Theodor Stolojan a anuntat, printr-un comunicat de presa ca intre 1990 si 1992, cat s-a aflat la putere, contractele incheiate pentru zacamintele din Marea Neagra si Ardeal prevedeau doar explorarea spatiilor, si nu exploaterea lor, urmand sa se discute noi contracte in acest sens.

Stolojan declara, in comunicatul citat, ca interventia sa are la origine interesul din ultimele zile pentru exploatarile de petrol si gaze din Marea Neagra, cat si clarificarea si demontarea "diferitelor insinuari", relateaza NewsIn.

Stolojan, care intre 1990 si 1992 a fost ministru si apoi premier, precizeaza ca au fost negociate si aprobate, in perioada celor trei ani mentionati, "contracte de explorare si impartire a productiei de titei si gaze naturale ce ar fi urmat sa se descopere prin explorare pentru perimetre din Transilvania si Marea Neagra". El afirma ca acele contracte se refereau la perimetre sau portiuni de perimetre unde existau indicii ca ar fi zacaminte de titei si gaze naturale, "dar la adancimi terestre de 8.000 m si peste (Transilvania) sau la o adancime a apei de peste 90 m (unde nu puteau actiona platformele maritime pentru foraj de explorare).

Romania nu avea atunci tehnologiile necesare si echipamentele pentru forari la astfel de adancimi, dupa cum nu avea nici resursele financiare pentru a sustine astfel de lucrari".

Actualul prim-vicepresedinte al PDL mai spune ca acele contracte incheiate "erau pe contul si riscul investitorilor, respectiv acestia veneau cu echipamentele, tehnologiile necesare si suportau costul explorarii", in conditiile in care "contractele nu prevedeau si dreptul de exploatare, acest lucru facand obiectul unor noi acorduri, in urma carora beneficiul statului roman era legat de impartirea productiei cu investitorul intr-o proportie de 55% - 45%".