Guvernul Cehiei este cea mai recenta victima a crizei economice care afecteaza Europa Centrala si de Est, scrie The Telegraph. Deputatii din Parlamentul de la Praga au aprobat marti o motiune de cenzura impotriva guvernului premierului liberal Mirek Topolanek, "o drama care risca sa-i faca pe investitori sa plece din regiune".

Publicatia noteaza ca executivul Letoniei a demisionat luna trecuta in urma violentelor proteste de strada, iar premierul ungar Ferenc Gyurcsany a anuntat ca renunta la putere dupa ce s-a chinuit sa impuna masurile de austeritate convenite prin acordul de 25 de miliarde de dolari incheiat cu Fondul Monetar International.

Criza care a afectat Cehia ii ingrijoreaza insa pe investitorii straini deoarece tara era vazuta ca o "stanca a stabilitatii". "Autoritatile au tinut in frau creditele si au evitat acordarea nesabuita de imprumuturi in franci elvetieni si euro, asa cum s-a intamplat in alte parti din Europa de Est", scriu jurnalistii britanici.

Telegraph afirma ca soarta premierului Mirek Topolanek, care a fost sanctionat de Parlament desi Cehia detine presedintia UE, "arata cat de repede se misca criza de la sectorul financiar la economia de baza".

Potrivit informatiilor, productia industriala a scazut cu 23% in Cehia in luna ianuarie, dupa ce fabricile producatoare de masini au incetat productia.

Noua faza a crizei

"Aceasta este noua faza a crizei", a declarat Neil Shearing, de la Capital Economics. "Riscul este ca in unele tari vom vedea o aplecare spre nationalismul populist, lucru care se poate dovedi periculos", a adaugat analistul.

Capital Economics sustine ca nicio tara din regiune nu va scapa de o criza care aminteste de efectele devastatoare ale "terapiei de soc" aparute dupa caderea comunismului. Analistii se asteapta ca productia industriala sa scada cu 7.5% in Ungaria si Romania in acest an, 10 procente in Estonia si Ucraina si cu 15% in Letonia si Lituania. Rusia si Republica Ceha vor avea scaderi de doar 5%, insa Telegraph mentioneaza ca "aceasta este o ajustare dureroasa dupa ani de cresteri importante".

In acest context, premierul britanic Gordon Brown a asigurat Parlamentul European ca liderii UE "nu vor abandona" regiunea intr-un moment cand are nevoie de ajutor si si-a reinnoit solicitarile pentru un fond de 500 de miliarde de dolari pentru FMI care sa raspunda amenintarilor potentiale.