Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, excluderea din magistratura a judecatoarei Maria Nicola, cea care a intrerupt executarea pedepsei lui Serghei Gorbunov. In urma cu o luna, audiata de membrii Sectiei pentru procurori a CSM pentru abateri disciplinare in privinta nerespectarii repartizarii aleatorii a dosarelor si de nerespectarea dispozitiilor legale din neglijenta, judecatoarea a declarat ca nu a vrut sa-si asume riscul ca Gorbunov sa orbeasca in penitenciar: "Inclusiv cand judecam dosarul putea sa orbeasca daca avea aceasta boala. Ii multumesc Domnului ca n-a orbit".

Totodata, judecatoarei i s-a pus in vedere ca mai exista un dosar cu acelasi obiect si acelasi condamnat, deja inregistrat pe rolul instantei. Nicola a declarat ca nu a observat existenta unui alt dosar. Din punctul sau de vedere, Serghei Gorbunov, condamnat pentru omor, prezenta pericol pentru ordinea publica, insa nu a precizat in motivare pentru ca s-ar fi contrazis: "Eu nu puteam sa scriu ca prezinta pericol pentru ordinea publica si am preferat sa nu motivez".

Sintagma din raportul de expertiza medico-legala "de urgenta" a facut-o sa ia aceasta decizie. "Nu aveam alta alternativa". Magistratul nu a cerut date din penitenciar privind conduita detinutului pentru ca "ar fi fost irelevant". In plus, legea "nu-mi permitea sa dispun efectuarea operatiei sub paza, pentru ca era un condamnat definitiv". Intrebata de Dan Lupascu, membru CSM, daca ar proceda la fel in privinta acestui dosar, judecatoarea a raspuns ca ar pronunta aceeasi solutie.

In luna februarie, CSM a decis, de asemenea, revocarea din functiile de conducere a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, a adjunctului acestuia, Tena Moraru, dar si a procurorului sef al Sectiei judiciare a Parchetului doljean, Ioana Sandu. A fost invocat articolul 51, alineatul 2, litera b, din Legea 303/2004, potrivit careia o astfel de masura se ia "in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale". De asemenea, CSM i-a revocat din functii pe presedintele Tribunalului Brasov, Aurelia Munteanu, si pe seful Sectiei Penale Brasov, Dan Iulian Nastase.

Toate deciziile, a aratat CSM, au fost luate in urma deficientelor descoperite ca urmare a cazului Serghei Gorbunov.