Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, principiile legii salarizarii unice a personalului bugetar, dupa cum anunta saptamana trecuta premierul Emil Boc.

Actul normativ "va elimina privilegiile din sistemul public de salarizare si va crea o corespondenta reala intre munca prestata pe baza pregatirii de specialitate si salarizarea corespunzatoare in domeniul public fara privilegii si fara privilegiati”, a spus primul ministru.

El precizase ca nu s-a incheiat inca procesul de consultare a partenerilor sociali si ca discutiile vor continua, "pe un ton accelerat de saptamana viitoare".

  • Vicepremierul Dan Nica: Proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar va fi de 1 la 15

Liderii Coalitiei s-au intalnit miercuri dimineata si au cazut de acord asupra principiilor ce vor sta la baza acestei legi. Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem va fi de 1 la 15, fata de 1 la 72, cat era pana acum, si ca partidele aflate la guvernare spera ca legea sa inceapa sa produca efecte incepand din 2010.

"Este vorba despre ierarhizarea in functie de sistemul european de salarizare, precum si de sistemul de echivalare a functiilor in grilele de salarizare, ca in statele Uniunii Europene. Principiul fundamental este principiul european. Cum este si in state ca Germania, Franta, Marea Britanie, Spania sau Italia, asa va fi si in Romania", a declarat vicepremierul Dan Nica, citat de NewsIn, dupa sedinta coalitiei.

Potrivit vicepremierului, partidele aflate la guvernare isi propun ca legea salarizarii unice sa inceapa sa produca efecte incepand din anul 2010. Dan Nica promite ca "Echivalarea functiilor se va face pe principiul unei salarizari care sa respecte competenta, profesionalismul si ierarhia sociala".

  • Sindicatele nu sunt de acord cu propunerile facute

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant nu este de acord cu rezultatul negocierilor de pana acum. Sindicatele si reprezentanţii mai multor ministere au stabilit noua criterii de ierarhizare a functiei publice, care vor sta la baza elaborarii legii unice de salarizare a bugetarilor.

Potrivit acestora postul de profesor cu gradul I de liceu si o vechime in munca de 6-10 ani ar fi echivalenta cu cel de sublocotenent, plutonier adjutant principal cu studii superioare si maistru militar principal, precum si cu cel de expert vamal principal, muzeograf gradul II, preot de parohie, farmacist, fiziokinetoterapeut, expert principal, consilier juridic principal, auditor principal.

Functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalata ca salarizare cu cea de conferentiar universitar, capitan, consilier superior in minister, artist liric de opera. Functia de referent superior in minister ar urma sa fie echivalata cu cea de secretar de scoala, pedagog, soldat si gradat voluntar, statistician medical, laborant.

Miercurea trecuta, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a solicitat in instanta suspendarea acestui proces, dar si reluarea discutiilor de la zero, dupa ce asociatiei i s-a refuzat dreptul constitutional de a participa la procesul de elaborare a legii unice de salarizare, se arata intr-un comunicat al UNJR.

Prin legea unica a salarizarii, sporurile salariale nu mai trebuie sa depaseasca 30% din salariul de baza si se vor acorda doar in anumite conditii.

Guvernul s-a angajat sa adopte legea pana la sfarsitul lunii octombrie 2009, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea. Luna trecuta, premierul anunta ca proiectul de lege privind salarizarea unica ar putea fi finalizat pana la sfarsitul lunii aprilie, iar in mai, urmeaza sa fie trimis in Parlament pentru dezbatere.

Citeste si Salariile bugetarilor care castiga mai mult decat seful statului ar putea fi inghetate pana in 2015.