Studiu: Infrastructura de transport a Romaniei va ajunge la nivelul celei din Europa de Vest in 130 - 150 de ani
Studiul arata ca tara noastra are cea mai mica dinamica de pe piata de constructii de drumuri din regiune, cu o rata anuala de crestere a investitiilor alocate infrastructurii de 30% pana in 2012, fiind urmata de Rusia si Slovacia, care si-ar putea majora sumele destinate infrastructurii cu 25% si, respectiv, 20% in urmatorii patru ani.
"Chiar daca piata romaneasca va creste cu 30% pe an pana in 2012 si piata din Polonia va creste doar cu 11%, sumele investite anul trecut de Polonia in infrastructura rutiera sunt de 4,5 ori mai mari decat cele alocate in Romania in acest sector. Daca se mentine rata de 30% de crestere din acest sector, Romania va avea nevoie intre 130 si 150 de ani pentru a ajunge la standardele Europei de Vest ale infrastructurii rutiere", a declarat, intr-un comunicat, consultantul A.T. Kearney Iulian Circiumaru.
In plus, densitatea drumurilor in Romania este de patru ori mai mica fata de alte state din Europa de Est si Centrala si de 14 ori mai mica fata de densitatea din tarile dezvoltate - este o alta concluzie a studiului.
Iulian Carciumaru a mai aratat ca in Romania exista o diferenta mare intre ce au spus politicienii ca vor face pentru infrastructura si ceea ce s-a facut in realitate: "Diferenta nu a fost cauzata de lipsa fondurilor sau de lipsa cererii pentru o infrastructura mai buna din partea populatiei. Adevarul este ca Romania nu si-a facut temele pentru a atrage fonduri UE si investitori privati. Autoritatile nu au fost in stare sa dezvolte si sa realizeze proiecte interesante si parteneriate publice private".
Cu toate acestea, tara noastra prezinta o atractivitate ridicata pentru investitiile in infrastructura rutiera, gratie faptului ca Guvernul a alocat 10 miliarde de euro pentru investitiile publice in infrastructura in 2009, iar Uniunea Europeana a pus la dispozitia Romaniei 3,4 miliarde de euro, care pot fi accesati prin proiecte de dezvoltare.
Citeste mai multe despre infrastructura autostrazi transport drumuri infrastructura rutiera a.t. kearney


in cati ani s-a creat infrastructura din Vest ?
in ce conditii istorice,economice ?
ce trafic de marfa exista in conditiile in care marii
producatorii sant in W Europa si piata este toat acolo.
In legatura cu infrastructura din Romania:
cine a fost la putere in Romania in ultimii 20 ?
cine a semnat contracte de infrastructura gen bechtel ?cine executa contracte de infrastructura?
nu tot firme din Vest ? cu ce costuri?cu ce intarzieri?
ce nu intelegeti?
Daca Romania devine prea repede tentanta raman state EU fara investitii .Amintitiva de Nokia Cluj
oamenii emigreaza insa noi radem si ii numim capsunari. insa realitatea este alta. un mare procent din cei plecati s-au saturat de noi, de romanii care ne facem ca muncim.
agentiile de rating ne scad cotatia insa noi spunem ca aia sunt prosti.
strainii ne arata ce probleme de infrastructura, turism si mentalitate avem insa noi ii injuram si ii acuzam de subiectivism si interese oculte.
tara mea-i cea mai frumoasa, asa ne-a invatat cel mai iubit tovaras si preaiubita lui tovarasa pe care o natiune intreaga i-a lins in cur.
dupa modelul de succes prezentat anterior vrem doar sa fim laudati si ne facem ca nu vedem valul de infractionalitate cu care am impanzit europa.
revin deci la subiect. prezentarea este optimista. realitatea ne spune ca niciodata nu ne vom ridica la nivelul europei occidentale. pentru ca ne lipseste ingredientul principal. mentalitatea.
sa-ti faci drum (asa cum au facut satenii aia) fara sa ai aprobare este ilegal la fel cum sa-ti faci singur dreptate (asa cum a facut jiji) este ilegal. atentie, dezbat strict aspectul legal!
problema in cazurile de mai sus (cel putin primul din ele) ca si in multe altele este ca autoritatile statului nu-si fac treaba sau si-o fac partial si/sau cum le convine. cred ca asta este sursa multor probleme.
parerea mea!
:)
ar trebui sa le vezi - o sa intelegi multe ! :)
la fel si cu infrastructura romaneasca :))
Lasa ca oricum Udrea a zis ca e benefic.. facem turul Romaniei in caruta :)))
:)))
asta in caz ca "Europenii" stau si ne asteapta 150 de ani... :)
Vor exista destule curse de avion, lumea va fi prea grabita sa se mai blocheze in trafic!
Vor exista si avioane particulare, avioane cu decolare verticala etc.
P.S. Si poate poate se va descoperi si masina pe perna de aer / electromagnetic - asa cum comenta cineva mai sus.
ce idee buna : tehnologia salveaza romania !
care tehnologie ???
e ca bancul cu wirelessul si dacii :))
e nevoie de tine in guvern - daca nu esti deja.