Salariile bugetarilor care castiga mai mult decat seful statului ar putea fi inghetate pana in 2015
Liderii Coalitiei s-au intalnit miercuri dimineata si au cazut de acord asupra principiilor ce vor sta la baza legii, iar Guvernul urmeaza sa adopte aceste principii in cursul aceleiasi zile. Liderii PD-L si cei ai PSD au stabilit si ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, fata de 1 la 72, cat este in prezent.
Reprezentantii Coalitiei spun ca termenul-limita pentru intrarea in vigoare a prevederii privind raportul de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem a fost prelungit din 2013 pana in 2015. Ei spun ca, pentru ca aceasta prevedere sa poate fi 100% aplicabila in 2015, este nevoie ca, pana atunci, salariile foarte mari din sistem sa fie inghetate.
"Constructia noului act normativ va urmari ca, la trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare, nici o persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza potrivit actualelor reglementari", a precizat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Valentin Mocanu a adaugat ca termenul pana la care trebuie finalizata legea este sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, pentru ca ea sa poata intra in dezbaterea Legislativului in luna septembrie si sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2010.
"Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va creste, astfel incat acesta sa se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de cinci ani, prin cresteri salariale diferentiate, Legea urmand sa intre in vigoare in anul 2010", se arata in documentul obtinut de agentia NewsIn, ce contine principiile care vor sta la baza legii unitare de salarizare a bugetarilor.
"Miercuri vor fi adoptate principiile care vor sta la baza legii unice de salarizare si cele noua criterii de definitivare a functiilor in sistemul bugetar, respectiv nivelul studiilor si competente; importanta sociala a muncii; complexitatea si diversitatea activitatilor; responsabilitatea si impactul deciziilor; expunere la factori de risc; incompatibilitati si conflicte de interese; dificultatea activitatilor specifice; sfera de relatii - interactiunea cu factorii externi si conditiile de acceptare pe post", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.
Citeste si Proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar va fi de 1 la 15, fata de 1 la 72, in prezent.

Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boc! Nu numai ca esti mic, deja nu mai esti vizibil cu ochiul liber! O sa primiti feed-backul nostru cu ocazia europarlamentarelor!!!
cica:responsabilitate,austeritate,solidaritate...
intr-un caz similar, angajatorul privat, ar trece imediat la restructurare de salarii(sporuri) si de personal.
asadar,ne intrebam: statul este angajator sau lider de sindicat?sau mai e un deal dublu: atit sa ne coste anestezia anului acesta electoral?