Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, se intalneste, vineri dupa-amiaza, la Moscova, cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Seful diplomatiei de la Bucuresti a sustinut, vineri, un discurs la Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe.

Seful diplomatiei romane a sustinut un discurs pe tema relatiilor romano-ruse dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe.

“ Romania si Rusia sunt capabile si merita sa dezvolte o relatie mult mai substantiala, productiva, deschisa si orientata spre viitor, ca un partener strategic al UE, un element esential pentru securitatea Europei si securitatea globala si ca o parte incontestabila a culturii si civilizatiei Europei”, a afirmat ministrul roman de Externe.

Cristian Diaconescu a subliniat necesitatea adaptarii colaborarii bilaterale la noile realitati internationale, precum amenintarile de securitate. In acest sens, seful diplomatiei de la Bucuresti a accentuat rolul pe care noua generatie de diplomati trebuie sa îl aiba.

La deschiderea evenimentului, rectorul Academiei Diplomatice, Aleksandr N. Panov, a facut referire la celebrarea a 130 de ani de relatii diplomatice romano-ruse, în 2008, precum si la istoria comuna a celor doua state.

La eveniment au participat membri ai Grupului de Prietenie din Duma de stat, profesori si cursanti ai Academiei, diplomati rusi, studenti romani la Moscova, membri ai corpului diplomatic acreditat la Moscova.

  • Intalnire cu Lavrov

Cristian Diaconescu se va intalni, in cursul dupa-amiezii, cu omologul sau Serghei Lavrov. Cei doi oficiali vor discuta in special despre dezvoltarea cooperarii in domeniul energetic, al industriei, transporturilor si legaturilor economice mai stranse intre anumite regiuni din Rusia si Romania. Nu vor lipsi nici discutii privind cadrul juridic bilateral.

"Este un acord comercial la care ne gandim in acest moment si care poate avea o valoare de dinamizare. Probabil ca nu am facut tot ce e necesar pentru a prezenta mediului de afaceri romanesc cadrul juridic care functioneaza in Federatia Rusa si, de aici, si o oarecare reticenta in ceea ce priveste patrunderea pe piata rusa, care este enorma. Probabil ca nu am facut totul, de asemenea, din punct de vedere institutional de a sprijini investitorii romani pe piata ruseasca, si nu numai in zona oraselor mari, dar si in zone in care, totusi, am avut o traditie si partea buna a acestei traditii ar fi trebuit sa fie folosita", a declarat Cristian Diaconescu, citat de Rador.

  • "O etapa importanta in dezvoltarea relatiilor bilaterale"

Atat Ministerul de Externe cat si Presedintia Romaniei au insistat in ultima vreme pe stabilirea unor relatii pragmatice cu Rusia - ceea ce asta inseamna inclusiv o mai buna colaborare economica, in conditiile in care in continuare deficitul comercial in raport cu Rusia este mare, desi anul trecut volumul schimburilor economice a ajuns la 5,9 miliarde de dolari.

Potrivit semnalelor primite la Bucuresti, Moscova ar fi interesata si sa afle pozitia Bucurestiului privind perfectionarea sistemului de securitate si stabilitate in Europa, in conditiile in care Rusia a lansat in dezbatere un nou acord de securitate euroatlantica.

Intr-un interviu pentru Ria Novosti, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe anunta vizita drept "o etapa importanta in dezvoltarea relatiilor bilaterale".

"Vom analiza un intreg pachet de probleme legate de starea si perspectivele dezvoltarii colaborarii bilaterale pe diferite directii. O atentie sporita va fi acordata largirii relatiilor comerciale si economice, precum si a colaborarii din sfera energetica", a declarat purtatorul de cuvant al MAE rus, A.A. Nesterenko.