Decizia privind interdictia cumularii pensiei si a salariului la stat este in primul rand morala si realizeaza un act de dreptate in sistemul public, a declarat vineri premierul Emil Boc, precizand ca Guvernul isi "mentine si sustinte aceasta ordonanta".

Legea este perfect constitutionala, a sustinut Emil Boc: "Curtea Constitutionala, intr-o decizie din 2005, spune clar ca nicio dispozitie nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia sa se aplice egal pentru toti cetatenii".

"Tinta acestei legi nu sunt profesorii, actorii, asistentii materniali, asistentii persoanelor cu dizabilitati, care isi pot continua activitatea in regim de conventie civila, ci un act de dreptate privind modul in care este gestionat bugetul, din banii platiti de cetateni", a afirmat primul ministru.

Exemple invocate de premierul Boc in sprijinul legii:

  • Diplomatie: un angajat are dreptul la o pensie de 20 milioane lei vechi dar, beneficiind de un regim special, iese la pensie cu 50 de milioane lei vechi. Ulterior, se reangajeaza si primeste si un salariu de 135 milioane lei vechi.
  • Autoritatea Aeronautica Civila: un angajat merita o pensie, potrivit contributiilor sociale, de 20 milioane lei, dar iese la pensie cu 160 milioane lei vechi, tot pe baza unei legi speciale. A doua zi, respectivul pensionar s-a reincadrat si primeste un salariu de 200 milioane lei vechi.

"Trebuie sa intelegem ca bugetul de stat nu este un sac fara fund. (...) Se pune intrebarea pana unde se duc aceste nedreptati din sistem, pana unde poti sa-i ceri cetateanului sa stranga cureau" si sa contribuie la buget pentru sustinerea acestor venituri, a subliniat Emil Boc.

Primul ministru a precizat ca Guvernul nu ingradeste dreptul la munca, asa cum crede Avocatul Poporului, ci spune doar ca "un cetatean, pe bani publici, trebuie sa opteze, ori salariu, ori pensie". "Daca noi permite in continuare acest dezmat si desfrau pe bani publici, cum am putea sa asiguram banii" pentru toate categoriile sociale?, s-a intrebat Emil Boc.

El a fost sustinut si de ministrul Muncii, Marian Sarbu, care considera ca "unele efecte ale OUG au fost prezentate in mod exagerat", acreditandu-se ideea ca "exista victime colaterale in prezentarea Ordonantei de Urgenta".

In Romania exista 110.000 de persoane cu handicap care au dreptul la asistenta sociala; dintre acestea 40 000 prefera sa primeasca 400 de lei de la stat", a spus el.