Studentii romani ar putea lua credite pentru a-si plati studiile, fara sa le mai returneze, daca lucreaza la stat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 26 aprilie 2009, 15:40 Actualitate | Esenţial


Studentii cu mijloace financiare modeste ar putea accesa, incepand cu data de 1 octombrie anul acesta, credite pentru a-si plati studiile, fara sa mai returneze o parte din bani sau chiar intreaga suma, in cazul in care vor alege sa lucreze la stat. Anuntul a fost facut de Remus Pricopie, consilier in Ministerul Educatiei.

Oficialul a explicat ca imprumuturile ar putea fi acordate prin intermediul unei agentii a carei metodologie de functionare ar urma sa fie pusa la punct pana la toamna. Infiintarea Agentiei de credite este prevazuta intr-o ordonanta de urgenta adoptata la inceputul anului 2009.

"Gandim aceasta agentie si ca o investitie a statului in capitalul uman, tocmai de aceea nu punem problema ca bancile, care au nevoie de garantii materiale. Astfel, studentii ar face credite pe 10-20 de ani, iar o parte din dobanzi sau din suma imprumutata ar fi acordate ca granturi sau burse, daca sunt respectate anumite conditii. De exemplu, daca studentii care apeleaza la credite isi finalizeaza studiile la timp, cu rezultate bune si accepta sa lucreze in folosul statului roman, atunci nu trebuie sa mai plateasca o parte sau chiar toata suma imprumutata", a declarat Remus Pricopie, pentru agentia NewsIn.

"Vorbim despre o investitie in oameni pregatiti, de care statul, spre deosebire de banci, are nevoie. Noi nu vom cere garantii materiale, dar vom putea, astfel, acoperi nevoile pietei muncii, de exemplu, vom putea acoperi cererea de medici si profesori calificati in mediul  rural", a explicat consilierul ministrului Educatiei.

"Nu stim inca daca Agentia va fi un partener al bancilor private sau va fi o banca de sine statatoare. Analizam, inca, alaturi de specialisti ai Bancii Mondiale, care dintre aceste solutii este fezabila. Sunt tari unde se incearca dezvoltarea unei metode de acordare a creditelor de studii de ani de zile, cum ar fi cazul Cehiei care se lupa cu aceasta problema de peste 10 ani", a adaugat Remus Pricopie.

Fondurile necesare pentru acordarea imprumuturilor de catrea aceasta agentie ar urma sa fie alocate prin reglementari ulterioare legii bugetului din acest an, care prevede doar banii necesari pentru plata salariilor celor aproximativ 30 de angajati ai agentiei.


 • Infiintarea Agentiei de credite pentru studenti, privita cu scepticism

Analistii sunt insa sceptici in legatura cu proiectul Ministerului Educatiei. “Este un proiect frumos, dar nu stiu cat este de fezabil, pentru ca ne aflam intr-o perioada economica grea si este dificil sa facem sa functioneze vechile structuri, daramite unele noi. In Statele Unite ale Americii astfel de credite sunt foarte curente, insa la noi ma indoiesc ca in acest moment bancile ar fi dispuse sa dea credite fara garantii materiale”, a declarat, pentru NewsIn, analistul financiar Bogdan Baltazar.

Nu cred ca este momentul pentru astfel de credite, mai ales ca situatia Romaniei e mai dificila din punctual de vedere al angajarilor ulterioare. Nu stim cum ar putea fi rambursate, pentru ca locurile de munca de la noi nu sunt chiar asa ofertante si bine platite, nu exista aceeasi siguranta a locului de munca bine platit ca pentru un student care termina Harvard", este de parere si directorul de vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2883 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  lucrurile sunt clare (Duminică, 26 aprilie 2009, 16:30)

  Alex [anonim]

  Toata politica merge pe urmatoarele principii:
  1. Asigurarea de beneficii bugetarilor si pensionarilor, in vederea obtinerii voturilor de la ei
  2. "Stoarcerea" a cat mai multi bani din sectorul privat (care sunt mai putin ca bugetarii si nu pot sa faca mare lucru la vot)
  3. Bagarea in buzunar a banilor care raman

  In rest praf in ochii si dezbateri
  • +1 (1 vot)    
   Nu pot sa inteleg unele aspecte... (Luni, 27 aprilie 2009, 3:07)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   1. Pt ce trebuiesc implicate bancile in toata treaba asta? Eu unul nu vreau sa platesc dobanzile la banca pt un credit nefacut de mine.
   2. Deja exista locuri finantate de la buget....pt ce
   nu se suplimenteaza, daca tot se incearca dezvoltarea tinerilor cu posibilitati materiale mai scazute?
   3. De ce la stat? Atata timp cat respectivele credite sunt platite de catre noi....macar sa-i punem in niste pozitii in care pot produce bani, nu doar sa consume.
   4. Cum va propuneti voi sa acoperiti cererea de medici, profesori, etc atata timp cat salariile sunt mizerabile?
   5. Oare mai era nevoie de inca o taxa? Pt ca acele credite, evident, vor fi platite de catre noi...noi aia care nu muncim la stat. Cum se incearca ridicarea economiei daca in fiecare zi apare cate o noua taxa sau impozit care ingroapa si mai mult sistemul privat?

   Tariceanu era copil mic pe langa astia....CLAR cel mai prost guvern de pana acum.
 • +4 (4 voturi)    
  inventam de fiecare data roata (Duminică, 26 aprilie 2009, 16:43)

  vasile [anonim]

  creditul universitar exista de foarte mult timp in tarile dezvoltate si functioneaza foarte bine si,ATENTIE!,fara discriminari,ca vei lucra la stat sau in economia privata---tot platitor de taxe si impozite vei fi!!! inventiile mioritice nu-si au rostul
  • +4 (4 voturi)    
   De acord (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:16)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui vasile

   Urmează să reinventăm apa fiartă, apoi să reinventăm becul. După care călcăm pe el. În același timp, guvernul își rezervă dreptul și la invenții inovatoare, precum a cincea roată la căruță, consilierul femeii de serviciu din Senat, etc.

   Vânt bun la pupa! Notă către parlamentari: Pupa nu-i ca prova! Aveți grijă la vânturi.

   Adrian
 • +1 (3 voturi)    
  O nouă agenţie - o nouă şmenărie PSD ! (Duminică, 26 aprilie 2009, 16:57)

  Mitică [anonim]

  Dl. Remus Pricopie ne-a spus săptămâna trecută o mare prostie - despre lupta împotriva fraudelor cu dimplome universitare printr-o bază de date centralizată cu toate rezultatele din învăţământul universitar, de stat şi particular.
  Săptămâna acesta ne arată o nouă "realizare" - ideea unei noi agenţii de stat de credite pentru studenţi, care să îi absolve pe cei creditaţi să mai restituie banii dacă aleg să lucreze la stat.

  Interesant este faptul că initiativele în sine par să fie bune, atât realizarea unui registru public cu rezultatele studiilor universitare, cât şi orgnizarea unei agenţii de credite pentru studenţi, iar existenţa unor modele similare în Statele Unite sau în unele ţări europene ar trebui să ne dea încredere în aceste iniţiative.

  Modul în care au fost comunicate şi beneficiile dorite de către Minister enumerate de dl. Remus Pricopie, arată însă că avem de-a face cu o nouă "copilărie" născută în laboratorul Abramburicăi, vrăjitoarea cea rea a învăţământului românesc.

  Trecerea în prim plan a luptei contra fraudelor din universităţi prin utilizarea unui registru on-line cu rezultatele la studiile universitare este ridicolă, deoarece fraudele respective s-au făcut cu documente tipărite pe "hârtie legală", din cea utilizată pentru diplomele originale, iar comunicarea prin registrul electronic nu previne astfel de fraude realizate de către cadrele didactice din România.

  Acum organizarea unei noi agenţii - de credite pentru studenţi - nu produce decât un plus de birocraţie şi o nouă nişă pentru clienţii PSD la mâncat bugetul învăţământului. Accesul tinerilor şi studenţilor la credite nu este îngreunat de lipsa unei atfel de agenţii, ci de lipsa garanţiilor reale pentru un credit şi de lipsa creditelor pentru studii din portofoliul de produse bancare din România.

  Ca urmare tinerii ajung finalmente să plătescă dobânzi cămătăreşti deoarece nu au o istorie de credit şi nici vre-o posibilitate de negociere.

  (cont)
 • +3 (3 voturi)    
  pai nu inteleg.... (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:07)

  poc [anonim]

  ....dupa ce ca le dai bani pentru studii, le mai asiguri si post dupa aia? si inca la stat, adica tot pe banii pulimii.
  Si cum o sa apara mult rivnita performanta in conditiile astea? Vor continua sa umple institutiile statului cu tot felul de mediocrii, care vor continua sa voteze aceeasi clasa politica mediocra.
  • -1 (1 vot)    
   O nouă agenţie - o nouă şmenărie PSD ! (cont) (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:02)

   Mitică [anonim] i-a raspuns lui poc

   (cont.)

   Nici pentru implementarea acestui mecanism Ministerul nu are nevoie de o agenţie specializată, ci doar de un protocol cu Banca Naţională care să reglementeze evalurea riscului legat strict de aceste credite.

   Având aceste patru elemente funcţionale, de creditarea pentru studii se vor ocupa agenţii economici, bănci şi IFN-uri într-un mod mult mai profesionist şi mai eficient decât orice agenţie de trântori guvernamentali. Costurile sunt insignifiante, riscurile legate de organizare, funcţionare, etc. vor fi preluate în întregime de către operatorii economici şi bugetul nu cheltuie mai nimic.

   Dacă statul român vrea să facă şi un profit din aceste credite pentru studii, nu are decât să ofere băncilor pachete de finanţare prin Ministerul Finaţelor Publice - împrumuturi care să fie utilizate de către bănci doar pentru credite pentru studii universitare. Nu este necesară o nouă agenţie şi costurile sunt iarăţi extrem de mici.

   Evident nu mă aştept ca d-na Ministru Andronescu şi laboratoarele Abramburica să ia in considerare astfel de măsuri, deoarece din ele nu iese nici o spagă grasă, nici proiecte pentru firma soţului (gen d-na Puwak), nici posturi pentru nepoţeii dânsei de la SNSPA, etc.

   Doar eficientizare, reducerea birocraţiei şi reduceri de costuri - pare-se deloc dorite de către guvernanţii din România.
  • +2 (2 voturi)    
   Asigurarea locului de muncă (Atenție, sarcasm) (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:07)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui poc

   De ce mi se pare cunoscută sintagma? Ummm, unde oi fi auzit eu asta... Nu-mi aduc aminte... ummm... Cine tot zicea că înveți gratis apoi Statul îți asigură serviciu, indiferent de cât de slab ești? Nu-mi mai aduc aminteeeeeee.... grav. Cine oare, cine oare....

   Voi știți?
   Adrian
 • -1 (1 vot)    
  O nouă agenţie - o nouă şmenărie PSD ! (cont) (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:25)

  Mitică [anonim]

  Produsele bancare de creditare pentru studii există de mult timp şi au în spate o bună practică, care dă roade mai ales în perioadele de criză economică, când accesul la instruire devine dificil şi pe piaţă apare a lipsă mare de specialişti
  Pe lângă aceste produse bancare există şi contractele de sponsorizare dintre student şi un agent economic sau o unitate administrativă pentru a primi sprijin financiar pe durata studiilor.
  În prezent în România există o p ictică similară, de lungă durată, în învăţământul militar de orice grad.

  Nici una dintre măsurile de mai sus nu a necesitat vre-o dată organizarea unei agenţii de stat pentru credite pentru studenţi. Au funcţionat şi funcţioneză foarte bine şi în lipsa "sprijinului" oferite atât de "dezinteresat" de d-na Ministru Andronescu, de dl. Consilier Remus Pricopie şi de alţi PSD-işti avizi de salarii de la o nouă agenţie de stat.
  D-na Ministru mai bine ar exersa gânditul înainte de a susţine propunerile d-lui Pricopie, lipsite de logică şi de fezabilitate.
  Instrumentele necesare pentru o bună ofertă de credite pentru studenţi sunt următoarele:
  1. o ofertă clară, cuprinzătoare de cursuri universitare cu plată, reglementată prin contracte echilibrate pentru părţi. Oferta există şi este abundentă, dar contractele sunt neechilibrate în favoarea instituţiilor de învăţământ cu plată. Ca urmare cheltuielile cresc în fapt peste estimări de-a lungul anilor de studii, prin indexări de taxe şi multiplicări de comisioane inventate de la un an la altul. Ce poate face Ministerul - fără agenţieŞ
  a) o legislaţie clară pentru reglementarea contractelor şi acreditarea pentru învăţământ cu plată doar a instituţiilor care prezintă contracte echilibrate.
  b) un sistem de evaluare, notare şi ierarhizare a facultăţilor şi specializărilor din înv univ - care să fie o bază de estimare a capacităţii de a obţine un post, deoarece în România pregătirea univ este foarte neuniformă, iar o diplomă de la o şcoală "mare" dă evident şanse mai mari
 • -1 (1 vot)    
  O nouă agenţie - o nouă şmenărie PSD ! (cont.) (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:48)

  Mitică [anonim]

  (cont)

  2. un sistem de evaluare a performanţei reale, obiectiv şi uniform pentru studenţii unei anumite specialităţi - de genul mareului examen din universităţile franceze, care să asigure o diferenţiere clară între absolvenţi după cât au învăţat şi după cât au cotizat pentru examene şi diplome luate fraudulos. Nici pentru acest lucru Ministerul nu are nevoie de o nouă agenţie de credite pentru studenţi.
  Rezultatele măsurilor 1) şi 2) sunt necesare pentru bănci şi operatori economici pentru a face o diferenţă reală între studenţii care solicită credite şi posibilităţile lor viitoare de rambursare a creditelor contractate.

  3) un sistem de supraveghere a plăţilor făcute pentru creditele pentru studii, în care să fie înscrise creditele contractate, tragerile şi plăţile efectuate de stundeţii beneficiari. Acest sistem există şi este operat de Biroul de Credit (România). Dpv informatic creditele pentru studii şi eventualele restanţe sunt tratate similar oricăror alte credite bancare sau nonbancare (acordate de IFN-uri).

  Ministerul nu are nevoie de o agenţie nouă pentru aşa ceva, deoarece Banca Naţională urmăreşte activitatea din acest sector.

  Inscrierea creditelor pentru studii în sistemul Biroului de Credit este o motivaţie extrem de puternică pentru plata lor la timp, căci urma unei restanţe pe un astfel de credit rămâne pe termen lung în istoricul persoanei vizate.

  4) un mecanism de garantare pentru creditele de studii, care practic sunt angajate de către persoane care nu dispun de garanţii reale.
  Acest mecanism este destinat să asigure pe creditori şi să îi sustină pe debitori (studenţii). În cazul creditelor de studii acest mecanism, dacă este bine implementat, va duce la menţinerea dobânzilor la un nivel mai redus, deoarece provizionale pentru eventuala neplată a datoriilor vor fi mai mici. Nici pentru implementarea acestui mecanism Ministerul nu are nevoie de o agenţie specializată, ci doar de un protocol cu Banca Naţională care (cont)
 • -1 (1 vot)    
  O nouă agenţie - o nouă şmenărie PSD ! (cont.) (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:30)

  Mitică [anonim]

  (cont.)

  Care este practica românească în domeniu creditelor pentru studii

  În România nu au existat în trecutul recent (adică în ultimii 50 de ani) credite pentru studii, în sensul creditelor bancare. În timpul regimului comunist învâţământul de toate gradele era gratuit, însă admiterea în învăţământul superior se făcea prin selecţie pe baze obiective - examene de admitere foarte dure pentru facultăţile obişnuite, diplome de gradul I, şi prin selecţie pe bază de dosar politic (pe baze subiective) în şcolile de partid, Academia Ştefan Gheorghiu sau pentru cursurile doctorale (diplome de gradul II) sau docenţiale (diplome de gradul III).

  Existau câteva sectoare care ofereau sprijin financiar şi material consistent studenţilor - şcolile militare şi institutele care pregăteau specialişti pentru sectoarele extractive (minerit, petrol şi gaze), în baza unui contract care prevedea după absolvire lucrul în favoare "sponsorului" - fie Armata Română, fie Ministerul Minelor pentru o perioadă de timp de mai mulţi ani. Spijinul financiar oferit era sub formă de soldă sau bursă, iar cel material sub formă de uniforme, cazare şi întreţinere pe durata pregătirii universitare.

  Părăsirea sectorului de muncă după absolvire, imediat sau chiar după câţiva ani, însemna pentru respectivul absolvent plata eşalonată a unor sume importante către "sponsor", similar returnării unui credit utilizate pe durata studiilor. Sumele respective erau destul de mari - cam 10% - 15% din salariul pe care unii ofiţeri (ingineri militari) care părăsiseră armata în anii 90 îl aveau la firmele private unde lucrau după plecare ca specialişti cu foarte bună pregătire tehnică, echivalentul chiriei lunare pentru o garsonieră periferică în Bucureşti.

  Despre obligaţiile materiale şi financiare în cazul plecărilor din sectorul minier nu am informaţii destul de exacte.

  În ambele cazuri descrise mai sus nu a exista nici o necesitate pentru a organiza o agenţie de stat care să se ocupe de aceste contracte.
 • -1 (1 vot)    
  O nouă agenţie - o nouă şmenărie PSD ! (cont.) (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:48)

  Mitică [anonim]

  (cont.)

  Acordarea acestor facilităţi pentru studenţi, contractarea, rambursarea şi oferta de posturi a fost permanent problema agenţilor economici sau a organizaţiei beneficiare (în cazul de mai sus Armata Română) şi în nici un caz problema Ministerului Învăţământului şi Educaţiei.

  Finanţarea programelor era făcută prin CEC şi prin Ministerul Finanţelor Publice, relaţia reglementată contractual direct între "sponsor" şi beneficiar, iat MÎE se ocupa de ce trebuie - şcoala, programe, profesori, fără să intervină nici în finanţări şi nici în înţelegerile părţilor, lucruri în care este evident incompetent.

  Acestă practică nu a murit - în institutele de învâţământ militar există în continuare, iar modalitatea de contractare şi rambursare corespunde cadrului legal de astăzi.

  Evident că s-au modificat atât cererea de specialişti pentru Armata Română cât şi pentru minerit în România, că a scăzut mult interesul unor operatori economici cu capital de stat să îşi formeze şi să îşi fidelizeze cadrele cu astfel de programe, deoarece avem acum pe piaţă un surplus de "purtători" de diplome şi o scădere accentuată a cererii.

  Iată motivul real pentru care apreciem drept inoportună crearea unei noi agenţii a Ministerului Educaţiei şi Învăţământului pentru credite pentru studenţi, în condiţiile în care în România există o practică îndelungă în domeniul sprijinului pentru studii acordat direct de operatorii economici şi de organizaţiile interesate în recrutarea şi pregătirea de specialişti, în condiţiile în care există o piaţă liberă pentru studii universitare şi în care există o piaţă matură pentru credite bancare şi non-bancare.

  Dacă planul de măsuri menţionate anterior ar fi aplicat, MIE (MEC) ar economisi fondurile necesare organizarii si functionarii institutionale, ar reduce cheltuielile bugetare si ar dinamiza piata, evitand riscurile legate de finantare a unei noi agentii de credite pentru studenti.
 • -1 (1 vot)    
  la prima vedere e bine (Duminică, 26 aprilie 2009, 19:21)

  unu [anonim]

  eu zic ca e o idee buna. titlul spune "daca lucreaza" ceea ce ar putea insemna
  1. ca absolventul isi doreste acest lucru
  2. ca statul/institutia il doreste, adica a trecut concursul

  acum ca sensul ideii se poate deturna foarte usor la noi, e cu totul altceva. totul e sa existe o limita de credit care limita tentatia de capusare expusa mai sus de altii.

  ma gandesc ca ar fi o masura care ar aduce noi angajati in sistem, in contextul in care peste cativa ani nu cred ca vor mai exista salariile colosale ce se pot intalni uneori acum.

  legea unica de salarizare nu poate duce salariile decat in jos. cele mici pot creste, insa chiar si media de 2500 va fi in jos. doar o inflatie imensa poate schimba lucurile.
 • 0 (2 voturi)    
  O nouă agenţie - o nouă şmenărie PSD ! detalii (Duminică, 26 aprilie 2009, 20:10)

  Mitică [anonim]

  Iată şi câteva detalii despre unul dintre contractele de şcolarizare - citat din Hotărârea nr. 952 din 13/10/2000 (Hotărâre 952/2000)
  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 206/1995 privind reorganizarea Institutului Superior de Informaţii în Institutul Naţional de Informaţii, în subordinea Serviciului Român de Informaţii (Publicat în Monitorul Oficial nr. 522 din 24/10/2000)

  17. Dupa articolul 16 se introduce articolul 161 cu urmatorul cuprins:
  "Art. 161. - (1) Candidatii declarati admisi la facultatile Academiei Nationale de Informatii vor incheia contracte de scolarizare cu Serviciul Roman de Informatii.
  (2) Prin contractul de scolarizare acestia se obliga ca dupa absolvire sa lucreze minimum 10 ani in cadrul Serviciului Roman de Informatii, in functie de nevoile institutiei.
  (3) In cazurile de exmatriculare, incetare a scolarizarii la cererea studentului, trecere in rezerva pentru: savarsirea de infractiuni, abateri disciplinare grave sau repetate ori incalcari ale onoarei si demnitatii militare, statuate in coduri interne de conduita, alte fapte incompatibile cu Statutul cadrelor militare si cu regulamentele militare, precum si in situatia nerespectarii angajamentului de a lucra minimum 10 ani in cadrul Serviciului Roman de Informatii, studentul sau absolventul este obligat sa restituie cheltuielile de scolarizare si intretinere.
  (4) La stabilirea sumelor ce urmeaza sa fie restituite se va tine seama de timpul servit, in calitate de cadru militar in activitate, in structurile Serviciului Roman de Informatii.
  (5) Prin cheltuieli de scolarizare si intretinere se intelege cheltuielile efectuate cu hranirea, echiparea, cazarea si alte drepturi asigurate studentilor pe timpul scolarizarii, suportate din bugetul Serviciului Roman de Informatii."

  Deci practica există bine mersi - este deja reglementată prin HG-uri, etc.

  Ce caută Abramburica ? O nouă oportunitate de a face o agenţie a statului ... degeaba!
 • -1 (1 vot)    
  Precizari si exemple - recuperarea taxelor de stud (Duminică, 26 aprilie 2009, 20:25)

  Mitică [anonim]

  Iată si exemplele din învăţământul militar:

  a) actul normativ in vigoare la acest moment este HG nr 264/2007 prevede (tot la Art 6):
  " - Persoanele care parcurg programele de studii universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat încheie contract cu Ministerul Apărării sau cu ceilalţi beneficiari din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi au statut de student militar, iar cele care optează pentru învăţământul în regim de studii cu taxă încheie contract de studii, în condiţiile legii."

  b) "Art. 6. - Candidatii admisi in Academia Tehnica Militara, care nu au satisfacut stagiul militar obligatoriu, sint considerati incorporati. Toti candidatii admisi vor incheia angajamente scrise cu Ministerul Apararii Nationale, prin care se obliga ca, dupa absolvire, sa indeplineasca serviciul in armata cel putin 10 ani.
  +++++++++++
  In cazul in care au fost indepartati din serviciu, pentru motive imputabile lor sau la cerere, absolventii in cauza sint obligati sa restituie cheltuielile de intretinere pe timpul scolarizarii, tinandu-se seama de timpul servit.
  Aceeasi obligatie de restituire a cheltuielilor de intretinere se mentine si in cazul celor indepartati din academie pentru lipsa de interes la invatatura si abateri disciplinare grave, incepind cu anul II de studii.
  Prin cheltuieli de intretinere se inteleg cheltuielile efectuate cu hranirea echiparea, cazarea si transportul pe timpul vacantelor, permisiilor, precum si alte drepturi primite de studenti."

  Iata cadrul legislativ, modele de practica, model pentru duratele de "fidelitate". Ar mai fi de zis ceva si despre cuantumul sumelor datorate la plecare anticipata - unii le estimeaza in jur de 10.000 Euro pentru cei cinci ani de Academie Militara Tehnica.

  Când avem un cadrul legislativ funcţional, cu o practică de mai mult de cincizeci de ani, atât în domeniul militar cât şi în cel civil, la ce ne mai trebuie o nouă agenţie de credite pentru studenţi ?
 • -1 (1 vot)    
  pare ok (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:37)

  io [anonim]

  dupa titlu ideea mi se pare beton, numai cu punerea in pratica cred ca o dam in bara. OTP bank sa-si dea cu parerea in tara lor ...Budapesta are cel mai mare grad de sinucideri din europa...otp preferi RO ca aici sigur iti recuperezi banii..
  • +1 (1 vot)    
   Mie nu mi se pare "beton" (Luni, 27 aprilie 2009, 2:51)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui io

   Adica pe ce baza trebuie sa platesc eu, ca si contribuabil, creditul studentului? Ca sa se angajeze la stat si sa-l platesc in continuare? Uite eu nu vreau sa fac asta. Daca baiatu e destept si merita...intra direct la fara taxa si gata. Studii tot de mine platite, si de restu de contribuabili... Iar pe langa faptul ca platesc un studentel sa-si faca el studiile...mai imbogatesc si banca, platind dobanzile la credit. Ia si gandeste inainte de a vorbi....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by