Italia ar putea recurge in anumite cazuri la castrarea chirurgicala a persoanelor vinovate de agresiuni sexuale, a declarat luni Roberto Calderoli, ministru pentru armonizarea legislativa si membru al Ligii Nordului, relateaza AFP.

"In fata anumitor cazuri, nu cred ca reintegrarea sociala este posibila (...) Cred ca si castrarea chimica s-ar putea dovedi insuficienta si ca ramane ca unica solutie castrarea chirurgicala. Societatea italiana are dreptul sa se apere", a afirmat ministrul, intr-un interviu acordat cotidianului La Stampa.

Italia s-a confruntat cu trei cazuri de violuri in ultimele zile, cazul cel mai mediatizat fiind cel al unei fete de 14 ani, care a fost violata sambata de mai multi tigani din Europa de Est, intr-un parc din Roma.

Guvernul intentioneaza sa permita primarilor sa formeze grupuri "de cetateni voluntari neinarmati" pentru supravegherea zonelor de risc.

Opozitia de centru stanga a respins insa imediat o astfel de ipoteza. "Risca sa exacerbeze si mai mult violentele. Monopolul securitatii trebuie sa ramana in mana statului", a declarat luni, ministrul de interne in guvernul din umbra al Partidului Democrat, condus de Walter Veltroni.