Executivul a aprobat marti o ordonanta de urgenta prin care se prelungeste pana la 31 decembrie 2009 termenul de aplicare a actelor normative care reglementeaza salarizarea personalului din sectorul bugetar, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. Prim-ministrul sustine ca Guvernul face eforturi sustinute sa poata achita salariile si pensiile si ca se va mai vorbi de majorari salariale, daca se vor gasi resurse financiare.

Guvernul a discutat, marti, o OUG prin care se prelungeste pana la finele anului aplicabilitatea OUG 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar, ceea ce inseamna inghetarea salariilor pentru 2009 in sistemul bugetar, potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, citati de NewsIn.

Prin OUG 1/2009, adoptata la inceputul acestui an, Guvernul a decis prelungirea termenului de aplicabilitate a actelor normative care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar pana la 31 martie 2009. In urma cu cateva saptamani, Guvernul a decis prelungirea aplicabilitatii acestora cu inca o luna, pana la finele lunii aprilie.

Actele normative respective se refera la personalul contractual din sectorul bugetar, la functionarii publici, personalul contractual din unitatile sanitare publice, din sistemul sanitar-veterinar, la personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si la cel civil din aceste institutii, la personalul din justitie, controlorii financiari din cadrul Curtii de Conturi si la personalul din educatie.

Declaratiile premierului Emil Boc la sfarsitul sedintei de Guvern:

  • "Am adoptat si un act normativ prin care am prelungit pana la 31 decembrie 2009 actele normative cu privire la sistemul de salarizare in Romania. Asta inseamna, ca practic, actele normative care sunt astazi in vigoare sunt si vor fi in vigoare si in perioada urmatoare."
  • "In masura in care Guvernul va avea resurse financiare, vom putea discuta despre majorari, in special a salariilor si pensiilor mici"
  • "Vom plati salariile si pensiile. Guvernul face eforturi sustinute sa achite salariile si pensiile. Cele de baza nu sunt afectate."
  • "Nu avem in plan o noua rectificare bugetara."

Premierul a mai precizat ca, in cadrul sedintei de marti, a fost adoptat un set de acte normative pentru sustinerea infrastructurii: au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru mai multe lucrari de investitii care vor fi derulate intr-o perioada viitoare, iar 6,8 milioane de euro vor fi alocati pentru exproprieri, in cadrul programului investitional al Guvernului pt constructia de drumuri.