Presedintele Traian Basescu participa, duminica la pranz, la Praga, la reuniunea informala a sefilor de stat si de Guvern din Uniunea Europeana cu presedintele american Barack Obama. Liderii prezenti la summit vor discuta despre colaborarea Uniunea Europeana - Statele Unite ale Americii, in contextul planurilor de redresare economica si al masurilor necesare pentru intarirea reglementarii si supravegherii activitatilor financiare la nivel global, potrivit Rador.

"Obiectivul principal al acestei intalniri e relansarea relatiei UE-SUA. Tema de varf este criza economica si efectele ei", a declarat Traian Basescu duminica dimineata, la plecarea spre Praga.

"In privinta eliminarii efectelor crizei, Romania se aliniaza la politicile UE. Pomparea de resurse in banci fara ca acestea sa fie curatate de activele toxice nu ni se pare o solutie", a adaugat seful statului.

"Vom discuta si despre schimbarile climatice si poluare. Dupa ce fosta administratie de la Washington a refuzat sa semneze protocolul de la Kyoto, se pare ca intentia noii administratii SUA este de a da curs unui program ambitios de eliminare a emisiilor poluante", a incheiat Traian Basescu.

  • Securitatea energetica si schimbarile climatice, pe agenda reuniunii UE-SUA

Un alt subiect important pe agenda reuniunii va fi securitatea energetica si schimbarile climatice. Vor fi discutate si cai de intensificare a cooperarii pentru asigurarea securitatii energetice, inclusiv sub aspectul diversificarii surselor de energie si a rutelor de transport, in conditiile unui angajament comun ambitios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

In ceea ce priveste agenda externa a reuniunii, sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene vor aborda in dialogul cu presedintele Statelor Uniote ale Americii aspecte privind situatia din Orientul Mijlociu, Iran, Afganistan si Pakistan.