Spre deosebire de Romania sau de alte tari europene, in Irlanda situatia natalitatii este diferita: aici, o familie moderna are cel putin doi copii. Iar numarul femeilor cu cel putin 3 copii este impresionant. Statul irlandez ofera sprijin social si financiar extrem de ridicat. Irlanda, in general, este o tara in care ajutorul social este foarte generos.

Potrivit datelor din 2006 (ultimele oficiale) rata de fertilitate este de 1,9 copii pentru fiecare femeie, iar rata natalitatii este de 15,3 nasteri la mia de locuitori. Un alt motiv important pentru care familiile irlandeze au multi copii il reprezinta interzicerea avortului.

In prezent, in Irlanda, populatia foarte tinara, cea sub 14 ani, numara aproape 900.000 de locuitori (20% din cei 4,5 milioane ai intregii tari).

166 euro/luna – alocatia unui copil

Deborah Hadley
Foto: Hotnews
Deborah Hadley are 28 de ani, este casatorita si are doi copii, unul de 4, altul de 5 ani. “Familia mea primeste suma de 332 de euro pe luna din partea Guvernului, pentru cei doi copii pe care ii avem. De asemenea, statul ne mai ofera inca 1.100 de euro pe an, platiti trimestrial, pentru fiecare copil. Acest ultim ajutor este insa doar pentru copiii sub 6 ani”, spune Deborah.

Alocatia in Irlanda se plateste pina ce copilul a implinit 16 ani, sau pina la 19, daca respectivul copil se afla inca incadrat intr-o forma de invatamint.

Lapte si miere, nu? Ei bine, situatia e chiar mai buna pentru cuplurile necasatorite, lucru recunoscut cu amaraciune de Deborah: “Pur si simplu nu mi se pare corect ca un cuplu necasatorit sa primeasca mai multi bani pentru acelasi numar de copii. Le inteleg pe femeile tinere si singure, dar nu inteleg cum de statul irlandez incurajeaza, practic, sa nu te casatoresti. Astazi, in Irlanda, un cuplu necasatorit primeste ajutor mai mare decit unul casatorit”.

La ce se refera insa Deborah: o femeie singura (necasatorita) care are un copil sau doi de crescut poate beneficia ca ajutor din partea statului, pe linga sumele de bani ca si alocatie, si de plata a 90% din chiria unei locuinte. De asemenea, un cuplu care nu este casatorit dar are doi copii poate ajunge sa primeasca ajutor din partea statului chiar si 2.000 de euro pe luna (diferite ajutoare cumulate).

Mamele irlandeze, tot mai in virsta

Copii in Dublin
Foto: Hotnews
In ciuda natalitatii ridicate, totusi, virsta la care femeile din Irlanda devin prima oara mame continua sa creasca. “Eu am 28 de ani si am deja doi copii, fiindca asa am vrut, sa fiu mama tinara. La gradinita insa, toti parintii pe care ii vad cred ca au cel putin cu 8-10 ani mai mult decit mine. Banuiesc ca sint oameni de cariera si au destui bani sa faca la virsta asta copii. Ii vad cum isi permit sa aiba carucioare scumpe, de 600-1.000 de euro. Oare bebelusul respectiv va sti vreodata de ce parintii lui l-au plimbat intr-un carucior de 1.000 de euro?”.

Sigur, sint si in Irlanda numeroase cazuri de femei care devin mame la 14-16 ani, dar acestea fac parte din familii dezorganizate si, in general, sarace.

Boom-ul natalitatii, intre 1950 si 1990

Potrivit statisticilor, perioada in care s-au nascut cei mai multi copii in Irlanda a fost exact perioada de crunta saracie, intre 1950 si 1990, cind media nasterilor a fost de aproape 22 la mia de locuitori.

Practic, imediat dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial si pina in 1990, cind Irlanda a fost una dintre cele mai sarace tari din toata Europa, erau majoritare cazurile cu femei care aveau cite 3 sau 4 copii. Dupa 1990, cind Irlanda a inceput perioada de boom economic (“Perioada Tigrului Celtic”), acest numar a inceput sa scada, pina la 15 nasteri la mia de locuitori in anul 1995, indice care se mentine, in mare, si in ziua de astazi.

* Citeste si articolul 70% din cuplurile din Romania nu isi mai doresc deloc copii