Neculai Constantin Munteanu acuza: Un "Epure" numit Emanoil Valeriu la Europa Libera

de Andreea Pora     HotNews.ro
Duminică, 29 iunie 2008, 18:59 Actualitate | Esenţial


Emanoil Valeriu si NC Munteanu in 1987 la Munchen, in casa ultimului
Foto: N.C. Munteanu
Potrivit lui  Neculai C. Munteanu, Emanoil Valeriu ar fi fost una dintre cirtitele infiltrate la cunoscutul post de radio Europa Libera. Membru in CNA si fost ziarist in TVR si la Flacara, intretinindu-si o aura de opozant al regimului - ani intregi a scris la Europa Libera - Emanoil Valeriu a fost una dintre personalitatile jurnalistice de prim rang pana in urma cu un deceniu.

Intrebat despre trecutul sau, Emanoil Valeriu invoca indelungata colaborare cu Europa Libera. Intr-adevar, ani de zile, prin intermediul unui diplomat trimitea scrisori postului de radio. N.C. Munteanu afirma, citand pagini din propriul dosar, ca in paralel Emanoil Valeriu facea "relatari de interes operativ cu privire la Ioan Ioanid, Max Banus, Ioana Magura, Munteanu C. Niculae, Rusu Sirianu si Pompilia Stoian", dupa cum reiese dintr-o Nota de Analiza din 10 februarie 1986 facuta de Directia I a Securitatii in dosarul de urmarit al lui N. C. Munteanu.

Staruinte pentru bani si invitatie

Scrisoare de la Pompilia Stoian
Foto: N.C.Munteanu
Tot N.C. Munteanu sustine ca din trecutul lui Emanuel Valeriu  lipseste si "amanuntul" ca cerea si primea bani de la Radio Europa Libera pentru scrisorile pe care le trimitea, si despre care, culmea, Securitatea n-ar fi avut habar. "In 1986, cind a venit la mine la Munchen, i-am dat 300 de marci si i-am spus ca mai primeste si 500 de la mine, suplimentar. Mi-a multumit cu cerul si cu pamintul, doar ca nu mi-a pupat mina. Apoi imi scria scrisori in care imi spunea prin cine sa-i trimit banii, de regula o folosea pe Pompilia Stoian. Culmea e ca si pe ea a turnat-o la Securitate!", a declarat Neculai Constantin Munteanu pentru HotNews.ro.( Facsimil plic 2 carte postala - fata)In cele citeva scrisori pe care i le-ar fi trimis lui N. C. Munteanu in perioada 1986-1989, Emanoil Valeriu cere mereu bani si dadea indicatii unde sa-i fie trimisi. Ba mai mult, la un moment dat voia cu insistenta o invitatie, pentru care, fara nici o grija, pune in plic si citeva fotografii.
Carte postala atribuita lui Emanoil Valeriu
catre NC Munteanu (fata)
Foto: N.C.Munteanu

Carte postala atribuita lui Emanoil Valeriu
catre NC Munteanu (verso)
Foto: N.C.Munteanu

Obiectivul "Epure" are o atitudine corespunzatoare fata de Securitate


 
Despre aceste elemente, obiectivul a relatat unele aspecte atit verbal, cit si in scris, sub forma de note
 
 
Securistul care l-a contactat pe Emanoil Valeriu

In 1985, Emanoil Valeriu, suspect fiind ca intretine relatii cu N.C. Munteanu, cu care a fost coleg in Televiziune in perioada 1971-1974, este propus pentru luarea in urmarire informativa si se fixeaza o intilnire cu acesta. Constatarile ofiterului de securitate nu ii sint nefavorabile, ba din contra. "Exteriorizeaza o atitudine politica corespunzatoare fata de orinduirea sociala si de stat din tara noastra, nefiind semnalat cu manifestari ostile sau alte fapte de natura a leza securitatea statului".

"Epure", dupa numele de cod pe care il primeste Emanoil Valeriu, s-ar fi aratat mai mult decit binevoitor la intilnire. "In procesul contactarii, obiectivul a avut o pozitie corepunzatoare fata de organul de securitate si a facut relatari de interes operativ cu privire unele persoane din exterior care i-au fost colegi de scoala sau cu care a lucrat in activitatea profesionala, despre persoane care calatoresc in exterior", ar fi scris ofiterul de securitate, . Printre acestea, evident, Neculai Constantin Munteanu, dar si Ioana Magura Bernard, Max Banus, Neagu Aurel, Ion Dragan.

Cirtita e instruita

"Pozitia corespunzatoare" a lui Emanoil Valeriu este repede fructificata de Securitate, care il transforma in "sursa", adica in colaborator, sub acelasi nume conspirativ, "Epure", sustine N.C. Munteanu. El ar fi fost instruit sa-i contacteze in special pe N.C. Munteanu si Ioana Magura si, doar daca se poate, pe Max Banus si Ioan Ioanid.

Misiunea este prelucrata pina la cel mai mic detaliu pentru a nu trezi suspiciuni. "Sa arate ca asculta postul, dar in conditii grele intrucit aparatul sau nu receptioneaza bine (...)Sa faca aprecieri generale, pozitive, la adresa emsiunilor, fara nominalizari (...) In situatia in care este intrebat despre aspecte din tara "Epure" sa retina cu atentie tematica spre care cei in cauza isi manifesta interesul, iar relatarile sale sa fie retinute, argumentind ca ii este teama sa nu apara in emisiuni".

O culme a duplicitatii, pusa in practica de Emanoil Valeriu, potrivit lui N.C. Munteanu, ar fi indicatia ca "din politete, sa se ofere sa transmita ceva in tara, insa nu scrisori, ci verbal, ori mici comisioane care nu i-ar produce greutati la intrarea in tara". Dupa cum relateaza N. C. Munteanu, la vizita pe care i-a facut-o la Munchen in 1986, imediat dupa sedinta de instructaj cu securistul, Emanoil Valeriu a insistat sa-i duca niste bani mamei acestuia. "A fost foarte insistent, dar l-am refuzat, pentru ca nu aveam incredere in el", spune N.C. Munteanu.

 
Sa retina cit mai exact si cit mai amanuntit continutul discutiilor, chiar daca unele aspecte par neinteresante, de exemplu, probleme de ordin personal, preferinte, petrecerea timpului liber, alte aspecte din viata cotidiana
 
 
Sarcina de baza
Sarcina de baza: sa retina continutul discutiilor

In timpul instructajului din aprilie 1986, "Epure" primeste cea mai importanta misiune. "Sa retina cit mai exact si cit mai amanuntit continutul discutiilor, chiar daca unele aspecte par neinteresante, de exemplu, probleme de ordin personal, preferinte, petrecerea timpului liber, alte aspecte din viata cotidiana".

Toate aceste "aspecte" trebuia, evident, relatate Securitatii la intoarcerea in tara. De altfel, in felul acesta, asa cum reise din dosarul "Melita si Eterul", a aflat Securitatea o multime de amanunte despre Europa Libera si redactorii ei.

Emanoil Valeriu voia sa relateze pentru Europa Libera campionatul de fotbal

Desi afirma intr-o scrisoare ca "se simte supravegheat", Valeriu, la cei 61 de ani ai sai, ar fi insistat pe linga N. C. Munteanu sa relateze pentru Europa Libera campionatul de fotbal.

"In 1988 mi-a dat telefon de la Budapesta, mi-a spus ca vine, bine, te astept, si mi-a spus ca ar vrea sa faca cronica de fotbal la noi, la Europa Libera, ca e campionatul european de fotbal. Nu se poate, Valeriu, i-am spus. Cum nu se poate? Pe ce nume crezi ca ti-am putea face noi acreditarile, pe un nume fals sau pe Emanoil Valeriu? Cum sa apari la campionat, unde este si un reprezentatnt al Romaniei si tu de la Europa Libera? Pai, zice, pot sa scriu si sa citeasca crainicii. Nici asta nu se poate, ii raspund, pentru ca o transmisie sportiva dupa un meci nu poate fi citita de un crainic, nu mai are nici un haz. Nu se poate sub nici o forma", spune N. C. Munteanu.

In plus, adauga N. C. Munteanu, "un om la 61 de ani nu era angajat la Europa Libera decit daca era Ceusescu in persoana".

Calatorii lungi si dese

Spre deosebire de romanii de rind, care cu greu ieseau si pina la Ruse, Emanoil Valeriu se plimba in Occident an de an. De fapt, aceste iesiri repetate i-au trezit primele suspiciuni lui N. C. Muntreanu. Mai ales ca la fiecare intilnire "Epure" cauta sa-l traga de limba, in special unde isi petrece concediile, aspect de care Securitatea era foarte interesata.

"A venit patru ani la rind, cind si batrinilor li se dadea o data la doi ani pasaport el venea in fiecare an. A venit in '86, in '87, in '88, si in '89 erau in Grecia, era deja un semn de intrebare. Venea tinta la Munchen. Imi spunea, vreau sa ma duc la Baruti, in Elvetia, vreau sa-l cunosc pe Frunza, care era in Danemarca, sa-l cunosc pe Buhoiu care era tocmai in America, toate astea poate ca erau sarcini. In '86 a venit si la mine si, in sfirsit, Securitatea a avut proba ca cineva m-a penetrat", relateaza N. C.Munteanu.

Scrisoarea lui Emanoil Valeriu catre
NC Munteanu, pag. 1 (facsimil)
Foto: N.C. Munteanu

Scrisoarea lui Emanoil Valeriu catre
NC Munteanu, pag. 2 (facsimil)
Foto: N.C. Munteanu

Emanoil Valeriu: Eu am colaborat cu Europa libera, nu cu Securitatea


Andreea  Pora: Domnule Emanoil Valeriu, din rapoartele ofiterilor din dosarul lui N.C. Munteanu reiese ca ati fi relatat ofiterilor, ati fi dat note informative despre el, despre Ioana Magura sau Ioan Ioanid. Este adevarat?

Emanoil Valeriu: Doamne fereste, pai eu 25 de ani am scris la Europa Libera, cu toate riscurile, lucruri care se cunosc acum. Domnul N.C. Munteanu a stat la mine in casa inainte sa plece din tara.
    
Ce al naibii eram, si cu Securitatea si cu ailalti
   
A. P.: Ati colaborat sau nu cu securitatea sub numele de cod “Epure”?
E. V.: Nu. E ceva de ti se ridica parul in cap. Se stie cite scrisori am scris la Europa Libera. Ce al naibii eram, si cu Securitatea si cu ailalti. Stau totusi in casa parintilor mei, nu am masina personala, de ce am facut-o, chiar sint asa de idiot?

Cu Cepraga beam cafea si o tuica

A. P.:  Deci nu ati relatat niciodata nimic Securitatii despre N.C. Munteanu sau altii de la Europa Libera? Sa zicem, cind va intorceati din tara?

E. V.: Niciodata n-am facut asa ceva. Singurul ofiter de securitate pe care l-am cunoscut a fost Cepraga, venea si bea cafeua cu mine si luam o tuica la prinz, nu stiu ce a vrut, nu mi-a cerut niciodata nimic. Chiar sa ajung acum turnator din om care si-a riscat viata familiei si a lui?

 
Nu am stat la N.C. Munteanu niciodata, el a stat la mine. Nici nu stiu unde sta, nici nu l-am vazut macar dupa ce a plecat din tara
 
 
Emanoil Valeriu
Pe N. C. Munteanu nu l-a vazut niciodata dupa ce a plecat din tara

A. P:  Dar la N. C. Munteanu, la Munchen, v-ati dus? Ati stat la el?

E. V.: Nu l-am vazut de cind a plecat din tara. Neg cu revolta asta.
     
A. P: Exista scrisori si carti postale adresate lui N. C. Munteanu in care vorbeati de sederea la el in casa, in care ii cereati sa va gazduiasca din nou, plus declaratiile lui Munteanu. Exista chiar si o fotografie facuta la el in casa, erati si cu sotia.

E. V.: Nu am stat la N.C. Munteanu niciodata, el a stat la mine. Nici nu stiu unde sta, nici nu l-am vazut macar, nu aveam de ce sa ma vad cu N.C. Munteanu din moment ce ma vedeam cu Noel Bernard.
   
A. P.: In 31.10 .1989 ii scriati lui Munteanu, sa va faca rost de invitatie si sa va gazduiasca.

E. V.: Nu i-am scris niciodata. Acum, care e adevarul, ori l-am turnat la Securitate, ori eram infiltrat?

 
Singurul ofiter de securitate pe care l-am cunoscut a fost Cepraga, venea si bea cafeua cu mine si luam o tuica la prinz, nu stiu ce a vrut, nu mi-a cerut niciodata nimic. Chiar sa ajung acum turnator din om care si-a riscat viata familiei si a lui?
 
 
Emanoil Valeriu
Nu am primit niciodata bani pentru scrisorile de la Europa Libera

A. P.:  Dar bani ati primit pentru scrisorile pe care le scriati la Europa Libera, asa cum spune N. C. Munteanu si cum reiese din corespondenta din acea perioada?

E. V.: Doamne fereste! Niciodata n-am primit nici o suma. Dar ce se intimpla? Trebuie sa mi se dea vreun post, vreo functie, de am ajuns de interes?
   
A. P.: Este vorba doar de a restabili adevarul.

E. V.: Sint atitea adevaruri in Romania de restabilit. Asta este important?

    A. P. E doar unul din ele.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12322 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  protejatul lui Iliescu (Duminică, 29 iunie 2008, 20:49)

  suca [anonim]

  este acelasi care a intrerupt emisia TVR-ului in zilele mineriadei ca sa instige populatia. este acelasi care a aparut, inainte de inchiderea emisiei la TVR, bandajat la cap spunandu-ne ca a fost agresat dfe golani.

  este acelasi pe care iliescu l-a pus ba la televiziune ba la CNA doar ca sa aiba un om de incredere intr-o pozitie cheie.

  atatea atrocitati a adus acest iliescu incat mi-e frica de reactia mea daca ma-ntalnesc vreodata cu el in piata... sper ca intr-un final istoria il va judeca pt ce a facut. pacat de generatia care a sperat ca dupa ceausescu se poate schimba aceasta tara.
  • +16 (16 voturi)    
   Naivitate (Duminică, 29 iunie 2008, 23:54)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui suca

   Nepotii celor care ne-au adus comunismul si ne-au omorat bunicii si parintii ne conduc astazi si ne vor conduce in continuare. Ei sunt adusi la conducere prin vot de un popor care nu vrea decat pornografie, manele, seriale cu Elodia, fotbal si pomeni electorale. Un popor care nu vrea sa-si cunoasca istoria si care si-a omorat si isi omoara invatatorii.
  • +2 (2 voturi)    
   DE ACORD (Luni, 30 iunie 2008, 18:34)

   MITCA LUI STIOPCA [anonim] i-a raspuns lui suca

   in 25 dec."89 am dat tarii un fiu de 25 de ani ,pt.care el si noi toti am sperat la mai bine,tiu nepotul care s-a nacut in mart."90 in friu cind vede ce a esit de democratia noastra salbatica ,si el zice ca trebuie sa-si razbuna tatal pe care-l considera ca a murit "degeaba"in prezent este prezent la orice protest impotriva psd/prm/pur.
  • 0 (0 voturi)    
   are un merit :"revolutionarul Cepraga "demascat (Luni, 30 iunie 2008, 20:20)

   Judex [anonim] i-a raspuns lui suca

   "revolutionarul Cepraga " a luat apartamente ,consignatii ,hectare, bani cum ca ar fi fost revolutionar in televiziune el fiind de fapt un securist notoriu ,cu un frate "fugit " din ordin in Italia in 1986 unde s-a angajat la un Institut de Studii Nucleare -Fermi sau Bruno Pontecorvo -nu mai stiu -pt a fura tehnologie- stiti cum a ajuns Kitty Cepraga fata marelui revolutionar in Italia ? imaginati-va !
  • 0 (0 voturi)    
   pentru protejatul lui Iliescu (Luni, 30 iunie 2008, 22:49)

   Psihoterapy [anonim] i-a raspuns lui suca

   Te felicit pentru comentariul tau excelent la adresa scursorilor acestora.Dejectia principala Iliescu,cel mai mare criminal din istoria recenta a Romaniei.Si-a batut joc de toata lumea, a manipulat,a ordonat crime prin intermediul minerilor,pentru a ramane la putere.Ar trebui trimis imediat direct la inchisoare.De ce nu vede nimeni ce a putut sa faca aceasta dejectie a istorie,care ne-a furat revolutia si ne-a dat in schimb mafia?
 • +12 (12 voturi)    
  Sa putreziti in iad ! (Duminică, 29 iunie 2008, 21:20)

  Cioara din varful parului [anonim]

  Turnatorule, uuuu, uuuuuuuuuuu.
  Turnatorule, uuuu, uuuuuuuuuuuu.

  Parca Valeriu asta era al cu gura mai mare impotriva manifestantilor de la Piata Universitatii.
  Prieten bun al FSN-ului lui Iliescu.

  Ce scarba imi e de voi, baieti.
  Sper sa putreziti in iad.

  Pentru adolescenta mea fara sperante, nu am sa va iert niciodata.
  NICIODATA
 • +7 (9 voturi)    
  relaxati-va nu e unul sa nu fie macar informator (Duminică, 29 iunie 2008, 21:37)

  Gogu Politologu [anonim]

  puteti sa ii cautati cu lumanarea -daca nu a fost ofiter acoperit sau turnator exclus sa treaca de nivelul de sef birou oriunde ,inclusiv in politica ,inclusiv popimea ,inclusiv ,inclusiv
 • +5 (5 voturi)    
  si Tudor Vornicu ???? (Duminică, 29 iunie 2008, 22:21)

  Dan [anonim]

  D-zeule, chiar nu a fost nimeni curat pe vremea aceea ....??????
  • +9 (9 voturi)    
   SI TUDOR VORNICU! (Duminică, 29 iunie 2008, 23:11)

   BALAE [anonim] i-a raspuns lui Dan

   A fost ofiter acoperit inca din anii '50. In 1989 l-a intilinit de cel putin doua ori, cu sarcina de la Securitate, pe Silviu Brucan. Ca sa-l traga de limba. Si a raportat, in scris, cu numele lui, dupa cum se poate vedea in cartea "Dosarul Brucan, Documente ale Directiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securitatii Statului(1987- 1989), Editura Polirom, 2008.
  • +10 (10 voturi)    
   Toti cei ce au iesit in fata (Duminică, 29 iunie 2008, 23:48)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Au fost curati Dane cei ce nu au aparut in fata. Aia care nu au putut promova nici sefi de echipa. Pe ei nu-i stie nimeni. In rest toti au fost cumparati si asa au promovat.
   • +3 (3 voturi)    
    curati (Luni, 30 iunie 2008, 14:38)

    Sinoda [utilizator] i-a raspuns lui Dan

    Vorba tatalui meu . DAca ramaneai in sat la coada lopetii nu te intreba nimeni nimic. Daca incercai sa scoti catusi de putin capul si se mai intampla sa nu ai o origine santoasa erai mancat de viu, De aia l-au dat afara din liceu pe tatal meu in perioada neagra a securitatii ( pana in 1965). Era fiu de preot!
  • +8 (8 voturi)    
   era si este conditia 'sine qua non"! (Luni, 30 iunie 2008, 6:52)

   Hansel und Gretel [anonim] i-a raspuns lui Dan

   daca nu erai ofiter acoperit sau turnator in reteaua unui ofiter de securitate -nu aveai nici o sansa de aavansa profesional -toti directorii ,directorii adjuncti ,etc de orice de la o laptaarie la un liceu -nu apucau la functie fara ahgajament la securitate
   si fara ca securitatea sa nu isi dea OKul pe unul din cele 3 dosare care "concurau'pentru functie
   asta era structura societatii -liantul ca sa zic asa care ii tinea strans lipiti la pieptul securitatii pe toti :Un Paler ,o Ana Blandiana ,un Romulus Rusan ,etc toti fara exceptie -cantareti ,sportivi etc
   nu va mai faceti iluzii
   asta este sistemul si astazi -din x candidati la postul de Primar General in Bucuresti cel putin 4 au legaturi clare cu securitatea iar Masonel Oprescu este chiar chintesenta
   mai mult, securisti si turnatori , au intrat toti in masonerie sa se poata intilni pe fata ,casele conspirative au fost inlocuite cu temple masonice,e mai ieftin
   • 0 (0 voturi)    
    despre niste aluzii (Luni, 30 iunie 2008, 14:04)

    cartimca [anonim] i-a raspuns lui Hansel und Gretel

    imi pare ca cel sau cea care ne indeamna sa nu ne mai facem iluzii este din randul acelora despre care face vorbire;marea inversunare contra masonilor este tipica pentru felul de a deturna discutia al unora vizati de subiectul incomod;asadar,ni se zice sa nu ne mai facem iluzii pentru ca sa ne ofere ei directiile noi de pricepere si de resemnare;ei sunt oamenii ordinii,se intelege,iar ordinea lor se pastreaza linistit.
    • +1 (1 vot)    
     Ai oarecare intuitie ,nimic de zis ! (Luni, 30 iunie 2008, 19:49)

     Hansel und Gretel [anonim] i-a raspuns lui cartimca

     Incepand din 1789 de la revolutia franceza si chiar mai inainte ,din epoca marilor idei progresiste ,epoca iluministilor ,ideile nobile ale egalitatii in fata Fiintei Supreme au fost permanent enuntate si disipate pentru o lume mai buna ,care sa iasa din salbaticia evului mediu !
     dar ca orice idee nobila ,odata ajunse in Romanica s-au alterat in mod irevocabil -sunt masonerii unde se bea , se mananca si doar atat ,sunt masonerii transpartinice in care se fac repetitii in costume pentru viitoarele actiuni politice si cam atat ! faptul ca in Romania fostii securisti se intilnesc cu fostii turnatori in loji masoniice ,nu trebuie sa te surprinda : in SUA 90 milioane de barbati sunt in organizatii masonice ,si 2-3milioane de femei -sunt organizatii de tip masonic inclusiv ordinele profesionale ,academice etc nu e nimic rau in asta atat timp cat marile idealuri umaniste sunt pastrate ,respectate si dezvoltate in aceste organizatii
     Republica SUA este o republica masonica ,parintii fondatori ai Constitutiei Americane au fost toti masoni declarati -nu vad ce e rau in asta
     In Romania insa totul e caricatura si comunismul si capitalismul si masoneria si democratia
     asta e situatia -"Paradisul este la umbra sabiilor "spunea Mahomed -adica totul pleaca de la justitie -fara o justitie adevarata totul este caricatura si pacaleala ,cazul bietei noastre Romanii pana aceste acte de turnatorie ordinare si delatiune nu vor fi pedepsite macar civic ,caracterul viitorului este discutabil
  • 0 (0 voturi)    
   curat??? (Luni, 30 iunie 2008, 19:39)

   eeeuuuu [anonim] i-a raspuns lui Dan

   trezeste-te, frate! esti in romania!
  • +1 (1 vot)    
   Nu, nimeni nu a fost curat (Luni, 30 iunie 2008, 21:37)

   papadie [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Din pacate asta e adevarul. Viata intr-un mediu este o continua adaptare. Daca te-ai nascut in rahat, te transformi intr-o bacterie care sa manance rahat. Daca nu reusesti, mori. Acest lucru elementar ar trebui sa-l priceapa si unii critici idealisti. Ca cei oportunisti au priceput si s-au adaptat sa manace un rahat ceva mai gustos decat cel de pe vremea lui nea nicu.
 • +14 (14 voturi)    
  Lepra...prietenul teroristului Iliescu (Luni, 30 iunie 2008, 0:01)

  Lorenzo Monkson [anonim]

  Lepra ordinara, prietenul lui Iliescu...pia d-aia urlau cat ii tinea borjogii in Parlament si la televiziunile aservite sa nu se ...arhivele Securitatii! Se stiau cu musca pe caciula perfizii.
  In Romania oameni buni niciodata nu va fi bine pentru ca nu s-a facut curatenie. Legea Lustratiei trebuie promulgata netrunchiata sau "imbunatatita" de PSD/PNL-isti si cei ai lor..

  Rusine javrelor...daca stiti ce-i aia rusine dar ma-ndoiesc
 • +8 (8 voturi)    
  Shame (Luni, 30 iunie 2008, 0:14)

  VALER [anonim]

  Doamne iarta-ma, nu l-am placut niciodata. Acum stiu de ce. Sa-ti fie rusine, om cu parul alb.
  • 0 (0 voturi)    
   rusine? (Luni, 30 iunie 2008, 19:32)

   eeeuuuu [anonim] i-a raspuns lui VALER

   fi sigur ca n-a auzit de asa ceva! ca sa fi fost securist trebuia sa te bagi "in scarna si puroi" si s-a le spurci tu pe ele, ca sa parafrazez un clasic! ce pretentii poti sa ai de la un serviciu secret infiintat ca o anexa a kgb?
 • +7 (7 voturi)    
  am mai spus-o! (Luni, 30 iunie 2008, 7:21)

  eeeuuuu [anonim]

  astia trebuiau impuscati cand se putea, odata cu scalambul din scornicesti! acu' e tarziu, oameni buni, a coborat bezna peste multe si, mai ales peste amintirile si mintile noastre! acum au tupeu, fac programele posturilor de televiziune si de radio dupa cum vor ei si, maine-poimaine, o sa ne trezim cu comanda de la cna, pentru tot audiovizualui, sa includa in programe emisiuni cu titlul "portretul eroului securist". noi am ales, noi culegem! prostia si lasitatea se platesc!
 • +4 (4 voturi)    
  Prenume (Luni, 30 iunie 2008, 8:29)

  Raluca [anonim]

  Il cheama Emanuel Valeriu, nu Emanoil.
 • +5 (5 voturi)    
  Mi-e scarba! (Luni, 30 iunie 2008, 8:50)

  Claude [anonim]

  Turnatorilor!
 • -7 (9 voturi)    
  si.......care-i problema? (Luni, 30 iunie 2008, 9:37)

  ioanitescu [anonim]

  si.....care-i problema? i-mi ieftineste cineva benzina, biletul la film la Multiplex, creditul la casa; se apuca cineva sa reimpadureasca orasul, sa-l curetze? elimina cineva spaga frate? NIMENI! ....si atunci?
  • +4 (4 voturi)    
   problema e ca esti prost si agramat (Luni, 30 iunie 2008, 10:48)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui ioanitescu

   tu meriti sa ti se scumpeasca si mai mult benzina, biletul la film si mai ales creditul la casa.

   de ce sa se apuce "cineva" sa curete orasul? de ce sa miste cineva un deget pentru animale obtuze ca tine?

   daca ai avea ocazia ai calca pe capete si ai fi mai turnator decat valeriu doar ca sa iti platesti creditul la casa si sa margi ca vita in fiecare zi la film.
   mentalitatea asta este resortul defigurarii umane.
  • +4 (4 voturi)    
   Asta-i problema (Luni, 30 iunie 2008, 11:21)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui ioanitescu

   Totul se scumpeste ca ne conduc incompetentii si leprele promovate pe dosar de secu. Astia niciodata nu au facut altceva decat au furat. De aia traim rau si o sa traim si mai rau. Cauta banii din scumpiri la Tiriac, Dinu Particiu, Hrebenciuc, neamul Becali si la cele 2 milioane de lipitori cu tot neamul lor. Astia care nu sunt decat paravanul afacerilor cu bani negri.
  • +5 (5 voturi)    
   Cand vei sti limba romana (Luni, 30 iunie 2008, 11:33)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui ioanitescu

   atunci poate vei realiza DE CE e grav ca ne conduc astfel de oameni! Dar ca s-o inveti TREBUIE sa citesti iar daca vei citi (nu tabloide) vei realiza si tu ca, fiind condusi de oameni ca cei promovati de Iliescu&comp, am ajuns la ceea ce te deranleaza pe tine.
  • +4 (4 voturi)    
   :) ai dreptate... (Luni, 30 iunie 2008, 11:47)

   mir [utilizator] i-a raspuns lui ioanitescu

   asta-i probleme. ne place sa scurmam in el ...in loc sa tragem apa.
  • +3 (3 voturi)    
   De ce sa nu ti se imputa gunoiul in casa? (Luni, 30 iunie 2008, 12:09)

   Claude [anonim] i-a raspuns lui ioanitescu

   Ce se intimpla daca il duci la ghena, iti reduce cineva factura la lumina? Nu iti reduce asa ca trage singur concluzia in ceea ce te priveste ;)
  • +1 (1 vot)    
   pai, atunci... (Luni, 30 iunie 2008, 19:36)

   eeeuuuu [anonim] i-a raspuns lui ioanitescu

   traiasca securistii! traiasca_comunismu'! jos libertatile individuale! nu? si, mai ales "ce-ati avut cu bietu' ceausescu, ca era om bun saracu', tinea cu poporu'!" de ce nu te duci tu dupa el?
 • +4 (4 voturi)    
  poza ... (Luni, 30 iunie 2008, 10:15)

  turistul [anonim]

  imbratisarea lui iuda ...
 • +3 (7 voturi)    
  Thenardier (Luni, 30 iunie 2008, 10:17)

  Gabriel din Deva [anonim]

  A luat bani buni si de la puterea comunista si de la opozantii regimului in acleasi timp. Asta este o mare performanta, chiar daca termenul de moralitate este inexistent in aceasta relatie. In mod firesc a sprijinit regimul Iliescu, iar apoi a lucrat pentru Ion Ratiu. Si cred ca in continuare o duce destul de bine. Mie acest personaj imi aminteste de Thenardier din Mizerabilii lui Hugo.
  • +3 (5 voturi)    
   thenardier (Luni, 30 iunie 2008, 10:54)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel din Deva

   thenardier nu a fost niciodata un turnator ordinar. era pur si simplu omul pentru care legea era mai presus de orice si nu admitea nuante,circumstante,flexibilitate.
   cand insa rigiditatea lui dogmatica a fost confruntata cu omenia lui jean val jean ,a clacat si s-a sinucis.

   nici o legatura cu bestia valeriu.
   • +3 (3 voturi)    
    stupid (Luni, 30 iunie 2008, 11:28)

    cocosila [utilizator] i-a raspuns lui cocosila

    l-am confundat pe thenardier cu javert!!
    in piata publica o sa imi fac mea culpa pentru aceasta gafa!!!

    mea maxima culpa!!
   • -2 (2 voturi)    
    mai gândeste-te ... (Luni, 30 iunie 2008, 11:45)

    the [anonim] i-a raspuns lui cocosila

    ... înainte de a face "prosti si agramati" pe altii ...
    pe "thenardier" de care vorbesti îl cheama de fapt Javert, politistul care îl urmarea pe Valjean.
    Asa ca ... la carte ! vorba lui tatucul Lenin ...
    • +3 (3 voturi)    
     corect (Luni, 30 iunie 2008, 15:30)

     cocosila [utilizator] i-a raspuns lui the

     m-am mai gandit dar ioanitescu tot prost (pentru ce debiteaza)si agramat (pentru "i-mi")ramane.
 • +4 (6 voturi)    
  incrincenatii nu-l vad pe Dumnezeu ! (Luni, 30 iunie 2008, 10:23)

  constantin [anonim]

  citi or mai fi din astia ?o sa avem surprize , si mai mari ,si cu baietii buni pe care-i adulatl ! intuitia ne-a fost confirmata . s-o folsim in continuare si sa nu le mai dati credit neconditionat unor persoane nedeconspirate inca.veti suporta mai usor dezamagirea !
 • -4 (4 voturi)    
  te-am prins (Luni, 30 iunie 2008, 11:02)

  banu [anonim]

  Tu cel care ponegresti oamenii nevinivati , vezi ca ti-am vazut IP ul, stiu si cand ai scris ce ai scris, daca aveai camera Web deschisa te si vedeam in direct cand scriai marsaviile. Ai grija ca tu urmezi. Oficial nu se va sti nimic doar ca sefului tau a inceput sa nu i mai placa cum scrii, vi prea tarziu la birou, esti delasator. Vei primii un avertisment ... si tot asa..

  Daca vrei sa colaborezi cauta-ma si poate ne intelegem noi.....si uitam totul.

  Cu stima,
  Scufita Rosie
  • +3 (5 voturi)    
   Bravo (Luni, 30 iunie 2008, 11:14)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui banu

   Scufito esti tare. Ai sintetizat magistral situatia "democratiei" romanesti. Organele vegheaza.
   Cu stima,
   Scufitu Rosu
 • -6 (6 voturi)    
  si Basescu ce e atunci? (Luni, 30 iunie 2008, 11:06)

  Emil [anonim]

  Daca a fost turnator atunci basescu care zburda cu navele pe mari ce era? sau putea sa nu fie?
  • +3 (5 voturi)    
   sigur (Luni, 30 iunie 2008, 11:15)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Emil

   de ce toate articolele trebuie comentate in functie de basescu? ce va mai place sa deturnati discutiile.
   • +4 (4 voturi)    
    Pentru ca e (Luni, 30 iunie 2008, 11:35)

    gabifm [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    CEL MAI BUN!
   • -3 (3 voturi)    
    cine zice ala e ! (Luni, 30 iunie 2008, 12:50)

    constantin [anonim] i-a raspuns lui tirolez

    UTILIZATORII sunt obisnuiti sa comenteze in functie de iliescu ? comentati in functie de cei care sunt in functii , daca vreti sa schimbati ,ceva , in bine .restul e treaba justitiei si a istoriei ,
  • +1 (1 vot)    
   noapte buna (Luni, 30 iunie 2008, 11:52)

   mir [utilizator] i-a raspuns lui Emil

   ...
 • +3 (3 voturi)    
  STIU (Luni, 30 iunie 2008, 11:38)

  gabifm [utilizator]

  candidat la primarie care a fost informator si nu l-a demascat CNSAS-ul.
  Javrele lui Iliescu (ma refer de fapt la TOTI din PSD) au in spate o galerie intreaga de oameni cu moralitate zero. Sunt mai de condamnat informatorii decat cei ce lucrau in Secu facandu-si meseria la vedere.
 • +3 (3 voturi)    
  CNA - alti colaboratori (Luni, 30 iunie 2008, 13:13)

  Tessa [anonim]

  Ar merita stiut ca domnul Emanoil Valeriu , nu fost singurul colaborator al securitatii ,care a lucrat ca si membru in CNA . Doar asa se pot explica anumite decizii luate de CNA , in favoarea intereselor unor securisti , cum ar fi domnul Ristea Priboi. Din respect pentru cei decedati nu vom da nume. Poate va intelege si domnul Valeriu ca faptele domniei sale , nu au ramas nepedepsite si am dori sa se gindeasca la un necaz groaznic pe care l-a avut in anul 2000. Poate o recunoastere a ceea ce a facut poate sa ii aduca un strop de liniste. In prezent un alt membru si un director in CNA , sunt fosti colaboratori ai securitatii . Ei sunt printre cei mai vechi angajati ai acestei institutii. Despre numele lor cu alta ocazie.....
  • 0 (0 voturi)    
   Si eu am convingerea (Marţi, 1 iulie 2008, 11:12)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui Tessa

   ca TOTUL se plateste!
   Degeaba te ascunzi, degeaba negi realitatea. Odata si odata vei plati. Mai bine spui "Am gresit" decat sa spui "Nu-i adevarat". Vei plati prin cei dragi.
 • +3 (3 voturi)    
  ma-intreb si eu (Luni, 30 iunie 2008, 13:36)

  scufita portocalie [anonim]

  Daca eu l-as fi dat jos pe Ceasca, cu alti prieteni desigur si as fi facut revolutia, ma-ntreb daca m-as fi dat la o parte dupa aia si sa ii las pe altii sa isi ia terenuri, imobile, industrii la preturile de atunci.
  Nu a durat mult sa-mi raspund.
  Nu.


  Scufita Portocalie
 • +2 (2 voturi)    
  Ziaristi excelenti, roluri dubioase ! (Luni, 30 iunie 2008, 15:14)

  martin [anonim]

  Probabil vor mai trece lungi decade si nu se va putea afla intregul adevar.Astia 2 sunt barem personalitati fabuloase ,talentate. Ce sa faci cu persoane si dubioase si extrem de antipatice si prolixe, ca de exemplu Ghise.
  Pentru mult timp trebuie sa ne multumim cu Mona Musca, singura colaboratoare cu acte a Securitatii. Despre ceilalti nu stim sau nu vrem sa stim nimic, inclusiv despre Felix Voiculescu si Sancho Panza Andon al lui !
  • 0 (0 voturi)    
   Ghise (Marţi, 1 iulie 2008, 11:15)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui martin

   este demential! Si tipa si acum atat de tare, are initiative pe masura creierului (acum ca orice securist care se respecta imi va cauta IP-ul) gen "una calda, una rece". Pe el trebuie sa-l lasi sa vorbeasca peste tipul alocat pentru ca nici el nu intelege raspunsul care l-a dat. E super(penibil).
 • +2 (2 voturi)    
  Javrele ! (Luni, 30 iunie 2008, 16:57)

  Gica Contra [anonim]

  De ce nu poate functiona si in Romania o lege a lustratiei ? Cu sau fara o astfel de lege, o astfel de jigodie precum Emanoil Valeriu si un protector precum Ion Iliescu ar trebui dati afara din toate institutiile, organele, organismele si functiile !!!
  Cine si ce lucru bun mai asteapta de la ei ?
  • +1 (1 vot)    
   legea lustratiei (Luni, 30 iunie 2008, 20:02)

   goe [anonim] i-a raspuns lui Gica Contra

   Poate functiona, numai ca tot ei tre s-o aprobe! In veci n-o sa vezi asa ceva. Sunt prea multi si prea gunoaie.
 • +2 (2 voturi)    
  securisti (Luni, 30 iunie 2008, 18:19)

  vasile [anonim]

  pe fostii securisti si odraslele lor ii gasiti dupa marimea pensiilor,de peste 1000 euro,ii gasiti prin fel de fel de slujbe bine platite la stat si ,cu parere de rau, prin presa!
  • +1 (1 vot)    
   Uita-te la Sorin Rosca Stanescu (Marţi, 1 iulie 2008, 11:18)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui vasile

   a recunoscut si zici ca gata, s-a spalat si este fata mare. Nu. Pentru noi tot pe centura a ramas dar pentru media, vai, este o adevarata placere si onoare sa-l invite live la emisiuni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by