Social-democratii vor demara demersurile pentru modificarea Constitutiei in sensul eliminarii imunitatii penale a tuturor demnitarilor. Decizia vine dupa ce deputatii PSD au votat impotriva avizului de inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase si Mitrea si dupa ce, marti, s-a decis ca si senatorii sa voteze "potrivit constiintei" in cazurile Pacuraru si Seres. PSD doreste sa suprapuna referendumul pentru modificarea Constitutiei peste alegerile locale. In septembrie va fi finalizat raportul Comisiei prezidentiale de revizuire a Constitutiei, iar PNL are deja gata un astfel de proiect.

Ce opinie aveti despre initiativa PSD? Va deveni revizuirea Constitutiei calul de bataie al campaniei electorale? Cititorii HotNews.ro sint rugati sa-si spuna parerea despre acest subiect.

Mircea Geoana a precizat ca initiativa de revizuire a Constitutiei prin eliminarea imunitatii tuturor demnitarilor "este o initiativa radicala, care va desfiinta orice posibilitate de interventie in actul de justitie si care va rupe nodul gordian". " Orice cetatean al Romaniei este la fel de important ca presedintele Romaniei sau ca orice ministru. Sa lasam poporul sa decida", a declarat Geoana.

Liderul PSD nu vede nicio contradictie intre votul dat de deputati in dosarele Mitrea si Nastase si nici intre decizia ca senatorii sa voteze potrivit constiintei in cazurile Seres si Pacuraru si initiativa de ridicare a imunitatii. " La o problema politica nu vrem sa aducem un raspuns politic", a fost rapsunsul lui Geoana, care a tinut sa precizeze ca principala grija a PSD este ca justitia a devenit "un instrument in slujba puterii si a lui Traian Basescu".

Geoana le-a cerut celorlalti lideri politici si presedintelui Basescu sa raspunda "cu da sau nu" daca sint de acord "cu principiul egalitatii in fata legii si cu propunerile PSD".

Valeriu Stoica: " Revizuirea Constitutiei nu se face pe chestiuni punctuale"

Liderul PD-L, Valeriu Stoica, a declarat pentru HotNews.ro ca "propunerea e neserioasa, daca nu pur demagogica". "Dupa ce ai votat cum ai votat este ridicol sa crezi ca vei fii credibil cu o astfel de propunere. Ridicarea totala a imunitatii este o prostie. Ceea ce se facuse pina acum era suficient daca nu intervenea Curtea Constitutionala. PSD incearca sa-si acopere rahatul cu o asemenea propunere. Adica, ii spalam pe ai nostri si pentru viitor mai vedem", spune Stoica.

Valeriu Stoica considera ca revizuirea Constitutiei nu se poate face pe "chestiuni punctuale", fiind nevoie de un proiect complet care sa vizeze chestiunile de substanta".

Teodor Melescanu:" Constitutia nu poate fi cirpita conjunctural"

Vicepresedintele liberal sustine ca propunerea PSD doreste sa acapareze un obiectiv politic. "Aceasta initiativa este umbrita de un vot prin care PSD a blocat aplicarea egala a legii pentru toata lumea. Revizuirea Constitutiei nu poate fi o cirpeala, facuta conjunctural, ci doar urmarea unei analize de fond, a unei intelegeri intre partidele politice".

Revizuirea Constitutiei, calul de bataie in campanie

1.Comisia prezidentiala lanseaza raportul in septembrie

Comisia prezidentiala care lucreaza la modificarea Constitutiei isi va prezenta raportul in luna septembrie, deci exact in momentul in care PSD doreste sa supuna dezbaterii propria initiativa. Raportul va contine propuneri pentru o "rescriere" a Constitutiei, care sa vizeze reformarea institutiilor si a raporturilor dintre ele, au spus surse din Comisie pentru HotNews.ro si se va referi doar tangential la chestiunea imunitatii.

Propunerile Comisiei vor viza si raporturile dintre puterile statului si vor prezenta avantajele si dezavantajele republicii prezidentiale si ale celei parlamentare, fara a face insa o recomandare clara. La fel, se vor oferi solutii pentru deblocarea functionarii unor institutii si a relatiei dintre parlament, guvern si presedinte.

Ideea revizuirii Constitutiei este una dintre temele presedintelui Traian Basescu si este de asteptat ca atit el, cit si PD-L sa doreasca sa o lanseze in dezbatere in campania electorala.

2. Proiectul liberal vrea republica parlamentara

Sub coordonarea lui Teodor Melescanu, PNL a elaborat un proiect de revizuire a Constitutiei care se axeaza in principal pe necesitatea introducerii republicii parlamentare, acesta fiind si cel mai important punct de disensiune cu PD-L.

Melescanu sustine ca "PNL are un proiect stralucit, coerent, care se concentreaza pe problemele principale ale Constitutiei si rezolva chestiunea impartirii si a competentelor puterilor in stat".

"Tema revizuirii Constitutiei va fi una dintre temele de campanie", admite Melescanu. "Se va incerca folosirea ei, dar nu va da rezultatele pe care sconteaza unii, pentru ca este o tema pe termen lung, abstracta", a declarat Melescanu pentru NotNews.ro.

3. PSD vrea suprapunerea referendumului pentru Constitutie peste alegerile parlamentare

Mircea Geoana spune ca PSD va elabora un proiect de modificare a Constitutiei in timp record, astfel incit el sa fie depus saptamina viitoare in parlament, in ideea ca referendumul sa poata fi organizat simultan cu alegerile parlamentare din noiembrie. Geoana repeta astfel gestul presedintelui Basescu, care a suprapus alegerile europarlamentare peste referendumul pentru votul uninominal.

Miza este dubla. Pe de o parte, se urmareste diminuarea impactului negativ al votului dat impotriva avizului de urmarire penala pentru Nastase si Mitrea, iar pe de alta, acapararea temei revizuirii Constitutiei din zona lui Traian Basescu si a PD-L.

"Daca au o asemenea tactica, vom avea raspunsurile la timpul potrivit", a declarat Valeriu Stoica.

Contra cronometru

Potrivit legii fundamentale, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor (conditie pe care PSD o indeplineste), precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Proiectul de revizuire trebuie adoptat de Camera Deputatilor si de Senat cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei camere, iar revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului.

Un calcul simplu arata ca doar in situatia in care proiectul este adoptat pina cel tirziu la jumatatea lui octombrie se poate organiza referendumul simultam cu alegerile parlamentare, programate in noiembrie.