Economia Marii Britanii se afla, in momentul de fata, intr-o stare "foarte proasta", a apreciat duminica noul ministru britanic al Comertului, Peter Mandelson, citat de AFP. Fostul comisar european pentru Comert a aratat ca sistemul financiar trebuie privit ca un pacient care sufera "de o infectie foarte, foarte urata", la care guvernul trebuie sa gaseasca un remediu.

Potrivit acestuia, insanatosirea pacientului presupune trei etape: in primul rand, este necesara "stabilizarea pacientului", prin injectarea de lichiditati in sistem pentru a restabili increderea in mediul bancar.

In cea de a doua etapa, vor fi tratate simtomele pacientului si identificate sursa si caile de rezolvare a problemelor, printr-o "actiune ferma si decisiva, pe care guvernul si Banca Angliei au demarat-o deja".

In ultima etapa, trebuie "restabilita sanatatea pacientului si trebuie sa ne asiguram ca aceste evenimente nu vor mai avea loc", a spus Mandelson.

Dar, in ceea ce priveste acest ultim aspect, "nimeni nu stie intr-adevar cum sa procedeze", a spus proaspatul ministru.

"Suferim si nu suntem singurii afectati de criza care a debutat in Statele Unite. Niciuna dintre problemele pe care le intampinam nu ar fi aparut fara ceea ce s-a intamplat pe Wall Street si in sistemul financiar american", a aratat Mandelson.

Intr-un interviu acordat Sunday Telegraph, ministrul Comertului a facut apel la o cooperare mai ampla intre statele europene, avertizand in privinta pericolului pe care il presupune "noul val de nationalism economic"

"Oamenii trebuie sa inteleaga ca abordari selective sau locale pot avea drept consecinta inducerea unei viziuni deformate asupra unor componente ale sistemului financiar", a explicat Mandelson, facand referire la initativele guvernelor grec si irlandez privind acordarea de garantii guvernamentale bancilor.