Capitala nu va scapa niciodata de cainii vagabonzi, in conditiile legislative actuale, dar si a faptului ca populatia abandoneaza patrupedele in strada. In ultimele patru luni au fost sterilizati doar 2.800 dintre cei peste 30.000 de caini vagabonzi din Bucuresti, avertizeaza edilii, relateaza NewsIn.

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, marea problema ramane adoptia cainilor fara stapan. La inceputul lunii octombrie, bucurestenii au luat acasa doar cativa dintre cainii comunitari adusi de edili, in parcul Tineretului, la un eveniment de adoptii publice organizat de municipalitate si de asociatiile neguvernamentale, cu ocazia Zilei Internationale a Animalelor.

"Putem steriliza circa 50 de caini pe zi, costul unei sterilizari fiind de 40 lei", a precizat directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), Simona Panaitescu. Directorul ASA spune ca problema adoptiilor este rezolvata doar in aparenta. "Acum, practic, toti cainii sunt adoptati, insa, in realitate, organizatiile neguvernametale care fac acest lucru arunca ulterior cainii inapoi pe strada", afirma Panaitescu.

"Oricat de multi caini am steriliza, in conditiile actuale legislative, nu vom scapa niciodata de cainii fara stapan. Mereu sunt aruncati pe strada alti caini care vin de la populatie. Practic, ar trebui o lege care sa identifice si sa ne permita sa sterilizam cainii de la populatie. Prin identificare, ii vom putea amenda apoi pe cei care arunca puii pe strada", mai spune directorul ASA.

Potrivit Simonei Panaitescu, pe langa cainii existenti si cei care sunt aruncati de populatie, in Bucuresti mai vin si patrupede din judetul Ilfov, astfel ca numarul de animale nu are cum sa scada.

Conform datelor organizatiilor neguvernamentale, in Bucuresti sunt peste 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere. Zilnic, peste 100 de bucuresteni ajung la medic muscati de caini, potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitala.

"Numarul cainilor vagabonzi a crescut foarte mult anul acesta, dupa ce a fost adoptata Legea nr. 9 din 2008, care ne permite sa eutanasiem doar cainii bolnavi incurabil. Pana la intrarea in vigoare a acestei legi era permisa eutanasierea tuturor patrupedele care nu erau adoptate. In prezent, insa, rolul ASA se rezuma, teroretic, la strangerea cainilor, sterilizarea si oferirea lor pentru adoptie.