Politia are radare mobile, dupa suspendarea celor fixe

de D.G.     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2009, 13:02 Actualitate | Esenţial


Soferii care depasesc viteza legala si care vor fi depistati cu ajutorul radarelor mobile vor fi opriti in trafic de politisti, informeaza Mediafax. Prin aceasta masura se suplineste suspendarea celor aproximativ 160 de radare fixe.

Comisarul sef, Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere a declarat, joi, ca politia va lua o serie de masuri pentru "a reduce numarul de accidente pe principalele drumuri nationale si europene".

El a mentionat ca trebuie suplinita lipsa celor aproximativ 160 de radare fixe, suspendate, cu ajutorul radarelor mobile.

"Vom actiona cu radare mobile si vom trece la oprire asa cum faceam odata", a precizat seful DPR.

Totodata soferii care au fost amendati inainte de suspendarea aparatelor de radar fixe vor trebui sa-si achite amenzile, deoarece constatarea este legala, aparatele radar functionand legal.

Radarele fixe instalate si gestionate de comunitatile locale au fost interzise de Inspectoratul General al Politiei Romane din cauza numeroaselor contestatii depuse de soferii amendati, a declarat pentru HotNews.ro, biroul de presa al IGPR. Singurele radare fixe functionale sint cele de pe DN 1. Reamintim ca radarele fixe din 27 de judete erau montate de doua firme din Cluj.

Hotararea de suspendare a radarelor apartine Politiei si se mentine pana cand vor fi reglementate toate aspectele legislative legate de solicitarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a precizat sursa citata.

Decizia vine dupa ce ANRMAP a sesizat Parchetul cu privire la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a anuntat ca va cere in justitie anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Politia a retras avizul de functionare al radarelor fixe amplasate de autoritatile locale pana la reglementarea problemelor legislative. 


Citeste mai multe despre   


4703 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  cum draq (Joi, 7 mai 2009, 13:26)

  Luke [anonim]

  "Totodata soferii care au fost amendati inainte de suspendarea aparatelor de radar fixe vor trebui sa-si achite amenzile, deoarece constatarea este legala, aparatele radar functionand legal."

  cum vine asta. nu ziceau ca unul din motive e faptul ca amenzile au fost anulate in instanta? cum sunt legale?
  • +1 (5 voturi)    
   daca nu esti atent, nu ai cum sa intelegi (Joi, 7 mai 2009, 13:57)

   bk [anonim] i-a raspuns lui Luke

   problema cu radarele fixe din tara nu e legata de masurarea vitezei, ci de felul in care au fost atribuite licitatiile.

   dpdv metrologic, radarele sunt ok.
   problema e cum au fost instalate, cine a luat spaga, cine a dat, etc.

   contestatiile au fost pe motive ca erau mai multe masini in cadru, si ca nu s-ar stii care e masina ce a depasit viteza, si alte asemenea tertipuri tehnice.

   dar daca masina apare singura in cadru, numarul e vizibil clar, nemurdarit, sau altceva, nu se ia in considerare contestatia.
   • +2 (2 voturi)    
    bine atunci (Joi, 7 mai 2009, 14:36)

    Luke [anonim] i-a raspuns lui bk

    sa stii ca am citit foarte bine...
    daca la mine vine un prieten politist si-mi da un chitantier de amenzi sau cum ii zice si o uniforma si-mi cere sa-l ajut la norma de amenzi care o are de dat pe zi, ca la sfarsitul zilei le duce el la sectie si le inregistreaza unde trebuie? in cazul in care sunt prins ce-am facut ti se pare totusi normal ca cei pe care i-am amendat sa trebuiasca sa plateasca amenda? si daca i-am amendat pe nedrept sa trebuiasca sa mearga la tribunal si sa se descurce?
    cam asa suna si ce ai zis tu
  • +3 (3 voturi)    
   simplu (Joi, 7 mai 2009, 14:04)

   Me [anonim] i-a raspuns lui Luke

   ANRMAP va cere in instanta anularea contractelor. Amenzile nu au fost anulate.

   Politia insa e departe de adevar, ca intotdeauna. Cauzele principale ale accidentelor sunt starea proasta a drumurilor, semnalizarea proasta si accesul pe drumuri europene/nationale a carutelor, utilajelor grele nesemnalizate etc.

   Ce-mi place mie e ca dupa ce ca faci 8-9 ore pe un drum Buc-Tm, cca. 600 km, (de ex.), se mai si jucau astia cu radare fixe astfel incat daca vrei sa respecti legea il faci cam in 10-11 ore. E inadmisibil. Corect ar fi sa-mi dea posibilitatea sa merg civilizat pe o autostrada, cu 130 km/ora, si sa fac 4-5 ore. Apoi, daca vreau sa vad "frumusetile" patriei sa merg incet si elegant pe DNuri. Respectand legea si asumandu-mi timpul petrecut pe drum.
   • -3 (7 voturi)    
    really? (Joi, 7 mai 2009, 14:19)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui Me

    ai fi dispus sa platesti sa spunem 20 euro la un drum pentru a avea autostrada?
    • +1 (3 voturi)    
     nu ti-e rusine? (Joi, 7 mai 2009, 14:37)

     gigi [anonim] i-a raspuns lui anonim

     dar 20 de ani de impozite, rovignete, taxa basescu ( aia cu aici sunt banii dvs )unde s-au dus? banii s-au luat, noi fraierii am ramas sa fim vanati in continuare de veiozarii burtosi.
   • -5 (5 voturi)    
    nu zau? (Joi, 7 mai 2009, 14:29)

    clujean [anonim] i-a raspuns lui Me

    cate accidente se produc pe un drum plin de gropi fata de unul ca oglinda? baga jmekeru pedala blana prin gropi sau pe drumul bun? cat despre durata, n-ai decat sa pleci din timp, fiindca ma indoiesc ca timpul tau sa fie chiar atat de valoros, amigo! important e sa ajungi, nu sa ajungi iute! mofturile, fitzele, atitudinea "sportiva" la volan si altele inghite-le, renunta, uita de ele si va fi OK.
   • 0 (2 voturi)    
    altfel spus (Joi, 7 mai 2009, 14:43)

    un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Me

    Practic, tu spui ca incalcarea legii e justificata, pentru ca altfel nu ai posibilitatea sa ajungi asa repede.

    Asa cum unii criminali spun ca au dat in cap altuia pentru ca nu aveau ce manca, deci nu sunt vinovati.
    • +1 (1 vot)    
     Esti chiar... (Joi, 7 mai 2009, 15:09)

     AlexMohora [utilizator] i-a raspuns lui un_om_de_cal

     Sa mergi pe o autostrada bună cu 120 - 130km/h e mai sigur decat sa mergi pe aceeaşi autostradă cu 60km/h sau cu căruţa.

     După cum spui tu progresul nu are sens. Eşti absurd. Timpul este important.

     După 1,5 h de condus pe autostradă ai parcurs aproape 200km. Dacă mergi prin sate, gropi etc faci 3,5 - 4h. Te stresezi să depăşeşti fiecare tir, eşti tot timpul încordat şi nervos - deci mai multă oboseală, nervozitate, risc de accident - depăşirea este cea mai riscantă.

     Dă-mi exemple de accinedente pe autostradă datorate vitezei excesive? Dar pe restul de drumuri? Dar datorită oboselii, depăşirii nepermise, lovirii câte unui cetăţean ghiniost prin sate, intrat cu tiru-n casa omului.

     PS: nu contează cât mănânci important e să mănânci nici cât câştigi nici cât munceşti :)
 • +2 (4 voturi)    
  CEI (Joi, 7 mai 2009, 13:31)

  sabo [utilizator]

  care au amenzi vechi sa mearga la tribunal!!
  nu sunt ok amenzile, chiar pot gasi diverse temeiuri legale pentru anulare!
  stiu avocatii!
 • +2 (8 voturi)    
  dn1..... (Joi, 7 mai 2009, 13:34)

  dorinteodor [anonim]

  cred ca parlamentul ar trebui sa dea o lege care sa interzica limitarea permanenta a vitezei in localitati la 50 km/h pe toate drumurile nationale..... daca pe dn1 se poate de ce nu s-ar putea pe orice drum national? de asemenea trebuie specificat clar ca autoritatile locale nu au dreptul sa introduca indicatoare de orice fel pe drumurile nationale.... avem destule localitati unde s-a introdus 40 km/h si chiar 30km/h in localitati..... daca primariile sint chiar asa de preocupate de protejarea pietonilor, sa faca asta cu garduri, cu pasarele si cu agenti care sa-i disciplineze pe pietoni si nu cu restrictii prostesti de viteza.....
  • -3 (5 voturi)    
   daca vrei viteza, mergi pe autostrada... (Joi, 7 mai 2009, 13:54)

   bk [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

   ...nu pe drumuri nationale.

   a, da, nu avem autostrazi.
   asta e alta problema. dar nu e o scuza sa bagam cit de tare putem prin localitati.

   ti se pare ca 50km/h e o viteza mica in localitate? poate, dar macar la viteza aia majoritatea pot opri in siguranta in caz de nevoie.

   primarii raspund de localitatea lor, si ei trebuie sa ii protejeze pe cei care locuiesc permanent acolo de unii care le strabat localitatea in citeva minute.

   cum ar fi insa ca pentru fiecare zona unde a fost un accident grav, in localitate, sa se puna limitare la 30 km/h ? atunci cred ca toata tara ar fi plina de astfel de limitari. deocamdata aceste limitari se pun dupa mai multe accidente sau probleme.

   tu crezi ca un semn de circulatie se pune asa, de capu la primar? se face studiu, raport la politie, evaluari, etc. si acel semn are o justificare acolo.

   nu am umblat prin toata tara, dar pe unde am vazut semne de limitare sau interzicere, in general erau puse ok, de bun simt, chiar si cele de 40 sau 30 km/h. enervante, nu le respect tot timpul, dar sunt acolo, si daca ma ia radarul, e vina mea.

   toti astia care aveti probleme cu viteza, ca e prea limitata, ati gresit zona de urlat: trebuie sa mergeti la guvern, la ministerul transporturilor, si sa zbierati ca de ce nu avem si noi niste autostrazi in tara asta. aia e solutia.

   cit despre radarele automate, ce avem noi e floare la ureche. sunt sisteme si mai "enervante", cum ar fi inregistrarea la intrarea in localitate, apoi la iesirea din localitatea, si se stie, localitatea are o anumita distanta de drum, care parcursa cu viteza legala da un timp minim de iesire. daca tu ai iesit din localitate mai repede, atunci ai avut viteza mai mare. in felul asta nu mai merge smecheria sa frinezi in dreptul radarului, apoi sa bagi tare in continuare. sunt curios cind vor aparea si pe la noi din alea. sunt mai scumpe, dar mai eficiente.
   • +1 (1 vot)    
    Băi tată da numai restricţii (Joi, 7 mai 2009, 15:14)

    AlexMohora [utilizator] i-a raspuns lui bk

    In loc să ceri posibilitatea să trăieşti civilizat tu ceri să fii restricţionat în a trăi.

    Viteza de 50km la oră prin localitate este prea mică. Dar e ok aşa pentru că oricum se merge cu 70 -80. Dacă limita ar fi la 70km fără un sistem bine pus la punct de monitorizare s-ar merge cu 90 -100km- şi nu mai e bine.

    Acuma dacă mă prinde cu 65km în localitate iar radarul e pus special în zona unde se pot da cele mai multe amenzi nu mai e ok! Trebuie să fim totuşi rezonabili.
  • 0 (4 voturi)    
   A 15 (Joi, 7 mai 2009, 13:58)

   gogu52 [utilizator] i-a raspuns lui dorinteodor

   Cre'ca "parlamentu" sau hciar guvernu ar trebui sa puna mina sa faca 15 (cinshpe) autostrazi care, evident, sa nu treaca prin localitati si nu mai ai nici o problema cu limitarea la 50km/h in localitati. Care, apropos, e foarte buna, sint o gramada de localnici bezmetici care merg pe DN chiar prin sate, si nu e bine sa-i iei pe capota.

   Sa bem pentru viitoarea autostrada A15!
   • +1 (1 vot)    
    ce idei cretze.... (Joi, 7 mai 2009, 20:26)

    dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui gogu52

    bk si gogu52,
    nu toti cei care merg cu masina merg la munte sau mare sau la vreo ruda. eu merg in principal in interes de serviciu si nu-mi pot permite sa ma opresc la hotel in drum spre oradea sau arad.... iar soferii buni nu merg ca bezmeticii prin sate ci adapteaza viteza la conditiile reale de trafic. foarte multe sate nu au circulatie de pietoni, nu au nici macar trotuare si atunci de ce sa merg cu 50? sau avem drumuri in "localitate" care au pe stinga si pe dreapta lanuri si pasuni.... iar cu grija primarilor, pai nu cu radare au grija. exista in valea oltului o trecere de pietoni cu vizibilitate foarte redusa. ce au facut dragii de primari? pai au pus un radar in loc sa puna o lampa galbena clipitoare.... grija este sa ia bani nu sa protejeze cetatenii....
  • -1 (1 vot)    
   of (Joi, 7 mai 2009, 14:23)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

   Nu vrei 120km/h viteza minima??????
   Te-ai pus in locul oamenilor care stau in acele localitati? Incerci sa-ti dai seama ce pericol ar fi acest lucru in lipsa unei infrastructuri adecvate?
   Ai avea curajul sa traversezi pe-acolo? Ce spui de copiii care merg la scoala pe marginea drumului pentru ca nu sunt trotuare?
   Nu-i asa ca mai bine taceai?
   Pariez ca ai o scula cu motor 1.4.......
   • 0 (0 voturi)    
    citesti pe diagonala? (Vineri, 8 mai 2009, 8:09)

    dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui anonim

    daca am persoane pe marginea drumului, in localitate sau in afara, merg incet si prudent si nu am nevoie de indicatoare ca sa fac asta. eu am zis doar ca un sofer bun adapteaza viteza la conditiile de drum care inseamna atit reducerea vitezei cind e cazul cit si mersul chiar cu 120 km/h in localitate (exagerez putin....) daca drumul si conditiile de drum permit asta....dar vad ca esti cam alaturea cu subiectul; noi discutam de faptul ca radarele nu cresc siguranta circulatiei deoarece majoritatea accidentelor grave si foarte grave nu se produc din cauza vitezei excesive....
 • -1 (3 voturi)    
  capete de creta (Joi, 7 mai 2009, 13:42)

  dragonfly [utilizator]

  daca ele functioneaza legal de ce le-au declarat ilegale???? cum functioneaza creierul unui militian nu am sa inteleg niciodata
  • -1 (3 voturi)    
   corect (Joi, 7 mai 2009, 14:30)

   The Saker [utilizator] i-a raspuns lui dragonfly

   good point.
  • 0 (0 voturi)    
   substratul problemei..... (Joi, 7 mai 2009, 20:38)

   dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui dragonfly

   dupa ultimele studii, romania are nevoie de 130 de ani ca sa aiba drumuri ca in vest. in schimb la radare sintem deja la nivel european..... iar radarele nu contribuie la securitatea circulatiei; ele doar cresc stresul. intrucit ele arata incalcari ale legii ele nu pot fi desfintate in mod direct. dar nu este corect sa pui restrictii permanente de viteza de 50 km/h pe drumurile nationale.... iar primarii nu trebuie sa-si faca de cap pentru ca nu sint calificati sa stabileasca modul de crestere a sigurantei rutiere tinind cont de interesele locale dar si nationale.... iar argumentul suprem contra radarelor este ca, din datele oficiale ale politiei, viteza excesiva este o cauza minora de accidente. cauzele principale sint legate de depasiri, de prioritati, de ne-adaptarea vitezei (lipsa de experienta, starea tehnica a masinii) de oboseala la volan sau starea de sanatate a soferului, lipsa de experienta (are 18 ani si i-a luat tac-su ferarri...) si cam la urma vine viteza excesiva (din cauza unei minoritati de tembeli).... daca vrea sa creasca siguranta rutiera, politia ar trebui sa se preocupe de cauzele reale nu de aiureala cu viteza. oricine poate sa constate ca cei care merg cu viteza legala sint cei mai prosti soferi deoarece nu sint stapini pe volan....nu vreau sa spun mai multe....
 • -2 (2 voturi)    
  oprit pe dreapta..parfum (Joi, 7 mai 2009, 13:49)

  tazutmicut [anonim]

  decat sa-mi dea amenda un radar al primariei din Dorohoi, mai bine sa ma opreasca agentul sa-mi spuna chestia asta. sa identifice cine e la volan, sa nu mai existe situatii in care au fost luate amenzi in Bihor si proprietarul masinii a declarat ca a condus un biet badea Ion din Calarasi care n-are carnet decat pentru...un atelaj cu tractiune animala
 • -4 (4 voturi)    
  aha (Joi, 7 mai 2009, 13:58)

  haha [anonim]

  s-au scos in afara legii radarele fixe pentru ca un mahar a ramas fara permis....

  nu dau nume si nici detalii, dar in caz ca va intrebati oare de ce s-a scos tocmai acum.... sa nu fie coincidenta cu mahar-ul care e sus pus politic si financiar care a ramas fara permis la jumatea lunii aprilie :-)

  probabil nervos ca a ramas fara permis (semnalarea si sanctionarea cu radarele fixe se face automat, nu sta politatiul sa se uite cine si cum) dupa un telefon dat, s-a hotarat scoaterea in afara legii.

  asa ca aveti mare grija ce idiot cu Q7 sau Touareg enervati pe strada, ca maharii din ziua de azi, scapa si cu crima premeditata dupa un telefon dat.
  • -2 (2 voturi)    
   asa cred si eu (Joi, 7 mai 2009, 14:31)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui haha

   e prea cretina suspendarea radarelor fixe pe motiv de licitatie ilegala; daca asta era problema, refaceau licitatia si schimbau radarele peste noapte cu altele, achizitionate legal; sa pui in pericol viata atator oameni prin lasarea in voie a tuturor descreieratilor este inadmisibil!
 • 0 (0 voturi)    
  radare (Joi, 7 mai 2009, 14:20)

  GOGU [anonim]

  iara japca iara spaga iara blituri eeee ce bine era inainte
 • 0 (0 voturi)    
  Masuri ? (Joi, 7 mai 2009, 14:52)

  qqqq [anonim]

  Comisarul sef, Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere a declarat, joi, ca politia va lua o serie de masuri pentru "a reduce numarul de accidente pe principalele drumuri nationale si europene".

  Faptul ca militianul sta cu radarul mobil ascuns prin ceva tufisuri nu inseamna actiune de prevenire.
  Actiune de prevenire inseamna(dupa mine) o campanie coerenta in care soferii si nu numai sa fie educati.
  In ceea ce priveste durata de deplasare ... asta tine de infrastructura - care este la nivelul anilor 70, de faptul ca multe drumuri de importanta majora trec prin localitati in loc sa le ocoleasca + un drum de legatura.
  Si multe alte chestii de genul.....
 • 0 (0 voturi)    
  Solutie (?) (Joi, 7 mai 2009, 15:20)

  FlashGordon [anonim]

  Poveste personala.
  In urma mai multor deplasari, cand stimatii politisti erau prin boscheti, nimeni nu facea flash-uri. Atingand punctul meu de rabdare, am cumparat un detector de radar.
  In urma mai multor deplasari, cand stimatii politisti erau prin boscheti, dansii dadeau drumul la radar doar cateva secunde, de-ajuns cat sa te ia si sa te traga pe dreapta. Se instala saturarea si nesiguranta.
  Acum, in urma mai multor deplasari, cand stimatii politisti vor sta prin boscheti cu haparatele lor mobile, trebuia facut urmatorul pas. Am achizitionat o statie cum au cei pe TIR-uri. Nu voi da nume de firma, insa la o simpla cautare pe google, veti gasi destule. Eu am luat ceva mic si simplu, la 260 RON, cu hantena cu tot. Mentionez ca este pus pe o masina mica. Sper ca macar astfel sa reusesc sa comunic cu cei din trafic si sa aflu ce si cum. NU este vorba de a merge cu 1000 la ora, ci pur si simplu, sa evitam magicul 50 la ora in mod constant.
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil (Vineri, 8 mai 2009, 8:33)

  dany [anonim]

  pana la urma daca s-a ajuns asa rau incat si radarele sa fie amplasate ilegal, nu m-ai este mirare de drumurile pline cu gropi din anumite localitati!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi