Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei: Am putea renunta la contractul cu CAS, din aprilie 2009

de Camelia Moga     EurActiv.ro
Marţi, 17 februarie 2009, 11:04 Actualitate | Esenţial


Dorin Gabor, vicepresedinte SNMF
Foto: arhiva proprie
Medicii de familie protesteaza cu o "vacanta" de trei zile, in perioada 18-20 februarie, pentru a-si arata nemultumirea fata de alocarea bugetara pe 2009. Dorin Gabor, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei si al Asociatiei medicilor de familie din judetul Mures a detaliat pentru EurActiv.ro care sunt ofurile lor si ce consecinte ar putea avea, in asistenta sanitara, eventuale falimente in randul cabinetelor medicilor de familie - cum este de asteptat daca bugetul, asa cum a fost el propus, va fi si aprobat de Camerele reunite ale Parlamentului.

Potrivit acestuia, in functie de raspunsurile primite de la guvernanti, din aprilie 2009, ar putea fi luata in calcul posibilitatea renuntarii la contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate.

De ce acest protest prin inchiderea cabinetelor pentru trei zile si pe cine vizati, in mod special?

Acest protest prin inchiderea cabinetelor face parte dintr-un set mai larg de reactii pe care le-am avut si pe care le vom avea de aici incolo.

In primul rand nu este concediu medical sau de alta natura, cum s-a vehiculat. Noi nu avem concediu, nefiind salariati. Noi suntem prestatori de servicii si functionam pe baza de contract de prestari servicii. Noi avem vacanta.

Aceasta inchidere a cabinetelor si aceste proteste pe care le avem, nu vizeaza pacientii, ci este un protest care se adreseaza guvernantilor nostri si intentiei lor de a reduce finantarea pe acest segment.

Aceasta reducere de 40% a bugetului alocat pentru medicina de familie ni se pare absolut incorecta. Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate este prevazut pe 2009 cu o crestere de 4,7%, fata de 2008. Vom vedea cat se va si colecta.

Cu toate acestea, exista capitole din sanatate care au scaderi de 5-7, respectiv 11%. Medicina de familie are o scadere de 40%, in timp ce cateva segmente au cresteri de 300%. Deci considerm inechitabila aceasta diminuare a fondului asistentei primare, prin comparatie cu celelelate segmente ale sanatatii.

Care sunt principalele nemultumiri ale medicilor de familie?

Principala nemultumire este alocarea bugetara pentru 2009. Noi in asistenta medicala primara avem doua feluri de finantari: prin contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, care se deruleaza din sume prevazute in Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), plata care se face pe doua segmente: capitatie si servicii (in functie de numarul de pacienti inscrisi si de serviciile prestate acestora, conform pachetului bazal) si prin plata per servicu efectiv prestat care se refera la anumite servicii speciale.

Al doilea fond prin care se primesc finantari pentru asistenta medicala primara este fondul derulat direct de la Ministerul Sanatatii prin programe de sanatate. Aici de exemplu, anul trecut si in 2007, s-a incadrat programul pentru evaluarea starii de sanatate a populatiei, care a fost un contract distinct, finantat si desfasurat in program distinct. Deci a fost munca separata si bani separati.

(...)

Pentru 2009, bugetul statului prevede derularea prin Casa de Asigurari a unei sume de 830 de milioane de lei, respectiv o suma de 34 de milioane de lei pentru aceste programe de sanatate pe care Ministerul Sanatatii preconizeaza sa le desfasoare in acest an.

Aceste prevederi bugetare inseamna o reducere totala cu 592 de milioane de lei a fondurilor alocate medicinii primare, deci o reducere de 40%. Aceasta reducere va aduce foarte mari perturbari in functionarea cabinetelor medicale, prentru ca aceste sume pe care le incaseaza un cabinet medical nu sunt egale cu venitul net al medicului de familie. A fost intretinuta in permanenta o confuzie legata de aceste venituri.

Vreti sa detaliati putin...?

Cabinetul medical este o unitate sanitara privata, care, in conformitate cu toata legislatia in vigoare, are anumite obligatii. In primul rand are obligatia sa aiba niste salariati - cel putin o asistenta, indiferent de numarul de pacienti inscrisi - si obligatia de plata a acestora. Apoi, avem nevoie de contabil, de personal auxiliar, precum si obligatia de a ne incadra cabinetul in anumite standarde europene.

(...)

Ceea ce ramane practic, dupa plata acestor costuri este venitul brut al medicului, care mai are de plata taxele si impozitele obligatorii prin lege. Abia dupa aceea rezulta venitul net al medicului. In 2008, din sumele totale incasate de un cabinet medical, aproximativ 25-30% reprezentau venitul brut al medicului care se impozita.

Daca ministerul doreste sa faca o diminuare cu 40% a acestor sume, inseamna ca acele cabinete care au sub 1500 de pacienti nu vor mai ajunge sa aiba aceasta suma care sa reprezinte si venitul medicului. Ba mai mult, s-ar putea sa nu-si acopere in integralitate cheltuielile. Ceea ce inseamna faliment.

(...)

Cum comentati afirmatia ministrului sanatatii, Ion Bazac, potrivit caruia medicii de familie vor avea un buget corespunzator in 2009: "Voi recompensa performanta in asistenta medicala primara prin corelarea veniturilor medicului de familie cu volumul si calitatea serviciilor medicale furnizate. Exista deja doua programe nationale, screeningul de cancer de col uterin si cel de preventie al bolilor cardiovasculare, pe care le vom derula cu medicii de familie"?

Dl. ministru ori este dezinformat, ori cu buna stiinta dezinformeaza. In primul rand, banii se deruleaza in limita fondului aprobat de bugetul statului. Fara discutie, acesti bani vor fi mai putini. Nu este vorba de o scadere de 11% cat spune dansul, ci de o scadere reala a fondului alocat asistentei primare cu 40%.

Interviul complet la EurActiv.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1085 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Medici...daca zic ei...asa o fi! (Marţi, 17 februarie 2009, 12:35)

  Andrei [anonim]

  In primul rand, trebuie specificat faptul ca medicul de familie, dintre toate categoriile de medici, este, cred, singurul care nu are nici un fel de competente anume. El monitorizeaza starea de sanatate a pacientilor inscrisi, iar celor care sunt bolnavi le face trimiteri catre medici specialisti pentru investigatii. Conform normativelor in vigoare, medicul de familie nu are dreptul de a institui anumite tipuri de tratament (majoritatea, de fapt) fara consultul de specialitate si scrisoarea medicala din partea medicului specialist.

  Apoi, ca idee, ar fi interesant sa faceti un articol-ancheta pe marginea preturilor la care statul roman a vandut catre medicii de familie spatiile in care acestia isi desfasoara activitatea...ati fi surprinsi sa aflati ca un spatiu de 50-70 mp, chiar bine situat in orice oras mare se vinde la maxim 20.000 euro catre medicul de familie...in conditiile in care un astfel de spatiu ar putea sa coste pe piata libera mult peste 100.000 euro.
  Mai trebuie mentionat ca medicii de familie au primit, fiecare, cate un laptop din partea Ministerului Sanatatii, ca sa poate fi la curent cu modificarile din listele de compensate-gratuite, cu noutatile legislative, sa-si tina fisele pe aceste laptopuri si cate si mai cate altele. Dintre ei, poate 10% folosesc laptopul (mai degraba pentru solitaire si messenger decat pentru munca) - dovada fiind numarul ENORM de retete gresit prescrise, care poarta bolnavii pe drumuri pentru corecturi.

  Apoi a nu se uita ca medicii de familie sunt acea categorie de medici care raspund cel mai repede si bine la stimulentele (NECONTABILIZATE) oferite de producatorii si distribuitorii de medicamente. In timp ce farmaciile spre exemplu primesc facturi de discount contabilizate (da, de acord, unii primesc si alte tipuri, dar majoritatea au discounturi ca la ce adaosuri au medicamentele, fara discount nu prea traiesc farmaciile), discounturi pentru care se platesc impozite etc..va urma
  • +1 (1 vot)    
   ! (Marţi, 17 februarie 2009, 13:19)

   ileana [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   pe langa raspunsul lor, ( pozitiv, ferm!!!) la retetele de : vitamine, suplimente si alte cele scrise pe reteta cu antet si trimiterea la farmacie cu cartonasul cu codul de bare ( !!! pe numele medicului) unde-i intra si reducea de la farmacie, sa nu uitam schema de vaccinare obligatorie!!! ( pt copii ) ...de cate ori te duci, nu este vaccinul, dar in bunatatea lui medicul de familie, iti poate face rost de cel platit!
   asa, vaccinurile obligatorii ( ca altfel nu te primeste in inavatamant de stat) costa 2000 eur pana la varsta de 3 ani!!!
 • +1 (1 vot)    
  Continuare (Marţi, 17 februarie 2009, 12:41)

  Andrei [anonim]

  Medicii de familie in schimb, primesc bonusuri in functie de numarul de cutii prescrise (vezi scandalul legat de Tanakan, de acum cativa ani). Se stie ca anumite firme dau si 5-10 euro/cutie prescrisa, bani ce vin la plic. Din suma de 360 milioane euro/an care sunt platile informale din sanatate (sau spagi, ca e mai simplu), o parte sunt spagile....pardon, bonusurile primite de medicii de familie pentru prescriptii. Daca se face un sondaj, se va vedea ca saptamana x pacientii ies cu produse Sandoz pe prescriptie, saptamana Y pacientii ies cu Terapia-Ranbaxy, in saptamana Z pacientii ies cu Labormed si tot asa. Iar de la o luna la alta multor pacienti li se schimba medicatia in cadrul aceleiasi DCI (substante active), trecand prin toti producatorii care au acel produs in oferta, fara explicatii. Insa probleme majore apar la nivel de compensare, bolnavul nu mai poate alege varianta ieftina daca aceea o vrea sau varianta scumpa, eventual originala, daca pe aceea o vrea. Pacientul trebuie sa ia pe reteta indiferent de costuri, medicamentul prescris de medic (in functie de sursa spagii)

  Concluzionand: Medicul meu de familie are putin peste 2000 de pacienti inscrisi si castiga lunar peste 160 milioane lei vechi. Din acestia, da asistentei 700 lei/luna net, cheltuieli cu cabinetul 550 lei/luna, cateva impozite (legate de faptul ca e PFA) si ramane cu cel putin 100 milioane lei vechi castig net. In cheltuieli mai intra contabilitatea (adica in acest caz eu), pentru care plateste 250 lei/luna.

  Sa ma ierte acei medici care sunt integri si NU iau spaga... Ii apreciez si ii stimez, dar nu prea ii cunosc!
  • 0 (0 voturi)    
   Medici...dar nu cum vrei tu ! (Marţi, 17 februarie 2009, 14:07)

   Lilica [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Omule esti varza ca pregatire..... contabila si juridica! Pai in locul medicului te dam AFARA pana acuma .In primul rand ca nu cunosti organizarea juridica prin care functioneaza cabinetul(CMI,SRL,sau asociatie non profit) si nu PFA !
   Dar sa calculam cum spui ca tii contabilitatea:
   -venituri: 2000 pers x 4,66 lei per capita =9320 lei
   ~25 pers/zi consultatii(la un program de 7 ore nu se pot face mai multe) x 22 zile/luna x 2,34 lei/serviciu = 1287 lei
   In ipoteza ca medicul este Primar se majoreaza serviciile cu 20%,rezulta
   TOTAL = 10864 lei
   Cheltuieli: -minim 1 asistenta incadrata cu sal mediu de ~1350 lei net,adica ~2300 lei brut cheltuiti(inclusiv contributia cab la cas)
   -femeie de serviciu 1/2 norma sau ~1000 lei brut total
   -operator calculator introducere date in vederea raportarii la CAS,cu 1/2 norma,sal ~ 1000 lei brut total,
   -contabil,platit cu 600 lei brut total.
   -chirie ~500 lei/luna,
   -intretinere spatiu ~ 500lei/luna,
   -consumabile cab ~ 250lei/luna,
   -asigurari obligatorii ~ 30 lei/luna,
   -cheltuieli cu conferinte si congrese in vederea obtinerii avizului de libera practica ~ 200 lei/luna,
   -cheltuieli neprevazute ~ 50 lei/luna
   TOTAL CHELTUIELI = 6430 lei
   TOTAL NET 1 = 4434 lei
   Din care rotund 6% sanatate = 266 lei.
   Impozit 16 % = (4434-266)x16% = 667 lei
   TOTAL ramas medicului 3501 lei ,care in cazul cand este angajat cu CM pe cabinet reprezinta TOTAL SALARIU BRUT, netul fiind de max 1900 lei lunar.
 • -1 (1 vot)    
  faliment (Marţi, 17 februarie 2009, 13:03)

  George [anonim]

  Chirie 180e pe luna, doua asistente x 450 euro pe luna, femeie de servici 170euro pe luna, intretinere 100 euro pe luna, calculati la salarii contributii sociale de inca 16+7%, materiale necesare lunar 100euro, contabil 100e
  1800euro fara salariul meu, fara rate, fara combustibili, investitii in ecografe si alta aparatura obligatorie... sa scad salariile asistentelor? nu pot. Efectiv intram in faliment!
  • 0 (0 voturi)    
   450 (Marţi, 17 februarie 2009, 13:21)

   ileana [anonim] i-a raspuns lui George

   Daca tu platesti o asistenta cu 450 de EUR, hai ca vin eu cu 350 ( si faci economie)....sa fim seriosi ca stim cat este platita o asistenta la medicul de familie...si stim si cat primeste aceiasi asistenta canf face vaccinul unui copil !!!!
 • -1 (1 vot)    
  replica la Andrei (Marţi, 17 februarie 2009, 15:18)

  Radu Condrovici [anonim]

  Ca un...timpit de medic de familie, vreau sa dau o replica lui Andrei.
  1.Toti,absolut toti ne dispretuiesc: colegi de alte specialitati, pacienti, poate chiar si familiile noastre.Dar-6 ani de facultate.3 ani de stagiu cu examene din 6 in 6 luni.Examen de secundariat pe tara cu 50 de subiecte comune cu ale celorlalte specialitati (din 60).Examen de medic specialist.Examen de medic primar.Invatat tot timpul, zi si noapte, tinut la zi cu noutatile de diagnostic si terapie. Din fiecare specialitate noi trebuie sa cam stim elementele de baza(ba specialistii chiar vor sa stim la nivelul specialitatii lor). De cele mai multe ori noi initiem terapia, chiar daca in ultimii ani ni s-a tot restrins acest drept.De cele mai multe ori tratam la cabinet boli pentru care in alte tari s-ar impune internarea de urgenta.Oare e intimplator respectul de care se bucura medicii romani (inclusiv de famile) in Occident si dispretul cvasi-total , chiar dusmania cu care sintem priviti in Romania? Simt, in ultimii ani ,ca nu mai are nici un rost sa profesez aici.Si daca nu ar fi familia si citiva prieteni de care vreau sa am grija, fiti convinsi ca as pleca intr-o tara unde sa fiu privit cu un minim de respect.
  2.Cel putin in Brasov, de unde sint, conditia comodatului, apoi a concesiunii si, in final, a vinzarii cabinetelor, este sa nu se schimbe destinatia spatiului (adica sa fie folosit NUMAI pentru activitati medicale).De aceea, pretul de vinzare nu are cum sa fie cel al pietii, altfel am face in acel spatiu bordel sau sala de biliard ca sa avem un profit cit mai mare,nu?
  3.Legat de firmele de medicamente: Intr-adevar, cistig mult de pe urma lor: din cind in cind, cite un pix, o data pe un unul sau doua calendare, rarisim cite un ceas de perete cu cuart sau o cana.Nu neg ca se fac unele studii sau promotii de medicamente la cre se poate cistiga ceva. Insa, in ultimul timp, refuz acest lucru pentru ca nu vreau sa fiu limitat in optiunea terapeutica.
 • -1 (1 vot)    
  replica Andrei (Marţi, 17 februarie 2009, 16:35)

  Radu Condrovici [anonim]

  continuare
  Vorba lui Creanga: "Nu stiu altii cum sint..."
  Am auzit si eu de unii medici care au ceva cistiguri de pe urma firmelor de medicamente.DAR-ati auzit ce se poarta in spitale? Acolo se invirt banii adevarati. Sute si mii de euro.Pe studii , pe promovare de medicamente, etc.
  4.Nu toti au 2000 de pacienti. Eu am in jur de 900 (stiu, sint un medic incompetent, dupa cum se considera despre medicii cu mai putini pacienti).Imi fac singur contabilitatea, raportarile la fisc, somaj, cjas, etc pe linga cele medicale.Tot timpul am laptopul la cabinet, conexiune la net si consultare a listelor de medicamente ale ministerului sanatatii sau cjas Brasov. Zau ca nu stiu de solitaire pe unde e (nici nu ma intereseaza).Dimpotriva, caut si descarc continuu aproape carti medicale (si nu numai), reviste,atlase,enciclopedii. Anul trecut am putut si eu sa investesc niste bani in echipamente informatice (pentru ca nu imi pot permite, de exemplu, sa iau un electrocardiograf portabil cit de cit bun-aprox. 10.000 RON!
  Practic, eu sint intretinut de familie si acum, la 49 de ani.N-am invatat? N-am muncit, de cele mai multe ori, aproape pe gratis?(Pe pacient, pe an-aprox. 47 ron!) Dumnezeu stie. Dar, daca pe guvernanti ii mai poti intelege cumva ca nu le pasa, nu pot intelege comportamentul sinucigas al populatiei. Pentru ca toata aceasta vinatoare de medici nu va duce decit la plecarea multora din ei in strainatate si descurajarea celor care ar mai fi vrut sa faca medicina.Cred ca stiti ce conditii restrictive sint in Occident pentru medicii care vin din alte tari .Ei isi apara valorile.La noi parca ar vrea sa ne omoare, se ne alunge , sa disparem odata.Asta simt. Si, din zi in zi, confirmarea vine tot mai accentuat.Hai salut,prieteni!
 • 0 (0 voturi)    
  Nesimtirea medicilor (Marţi, 17 februarie 2009, 22:08)

  Tom Cruise [anonim]

  de familie este fara margini!
  In 2008 au castigat enorm de la CAS!
  Rezultatul miliardelor pompate in ei a fost NUL!
  RUSINE PENTRU MEDICII DE FAMILIE!
  Vizite la domiciliu nu fac,tatal meu de 90 ani-veteran de razboi, platea unei doctorite 50 lei de vizita!Si nemernica dacdea numai reteta pe bani,desi tata avea drept la gratuitate!
  Cand amurit nu l-a sters de pe lista ei decat dupa ce am in tervenit eu la Casa de Asigurari!
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 18 februarie 2009, 9:16)

  corina [anonim]

  de ce statul nu procedeaza ca in cazul pensiilor private? ca o parte din asigurarile noastre de sanatate, nu cele platite de angajator, ci din procentele platite de noi, sa alegem unde sa le dam. la stat sau in sistem privat sau chiar si angajatorii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by