Autoritatile elvetiene au declansat o ancheta pentru a afla ce oficiali locali au scris termenul "cersetor" in pasapoartele unor romani de etnie roma, relateaza site-ul 20minutes.ch. "Este vorba de o infractiune. Aceste persoane sunt deja persecutate in tara lor de origine. Imaginati-va ce li s-ar putea intampla la intoarcerea in tara!", a declarat presedinta asociatiei Messemrom.

"In acest moment desfasuram o ancheta pentru a afla daca agentii nostri se fac vinovati de aceste fapte", a declarat Monica Bonfanti, care a adaugat ca daca agentii au gresit vor fi dispuse sanctiuni disciplinare si situatia va fi remediata.

Pe pasaportul uneia dintre femeile rome politistii au scris "rea si violenta", relateaza si Le Matin.

Alegatorii elvetieni au acceptat in februarie in urma unui referendum sa reinnoiasca acordul de libera circulatie a persoanei cu UE si extinderea acestuia pentru romani si bulgari. 59,6% dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea extinderii acordului.

Campania electorala a fost marcata de acuzatii de xenofobie si rasism, dupa ce unul dintre partide, UDC, a folosit afise in care apar oi albe (elvetienii) si oi negre (strainii), dar si postere in care corbii (strainii) ataca Elvetia.

Participarea la vot a depasit 51%.