400 de romani inselati in Germania – Cine e “Sorin”?

de Deutsche Welle     Deutsche Welle
Vineri, 8 mai 2009, 16:47 Actualitate | Esenţial

Muncitorii, victimele unor escrocherii
Foto: Deutsche Welle
Saracia ii impinge pe muncitorii romani sa caute locuri de munca sezoniere in strainatate. Criza economica nu face decat sa inrautateasca situatia si asa precara de pe piata muncii. Uneori insa oamenii devin victimele unor escrocherii. O ancheta Deutsche Welle dezvaluie dedesubturile ultimului caz de acest fel din Germania.

La ferma germana de sparanghel – al carei director a rugat sa nu ii fie mentionat numele – era miercuri “business as usual”. In restaurantul amenajat la fata locului se aflau la orele dupa-amiezii (in jur de 16:30, ora locala) circa 180 de oaspeti, iar angajatii erau ocupati pana peste cap. Dar agitatia acestei zile avea sa creasca exponential cand, in fata complexului, au oprit din senin sase autocare pline cu muncitori romani. Au coborat. Aveau niste documente cu ei si erau dornici sa inceapa lucrul.

Romanii vroiau sa profite de oferta sezoniera de lucru din agricultura germana. Este sezonul recoltelor de sparanghel, iar lipsa locurilor de munca din tara i-a determinat pe acesti 400 de oameni sa plateasca, unei firme romanesti, 50 de euro taxa de intermediere si 110 euro pretul unui bilet de autocar. Doar dus. Intoarcerea era programata peste sase luni. Conform intelegerii cu intermediarul, muncitorii aveau sa primeasca originalul contractului de munca la destinatie.


Mare le-a fost surpriza

In total erau pe drum sapte autocare. Sase au ajuns la ferma pentru ca unul a fost oprit de politie langa orasul Kassel. In acelasi timp, la ferma s-au prezentat 40 de politisti germani pentru a calma spiritele, dupa ce directorul le explicase romanilor ca acele contracte sunt nule in Germania. Oamenii fusesera inselati. Li se promisese un loc de munca, erau mandri posesori ai unui contract de intermediere, dar potentialul angajator le-a declarat nule. Ferma nu dorea serviciile niciunuia dintre ei. Este drept ca societatea germana are si angajati romani sezonieri, 25 la numar, dar contractele acestora sunt incheiate direct, fara intermediari.

“Asa ceva nu s-a mai intamplat pana acum. Sa ne trezim din senin cu 400 de muncitori romani la poarta... E drept ca lucram cu personal din Romania, chiar astazi (joi) au venit muncitori noi la ferma noastra, dar toti au contracte de munca incheiate conform prevederilor legale din Germania si avizate de Oficiul pentru Forta de Munca”, a declarat pentru Deutsche Welle directorul fermei.

In prima faza, directorul a chemat politia. Personalului de la ferma ii era teama ca romanii vor crede ca fusesera chemati la munca, dar apoi angajatorul s-ar fi razgandit. Nu au existat scene de violenta sau agresiune. Dezamagirea plutea in atmosfera.

“Oamenii erau extenuati, dezamagiti. Bineinteles ca erau necajiti de intreaga situatie. Dupa ce statusera 30 de ore in autocar se bucurasera ca au ajuns la destinatie si se pregatisera sa castige bani de pe urma locului de munca promis”, a mai spus directorul fermei.


Tragedie pe plantatie

Muncitorii romani si-au dat seama ca nu cei de la ferma erau vinovatii. Directorul fermei a decis sa ii ajute si a cumparat alimente si bauturi pentru oamenii care fusesera inselati in Romania, nu in Germania. Tot el a fost de acord sa suporte si costurile realimentarii autocarelor, iar societatea de transport s-a angajat sa ii duca pe muncitori inapoi in tara. Situatia lor era cu adevarat disperata, a declarat pentru Deutsche Welle, purtatorul de cuvant al politiei locale, Thomas Gissing.

“Unii oameni – cel putin asa reiesea din discutiile purtate cu ei – si-au vandut mai tot ce aveau de valoare numai pentru a face rost de bani pentru a putea plati acea taxa de intermediere si biletul de autocar. Au renuntat la vaci sau alte animale sau la obiecte din casa pentru asta”, a mentionat Gissing.


Cu mainile legate

In timp ce muncitorilor romani li se imparteau alimentele, a aparut la fata locului un “intermediar”, venit sa rezolve problema, dupa propriile spuse. Barbatul a fost imediat retinut pentru interogatoriu si a petrecut noaptea la sectia de politie. In acest fel, intermediarul a scapat de furia oamenilor. Dar...

“Situatia este in felul urmator: acest intermediar nu a comis nicio infractiune conform dreptului german. Infractiunea de inselatorie – asa cum ar fi catalogata de legea germana – a fost comisa pe teritoriul Romaniei, asa ca procuratura a fost obligata sa il elibereze pe barbatul respectiv, iar acum el se afla in libertate”, a adaugat oficialul din politie.

Din informatiile adunate de la muncitori reiese ca intreaga retea de inselatorie este formata exclusiv din cetateni romani. Oamenii nu avusesera contact cu niciun reprezentant al vreunei firme sau autoritati din Germania. In discutiile purtate cu politia, acestia au povestit despre multi alti muncitori doritori de contracte sezoniere in Germania, care ar urma sa soseasca in Republica Federala in viitorul apropiat. Thomas Gissing, purtatorul de cuvant al politiei locale, nu a putut confirma oficial aceste informatii.


Un teren viran

In tot acest timp, autoritatile din localitate au depus eforturi pentru a le asigura muncitorilor romani un loc de innoptare. In apropiere de ferma se gaseste o benzinarie cu parcare special amenajata pentru camioane dar, la cererea adresata de fortele de ordine, proprietarul popasului, Günter Tasche, a refuzat sa le permita celor sapte autocare cu 400 de romani sa innopteze in acea parcare. Motivul invocat de acesta a fost perioada de odihna a soferilor de tir opriti acolo.

In schimb, Günter Tasche a pus la dispozitia romanilor un teren viran, la circa 150 metri departare, unde soferii autocarelor s-au putut odihni, iar muncitorii romani au fost cazati intr-o sala de sport din imediata vecinatate. Pe timpul noptii a fost instalat la fata locului si un cort al Crucii Rosii, gata sa ofere asistenta in caz de nevoie. Dupa ce soferii au profitat de timpul de odihna prevazut obligatoriu prin lege, convoiul a pornit la drum spre casa.


Din Germania...

Societatea care i-a transportat pe muncitorii romani este firma Pletl. Pletl are mai multe agentii, atat pe teritoriul Republicii Federale cat si in Romania. Domnul Pletl, patronul acestei societati, era la Nürnberg atunci cand a fost contactat de politie si de personalul sau si a aflat despre situatia muncitorilor. El a fost de acord sa asigure transportul inapoi catre Romania. Motorina a fost platita de catre ferma germana, restul costurilor asigurandu-le el. Intr-o discutie telefonica, o reprezentanta a agentiei Pletl din orasul Gießen – careia nu ii vom divulga numele – a povestit pentru Deutsche Welle ce au reusit soferii sa afle de la muncitori.

“Din ce am aflat de la soferi, acestia i-au intrebat pe oameni cui au dat banii pentru contractul de munca, dar nici macar nu stiau. Au spus de un domn ‘Sorin’. Care? Si mai cum? Nu stim decat atat, dom’ Sorin. Au dat anunturi, ei i-au contactat si persoana s-a intalnit cu fiecare in parte si le-a luat banii”.


...la Lipova...

Dar acelasi reprezentant al agentiei Pletl din Gießen a mentionat ca este imposibil ca 400 de oameni sa fi rezervat biletele de calatorie individual si ca, probabil aceeasi persoana de contact – dom’ Sorin – a facut comanda pentru cele sapte autocare. De mai multe informatii ar dispune insa centrala Pletl din Lipova. De acolo ar fi fost coordonat transportul.

Intr-o discutie cu Deutsche Welle, Daciana, sefa agentiei din Lipova, a povestit ca societatea avea contract doar pentru drumul catre Germania. Cursa inapoi catre Romania a fost efectuata “in prejudiciul firmei”: “Pacat de oamenii aia saracii, ce sa faci, sa-i lasi acolo ca pe animale?”. Daciana stia insa cine este cel care a facut rezervarea pentru cele sapte autocare.

„O firma din Medias. PARISERV se cheama firma. Cu aceasta firma am facut noi contractul, cu o doamna Dana si cu un domn Sorin, din ce stiu eu de la colegii din Medias. Ei s-au dus la biroul nostru din Medias si au spus ca au de transportat persoane la munca in Germania”.


...si apoi la Medias

Daciana nu avea datele de contact ale celor doua personaje misterioase, dar ne-a indrumat catre agentia din Medias, nu inainte de a confirma spusele muncitorilor romani despre alte persoane care ar astepta sa plece la munca in Germania.

“Au zis ca o sa mai aibe. Pe parcursul anului sau nu stiu exact cand, au spus ca o sa mai aibe persoane de dus in Germania”.

Numele sefului agentiei Pletl din Medias este Adriana. Adriana nu se afla in sediul firmei in momentul in care am contactat-o. Era la politie. O angajata, al carei nume nu il vom preciza, dar care, dupa ce a primit pe cealalta linie un telefon de la Lipova, ne-a confirmat numele complet al misteriosului dom’ Sorin: SORIN PARIS – reprezentant al firmei PARISERV SRL. Am primit si doua numere de mobil: unul german, al domnului SORIN PARIS, si unul romanesc, al doamnei Dana. E de la sine inteles ca ambele telefoane erau inchise si ca un mesaj pe casuta vocala nu ar fi ajutat.


Firma

Am sperat ca datele fIrmei de la Registrul Comertului ne-ar putea fi de mai mare ajutor. PARISERV SRL are Codul Unic de Identificare 18723230 si este inregistrata la Registru cu numarul de inmatriculare J32/785/2006 in data de 31 mai a aceluiasi an. La numarul de telefon aferent sediului social al firmei nu a raspuns nimeni, dar adresa din localitatea Darlos din judetul Sibiu a oferit o noua posibilitate. Pe aceeasi strada figureaza in cartea de telefon patru abonati cu numele PARIS. La un numar de telefon nu a raspuns nimeni. La celelalte trei am putut afla urmatoarele: la una dintre adrese locuiesc parintii lui SORIN PARIS; in toate convorbirile ne-a fost confirmat faptul ca SORIN PARIS se ocupa cu intermedierea de locuri de munca in Germania.

In mod legal, intermedierea unui loc de munca in Germania se deruleaza prin intermediul Agentiei Centrale Germane specializata in aceasta problema, care isi are sediul la Bonn. O sursa oficiala germana, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a precizat pentru Deutsche Welle ca o copie a unor contracte false, pe care muncitorii le aveau la ei, ar fi fost transmise atasatului pe probleme de munca al Ambasadei Romaniei la Berlin, Constantin Miron. Acesta a confirmat informatia, precizand intr-o discutie telefonica si faptul ca a primit o instiintare pe fax de la Agentia Germana de Intermediere a Fortei de Munca, in care a fost informat de situatia celor 400 de muncitori. Documentul a fost transmis mai departe, in Romania.

“Exista organe abilitate in Romania care au fost deja anuntate si care isi continua cercetarile acasa, in functie de informatiile care au fost transmise”, a precizat pentru Deutsche Welle, Constantin Miron, explicand ca in atributiile reprezentantei diplomatice nu se inscrie verificarea si tragerea la raspundere a unei firme din Targu Mures.


Reteaua

Targu Mures?! Cum Targu Mures? PARISERV SRL are sediul la Darlos, in judetul Sibiu. Dar in instiintarea venita de la agentia germana si pe copiile contractelor false este trecuta o alta societate.

“Din ce s-a vazut vag pe stampila firmei se pare ca ea se numeste TERMAGRIA SRL cu sediul in Targu Mures. Apar aici mai multi reprezentanti. Unul dintre acestia, care ar fi venit in Germania, este PARIS VASILE – cetateanul roman Paris Vasile”, ne-a dezvaluit Constantin Miron.

Societatea TERMAGRIA SRL – CUI: 25083508; J26/143/2009 – a intrat in vizorul anchetatorilor romani, dupa ce muncitorii au depus plangere la politie, odata intorsi acasa. Bineinteles ca la sediul firmei nu a fost nimeni de gasit. Si probabil ca nici la sediul PARISERV situatia nu va arata altfel. Dar, pana in prezent, se pare ca anchetatorii romani nu au depistat legatura dintre aceste doua firme si reprezentantii lor: SORIN si VASILE PARIS.


Afacerea cu disperarea

Reteaua de inselatorie pare a fi o afacere de familie. VASILE PARIS se ocupa de asa zisa intermediere a locurilor de munca, iar SORIN PARIS de transport. Racolarea victimelor se face cat se poate de simplu: prin anunturi la ziar. Oamenii fara loc de munca sau cu slujbe prea prost platite pot cadea usor in plasa. Ei nu isi doresc altceva decat sa castige mai multi bani, muncind cinstit. Criza ce ameninta sa se inrautateasca le face excrocilor viata si mai usoara, impingandu-i practic pe acesti oameni necajiti in bratele banditilor.

Banii “castigati” din aceasta afacere de reteaua PARIS nu sunt prea multi (in suma absoluta): 400 de muncitori romani au platit cate 50 de euro fiecare. Echivalentul a 20.000 de euro. Or, Romania este teatrul unor escrocherii mult mai mari. Semnalul de alarma este insa altul. Desi suma nu este importanta, numarul pagubitilor este considerabil! 400 de oameni au fost inselati in acelasi timp, intr-o operatiune simpla dar bine pusa la punct. Insa acest caz dezvaluie si gradul de disperare al romanilor care, isi doresc atat de mult un loc de munca peste hotare, incat uita de orice precautie.

La auzul zvonurilor privind multi alti muncitori romani care ar astepta sa plece in Germania la lucru, Constantin Miron s-a aratat convins ca cel putin aceasta retea nu va mai putea opera. “Vor mai avea de discutat cu politia banuiesc, dar si cu procuratura”.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

31959 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  impozit (Vineri, 8 mai 2009, 18:58)

  tepes [anonim]

  cand dai banii lui "dom' Sorin" asta se cheama..impozit pe prostie..
  firma de transport al lui 'dom'Sorin" ar trebui sa fie radiata si "dom' Sorin" pus un pic la racoare pt inselaciune..
  asta nu se va intampla insa in romania de azi...
 • +5 (5 voturi)    
  saracii oameni .... (Vineri, 8 mai 2009, 19:36)

  dan paris [anonim]

  "smecherii " .... din nou profita . Justitia romana are probleme complexe si "smecherii profita " ....
  • +5 (5 voturi)    
   exista? (Sâmbătă, 9 mai 2009, 0:55)

   verde de paris [anonim] i-a raspuns lui dan paris

   exista justitie in romania?
 • +5 (5 voturi)    
  dom'sorin (Vineri, 8 mai 2009, 20:55)

  cristi [anonim]

  cand a vazut articolul..a dat vreo doua telefoane,niste bani in conturile cui trebuie si dom'sorin a disparut.
 • +1 (1 vot)    
  pletl (Sâmbătă, 9 mai 2009, 5:34)

  stupidu [utilizator]

  ce vina are pletl ca i-a dus in germania? cred ca articolul vostru face o reclama negativa firmei respective mentionindu-i numele. mai bine v-ati intreba cie e "sorin" ala!
 • +1 (1 vot)    
  treceti la treaba (Sâmbătă, 9 mai 2009, 10:35)

  cosmin [anonim]

  de despagubire, ce se aude? sper ca se va face dreptate in acest caz si nu vor fi lasati "balta" acesti oameni!!!!! de altfel, prea multae comentarii si fapte nimic
  • 0 (2 voturi)    
   daca... (Sâmbătă, 9 mai 2009, 14:52)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   ...te semnezi cu numele asta, te-as ruga sa nu vorbesti tampenii. despagubiri din partea cui, cap tzepos?
 • +1 (1 vot)    
  sa vedem ce face politia (Sâmbătă, 9 mai 2009, 12:39)

  tepes [anonim]

  acesti banditi trebuie prinsi neaparat si aratati la televizor pt.ca lumea sa vada sa nu mai cada in capcana acestor bestii. Politia trebuie sa rezolve aceasta excrocherie pt.ca are aproape toate datele pt. a fi prinsi.Daca nu o vor face sau se musamalizeaza va fi inca o pata neagra pe obrazul politiei.
 • +1 (1 vot)    
  la mai mare... (Sâmbătă, 9 mai 2009, 14:50)

  cosmin [anonim]

  ...cu materiale de aceeasi calitate.
 • +1 (1 vot)    
  pentru stupidu (Sâmbătă, 9 mai 2009, 17:09)

  trilulilu [anonim]

  ca sa fie clar: nimeni NU acuza firma Pletl de nimic. de altfel, angajatii de acolo au fost de acord sa dea informatii tocmai pentru ca firma nu are niciun amestec. pentru Pletl comanda de 7 autocare a fost o afacere ca oricare alta, ba chiar o afacere profitabila! tampiti erau sa nu o incheie! tocmai faptul ca Pletl a colaborat cu reporterii, cu politia/procuratura face sa fie o firma respectabila care nu are nimic de ascuns. in plus, Pletl i-a adus inapoi pe muncitori si a iesit in pierdere. de-aia poate ca i-au mentionat numele. la asta nu te-ai gandit?
 • 0 (0 voturi)    
  corect pletl (Sâmbătă, 9 mai 2009, 21:08)

  sorin [anonim]

  pletl a procedat corect. o firma serioasa care a onorat o comanda catre client. si eu daca fac o rezervare la unii, doar n-o sa ma intrebe daca am de gand sa trag vreo tzeapa cuiva sau nu. daca ai avea un depozit de materie prima si un client ti-ar face o comanda mare, ti-ai pune intrebarea daca face bombe din materialul ala sau nu? se vede ca ai citit articolul din trei in trei randuri. oricum, sper ca (mili) politia sa-si faca treaba ca sa nu mai ia si altii tzepe
 • 0 (0 voturi)    
  DEOBICEI PATRONUL E CL PAGUBIT (Duminică, 10 mai 2009, 3:13)

  Roxana [anonim]

  Eu su sotul meu avem o mica ferma langa Brasov. In fiecare primavar-toamna angajam cate 10-15 lucratori. Cu toate ca ii platim bine si le dam si mancare si unde sa doarma, intotdeauna am fost pacaliti. Va rog, numai generalizati. Muncitorul roman, de regula e cel care fura. Suntem o ferma prea mica. Insa speram pe viitor sa avem parte de lucratori din china, alte tari. Guvernul ar trebui sa faca ceva
  • 0 (0 voturi)    
   e hai.. saracul patron (Luni, 11 mai 2009, 5:50)

   unu_altul [anonim] i-a raspuns lui Roxana

   patronul e pagubit tot timpul saracul... in timp puteti selecta 10 oameni cinstiti si de treaba, daca stiti sa va purtati cu ei si sa stie si ei ca e ceva sigur si bun. daca nu stiti sa ii selectati si sa ii motivati sa lucreze cu voi pe termen lung e alta problema.. unii fura unii nu.. nationalitatea nu e relevanta.. daca nu stiti sa comunicati cu angajatii romani.. o sa va fie foarte bine cu angajati chinezi cu siguranta... de exemplu ce fura? fructe? dati-le ca parte din salariu suficiente. fura unelte? dati-le pe nume pt fiecare si fiecare sa le aduca inapoi si sa raspunda de ele...
 • 0 (0 voturi)    
  Pufosi.org (Duminică, 10 mai 2009, 3:47)

  Pufosi.org [anonim]

  Stiam ca Romanii sunt mai cu capu pe umeri!
 • 0 (0 voturi)    
  Catre toti romanii care au fost antepati (Duminică, 10 mai 2009, 19:23)

  dorel [anonim]

  EU am fost unul dintre cei care a luat teapa an germania,cand am ajuns acolo contractul meu nu era cunoscut ,dar acolo mai erau vreo 20 de romani cu acelasi contract ca si al meu, care este atunci adevarul,...acolo patronul nostru a fost arestat ampreuna cu seful soferilor de autocar ,iar a doua zi au fost eliberati si lasati an libertate ,iar noi aproape 600 de romani am ajuns an paguba fiecare a cate 170 de euro
 • 0 (0 voturi)    
  schecktrans din regensburg inseala romani (Vineri, 8 noiembrie 2013, 9:22)

  Razvan [anonim]

  dupa cum si titlul postarii spune, este vorba de firma de transport scheck trans din regensburg, landul bayer, inseala romanii cu contracte in care ii subjuga practic. prin contract, sunt obligati sa lucreze 15 ore pe zi, deasemeni sambata. sa nu mai zicem de promisiunea conform cazarea e asigurata dar de fapt e platita sin salariul de mizerie de 2000 euro brut. chiria pe un pat intr-o camera de 2 pers. este de peste 350 euro, cat chiria echivalenta a unui apartament cu 2 camere. si alte taxe sau retrageri din salariul lunar, care nu sunt specificate de la inceput. inainte de plata salariului esti prostit sa semnezi diferite clauze care te dezavantajeaza. cine trebuie sa ia masuri in astfel de cazuri? personal, am fost trimis catre agentia de munca din germania pentru a reclama, insa e dificil sa mai faci si treaba asta cand tu edsti preocupat cu supravietuirea.
 • 0 (0 voturi)    
  buna ziua (Miercuri, 10 septembrie 2014, 13:39)

  ioan [anonim]

  Buna ziua la toti,eu as face asa,in calitate de muncitor amplatit contractul si nu mi-a fost valabil firma sa plateasca toate demersurile+ confiscarea tuturor bunurilor,ceea ce in romania sa faci o firma ii legal!Azi dai o teapa maine alta deci legal


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri