Emil Boc despre descentralizare: Deciziile trebuie luate de autoritatile care sunt cele mai apropiate de cetatean

de D.G.     HotNews.ro
Duminică, 10 mai 2009, 12:16 Actualitate | Esenţial


Guvernul a discutat in sedinta de duminica proiectele de lege privind descentralizarea. Premierul Emil Boc a motivat necesitatea acestor legi: "Deciziile trebuie sa fie luate de autoritatile care sunt cele mai apropiate de cetatean...cei din teritoriu stiu mai bine sa rezolve problemele locale decat autoritatea centrala".

Acest lucru inseamna ca primarii vor avea o puterea de decizie mult mai mare decat in prezent, devenind mici guvernatori ai localitatilor pentru ca vor avea in subordine zeci de noi institutii publice: scoli, spitale, directii agricole, de munca,  baze sportive.

Pana in prezent au fost elaborate mai multe proiecte de lege privind descentralizarea: infiintarea politiei locale, descentralizarea in agricultura si transmiterea spitalelor si bazelor sportive in administrarea autoritatilor locale.

Procesul de descentralizare va determina transferul de atributii in principalele domenii, respectiv educatie, sanatate, ordine si siguranta publica, cultura, asistenta sociala, transporturi, agricultura, incepand cu luna mai.

Potrivit premierului Emil Boc, masurile de descentralizare vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010.

Totodata, ministrul Nica a anuntat ca :"Vor exista doua politii, cea locala si cea nationala".

Politia locala va fi formata din functionari publici si personal contractual, iar atributiile din domeniul circulatiei publice si ordinii publice vor fi exercitate exclusiv de catre functionari publici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1210 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  BRAVO!!! (Duminică, 10 mai 2009, 12:32)

  metronom [utilizator]

  Hipercentralismul este principala cauza a subdezvoltarii acestei tari!
  • +1 (1 vot)    
   BRAVO (Duminică, 10 mai 2009, 18:21)

   radu aurel [anonim] i-a raspuns lui metronom

   Descentralizarea este binevenita. Sa vedem cum va fi facuta!!!
  • 0 (2 voturi)    
   Piticot - forfecarul Demite Tot (Duminică, 10 mai 2009, 21:13)

   Mitica [anonim] i-a raspuns lui metronom

   Piticot - forfecarul Demite Tot este in verva astazi. A inceput sa vorbeasca precum radioul lui Ceausescu la emisiunea "Agenda agara" de la 6:20 AM - el vorbeste, nimeni nu-l asculta.

   Pana acum fiecare mostra de gandire bocanista "debitata" de Piticot a fost contrazisa de acest "very peculiar man" in mai putin de 2 saptamani de cand a "impodobit" media cu ele.

   Este chiar atat de complicat sa fim scutiti de panseurile acestui domn ?
 • +1 (5 voturi)    
  Numai in Romania (Duminică, 10 mai 2009, 12:33)

  peerLAN [utilizator]

  Si la Boc in cap descentralizarea este un lucru bun. Intoarcerea la feudalism si mai multa putere a baronilor locali asupra politiei si spitalelor. Bravo bai...
  • 0 (2 voturi)    
   siigur ca da.. (Duminică, 10 mai 2009, 12:43)

   metronom [utilizator] i-a raspuns lui peerLAN

   numai baronii de pe dambovita trebuie sa aiba putere asupra politiei si spitalelor din toata tara... iar cei din "provincie" sa vina la voi cu plocoanele...
   • +1 (3 voturi)    
    Macar inainte mai oboseau putin (Duminică, 10 mai 2009, 13:20)

    peerLAN [utilizator] i-a raspuns lui metronom

    Inainte nu era total completa mafia locala, trebuiau sa mearga la guvern (unde era partidul lor preferabil) sa vorbeasca cu prietenii lor de acolo (si cei din dambovita faceau la fel) etc. Nu-ti venea sa faci asta fara macar sa merite cat de cat. Acum au tot ce vor, baroni ca Mazare nu numai ca-ti nu mai dau aprobare daca nu cotizezi, acum isi bat joc de cine vor ei ca au si politia subordonata. Din prost in mai prost ar trebui sa fie sloganul Romaniei.
 • +1 (3 voturi)    
  unii primari... (Duminică, 10 mai 2009, 12:52)

  gigi boca [anonim]

  ce facem cu primarii care in scoala au fost niste nulitati [ in functie au fost alesi prin smecherii etc]?Acum se vor razbuna pe cei care le-au pus note proaste[ dar MERITATE!]CUM SA LI SE DEA ASEMENEA PUTERI?UNII NU STIU NICI O LIMBA STRAINA{ NICI CHIAR BINE ROMANESTE!}.CE NE FACEM , d-le BOC?
 • 0 (2 voturi)    
  PARERE (Duminică, 10 mai 2009, 12:53)

  GHEORGHE [anonim]

  la noi nu e nimeni aproape de CETATENI
  -----NU PRIMARI , NU POLITIE ,NU PARLAMENTARI , de GUVERNANTI ce sa mai zici-----------------------------ROMANIA tara fara AUTORITATI
  • 0 (0 voturi)    
   parere (Duminică, 10 mai 2009, 14:08)

   ady [anonim] i-a raspuns lui GHEORGHE

   cetatean roman = coada de topor..cu mici exceptii..coada de topor ,analfabeti la putere ce autoritate vrei sa fie?lipsa de proiecte ,viziune specialisti..daca se face ceva se face cu resurse umane din afara..asa nu merge
 • 0 (2 voturi)    
  Ghicitori politice (Duminică, 10 mai 2009, 13:19)

  Iluminatul [anonim]

  Ghicitoarea nr. 10

  E mic la stat şi „stă pe loc”,
  Aşteaptă să îi cadă-n cioc
  Soluţii pentru primul gospodar,
  El personal n-având habar.
 • 0 (2 voturi)    
  bine si rau (Duminică, 10 mai 2009, 13:28)

  Tom Cruise [anonim]

  Principiul e bun, dar in Romania descentralizarea inseamna politizare. Vom avea orase portocalii, rosii, galbene si verzi. Baronii locali, in frunte cu primarii, vor colecta bani de campanie de la "deconcentrate" si voturi de la tot ce misca. Dar achizitiile si lucrarile publice, cum se vor atribui? Evident, dupa culoarea politica. Abonatii la contracte vor lua toate lucrarile si banii, cine va dori sa faca afaceri, va trebui sa se apropie foarte mult de baronii locali si de partidul din care fac parte. De aici si viteza cu care este impusa aceasta masura, impreuna cu o noua lege a achizitiilor publice!
  • +1 (1 vot)    
   correct (Duminică, 10 mai 2009, 15:00)

   je [anonim] i-a raspuns lui Tom Cruise

   Orasele vor fi colorate...dar unele vor fi mai sarace si altele mai bogate in functie de cat de performant e managementul si culoarea politica.
 • -1 (3 voturi)    
  deciziile trebuiesc luate DUPA LEGE!!! (Duminică, 10 mai 2009, 15:01)

  Codruta N [utilizator]

  Nu conteaza cine le ia - sau ca le ia "central" sau "local" - ele trebuiesc sa respecte LEGEA!!!

  "Descentralizarea", in mintea astora, este ca fiecare sa-si faca de cap pe bucatica lui?!
 • +1 (3 voturi)    
  Descentralizare=Migrare (Duminică, 10 mai 2009, 15:08)

  Moromete [anonim]

  Descentralizare in HR si CV ?!! Mai este valabil protocolul PD-L + UDMR? cred ca da; Totusi intreb ce se va intampla in cazul in care vor aparea accetuari ale migratiei populatiei din orasele sarace in cele bogate? S-a gandit cineva? Sau nu a fost clara migrarea romanilor in Europa. Din pacate la cata coruptie este acum in tara, aceasta ,,descentralizare'' va fi o certificare si legalizare a intereselor locale deloc deranjate in ultimii ani. Tara va fi impartita in doua clase politicieni si sclavii lor !!! Mai urmeaza sa n-e oblige sa-i si votam ca noua dictatura sa fie clara !! Bine ca nu sunt inchise granitele...
 • 0 (2 voturi)    
  pericolele descentralizarii mecanice I (Duminică, 10 mai 2009, 15:26)

  un concetatean [anonim]

  1.pericolul farimitarii datorita exagerarii descentralizarii.trebuie sa existe un echilibru intre central si local.prea multa descentralizare conduce la farimitare, la slabire si chiar la disolutia autoritatii statului.in plus, anumite proiecte nu se pot realiza numai pe plan local.de. ex.termocentralele rovinari si turceni, le putea construi singur jud.gorj? podurile peste dunare de la Hirsova si Cernavoda, porturile Constanta,Agigea,Midia,canalele Cernavoda Agigea si Poarta Alba Navodari,santierele Navale Constanta,Midia,Mangalia,Rafinaria Midia-Navodari,Centrala Nuclearo-Electrica,sistemul de Irigatii Dobrogea,statiunile turistice de pe litoral,sa,le putea construi singur jud.Constanta?la fel Combinatele siderurgice si de oteluri speciale le puteau construi singure jud.Galati,Hunedoara,respectiv Dimbovita?alte ex, combinatul de aluminiu slatina,jud.olt. jud.mehedinti,puteau construi singur sistemele de navigatie si hidrocentralele de pe Dunare Prtile de Fier I si II,fabrica de apa grea? si ex.pot continua.....
  in prezent,pot executa singure judetele programul de autostrazi,irigatii,sa. fara ajutor de la centru?"hai sa dam mina cu mina cei cu inima romana| sa invirtim hora fratiei pe pamintul Romaniei...|"..[b1]
  2.pericolul exacerbarii descentralizarii.unii conducatori de judete,dupa ce s-au trezit cu sacii in car prin investitiile nationale care le mostenesc, pot face figuri de separatism fata de judete mai sarace,desi prin impartirea teritoriala din 1968 tocmai echilibrarea dezvoltarii tarii s-a dorit.chiar si asa unele judete ramin favorizate, de ex.,de mari cursuri de ape,iesire la mare sau alte avantaje naturale.
  alta excerbare poate fi in personalizarea prea mare a organelor de ordine pe judete si a exacerbarii instinctelor de mindrie judeteana,ce poate duce la conflicte,ca pe vremea feudalismului,samd.
  • 0 (0 voturi)    
   Care mecanica domnule? (Duminică, 10 mai 2009, 21:18)

   Mitica [anonim] i-a raspuns lui un concetatean

   Care mecanica domnule?

   Piticot nu este in stare nici sa bata un cui, dar amite sa faca "descentralizare mecanica" !

   Poate ca isi cauta o noua porecla, care sa-i impodobeasca personalitatea de gnom - adică de jumate om, mic precum căţelul de lângă pom:

   Ciopârţilă !
  • 0 (0 voturi)    
   disolutia autoritatii statului? (Luni, 11 mai 2009, 0:12)

   metronom [utilizator] i-a raspuns lui un concetatean

   dar primariile nu sunt tot autoritati ale statului? Statul nu inseamna doar bucuresti
 • -1 (1 vot)    
  pericolele descentralizarii mecanice II (Duminică, 10 mai 2009, 15:27)

  un concetatean [anonim]

  3.in concluzie,trebuie sa existe un echilibru intre central si local.
  echilibrul central-local poate fi considerat de tip recesiv, dinamic.
  cei 2 factori, in echilibru recesiv, unul este dominant si unul recesiv( desi mai slab, are semnificatie mai inalta).in timp, acesti factori, pot bascula: cel dominant devine recesiv si invers. exemple de factori recesivi: Inn-Iang,putere-opozitie, parlament-autoritate judecatoreasca,parlament-guvern,monolog-dialog, crestere-recesiune,sa....[b2]/////
  [b1]Vasile Alecsandri-Hora Unirii
  [b2]Mircea Florian-Recesivitatea ca structura a lumii,ed.eminescu,buc 1983.
 • 0 (2 voturi)    
  Dle prim-ministru, mai incercati o data... (Duminică, 10 mai 2009, 16:16)

  Jean Froissart [anonim]

  Dle prim-ministru, mai incercati o data... mai studiati... poate asa nu veti mai confunda descentralizarea cu subsidiaritatea.
  Viziunea dvs despre descentralizare face harcea-parcea orice tara. Dvs. vreti sa spargeti tara in cioburi ca sa o arendati mai usor, pe bani grasi, baronilor locali, vremelnic inca in partidul pe care il conduceti.
  Aveti sfetnici incompetenti care gandesc incompatibil cu ceea ce se cere de la seful unui stat membru al UE.
  Cred ca nici sfatul ministrului Puscas, care este vesnic in off side cu UE, nu v-ar fi de folos.
  Am impresia ca inca credeti ca UE are capitala la
  Viena si ca presedintele Comisiei europene este Franz Joszef.
 • 0 (0 voturi)    
  ura! (Duminică, 10 mai 2009, 17:28)

  andrei [anonim]

  inca un slogan pentru prosti. ca pentru baietii destepti facem descentralizare cu orice sefulet numit de guvern. ca doar asa glasuiesc noile reglementari pentru "cresterea performantei in administratie"
 • 0 (0 voturi)    
  Cercetare sociologică - bancurile politice (Duminică, 10 mai 2009, 21:25)

  Mitica [anonim]

  Apariţia d-lui Profesor Emil Boc la vârful executivului a reînviat moda bancurilor politice, care părea pierdută de pe vremea "odiosului" Ceauşescu.

  Oare este vorba de statura fizică sau de capacitatea intelectuală ?

  În orice caz, judecând după numărul şi calitatea bancurilor - Ceauşescu era de cel puţin 10x Boc, oricât s-ar ridica Piticot pe vârfuri, să pară mai înalt.
 • +1 (1 vot)    
  CONDUCERE PORTOCALIE (Duminică, 10 mai 2009, 22:54)

  COSTEL [anonim]

  Descentralizarea va afecta persoanele care lucreaza in acele ministere. Astfel spitalul care va fi condus de un primar portocaliu va avea obligatoriu un sef portocaliu si apoi medici, asistenti, infirmieri,etc. imbracati frumusel in aceiasi culoare. Dupa toate acestea va avea si putina politie portocalie, scoala in totalitate si sa vezi AROGANTA pe d/l primar. Personal m-am saturat de Romania , de Boci de toti domnii care pompos vin pentru un an sau doi la un minister si fac totul varza dupa care pleca frumusel si ne dau lectii pe la televizor...ca de.... au fost ministrii. Am luat o decizie in ce ma priveste NU MAI VOTEZ VREODATA.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by