostul recompensei din bani publici, pana in mormant. Mai ales ca presedintii se aleg din 5 in 5 ani, candidatura e admisa de la 40 de ani, asa ca, in timp, o serie de presedinti germani 'a.D'., adica fosti, beneficiaza de "salariul etern". "Dupa ce am platit asigurare de pensie timp de 40 de ani, am ajuns la 820 de euro pe luna, impreuna cu sotia. La 72 de ani, inca mai trebuie sa lucrez cate ceva pe langa, ca sa pot trai si sa-mi platesc impozitele, din care se dau soldele viagere ale ex-presedintilor", scrie forumistul german, incheind cu o remarca amara, despre binefacerile democratiei "in ceea ce-i priveste pe saraci". 

Desigur ca nu toata lumea gandeste ca forumistul citat. E insa vreme de criza si recomandarilor de intelegere si austeritate venite 'de sus" lumea le cere si exemplu personal.

Asa cum varfurilor din banci si firme li se traseaza linii de conduita salariala "de criza", tot asa schema de salarizare a bugetarilor din Germania, a parlamentarilor si europarlamentarilor, ar trebui revizuita si adecvata momentului. Poate chiar dupa "modelul romanesc".


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

10833 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Besten Dank (Duminică, 10 mai 2009, 15:13)

  andreas [anonim]

  Excelent articol! Besten Dank!
 • -5 (15 voturi)    
  Herr Bundespräsident !! (Duminică, 10 mai 2009, 15:25)

  jooo [utilizator]

  Foarte tare! Ce misto ar fi sa fie asemenea civilizatie si in Romanika! Sa-i vezi pe analfabetii de la antene si bekalitatea cum i-ar lovi guta in direct. ..pai cum sa-i spuna ei "lu´ basescu (litera mica intantionat), Domnule presedinte...?! ...cand ei sunt indoctrinati ca Basescu e capul rautatilor...ca acelasi Basescu vrea sa-i bage la racoare pe sefii lor ,pe care iei,lingatorii de dosuri ii ling cu atata placere,(din pacate nu poate ca justitia si legile sunt facute de ilici si nascase).
  Dar macar sa le mai taie din sporuri si pensii porcilor ce-au folosit parlamentul Romaniei drept cocina pt sforaiala.
  ..si securistilor imputzitzi care ne-au decimat parintii si bunicii.
  • +3 (7 voturi)    
   Dar cu calul ce-ai avut? (Luni, 11 mai 2009, 6:09)

   Ion Codreanu [anonim] i-a raspuns lui jooo

   Inteleg ca uriti parlamentarii,securistii...etc.Aia de la A1 sunt la privati asa ca le da salariu securistul ala .Dar pe Basescu de ce-l lingi in fund?
   • +4 (4 voturi)    
    Pt ca-i domnul presedinte.... (Luni, 11 mai 2009, 9:57)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui Ion Codreanu

    ...si are ochelari de cal....d'aia
  • +1 (1 vot)    
   .. (Luni, 11 mai 2009, 16:48)

   Maxmind [utilizator] i-a raspuns lui jooo

   Idolul tau Basescu e fost securist.. despre el vorbeai?
 • +6 (8 voturi)    
  Un functionar.... (Duminică, 10 mai 2009, 19:33)

  Dan [anonim]

  Sunt bugetar, salariat al unei institutii din administratia publica locala. Postul ocupat este celde referent M1. Salariu de incadrare: 807 lei. Salariu net - undeva pe la 500 de lei (cu indulgenta). Singurul spor de care beneficiez este cel de vechime (care este un drept al meu castigat). Si ca mine mai sunt mii de functionari in Romania. Si ca o paranteza - in institutia noastra, din aproximativ 80 de functionari si cu studii medii si cu superioare, doar 5 depasesc salariul de incadrare de 1000 de lei. Evident ca nu stiam la ce ma inham cand m-am angajat, asa ca voi pleca repede de tot in sectorul privat unde munca este retribuita la justa valoare. Asa ca nu ne bagati pe toti in aceeasi oala, ca nu exista termen de comparatie. Si peste toate astea din cauza acestor salarii de mizerie caliatea functionarilor lasa de dorit. Asa ca sporurile pe care le tot condamnati voi aici sunt doar mijloace de subzistenta...
  • +2 (4 voturi)    
   Pai tocmai d-aia... (Luni, 11 mai 2009, 9:52)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Dan

   ai tu salariul ala infect pentru ca altii sa ia pensii de 20000 RON sau sporuri de 100% la salariu. Tu ar trebuii sa fi in barca celor care condamna practicile astea in care unii sunt mai egali decat altii, nu sa sustii ca sporurile alea sunt mijloace de subzistenta. Nu are nimeni nimic cu sporul tau de vechime sau cu salariul tau, ba ar trebuii sa fie mai mare (vezi ca exista un salariul minim pentru cei cu studii superioare - daca sunt angajatii pe un post la care se cer studii superioare).

   Cel mai corect ar fi insa eliminarea tuturor sporurilor si trecerea lor (a celor care intradevar merita - spor de vechime, spor de noapte si ar mai fi cateva) direct in salariu. Asa am intelege si noi ceva cand s-ar spune ca salariu mediu in nu'stiu ce agentie guvernamentala ar fi de xxxx RON.
   • +1 (3 voturi)    
    Functionari... (Luni, 11 mai 2009, 11:59)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Eu vorbeam strict in numele meu. Intr-adevar sunt de condamnat sporurile si este absolut corect ca toate veniturile sa se regaseasca in salariu. Ma deranjeaza foarte tare ca se vorbeste despre bugetari (functionarii publici in speta) ca de niste unii care sug sangele poporului, sa/l citez pe Pristanda. Din acea categorie sunt maximum 5-10%. Insa pentru ei suferim toti la capitolul imagine. Nu e corect deloc! Si oricum, cand vine vorba de functionari, presa e cu tunurile pe noi fara diferentieri. Si asta pentru ca da mult mai bine si le iese stirea. Daca ar zice ca doar un procent nu le/ar mai iesi stirea...
    • 0 (2 voturi)    
     nu toti "sug sangele poporului" :) (Luni, 11 mai 2009, 12:29)

     dani [anonim] i-a raspuns lui Dan

     Va inteleg argumentele si, dupa cum reiese si din textul articolului, nu toata tagma bugetarilor e "pusa la zid". Referirea principala se face la cadrul legal prea permisiv si pretentiile nejustificate ale unora.
     Presa, cand abordeaza o tema de interes public, atentioneaza asupra aspectelor negative ale acesteia, care eventual ar fi de corectat. In categoria sociala vizata, exista intotdeauna si "albe", si "negre". Daca persoane ca Dv. isi exprima opinia, de insider, informatia e extrem de binevenita si o completeaza pe cea din textul jurnalistic.
  • +1 (1 vot)    
   raspuns lui Dan (Luni, 11 mai 2009, 11:48)

   nedero [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Da corect! Presa iarasi a bagat nasul unde nu se descurca! Sunt de acord ca sa avem nevoie de o salarizare unica dar sa tinem cont si de oameni care lucreaza ca "bugetari'. Presa din romania s-a luat dupa barfe ... e drept ca sunt oameni si categori de "bugetari" care sunt platiti boiereste! dar sunt o multime de oameni care castiga existenta ca si Dan. oricum suntem in "Romania, the land of choice” si se va gasi ceva ca toti smeceri si cei descurcareti sa aiba salarii cum le au si acum. In primul rand aici de sus ar trebui facut o curatenie si pe ramuri "colaterale"! Sincer asa ceva nu se va intampla poate sa fie orice guvernare ca toti sunt 'amestecati" pana in gat!
   • +1 (1 vot)    
    ai dreptate (Luni, 11 mai 2009, 12:31)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui nedero

    cam asa este situatia. Chiar daca ai lua 100% din salariu, tot ar fi putin, respectiv 12 mil, nu?
    Dar in ochii presei, bugetarii sunt cauza problemelor economice din Romania, ca au salarii imense si stau degeaba. Nu sa se adopte nicio lege unica, pentru ca asta ar insemna sa creasca unele salarii, cele mici mai ales, cu pana la 100%. Ori sporurile mari le iau numai unii, foarte putini.
 • -2 (12 voturi)    
  Cel mai slab prim ministru ever (Luni, 11 mai 2009, 1:57)

  patrunjel [utilizator]

  Boc tata , lasa-ne . Esti pe departe cel mai prost prim ministru pe care l-a avut vreodata Romania . Profesoru de istorie Radu Vasile era taticu economiei pe langa tine.
  • +3 (5 voturi)    
   Eu nu inteleg de ce ti-ai luat minusuri... (Luni, 11 mai 2009, 10:01)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui patrunjel

   Cand ai atata dreptate. Pai scuzati-ma, dar ziceti-mi si mie ce masuri a luat Boc pana acum ca sa-l ridice peste Ciorbea in topul celor mai buni prim ministri?
 • +5 (5 voturi)    
  pariu? (Luni, 11 mai 2009, 8:31)

  gogu [anonim]

  Punem PARIU ca se va aplica in rumunia "romaneste" ca se vor trunchia ..niste chestii si va iesi ...ca vai de ea ??
  • +2 (2 voturi)    
   Asta asa, ca sa nu cumva sa apara o exceptie! (Luni, 11 mai 2009, 12:06)

   Ariel [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   As vrea sa se gaseasca cineva care poate sa indice, cu mana pe inima, o lege reusita din toate punctele de vedere. Nu cred ca exista in RO. Toate sunt intocmite astfel incat sa poata fi folosite si nu aplicate. De aici ambiguitatile, expresii ca "poate fi", faptul ca nici o lege nu se poate aplica fara "norme" care de obicei ii schimba sensul. Nu mai vorbesc despre erorile de logica, sau despre aplicarea normelor limbii romane. Uneori ma intreb oare in ce limba este redactata cate o fraza?
 • +1 (3 voturi)    
  salarizare bugetari (Luni, 11 mai 2009, 9:41)

  c2005 [anonim]

  INCOMPATIBILITATE - ar trebuie sa se faca o diferentiere intre acei bugetari care pot desfasura si alte activitati in afara programului de lucru - de ex, functionarii publici si magistratii , prin lege, sunt incompatibili cu orice alta activitate retribuita. Ori, medicul din spital isi exercita profesia si prin consultatii retribuite la clinici private. Un profesor de scoala poate detine un magazin, de ex. o librarie si probabil ca mai sunt exemple.
  Prin urmare exista diferente de "statut" in functie de natura juridica a incadrarii bugetarului - contractual, incadrat conform codului muncii pe baza de contract de munca sau ca functionar public , conform legii nr. 188/1989, pe baza de act administrativ de autoritate (prin ordinul ministrului).
  In concluzie, cei, carora le este interzisa orice alta acitvitate retribuita in afara locului de munca, ar trebui recompensati pt aceasta interdictie.
  • -1 (3 voturi)    
   pai il oblga cineva (Luni, 11 mai 2009, 11:49)

   fefe [anonim] i-a raspuns lui c2005

   Pai il obliga cineva sa se faca functionar care are interdictie sa desfasoare alta activitate.? Nu, se face de buna voie. Atunci, fratica, de ce sa-ti dau compensatii si sporuri pentru ceea ce tu vrei sa faci? Daca nu-ti convine du-te intr-o firma privata sa vezi tu acolo daca mai ai timp si chef de o alta activitate dupa ce chiar muncesti, fratica, nu o freci ca la stat.
 • +4 (4 voturi)    
  nu va faceti iluzii (Luni, 11 mai 2009, 9:58)

  fefe [anonim]

  O grila a salarizarii a mai fost ( pe vremea taranistilor s-a dat). Dupa care au urmat legi speciale prin care s-au facut exceptii peste exceptii incat grila respectiva nu s-a mai aplicat la nimeni. Asa se va afce si cu cea de acum. Se va face dupa care se vor da exceptii. Adica inapoi de unde am plecat. Asa ca discutm degeaba
  Problema nu e cat il plateste pe functionarul respectiv, poate sa-l si ingroape in aur, problema noastra este ca ii platim degeaba doar ca sa ne incurce si ingreuneze existenta. Cazul judecatorilor e cat se poate de remarcabil. Desi sunt bugetarii care au primit cele mai frumoase salarii, absolut decente la standardele Romaniei, calitatea actului de justitie nu a crescut nici cu un milimetru. Deci problema nu sta in salarii, ci e in alta parte. Asica toata discutia e mult zgomot pentru nimic.
  • +2 (2 voturi)    
   Corecta observatia, (Luni, 11 mai 2009, 12:11)

   Ariel [utilizator] i-a raspuns lui fefe

   daca luati unele legi importante, vedeti ca nu se mai recunosc variantele initiale, sunt inecate cu vrafuri de modificari, exceptii, precizari cu un volum de cateva ori mai mare decat volumul legii promulgate!
 • 0 (2 voturi)    
  cateva exemple (Luni, 11 mai 2009, 13:04)

  radub [anonim]

  Cateva exemple de salarii in Germania :
  Functionar de banca 3600
  Inginer agricol 2550
  Medic stagiar 2880-3200
  Mecanic, lacatus 2000-2550
  Framacist 2700-3400
  Asist.medicala 1300-1700
  Inginer constructor 3500-4000
  bibliotecar sef 3200-3500
  Biolog 2700-3600
  Laborant 1800-2100
  Contabil 3000-3350
  Ing.chimist 3600-4100
  Medic primar chirurg 8000-9800
  Croitoreasa 1100-1300
  Translator 2200-2700
  Educatoare 1850-2250
  Pilot comandant de bord 11.100
  Copilot 4750
  Padurar 2750-3400
  Frizer 1200
  Gradinar 1650-1900
  Geolog 3000-3500
  Medic primar ORL 8200-11.000
  Informatician 3000-4300
  Ziarist stagiar 2800-3300
  Bucatar 1600-2000
  Prof.Univ.4700
  Stewardesa 2650-3070
  Medic primar radiolog 7100-15.200
  Profesor de dans 1725-1900
  Ceasornicar 1600-1850
  • -1 (1 vot)    
   la fel? in Romania (Luni, 11 mai 2009, 13:43)

   ela [anonim] i-a raspuns lui radub

   salarii in Romania in lei :
   Functionar de banca 1200-2000 (front office)
   Inginer agricol 1500-3500
   Medic stagiar 700-2000
   Mecanic, lacatus 500-1500
   Framacist 800-2000
   Asist.medicala 600-1700
   Inginer constructor 3500-7000
   bibliotecar sef 1200
   Biolog 1500-3500
   Laborant 1200-2000
   Contabil 1200-5000
   Ing.chimist 1500-8000(1900 eur la stat)
   Medic primar chirurg 2500-10000
   Croitoreasa 500-1300
   Translator 1200-3000
   Educatoare 600-2500
   Pilot comandant de bord 15000
   Copilot 3000-5000
   Padurar 500-3500
   Frizer 800-2500
   Gradinar 1500-2000
   Geolog 2500-3500
   Medic primar ORL 2000-10000
   Informatician 1200-8000
   Ziarist stagiar 800-2000
   Bucatar 1600-8000
   Prof.Univ.4000-12000
   Stewardesa 3000-10000
   Medic primar radiolog 2000-8000
   Profesor de dans 1500-5000
   Ceasornicar 500-1500

   Din pacate in romania nu este a sa de simplu de incadrat, deoarece salariile nu sunt in functie de profesie, ci mai degraba in functie de relatiile prin care ajungi pe postul respectiv.
  • +1 (1 vot)    
   Brutto sau Netto (Luni, 11 mai 2009, 14:07)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui radub

   Spunbe si ca salariile astea sunt brutto, pentru cei care nu stiu ce inseamna asta si argumentatia. Deci din brutto se scade cum urmeaza:
   -impozitul pe salar care incepe cu ca. 15% ptr. salariile mici (ca. 15.000 E pe an - nu pe luna) si se termina cam 47% din brutto ptr salariile mari.
   -impozitul de solidaritate cu Ost (solidaritätzuschlag) care este 7% din impozitul pe salar,
   -impozitul de religie, care este 8% in unele landuri 9% din impozitul de salar.
   - Contributia de sanatate, momentan este jumatate din 15,5% (jumate firma, jumate omul) - tendinta crestere
   -asigurarea suplimentare de sanatate (zahnarztversicherung) de 0,9% din brut, integral platita de angajat.
   - Asigurtarea de pensie care este jumatate din 20% (jumate firma, jumate omul);
   - asigurarea de batranetze (pflegecersicherung)
   care este cam 2% din brutto
   -asigurarea de somaj - care este 3%, dar a fost si 6,5%(va creste iar in 2010)
   Cei peste 25 ani si fara copii au suplimentar o taxa (cam ce a avut si Ceasca) nu mai stiu cat este , este sub 1%, dar totusi este.
   Asa ca luatzi salariul unui ceasornicar cu 1600 pe luna si faceti calcululk si iese 1108 netto,
   sau inginerul construktor cu 4000 brutto ia 2214 in mana. ala cu 10000 ia 5225 in mana. Diferentza nu?
   • +2 (2 voturi)    
    mdaa, cam asa-i (Luni, 11 mai 2009, 14:29)

    radub [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Statul iti ia cel putin 60% din castig sub forma de impozite vizibile si impozite mascate. Impozitul maxim in Germania este de 42%, pentru biserica nu trebuie sa platesti daca te declari ateu, dar esti usurat la buzunar prin alte metode. Dar politicienii beneficiaza de salarii si premii extrem de inalte. Pana si un simplu deputat dintr-un parlament de Land ales doar intr-o singura perioada legislativa are asigurata o pensie viajera de peste 5000 lunar. Prin coruptia crasa se pot castiga milioane. Pardon notiunea "coruptie" este doar ptr. Europa de est, aici la "lumea buna" se numeste lobbyism.
    • +2 (2 voturi)    
     Da ai dreptate cu 42%.... (Luni, 11 mai 2009, 15:01)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui radub

     ...in loc de 47%, insa asta-i la un salariu "imens" si cu kirchensteuer potzi iesii, se renteaza insa la salarii mai mari. Nu asta este relevant, ci faptul ca multi din Ro nu pot face differentza intre Brutoo si Netto. Ei cred ca sumele ce le-ai enumerat sunt "in mana". In Ro differntza intre bruto si netto este mult mai mica. Si cu lobby este cum zici. Nemtii o fac insa mai elegant. La Ro este si coruptzia si lobby si plicul. Prefer sa ma duc la medic fara sa ma gandesc daca i-am dat prea putzin sau prea mult . Nu-i westul asa de roza cum se vede din ost
     • 0 (0 voturi)    
      Fiscul fara mila... (Luni, 11 mai 2009, 16:58)

      radub [anonim] i-a raspuns lui mihai

      Si sa nu uitam ca in Germania obilgatia de a-ti achita impozitul fiscal sta foarte sus. La fel evaziunea fiscala constituie una dintre crimele cele mai urmarite. Un exemplu in acest sens pare a fi chiar o nostimada : un inginer german de la Dornier a furnizat in anii 80 planurile unui avion militar KGB-ului. A fost prins insa si condamnat la vreo 2 ani de inchisoare pentru spionaj. Dupa caderea RDG si deschiderea actelor Stasi s-a constatat ca susnumitul primise din partea sovieticilor o recompensa de cateva milioane DM pentru serviciile sale. Suma pe care se intelege de la sine n-o impozase... I s-a facut proces pentru evaziune fiscala si a luat 7 ani ...!!!
      • 0 (0 voturi)    
       Era vorbestraft (cu cazier).... (Luni, 11 mai 2009, 18:40)

       mihai [anonim] i-a raspuns lui radub

       cu chestia cu spionajul, de aia i s-au dat 7 ani. Cunosc povestea. Daca n-ar fi fost ,scapa ca Zumwinckel sau Strauß Jr. mult mai ieftin. In alta ordine de idei in Ro se face atata caz de mari taxe, sa vina la Germanica ce-a alea taxe, si totusi comparativ cu RO merge totul brici. Salutari din BY
 • -1 (1 vot)    
  Salare (Luni, 11 mai 2009, 13:41)

  Oliver [anonim]

  Prof. Universitate: 7000-10000
  Prof. Liceu :3000-6500
 • -1 (1 vot)    
  Sporurile mai marilor! (Luni, 11 mai 2009, 14:04)

  Anda Andries [anonim]

  La recentul Festival al epigramei de la Buzau, reputatul epigramist George Petrone a obtinut premiul I cu urmatoarea creatie:


  România, ţară cu 100 sporuri salariale

  Spor de Crăciun, de Paşte, de avarii
  De zgomot, greaţă, colici, stres, efort,
  Atâtea sporuri şi-au votat mai marii
  Că leafa-i doar „cireaşa de pe tort”.

  (George Petrone - epigramist iesean)


  O sustinere mai buna a acestui articol n-am gasit!
 • +1 (3 voturi)    
  functionarii (Luni, 11 mai 2009, 14:47)

  kanne [anonim]

  Legislatia muncii in sectorul de stat trebuie schimbata in totalitate nu doar legea salarizarii. Marea masa a functionarilor trebuie responsabilizata, fiecare functionar trebuie sa stie ca lucreaza pentru cetatenii comunitatii din care provine, si acest lucru trebuie sa fie o onoare. Din pacate in prezent acest lucru este o oroare. Marea majoritate dintre noi, caci si eu lucrez tot in administratia locala, avem salarii de mizerie, iara daca e o familie in care ambii soti lucreaza la stat, e jale. Si situatia este precum bine o stiti: pentru plata de mizerie servicii in consecinta. Ca sa fie clar, nu bugetarii de lux si nici beneficiarii reali ai acestor sporuri de care facem acum vorbire pun osul la treaba, munca este facuta de plebeii astia cu salarul cat banii de tigari ai personajelor pe care le cunoastem. Pai cum crezi ca ma simt eu cand trebuie sa controlez o chestie si eventual sa dau o amenda, retineti o amenda, cat sariul meu pe un an si jumatate, salariu cu care de abia reusesc sa cumpar scutece si lapte lu ala micu. Si mai gandeste-te la ce presiuni este supus unul ca mine. Eu sunt din generatia tanara si vreau sa dau un exemplu ca se poate face munca de calitate in speranta ca cineva va remarca acest lucru si va opera unele schimbari insa din pacate chiar din generatia mea sunt foarte putini care mai vor sa schimbe ceva. S-au contopit cu vechile metehne.
  Sunt foarte curios ce va fi cu faza asta. Criterii de performanta clare pentru fiecare angajat, criterii care sa vizeze rezultatul final, de ansamblu al activitatii fiecarui angajat in functie de rolul lui clar- rol care nici asta nu se stie- nu exista la nivelul nici unei institutii din administratia locala, aia de lucreaza cu cetateanul.
  Fratilor, salariu in functie de performante, dar pe criterii clare. Performante maxime- Salariu care sa-ti permita sa traiesti mai mult decat decent. Asta e ceea ce motiveaza.
  Acest lucru va multumi si angajatul si se va vedea si in relatia societatii cu statu


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version